Ρινοπλαστική: Οι τεχνικές, τι να προσέξετε και όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ρινοπλαστική (1)

Η πλαστική χειρουργική γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και μία από τις πιο δημοφιλείς πλαστικές επεμβάσεις είναι η ρινοπλαστική.

Γνωστή και ως πλαστική μύτης, η συγκεκριμένη αισθητική επέμβαση μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα ιατρικής φύσεως αλλά και να διορθώσει την εικόνα της μύτης, βελτιώνοντας θεαματικά την συνολική εμφάνιση του προσώπου.

Αυτό φυσικά έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και στην ψυχολογία του ατόμου.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Πρόκειται για την πλαστική μύτης που γίνεται τόσο για αισθητικούς (αλλάζοντας το σχήμα και το μέγεθος της), όσο και για λειτουργικούς λόγους (επεμβαίνοντας στην ανατομία της). Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που ο πλαστικός χειρούργος και ο ωτορινολαρυγγολόγος συνδυάζουν την διόρθωση μιας στραβής, μεγάλης ή γαμψής μύτης με την διόρθωση ενός στραβού διαφράγματος που εμποδίζει την σωστή αναπνοή ενός ανθρώπου.

Επειδή η συγκεκριμένη επέμβαση θεωρείται από τις δυσκολότερες της αισθητικής χειρουργικής, σε περίπτωση που αποφασίσετε να προχωρήσετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που να γνωρίζει άριστα την πολύπλοκη ανατομία της μύτης. Οι πλέον εξειδικευμένοι γιατροί είναι οι ρινοχειρούργοι, δηλαδή οι ειδικά εκπαιδευμένοι χειρούργοι ωτορινολαρυγγολόγοι ή πλαστικοί χειρούργοι. Με αυτό τον τρόπο θα είστε περισσότερο σίγουρη πως το αποτέλεσμα της διόρθωσης του σχήματος της μύτης σας δεν θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργικότητα της.

Ο βασικός σκοπός της ρινοπλαστικής είναι ο ασθενής να αποκτήσει μια «νέα» μύτη που έχει εναρμονισμένο σχήμα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και λειτουργεί κανονικά χωρίς δυσκολίες στην αναπνοή. Γι’ αυτό το λόγο, ακόμη κι αν ζητήσετε από τον πλαστικό χειρούργο να σας κάνει μια γαλλική μύτη, αυτός θα σας εξηγήσει πως το συγκεκριμένο σχήμα δεν είναι κατάλληλο για όλους. Θα πρέπει να ταιριάζει απόλυτα με το σχήμα του προσώπου, των ματιών και του πηγουνιού σας. Ουσιαστικά, θα πρέπει η μύτη που θα έχετε μετά την επέμβαση να έχει βελτιωμένη όψη, αλλά να μην δείχνει εντελώς ξένη στο πρόσωπο σας, κάνοντας το αποτέλεσμα αφύσικο.

Μια επιτυχημένη ρινοπλαστική επέμβαση δεν βελτιώνει μόνο την εικόνα ενός ανθρώπου, αλλά συμβάλλει και στην ψυχολογία του.

Ρινοπλαστική (3)

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται πλαστική μύτης;

Όπως ήδη αναφέραμε η ρινοπλαστική γίνεται τόσο για την βελτίωση του σχήματος, όσο και της ανατομίας – λειτουργικότητας της μύτης. Πιο συγκεκριμένα, η πλαστική αυτή επέμβαση στη μύτη διορθώνει:

  • Το στραβό ρινικό διάφραγμα
  • Το σχήμα και το μέγεθος στις κόγχες της μύτης
  • Το μέγεθος (μικρή ή μεγάλη), αλλά και το σχήμα της μύτης (αρχαιοελληνική, γαλλική, γαμψή, στραβή, χοντρή) γενικότερα
  • Ένα σπάσιμο – κάταγμα της μύτης

Ποια άτομα μπορούν να κάνουν ρινοπλαστική;

Η επέμβαση είναι προτιμότερο να μην γίνεται σε κορίτσια κάτω των 16 ετών και σε αγόρια κάτω των 18 ετών διότι το σχήμα της μύτης δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως. Βέβαια αν συντρέχει κάποιος σοβαρός ανατομικός και λειτουργικός λόγος ίσως να είναι αναγκαίο. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως γίνεται συζήτηση με τον γιατρό και αποφασίζετε από κοινού τι συνίσταται.

Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε ενήλικας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ο οποίος θέλει να αλλάξει την εικόνα του ή να βελτιώσει την αναπνοή του μπορεί να κάνει πλαστική στη μύτη. Αρκεί να μην έχει προβλήματα υγείας τα οποία εμποδίζουν την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που η ρινοπλαστική κρίνεται απαραίτητη. Αυτό συμβαίνει όταν το διάφραγμα είναι στραβό (σκολίωση) και εμποδίζει την αναπνοή ή δημιουργεί προβλήματα στην ομιλία. Επίσης, όταν προκαλεί έντονο ροχαλητό, υπνηλία, κόπωση και υπνική άπνοια.

Βέβαια όσο πιο νέος είναι κάποιος, τόσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα κύτταρα. Αυτό σημαίνει πως η ανάπλαση και η οστεοποίηση των τραυματισμών των ρινικών οστών και χόνδρων (που είναι αναγκαίοι για την διαμόρφωση της μύτης κατά τη διάρκεια της επέμβασης), γίνεται γρηγορότερα.

Ρινοπλαστική (2)

Ποιες είναι οι τεχνικές της ρινοπλαστικής;

Η πλαστική της μύτης πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με ολική αναισθησία. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που χρειάζονται τοπική αναισθησία ή μέθη. Ο τύπος έχει να κάνει με το χειρουργείο που καλείται να εκτελέσει ο ρινοπλαστικός.

Η διαδικασία της επέμβασης πλαστικής στη μύτη συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα και υπάρχουν δυο διαφορετικές τεχνικές, η κλειστού και η ανοικτού τύπου. Η επιλογή της μεθόδου για την πλαστική μύτης εξαρτάται από την εξειδίκευση του γιατρού αλλά και από τις ανάγκες της επέμβασης.

Ρινοπλαστική κλειστού τύπου

Πιο διαδεδομένη για τις πιο απλές περιπτώσεις είναι αυτή του κλειστού τύπου, όπου όλες οι τομές γίνονται εσωτερικά και δεν φαίνονται μετά το χειρουργείο. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια και αρχικά αποκολλάται ο βλεννογόνος από το ρινικό διάφραγμα. Αυτό δίνει τον απαραίτητο χώρο στα λεπτά εργαλεία του ρινοπλαστικού να εισέλθουν προς τον οστέινο και χόνδρινο σκελετό της μύτης. Εκεί ο γιατρός θα αφαιρέσει ή θα προσθέσει ότι χρειάζεται προκειμένου να διαμορφώσει το επιθυμητό σχήμα, ευθυγραμμίζοντας παράλληλα και το διάφραγμα της μύτης.

Σε αυτή την περίπτωση μετά το τέλος του χειρουργείου τοποθετείται εξωτερικά για περίπου 8 μέρες ένας ειδικός νάρθηκας για να διατηρήσει το νέο σχήμα της μύτης, ενώ εσωτερικά τοποθετούνται γάζες για δυο μέρες. Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι εμφανές μετά από 4-6 μήνες, διότι στην αρχή ενδέχεται να υπάρξει πρήξιμο στη μύτη, καθώς και ελαφρείς μώλωπες.

Ρινοπλαστική ανοικτού τύπου

Όσον αφορά την ρινοπλαστική ανοιχτού τύπου, η διαδικασία είναι παρόμοια. Η βασική διαφορά ωστόσο εστιάζεται στη δημιουργία μιας μικρής εξωτερικής τομής στη βάση της μύτης, στο σημείο όπου ενώνονται τα δυο ρουθούνια. Η τομή αυτή συνήθως επουλώνεται εξαιρετικά και δεν είναι ορατή.

