Καταπολεμήστε τις φακίδες με φυσικούς τρόπους

Καταπολεμήστε τις φακίδες με φυσικούς τρόπους

Οι φακίδες είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ οι γυναίκες.

Υπάρχουν φακίδες που προέρχονται από γονιδιακή ανάπτυξη ή φακίδες που δημιουργούνται από άλλους παράγοντες κατά την διάρκεια της ζωής μας.

Οι πρώτες δεν μπορούν να καταπολεμηθούν και δεν χρειάζεται, διότι η φύση γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους μας τι ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό επιλέγει σε ποιον θα τις χαρίσει και σε ποιον όχι.

Γι’ αυτές όμως που δημιουργούνται όσο μεγαλώνουμε, οι λύσεις είναι πολλές και εύκολες. Πριν όμως προχωρήσουμε στον τρόπο καταπολέμησης των φακίδων, καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι οι φακίδες και ποια τα είδη τους.

Τι είναι οι φακίδες;

Πρόκειται για κυκλικές κηλίδες στο δέρμα με μικρό μέγεθος.

Η ανάπτυξη τους στην επιδερμίδα μπορεί να είναι τυχαία και εμφανίζονται συνήθως μετά από την συνεχόμενη έκθεση στον ήλιο. Τα πιο συχνά σημεία εμφάνισης τους περιορίζονται στο επάνω μέρος του σώματος. Και πιο συγκεκριμένα στη μύτη, τα μάγουλα, τα άνω άκρα και τους ώμους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 1-2 ετών.

Οι λεγόμενες και ως πανάδες έχουν τις περισσότερες φορές ομοιόμορφο χρώμα. Ωστόσο, από άτομο σε άτομο μπορεί να διαφέρουν σε απόχρωση. Τα συνήθη χρώματα που παίρνουν οι φακίδες είναι κιτρινωπές, καφέ ή κοκκινωπές.

Μετά την έκθεση τους στο ηλιακό φως τείνουν να σκουρύνουν και όταν έρθει ο Χειμώνας που ο ήλιος είναι πιο ήπιος, επανέρχονται στο αρχικό τους χρώμα. Επίσης, είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρηθεί ένα ξεθώριασμα των κυκλικών αυτών κηλίδων όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει σε ηλικία και γερνάει.

Ποια είναι τα είδη των φακίδων που υπάρχουν;

Οι φακίδες έχουν δυο βασικούς τύπους:

1. Τις απλές φακίδες

2. Τις φακίδες που προκαλούνται από ηλιακό έγκαυμα

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης για την εμφάνιση των φακίδων;

Πέρα από τις φακίδες που έχουν γενετική προέλευση, τις οποίες και δεν μπορούμε να αλλάξουμε, μπορούμε να λάβουμε κάποια μέτρα πρόληψης για την εμφάνιση τους. Αυτά είναι:

1. Η έκθεση στον ήλιο πάντα με αντιηλιακή προστασία που έχει δείκτη τουλάχιστον SPF30 (Sun Protection Factor).

2. Το να φοράτε το καπέλο σας πάντα όταν είστε στον ήλιο.

3. Η επιλογή ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του σώματος σας, όπως για παράδειγμα πουκάμισα, μπλούζες με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.

4. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε να εκτίθεστε στις ακτίνες του ηλίου κατά το διάστημα 10 π.μ. έως 4 μ.μ.

Πως μπορείτε να καταπολεμήσετε και να εξαφανίσετε τις φακίδες;

1. Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση και εξάλειψη των φακίδων. Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη C είναι συνήθως η βιταμίνη που χρειάζεται να αυξήσουν την πρόσληψη της τα άτομα που εμφανίζουν φακίδες. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η επιδερμίδα γίνεται πιο ευαίσθητη στον ήλιο όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό, κάτι το οποίο οδηγεί και στην εναπόθεση μεγαλύτερης ποσότητας μελανίνης. Δοκιμάστε λοιπόν να εισάγετε στην διατροφή σας περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα σταφύλια κλπ.

2. Ένας επίσης πολύ καλός σύμμαχος για την καταπολέμηση των φακίδων είναι ο χυμός λεμονιού. Σύμφωνα με έρευνες, το λεμόνι αποτελεί μια πολύ καλή θεραπεία για την αντιμετώπιση τόσο των φακίδων, όσο και οποιασδήποτε άλλης μορφής δερματική δυσχρωμία. Μπορείτε αν θέλετε να τρίψετε ένα κομμάτι λεμονιού στα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί οι φακίδες ή να χρησιμοποιήσετε απλά τον χυμό του λεμονιού και να τον απλώσετε με την βοήθεια των δακτύλων σας. Και οι δυο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές.

3. Δοκιμάστε να πλύνετε το πρόσωπο σας με ξινό γάλα, το οποίο θεωρείται επίσης μια πολύ καλή μέθοδος αντιμετώπισης των φακίδων. Πιο συγκεκριμένα, το γαλακτικό οξύ που περιέχει το ξινό γάλα, μπορεί να κάνει μια απαλή αποφλοίωση – απολέπιση του δέρματος σας χωρίς όμως να του προκαλέσει κάποιου είδους ξήρανση.

4. Δημιουργήστε μια απλή και θρεπτική λοσιόν με φυσικό χυμό μαϊντανού σε συνδυασμό με ίσες ποσότητες χυμό κόκκινων σταφίδων, χυμό πορτοκαλιού και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια εφαρμόστε το κάτω από την ενυδατική σας κρέμα και κρατήστε τις φακίδες αόρατες.

5. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα λύση που έχει συνήθως πολύ καλά αποτελέσματα για την εξαφάνιση των φακίδων είναι η εφαρμογή μιας κρέμας λεύκανσης.

6. Μια επίσης πολύ καλή μορφή αντιμετώπισης των φακίδων μπορεί να αποτελέσει η εφαρμογή μιας μάσκας προσώπου με κρέμα γάλακτος. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας είναι πως μετά την εφαρμογή της θα πρέπει να απλώσετε την ενυδατική σας κρέμα.

7. Πέρα όμως από τις φυσικές λύσεις καταπολέμησης των φακίδων, υπάρχουν και οι επεμβατικές λύσεις, όπως η αγωγή με λέιζερ. Τα ειδικά αυτά λέιζερ που παράγουν πράσινο φως έχουν την ικανότητα να εξαφανίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικό τρόπο τις φακίδες.

8. Τέλος, η κρυοχειρουργική είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην εφαρμογή ενός ελαφριού παγώματος με υγρό άζωτο στα σημεία όπου υπάρχουν οι φακίδες.