Άργιλος: Οι ευεργετικές ιδιότητες και όλες οι χρήσεις της στην ομορφιά

Άργιλος (1)

Η άργιλος είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά καλλυντικά συστατικά που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην αντιμετώπιση απλών καθημερινών προβλημάτων του δέρματος και των μαλλιών. Πρόκειται για ένα πλούσιο σε μέταλλα ένυδρο φυλλοπυριτικό ορυκτό που είναι ευρέως γνωστό και ως πηλός.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου αξιοποιούνται από την κοσμετολογία για την βελτίωση της όψης της επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται τόσο σκέτη, όσο και σε συνδυασμό με άλλα φυσικά υλικά για να φτιάξουμε σπιτικές μάσκες προσώπου, σώματος, αλλά και μαλλιών.

Στη συνέχεια θα δούμε τα πάντα γύρω από την άργιλο, τα είδη, τις ιδιότητες της, αλλά και τους τρόπους χρήσεις της.

Θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου ανάλογα με το είδος της

Τα οφέλη που προσφέρει η εφαρμογή της στο δέρμα, αλλά και τα μαλλιά μας είναι πολλά και ενδιαφέροντα. Η άργιλος χρησιμοποιείται κατά κόρον σε φυσικές μάσκες, αλλά και σε λασπόλουτρα ή άλλες θεραπείες.

Μπορείτε να την βρείτε εύκολα για αγορά στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών ή βιολογικών προϊόντων σε μορφή σκόνης ή σε έτοιμες μάσκες από πολλές γνωστές εταιρείες. Η σκόνη αργίλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση σε πολλές φυσικές συνταγές, αναμειγνύοντας την με απλά υλικά όπως το μέλι, το λεμόνι ή την αλόη.

Αν και σε γενικές γραμμές στο άκουσμα της λέξης άργιλος έρχεται συνήθως στο μυαλό μας η πράσινη μορφή της, υπάρχουν πολλά ακόμη διαφορετικά είδη. Το χρώμα κάθε αργίλου οφείλεται στα βασικά συστατικά που περιέχει, όπως για παράδειγμα τα οξείδια του σιδήρου που της χαρίζουν κόκκινη απόχρωση.

Οι πιο σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες της αργίλου είναι η απορροφητική και αποτοξινωτική της δράση. Από εκεί και πέρα, έχει καταπραϋντικές, αιμοστατικές και αντισηπτικές ιδιότητες. Λόγω της ικανότητας της να αναπλάθει τα κύτταρα, βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στην επούλωση των πληγών και προλαμβάνει την εμφάνιση ουλών.

Επίσης, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προλαμβάνουν την γήρανση και δεσμεύει τη θερμότητα, δημιουργώντας υπεραιμία στο δέρμα και διέγερση της κυκλοφορίας του.

Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιότητες κάθε είδους αργύρου.

Καολίνης – Λευκή άργιλος

Είναι πλούσια σε οξείδιο του πυριτίου και πρόκειται για την πιο καθαρή μορφή αργίλου, η οποία είναι κατάλληλη για κάθε τύπο επιδερμίδας. Έχει μαλακτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενώ είναι ιδανική για ήπια απολέπιση ακόμη και σε ευαίσθητα ή ερεθισμένα δέρματα. Δεν αφαιρεί την υγρασία και τα φυσικά έλαια, όπως κάνει η πράσινη άργιλος, γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ξηρές επιδερμίδες.

Η ήπια απολέπιση που κάνει η λευκή άργιλος είναι ιδανική για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, αλλά και του σμήγματος από τους πόρους του δέρματος.

Άργιλος (2)

Πράσινη άργιλος

Πρόκειται για το πιο γνωστό είδος αργίλου πλούσιο σε πυρίτιο, που περιέχει πληθώρα από πολύτιμα μεταλλικά (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, κοβάλτιο, δολομίτη, φώσφορο, χαλκό κλπ).

Επειδή έχει την τάση να απορροφά την υγρασία, η πράσινη άργιλος είναι ιδανική για λιπαρά και μικτά δέρματα, καθώς και για πρόσωπα με τάση ακμής ή λιπαρά μαλλιά. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ξηρές επιδερμίδες, αρκεί να αναμειχθεί με κάποιο έλαιο. Το ιδανικό είναι αυτό του αβοκάντο.

