Ακμή: ο εχθρός της επιδερμίδας

Ακμή

Πρόκειται για την γνωστή σε όλες μας πάθηση της επιδερμίδας που επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο. Η ακμή παρουσιάζεται συνήθως στα εφηβικά χρόνια όπου τα αντιαισθητικά σπυράκια και τα μαύρα στίγματα κάνουν την εμφάνιση τους. Αν δεν το προσέξεις, η ακμή θα αφήσει τα σημάδια της για χρόνια!

  • Που οφείλεται:

Η ακμή οφείλεται στην υπερβολική έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Έτσι φράζουν οι πόροι της επιδερμίδας και δημιουργούνται τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στους εφήβους γιατί οι αδένες και οι ορμόνες βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν στην ηλικία των 20 και σπανιότερα εμμένουν μέχρι τα 30. Άλλοι παράγοντες που προκαλούν ακμή, πολλές φορές και σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, η μακροχρόνια χρήση καλλυντικών που είναι πολύ βαριά για την επιδερμίδα, το στρες και η κληρονομικότητα.

Δεν είναι μια σοβαρή για την υγεία μας πάθηση, ούτε μας εμποδίζει από τις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά μας προκαλεί κακή ψυχολογική διάθεση, μειωμένη αυτοπεποίθηση και θέλει προσοχή γιατί αλλιώς θα αφήσει μόνιμα σημάδια.

  • Πρόληψη:

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος πρόληψης αφού η έκκριση σμήγματος δεν θα σταματήσει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις από νωρίς να φροντίζεις καθημερινά το πρόσωπό σου ώστε να το διατηρείς πάντα καθαρό και αν η ακμή κάνει την εμφάνισή της να είναι σε πιο ήπια μορφή. Επιπλέον, εμπλούτισε την διατροφή σου με τροφές που περιέχουν βιταμίνες Α και Ε, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την επιδερμίδα σου. Τέλος, προσπάθησε να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα.

  • Αντιμετώπιση:

Η ακμή είναι μια πάθηση που θα κάνει τον κύκλο της. Οι τρόποι αντιμετώπισης της θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την εικόνα του προσώπου σου, αλλά όχι να απαλλαγείς εντελώς από αυτήν. Μην αδιαφορήσεις όταν κάνει την εμφάνιση της.

Α) Καθημερινή φροντίδα:
1) Ο καθημερινός καθαρισμός με ήπιο σαπούνι και ζεστό νερό είναι απαραίτητος δύο φορές τη μέρα (πρωί και βράδυ).
2) Φρόντισε να αλλάζεις τακτικά την πετσέτα που σκουπίζεις το πρόσωπό σου για να μην το επιβαρύνεις με βακτήρια.
3) Απέφευγε τα βαριά καλλυντικά γιατί θα αυξήσουν την λιπαρότητα και τα συμπτώματα της ακμής θα γίνουν πιο έντονα.
4) Πρόσεχε τα προϊόντα styling να μην έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο.
5) Τους καλοκαιρινούς μήνες να χρησιμοποιείς πάντα αντηλιακή κρέμα γιατί ο ήλιος είναι πιο βλαβερός για την ευαίσθητη επιδερμίδα σου.
6) Η απολέπιση με τριβή δεν ενδείκνυται στην περίπτωση της ακμής καθώς η τριβή θα ερεθίσει ακόμα περισσότερο το πρόσωπό σου.
7) Αν δεις ότι τα συμπτώματα της ακμής γίνονται πιο έντονα, καλύτερα να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο που θα σου δώσει την θεραπεία που αρμόζει στην επιδερμίδα σου.

Β) Φαρμακευτική αγωγή:
Στην περίπτωση αυτή δίνονται θεραπείες που λαμβάνονται από το στόμα (αντιβιοτικά χάπια ή ορμονικά σκευάσματα) ή εφαρμόζονται τοπικά (κρέμες ή τζελ) ή σε συνδυασμό. Πολλές φορές στις θεραπείες τοπικής εφαρμογής υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως κνησμός, ξηρότητα και ξεφλούδισμα.
Ο τύπος θεραπείας και ο χρόνος διάρκειάς της εξαρτάται από την ένταση του προβλήματος.

Σε περίπτωση που η ακμή παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καμία θεραπεία δεν συνιστάται αν δεν συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Ενημέρωσε τον δερματολόγο σου ότι κυοφορείς πριν σου δώσει οποιαδήποτε θεραπεία.

Γ) Επίσκεψη σε αισθητικό:
Σίγουρα ένας επαγγελματικός καθαρισμός θα βοηθήσει προσωρινά το δέρμα σου να αναπνεύσει και θα σε απαλλάξει για λίγο από τα μαύρα στίγματα. Όμως λίγες μέρες μετά τα συμπτώματα θα εμφανιστούν και πάλι, ίσως σε πιο ήπια μορφή. Αν βλέπεις βελτίωση, τότε επανέλαβε την επίσκεψή περίπου ένα μήνα αργότερα.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ:
Κάτω τα χέρια από το πρόσωπο! Μην πειράζεις τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια! Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μολύνεις την επιδερμίδα σου, να βγάλεις περισσότερα σπυράκια και να δημιουργήσεις σημάδια που θα μείνουν για χρόνια.

Μύθοι γύρω από την ακμή:

  • Η ακμή είναι μεταδοτική:

Η πάθηση αυτή δεν μεταδίδεται αφού δεν υπάρχει στη επιδερμίδα ο σταφυλόκοκκος.

  • Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή:

Δυστυχώς όχι. Το αντίθετο. Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο θα αυξήσει την λιπαρότητα της επιδερμίδας και θα φράξει περισσότερους πόρους. Στο μόνο που βοηθάει ο ήλιος είναι στο μαύρισμα του δέρματος που θα κρύψει τα σημάδια και τα μαύρα στίγματα.

  • Οι λιπαρές τροφές χειροτερεύουν το πρόβλημα:

Τα γλυκά και οι λιπαρές τροφές δεν συνδέονται άμεσα με την ακμή. Στο μόνο που συμβάλλουν είναι στην αύξηση του σωματικού βάρους και η παχυσαρκία είναι μια από τις αιτίες πρόκλησης της.

  • Η σεξουαλική επαφή λύνει το πρόβλημα της ακμής:

Καμιά μελέτη δεν έχει αποδείξει έως τώρα ότι η ακμή αντιμετωπίζεται με την σεξουαλική δραστηριότητα.