Παρότι θεωρείται πιο επεμβατική, η συγκεκριμένη τεχνική δίνει στον ιατρό την δυνατότητα να εξετάσει την συνολική ανατομία της μύτης και να προχωρήσει στην τροποποίηση της με μεγάλη άνεση και ακρίβεια. Γι’ αυτό άλλωστε σε δύσκολες περιπτώσεις η ρινοπλαστική ανοιχτού τύπου θεωρείται πολλές φορές αναγκαία.

Όπως και στη ρινοπλαστική κλειστού τύπου, τοποθετείται για 8 ημέρες ένας ειδικός νάρθηκας και το τελικό σχήμα είναι εμφανές μετά από 4-6 μήνες.

Ρινοπλαστική (4)
Πλαστική μύτης πριν και μετά

Πότε μπορεί να γίνει πλαστική μύτης με λέιζερ ή χωρίς χειρουργείο;

Σε ορισμένες περιπτώσεις και ανάλογα με την κρίση του κάθε γιατρού, οι τομές που πραγματοποιούνται στις εν λόγω επεμβάσεις γίνονται με τη χρήση λέιζερ και όχι με το νυστέρι. Έτσι η ανάρρωση είναι γρηγορότερη και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αιμορραγίας σχεδόν μηδενίζεται. Επίσης, δεν χρειάζεται πωματισμός (γάζες) στη μύτη μετά την επέμβαση.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που το πρόβλημα είναι ακόμη μικρότερο και η πλαστική μύτης γίνεται χωρίς χειρουργείο και αναισθησία. Διορθώνεται με υαλουρονικό οξύ, κάνοντας έγχυση στα σημεία όπου χρειάζεται. Η συγκεκριμένη διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά, είναι αναίμακτη και δεν έχει χρόνο αποθεραπείας.

Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να γίνει σε κάθε τύπο μύτης. Συνίσταται συνήθως σε μικρές μύτες ή σε αυτές που οι δυσμορφίες τους είναι ελάχιστες. Μπορεί να ανασηκώσει την κορυφή της μύτης, να εξομαλύνει εξογκώματα ή να διορθώσει καθιζήσεις. Βέβαια στην περίπτωση αυτή τα αποτελέσματα δεν είναι μόνιμα, αλλά έχουν συνήθως διάρκεια έναν χρόνο.

Δείτε ακόμη:
Τα ιδανικά χτενίσματα και κουρέματα για πρόσωπο με μεγάλη μύτη
Πως να μικρύνετε μια μεγάλη μύτη με μακιγιάζ και άλλα φυσικά tips

Τι πρέπει να κάνετε πριν από την πλαστική μύτης

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλέξετε προσεκτικά τον γιατρό που θα σας αναλάβει. Η εμπειρία και οι επιτυχίες του είναι πολύ σημαντικές.

Κλείστε ένα ραντεβού και εξηγήστε του τι ακριβώς θέλετε να κάνετε. Στη συνέχεια ο γιατρός θα εξετάσει την μύτη σας για να εντοπίσει όποιο αισθητικό ή λειτουργικό πρόβλημα υπάρχει και θα συζητήσει μαζί σας, ότι σας απασχολεί σχετικά με την προεγχειρητική διαδικασία (αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος και ότι άλλο χρειάζεται), αλλά και για τη διαδικασία της επέμβασης και της ανάρρωσης. Επίσης, θα σας φωτογραφίσει έτσι ώστε να μπορεί να μελετήσει και να σχεδιάσει τι θα κάνει στο χειρουργείο.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες γενικές συμβουλές – οδηγίες που πρέπει να έχετε υπόψιν σας πριν την επέμβαση:

  • Αν καπνίζετε, συνίσταται να το κόψετε ή να το περιορίσετε λίγες μέρες πριν το χειρουργείο.
  • Η ασπιρίνη και κάποια αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται τις τελευταίες 2 εβδομάδες πριν τη ρινοπλαστική για να μην προκληθεί αιμορραγία.
  • Καλό θα είναι να πάρετε βιταμίνες, όπως για παράδειγμα C των 1000 mg για να διευκολύνετε την επούλωση και ανάπλαση του δέρματος.
  • Φροντίστε να εφαρμόσετε τοπικά μια ρινική αλοιφή μουπιροσίνης για να αποφευχθούν μολύνσεις.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη 48 ώρες πριν την επέμβαση, όπως επίσης και το τσάι ή τα συμπληρώματα διατροφής με βότανα για 1 εβδομάδα.
  • Καλό θα είναι να μην έχει καταναλωθεί αλκοόλ 3 εβδομάδες πριν το χειρουργείο.
  • Το προηγούμενο βράδυ από τη ρινοπλαστική δεν θα πρέπει να πιείτε ή να φάτε πολύ.
  • Την ημέρα της επέμβασης φροντίστε να πλύνετε καλά το πρόσωπο σας για να μην υπάρχουν βακτήρια και μην χρησιμοποιήσετε καλλυντικά προϊόντα.

