Αρωματοθεραπεία στο σπίτι

Αρωματοθεραπεία στο σπίτι

Εδώ και χιλιάδες χρόνια τα αιθέρια έλαια έχουν ευρύτατη εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, τόσο για θεραπευτικούς όσο και για καλλωπιστικούς σκοπούς.

Επειδή όμως κάποια από αυτά είναι πολύ τοξικά, ο μόνος τρόπος για να τα χρησιμοποιήσετε μόνες σας με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι είναι να τα αραιώνετε με διάφορα φυτικά μαλακτικά ή λάδια, όπως το jojoba ή το αμυγδαλέλαιο, σε ποσότητες που αντιστοιχούν σε 2-3 σταγόνες από το εκάστοτε αιθέριο έλαιο.

Πώς να τα χρησιμοποιήσετε:
Στο λουτρό: Ρίχνετε τη συνιστώμενη ποσότητα σταγόνων από κάθε αιθέριο έλαιο, αλλά ποτέ πάνω από 10 σταγόνες συνολικά, και τις αναμειγνύετε με 20ml αγνό αφρόλουτρο και ανακατεύετε καλά το νερό στη μπανιέρα.
Για μασάζ: Σε 30ml φυτικό λάδι για μασάζ προσθέτετε 10-12 σταγόνες αιθέρια έλαια.
Για το πρόσωπο: Σε 4ml λοσιόν ή κρέμας στάξτε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο και αποφύγετε να απλώσετε το μείγμα στην περιοχή των ματιών.
Για το σώμα: Σε 10ml λοσιόν ή κρέμας ρίξτε 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
Στο σπίτι: Γεμίστε με νερό το μικρό μεταλλικό δοχείο που βρίσκεται πάνω από το κερί και ρίξτε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο.

Τι να προσέξετε:
• Μην τα απλώνετε απευθείας στο δέρμα σας και μην τα χρησιμοποιείτε σε μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες.
• Όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια πρέπει να υπάρχει καλός εξαερισμός στο χώρο που βρίσκεστε.
• Να αποφεύγετε το μασάζ με αιθέρια έλαια σε άτομα με δερματικά προβλήματα ή μυοσκελετικές παθήσεις.
• Οι έγκυες γυναίκες καλό θα ήταν να τα αποφεύγουν ή να συμβουλευθούν το γιατρό τους.
• Πρέπει να κρατάτε τα μπουκαλάκια μακριά από τα παιδιά και τα κατοικίδια.
• Μην εκθέτετε το δέρμα σας στον ήλιο αμέσως μετά από τη χρήση αιθέριων ελαίων.
• Αν κατά λάθος πέσουν σταγόνες στα μάτια σας, μη ρίξετε κατευθείαν νερό, δοκιμάστε χλιαρό γάλα ή κάποιο φυτικό αγνό λάδι.
• Τα αιθέρια έλαια καταστρέφονται από τη θερμότητα, την υγρασία και το φως του ήλιου, γι’ αυτό πρέπει να παραμένουν κλεισμένα σε σκούρα μπουκαλάκια και σε δροσερά μέρη. Διατηρούνται για 1-2 χρόνια από τη μέρα που ανοίχτηκαν.