Κολλαγόνο, μείνε για πάντα μαζί μου….!

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη, το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού, ο οποίος συνδέει και στηρίζει άλλους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα, τα κόκκαλα, τους τένοντες, τους μυς και τον χόνδρο. Με αυτόν στηρίζονται κι άλλα εσωτερικά μας όργανα και το συναντάμε ακόμα και στα δόντια.

Ο συνδετικός ιστός βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την σφριγηλότητά του. Όταν η ποσότητα του κολλαγόνου μειώνεται, τότε δημιουργούνται κάποια χάσματα που σε μας είναι ορατά σαν ρυτίδες.

Ο μύθος για τα καλλυντικά

Δυστυχώς οι καλλυντικές κρέμες κολλαγόνου που υπάρχουν στο εμπόριο δεν μπορούν να αναπληρώσουν πλήρως την έλλειψη κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μόριο του κολλαγόνου είναι αρκετά μεγάλο για να μπορέσει να διαπεράσει την επιδερμίδα. Αυτό που επιτυγχάνουμε με την χρήση τέτοιων καλλυντικών είναι να γεμίσουμε και να βελτιώσουμε προσωρινά τις ρυτίδες.

Η λύση; Βιταμίνη C

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το κολλαγόνο που παράγει από μόνος του ο οργανισμός μας είναι να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, συνένζυμα και αμινοξέα. Η πιο σημαντική βιταμίνη που είναι και το βασικότερο δομικό στοιχείο του κολλαγόνου είναι η βιταμίνη C. Τα φρούτα, τα λαχανικά, η γαλοπούλα αλλά και ο σολομός είναι πολύ σημαντικά για την ανάπλαση της επιδερμίδας μας.

Επίσης, θα πρέπει να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από ουσίες που καταστρέφουν όλα εκείνα τα συστατικά που συμβάλλουν στην παραγωγή του κολλαγόνου. Το κάπνισμα, για παράδειγμα, είναι μια κακή συνήθεια που δυστυχώς καταστρέφει όλη τη βιταμίνη C.

Τα σωστά καλλυντικά

Οπωσδήποτε δεν αφήνουμε την επιδερμίδα μας χωρίς περιποίηση. Όμως τα καλλυντικά που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι διαλεγμένα με βάση τις ανάγκες της επιδερμίδας μας και την ηλικία μας. Τα σωστά προϊόντα θρέφουν το δέρμα και βοηθούν πολύ στην παραγωγή του κολλαγόνου.