Ρινοπλαστική (5)

Διαδικασία ανάρρωσης από ρινοπλαστική επέμβαση

Με το που τελειώνει το χειρουργείο τοποθετείται στην μύτη ένας γύψινος νάρθηκας, που παραμένει για 6-7 ημέρες και γάζες μαζί με σωληνάκια στα ρουθούνια για να αναπνέετε, τα οποία αφαιρούνται μετά από 2 μέρες. Από εκεί και πέρα η μύτη σας θα είναι ελεύθερη. Βέβαια ο γύψος χρειάζεται να φορεθεί για μια ακόμη εβδομάδα μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου, προκειμένου να την προστατεύσει από χτυπήματα.

Η επέμβαση δεν πονάει, απλά μόλις ξυπνήσετε θα αισθάνεστε βαρύ το κεφάλι σας και ένα μπούκωμα. Πρόκειται για κάτι φυσιολογικό που αντιμετωπίζεται με οποιοδήποτε παυσίπονο εκτός της ασπιρίνης και των αντίστοιχων φαρμάκων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ρινορραγία.

Συνήθως ο ασθενής παραμένει στην κλινική λίγες ώρες (το πολύ 24 ώρες) μετά την πλαστική μύτης για ιατρική παρακολούθηση.

Η ανάρρωση είναι σχετικά γρήγορη, διότι υπάρχει αυξημένη φυσική αιμάτωση στο κεφάλι, η οποία διευκολύνει την επανασύνδεση και τη λειτουργία των τραυματισμένων ιστών.

Το πρήξιμο στη μύτη και το πρόσωπο, αλλά και οι μελανιές που ενδέχεται να δημιουργηθούν γίνονται εντονότερες το πρώτο 48ωρο, αλλά μέσα σε μία εβδομάδα φεύγουν. Καλύπτονται όμως εύκολα με τη χρήση ενός καλού make up. Για να ελαχιστοποιήσετε και να απομακρύνετε γρηγορότερα το οίδημα, εφαρμόστε κρύες κομπρέσες γύρω από τα μάτια όσο περισσότερο μπορείτε για 2-3 μέρες.

Επίσης, προκειμένου να αποφύγετε την μόλυνση δίνεται προληπτικά αντιβίωση.

Μόλις ελευθερωθεί η μύτη εφαρμόζεται ένα ειδικό ρινικό σπρέι για τον καθαρισμό της και αναπλαστική κρέμα για την γρήγορη επούλωση της.

Τα ράμματα που γίνονται στις τομές αφαιρούνται μετά από 10 μέρες.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την ανάρρωση από την πλαστική μύτης

Προκειμένου να περιοριστούν μετεγχειρητικά το πρήξιμο και η αιμορραγία, το Mayo Clinic και άλλοι ειδικοί δίνουν τις παρακάτω συμβουλές.

