Τουίντ πάντα στη μόδα

Τουίντ

Τα τουίντ είναι ζεστά, κομψά και εντυπωσιακά υφάσματα της παλιάς εποχής, που όμως αποδεικνύονται διαχρονικά κομμάτια, αφού θα κυριαρχήσουν και φέτος στην φθινοπωρινή σεζόν με ετερόκλητους συνδυασμούς από διαφορετικά είδη και διαφορετικές αποχρώσεις.

Πρωτοδημιουργήθηκαν στα οροπέδια της Σκωτίας και το πρώτο – διασημότερο που φτιάχθηκε ήταν το «Χάρις τουίντ», στο οποίο φυτικές βαφές από λειχήνες έδιναν τις κοκκινωπές αποχρώσεις της σκουριάς. Το εν λόγω ύφασμα είναι από μαλλί προβάτων, το οποίο υφαίνεται σε ειδικούς αργαλειούς, από όπου προκύπτουν διαφορετικά σχέδια.

Η χρήση του εξαπλώθηκε ραγδαία, όταν το 1936 η Κοκό Σανέλ το ανακάλυψε ως ύφασμα για τα δικά της ταγέρ. Στην αρχή φόδραρε το εσωτερικό του με γούνα, προκειμένου να του ανεβάσει την τιμή, και το μετέτρεψε σε σχήμα τετράγωνου κοντού σακακιού χωρίς πέτα, με στόχο να ντύσει τις «προχωρημένες» γυναίκες της εποχής της.

Τελικά, μετά την πρωτοπόρο Σανέλ, το τουίντ χρησιμοποιήθηκε από όλους σχεδόν τους σχεδιαστές, προσθέτοντας ο καθένας τη δική του προσωπική πινελιά, σε παλτό τριών τετάρτων, παντελόνια, κάπες, ταγέρ, φορέματα γραφείου, κοστούμια.