Απολέπιση σώματος για λαμπερή και νεανική επιδερμίδα με σπιτικό scrub

Απολέπιση σώματος (1)

Αν θέλετε η επιδερμίδα σας να είναι πάντα όμορφη και νεανική, τότε ένα scrub σώματος θα σας βοηθήσει να το επιτύχετε. Χρησιμοποιώντας το μπορείτε να επαναφέρετε τη λάμψη, τη ζωντάνια και την απαλή υφή στο δέρμα σας, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και όλους τους ρύπους που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της και την κάνουν θαμπή και άγρια.

Η απολέπιση σώματος μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι με φυσικά ή του εμπορίου καλλυντικά σκραμπ που έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Μάλιστα υπάρχουν κάποια προϊόντα απολέπισης που μπορούν να βοηθήσουν παράλληλα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, των δυσχρωμιών, αλλά και της ακμής.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις φυσικές συνταγές για σπιτικό πίλινγκ σώματος, ας δούμε τι προσφέρει στο δέρμα μια θεραπεία με αυτό, καθώς και μερικά μυστικά για την χρήση του.

Σε τι βοηθάει το scrub σώματος;

Απολέπιση σώματος (4)

Πέρα από το πίλινγκ προσώπου που είναι ευρέως γνωστό και την απολέπιση των ποδιών για την αντιμετώπιση των σκασμένων φτερνών και άλλων δερματικών προβλημάτων, το scrub μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το σώμα. Οι λόγοι για τους οποίους το πίλινγκ σώματος είναι ένα προϊόν που προτείνουν οι ειδικοί να χρησιμοποιούμε είναι οι εξής:

  • Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τους ρύπους που συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, κάνοντας την να δείχνει νεανική.
  • Αφαιρεί τα μαύρα στίγματα.
  • Ενεργοποιεί την αναδόμηση των κυττάρων του δέρματος.
  • Ανοίγει τους πόρους και τους καθαρίζει σε βάθος, περιορίζοντας την εμφάνιση σπυριών στα πόδια και την πλάτη.
  • Αποτρέπει τη δημιουργία θυλακίτιδας από την αποτρίχωση, δηλαδή των τριχών που αναπτύσσονται εσωτερικά και δημιουργούν ενοχλητικά σπυράκια.
  • Προετοιμάζει το δέρμα για την αποτρίχωση με κάθε μέθοδο.
  • Κάνει την επιδερμίδα λαμπερή, λεία και όμορφη, χωρίς ξηρά και σκληρά σημεία.
  • Μειώνει την όψη της κυτταρίτιδας.
  • Συσφίγγει τον ιστό του δέρματος και ενισχύει την ελαστικότητα του.
  • Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας παράλληλα το ξεφλούδισμα και αντιμετωπίζοντας την αίσθηση κνησμού.
  • Τα καλλυντικά προϊόντα ενυδάτωσης, αλλά και θεραπείας (για παράδειγμα κατά της κυτταρίτιδας) απορροφούνται περισσότερο και εισχωρούν βαθύτερα σε ένα καθαρό και απολεπισμένο δέρμα.
  • Αυξάνει τη διάρκεια αντοχής του μαυρίσματος.

Απολέπιση σώματος (3)

Συμβουλές για σωστή απολέπιση σώματος:

  • Το σκραμπ σώματος θα πρέπει να γίνεται με σύνεση και με μέτρο. Σημαντικός παράγοντας για τον καθορισμό της συχνότητας είναι η ηλικία, κι αυτό διότι όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων επιβραδύνεται και τα νεκρά κύτταρα αυξάνονται.
  • Το peeling 1-2 φορές τον μήνα κατά την διάρκεια των κρύων μηνών του χρόνου είναι αρκετό.
  • Αντίθετα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της εφίδρωσης και της αύξησης της λιπαρότητας η απολέπιση σώματος κρίνεται πιο απαραίτητη, αφού συγκεντρώνεται στο δέρμα μεγαλύτερη ποσότητα νεκρών κυττάρων. Άρα καλό είναι να κάνετε πίλινγκ σώματος 1 φορά την εβδομάδα.
  • Το scrub σώματος μπορεί να γίνει τόσο με προϊόντα του εμπορίου, όσο και με φυσικές συνταγές πίλινγκ, όπως αυτές που θα δείτε στην συνέχεια του άρθρου. Το σημαντικό είναι να επιλέξετε το κατάλληλο μείγμα για τον τύπο της επιδερμίδας σας.
  • Αντί για ένα προϊόν peeling σώματος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια λούφα, μια βούρτσα ή ένα γάντι απολέπισης.