  • Είναι καλύτερα να στέκεστε, να κάθεστε ή να περπατάτε από το να είστε ξαπλωμένη. Αν ξαπλώσετε, φροντίστε το προσκέφαλο να έχει κλίση τουλάχιστον 30°. Αυτό θα περιορίσει το πρήξιμο.
  • Μην βρέξετε το νάρθηκα όσο τον φοράτε και αποφύγετε το μπάνιο με καυτό νερό για τις πρώτες εβδομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί η ρινορραγία. Το ίδιο ισχύει και για τον ζεστό αέρα του σεσουάρ.
  • Αποφύγετε το σκύψιμο και το σήκωμα βάρους τουλάχιστον για μια εβδομάδα.
  • Φροντίστε να μην χτυπήσετε έστω και κατά λάθος την μύτη σας.
  • Αν νιώσετε στεγνή ή μπουκωμένη τη μύτη σας τις 2 πρώτες εβδομάδες από τη ρινοπλαστική, κάντε πλύσεις με φυσιολογικό όρο ή σπρέι.
  • Το φύσημα και το ρούφηγμα της μύτης θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ ο βήχας και το φτέρνισμα δεν πρέπει να συγκρατούνται.
  • Τα στενά ρούχα μπορούν να προκαλέσουν ρινορραγία, οπότε φροντίστε να ντύνεστε άνετα.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε όσο γίνεται την κίνηση του πάνω χείλους. Γι’ αυτό μην μασάτε τσίχλα ή σκληρά φαγητά, μην βουρτσίζετε έντονα τα δόντια σας και άλλες τέτοιες κινήσεις που προκαλούν έντονη κίνηση.
  • Δεν θα πρέπει να φορέσετε γυαλιά (οράσεως ή ηλίου) για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Περιοριστείτε στους φακούς επαφής.
  • Όσο μπορείτε αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο και μην αμελείτε να βάζετε αντιηλιακό με τουλάχιστον SPF 30 κάθε ημέρα προκειμένου να αποφύγετε τις δυσχρωμίες.
  • Οι έντονες εκφράσεις του προσώπου θα πρέπει να αποφεύγονται για λίγες εβδομάδες.
  • Για δυο εβδομάδες αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση, ενώ τις καταδύσεις και το σκι για 2 μήνες.
  • Ο καθαρισμός και το μασάζ προσώπου δεν πρέπει να γίνονται στους πρώτους 6 μήνες μετά το χειρουργείο.
Ρινοπλαστική (6)
Ρινοπλαστική πριν και μετά

Ποιο είναι το κόστος στης ρινοπλαστικής;

Η τιμή για την πλαστική μύτης διαμορφώνεται με βάση πολλούς παράγοντες. Ποιοι είναι αυτοί; Η αμοιβή του αναισθησιολόγου και του ρινοπλαστικού, οι εξετάσεις του προεγχειρητικού ελέγχου και το κόστος του χειρουργείου, της κλινικής.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος, τότε μέρος του κόστους της επέμβασης καλύπτεται από το ταμείο του ασθενή.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως η τιμή για ρινοπλαστική με διόρθωση του ρινικού διαφράγματος ξεκινάει από τα 2000 ευρώ.

Επιπλοκές από την πλαστική μύτης

Η ρινοπλαστική δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρξει ελαφριά αιμορραγία, η οποία όμως σταματάει μόνη της μετά από λίγο. Αν χρειαστεί να αντιμετωπιστεί από τον γιατρό, είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα.

Γενικότερα, αν ο ρινοπλαστικός είναι έμπειρος, τότε δεν παρουσιάζονται προβλήματα, εκτός από τα πιο απλά και συνήθη, όπως το πρήξιμο και τους ελαφρείς μώλωπες. Η ένταση τους έχει να κάνει με την ευαισθησία του δέρματος, αλλά και με την πολυπλοκότητα της επέμβασης.

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις αστοχίας που συνήθως οφείλονται στην απειρία του χειρούργου. Αν για παράδειγμα υπάρξει διάτρηση του ρινικού διαφράγματος, ενδέχεται ο ασθενής μετέπειτα να αντιμετωπίζει χρόνια ρινορραγία, δυσκολία ή σφύριγμα στην αναπνοή και σχηματισμό ρινικών κρουστών.

Μερικές ακόμη αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί είναι:

  • Ράμφος παπαγάλου: Η κορυφή της μύτης μετατοπίζεται προς τα κάτω και μέσα.
  • Μύτη πυγμάχου: Η ράχη της μύτης βουλιάζει.
  • Μύτη γουρουνιού: Υπερβολικό ανασήκωμα της κορυφής της μύτης που κάνει τα ρουθούνια να φαίνονται πολύ.
  • Κενή μύτη: Πλήρης αφαίρεση ρινικών κογχών.