Η μορφή αυτή της αργίλου έχει την ικανότητα να αποτοξινώνει, να τονώνει και να συσφίγγει το δέρμα και τους πόρους, βελτιώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία του αίματος και ρυθμίζοντας την έκκριση του σμήγματος. Επίσης, έχει καθαριστική και αντιφλεγμονώδη δράση, γι’ αυτό και αφαιρεί μέσω απολέπισης όλους του ρύπους, τα νεκρά κύτταρα και τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται στους πόρους του δέρματος.

Κόκκινη άργιλος

Οφείλει το χρώμα της στην μεγάλη περιεκτικότητα σε οξείδια του σιδήρου και είναι κατάλληλη για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες. Ενδείκνυται για δέρματα με ραγάδες, ουλές, σημάδια από κάψιμο, μελανιές και σπασμένα αγγεία που δημιουργούν κοκκινίλες.

Μια επίσης ευεργετική χρήση της κόκκινης αργίλου είναι στα μάτια. Εφαρμόζοντας μια μάσκα κάτω από τα μάτια, διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος και ενισχύεται το δέρμα της περιοχής αντιμετωπίζοντας μαύρους κύκλους και σακούλες.

Είναι ιδανική για να ανανεώσετε την επιδερμίδα σας επαναφέροντας την χαμένη της λάμψη.

Ροζ άργιλος

Είναι ένα μείγμα κόκκινης και λευκής αργίλου, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία, το οποίο ενδείκνυται για ευαίσθητες, ώριμες, άτονες και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες. Εκμεταλλευόμενη τις ευεργετικές ιδιότητες των δυο διαφορετικών ειδών αργίλου, η ροζ μορφή πηλού αποκαθιστά το pH του δέρματος και το αναζωογονεί χαρίζοντας του λάμψη, χωρίς να το αφυδατώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω της έντονης δράσης της, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει κοκκινίλες στην επιδερμίδα, οι οποίες όμως είναι παροδικές και θα εξαφανιστούν μετά από λίγο.

Άργιλος (3)

Μπετονίτης – Μπεζ / γκρι άργιλος

Η άργιλος μπετονίτη που προορίζεται για καλλυντική χρήση, έχει προέλευση από την ηφαιστειακή τέφρα και κύριο αργιλικό ορυκτό του (60-80%) τον μοντμοριλλονίτη. Πρόκειται για μια άργιλο που έχει την ιδιότητα να διογκώνεται όταν έρχεται σε επαφή με υγρασία και δρα ως σφουγγάρι που ρουφάει τις τοξίνες και καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του δέρματος.

Άργιλος Ρασούλ

Η άργιλος Rhassoul θεωρείται ως η πιο ισχυρή για την αποτοξίνωση του δέρματος και προέρχεται από τα βουνά Atlas του Μαρόκου. Είναι ιδανική για όλους τους τύπους δέρματος και πλούσια σε οξείδιο του πυριτίου, μαγνήσιο και ασβέστιο.

Έχει την ικανότητα να μειώνει την ξηρότητα, αλλά και την λιπαρότητα. Επίσης, αυξάνει την ελαστικότητα και απολεπίζει σε βάθος την επιδερμίδα, καθαρίζοντας τους φραγμένους πόρους από ρύπους και νεκρά κύτταρα.

Κίτρινη άργιλος

Πλούσια σε μαγγάνιο, η κίτρινη άργιλος είναι ιδανική για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες, όπως επίσης και για ώριμα δέρματα ή ευαίσθητα. Η εφαρμογή της αντιμετωπίζει δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ακμή, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει την επιδερμίδα και συσφίγγει τους πόρους.

Ακόμη έχει την ικανότητα να επουλώνει ότι χρειάζεται στο δέρμα, αλλά και να βοηθάει τα εύθραυστα μαλλιά.

Αυτά είναι λοιπόν τα βασικά είδη αργίλου που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ομορφιάς.

Φυσικά, πέρα από την επιλογή της κατάλληλης αργίλου για τις ανάγκες σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα είδη κάνοντας multi masking.

Θα πρέπει ωστόσο να έχετε υπόψιν σας πως η άργιλος, και ιδιαίτερα η πράσινη, έχει την τάση να απορροφά τη λιπαρότητα του δέρματος. Προκειμένου λοιπόν να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα, προτείνεται η εφαρμογή της μάσκας αργίλου να περιορίζεται σε μόνο μία φορά την εβδομάδα για δέκα με δεκαπέντε λεπτά και στη συνέχεια να αφαιρείται με άφθονο νερό.

Δείτε τις καλύτερες συνταγές για σπιτική μάσκα με άργιλο σε πρόσωπο, σώμα ή μαλλιά.