Το βούρτσισμα καταστρέφει τα μαλλιά;

Το βούρτσισμα καταστρέφει τα μαλλιά;

Είναι πολύ πιθανό να έχεις ακούσει δύο πολύ διαφορετικές απόψεις για το εάν πρέπει ή όχι να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου για να παραμείνουν υγιή. Από τη μία πλευρά κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βουρτσίζεις την κάθε τούφα πάνω από 100 φορές καθημερινά, ενώ από την άλλη κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να μη βουρτσίζεις ποτέ τα μαλλιά σου, παρά μόνο να τα χτενίζεις με τα δάχτυλά σου ίσα-ίσα για να ξεμπερδευτούν.

Ποιοί όμως έχουν δίκιο; Η απάντηση είναι απλή: Εξαρτάται!

  •  Σε περίπτωση που χρησιμοποιείς λάθος βούρτσα, δεν χωρίζεις πρώτα τα μαλλιά σου σε μικρές τούφες ή τα βουρτσίζεις όταν είναι βρεγμένα, τότε είναι πολύ πιθανό να καταστραφούν και να δημιουργηθεί ψαλίδα.
  •  Σε περίπτωση όμως που δε συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αντιθέτως, το βούρτσισμα όταν γίνεται σωστά μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών δυναμώνοντας τους θύλακες των τριχών, απλώνοντας τα φυσικά έλαια του δέρματος του κεφαλιού ανάμεσα στις τρίχες.
  •  Αν τα μαλλιά σου είναι λεπτά, πρέπει να χρησιμοποιείς μια βούρτσα από σκληρή φυσική τρίχα (συνήθως αγριόχοιρου). 100 βουρτσίσματα η κάθε τούφα είναι πολλά αλλά μπορείς να ξεκινήσεις με 40-50. Χώρισε τα μαλλιά σου σε δύο μέρη ακολουθώντας τη χωρίστρα, στη συνέχεια ξεχώρισε μικρές τούφες και ξεκίνα να βουρτσίζεις από τις άκρες προς τις ρίζες με φορά πάντα προς τις άκρες. Προσπάθησε να μη βουρτσίζεις την ίδια τούφα δύο φορές συνεχόμενα.
  •  Αν τα μαλλιά σου είναι χοντρά ή κατσαρά, ψάξε για μια βούρτσα με αραιά δοντάκια, από αυτές που έχουν επικάλυψη στην άκρη. Όταν φεύγει η επικάλυψη θα πρέπει να αντικατασταθεί η βούρτσα.
  •  Τα μαλλιά με χοντρές τρίχες, ειδικά αν είναι μακριά, πρέπει να βουρτσίζονται 50-100 φορές την ημέρα και ακόμα περισσότερες φορές αν το δέρμα στο κεφάλι είναι λιπαρό ενώ οι τρίχες στις άκρες ξηρές γιατί με το βούρτσισμα εξαπλώνονται τα φυσικά έλαια του δέρματος του κεφαλιού προς τις άκρες.