Πως χρησιμοποιείται το body scrub:

Η καταλληλότερη στιγμή για να κάνετε απολέπιση σώματος είναι κατά την διάρκεια του μπάνιου. Λόγω του ζεστού νερού, οι πόροι του δέρματος ανοίγουν και προετοιμάζουν την επιδερμίδα για την καλύτερη απορρόφηση των ευεργετικών στοιχείων του body scrub. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αρχικά καθαρίστε το δέρμα σας με ένα ήπιο σαπούνι ή αφρόλουτρο.
  2. Αφού ξεπλύνετε καλά το σαπούνι, απλώστε σε υγρή επιδερμίδα το scrub σώματος.
  3. Πριν απλώσετε το προϊόν απολέπισης σώματος, καλό θα είναι να το τρίψετε ελαφρώς ανάμεσα στα χέρια σας. Έτσι θα πάρει την θερμοκρασία του σώματος σας και θα μεγιστοποιηθεί η δράση του.
  4. Εφαρμόστε το πίλινγκ με απαλές κυκλικές κινήσεις σε όποια σημεία του σώματος επιθυμείτε.
  5. Μετά την εφαρμογή του σκραμπ και αφού ξεπλυθείτε καλά, σκουπιστείτε ταμποναριστά και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα σώματος ή ένα ευεργετικό φυτικό έλαιο, όπως το αμυγδαλέλαιο, το καστορέλαιο, το σπαθόλαδο και το σησαμέλαιο.

Στη συνέχεια θα δούμε ορισμένες συνταγές για σπιτικό scrub σώματος.

Απολέπιση σώματος (2)

Σπιτικό scrub σώματος για κυτταρίτιδα με αλάτι:

Θα χρειαστείτε:
– 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
– 4 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
– 3 χούφτες χοντρό ιωδιούχο αλάτι

Ευεργετικές ιδιότητες υλικών: Το χοντρό ιωδιούχο αλάτι απολεπίζει σε βάθος την επιδερμίδα, προετοιμάζοντας την να δεχθεί τα ευεργετικά συστατικά του σπραμπ. Το σησαμέλαιο ενυδατώνει και αναζωογονεί το δέρμα. Τέλος, το αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και μειώνει αισθητά την κυτταρίτιδα.

Τρόπος παρασκευής: Απλά ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα σε καθαρό και υγρό δέρμα κάνοντας κυκλικές κινήσεις μασάζ. Προσοχή όμως, η επιδερμίδα δεν πρέπει να είναι ερεθισμένη, γιατί το αλάτι θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Φυσική απολέπιση σώματος με μέλι και λεμόνι:

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 φρέσκο λεμόνι
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
– 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη

Ευεργετικές ιδιότητες υλικών: Το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, έχει λευκαντικές ιδιότητες και συσφίγγει τους πόρους. Προσφέρει προστασία από τον ήλιο και τις κηλίδες. Το μέλι έχει ενυδατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την ακμή και τα μαύρα στίγματα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε και δρα ως καταπραϋντικό. Η ζάχαρη, είναι το βασικό συστατικό που απολεπίζει την επιδερμίδα και την κάνει λεία και απαλή, απομακρύνοντας τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα.

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ανακατέψτε σε ένα μπολ το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Μόλις ομογενοποιηθούν προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε εκ νέου. Τέλος, ρίξτε στο μείγμα τη ζάχαρη και μόλις την αφομοιώσει και γίνει ενιαίο είναι έτοιμο για χρήση. Ενδέχεται να χρειαστεί λίγη ζάχαρη παραπάνω προκειμένου να γίνει σαν πάστα. Αν χρειαστεί προσθέστε σιγά σιγά μέχρι να πάρετε την επιθυμητή υφή.

Τρόπος εφαρμογής: Αρχικά καθαρίστε το δέρμα και αφήστε το νωπό. Μετά εφαρμόστε με κυκλικές κινήσεις μασάζ για 3-5 λεπτά το μείγμα σε όλο το σώμα. Έπειτα ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και απλώστε μια ενυδατική κρέμα.

Σπιτικό πίλινγκ σώματος με καφέ και λάδι καρύδας:

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1/2 φλιτζάνι λάδι καρύδας
– 1 φλιτζάνι κόκκους καφέ

Ευεργετικές ιδιότητες υλικών: Οι κόκκοι του καφέ και της ζάχαρης λειτουργούν ως τα βασικά απολεπιστικά στοιχεία του μείγματος, ενώ το λάδι καρύδας ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα.

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα βαζάκι και χρησιμοποιήστε το όποτε θέλετε.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το scrub σώματος με λάδι καρύδας σε καθαρό και υγρό δέρμα, κατά τη διάρκεια του μπάνιου, κάνοντας κυκλικές κινήσεις μασάζ. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και απλώστε μια κρέμα ενυδάτωσης.

Απολέπιση σώματος (5)

Scrub σώματος με κανέλα:

Θα χρειαστείτε:
– 1/8 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
– 1/4 του φλιτζανιού αμυγδαλέλαιο
– 1/2 φλιτζάνι αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
– 2-3 κουταλιές της σούπας μέλι

Ευεργετικές ιδιότητες υλικών: Το ελαιόλαδο ενυδατώνει σε βάθος και προστατεύει το δέρμα, ενώ παράλληλα δρα και ως καθαριστικό λόγω της βιταμίνης Α και των άλλων αντιοξειδωτικών που περιέχει. Το αμυγδαλέλαιο είναι πηγή πρωτεϊνών, μετάλλων και φυτικών ινών, αλλά και πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Β. Η κανέλα θεραπεύει την ακμή και το έκζεμα. Και τέλος το μέλι έχει μαλακτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Δρα ενάντια στην ακμή, αποτοξινώνει την επιδερμίδα και απομακρύνει τους ρύπους.

Τρόπος παρασκευής: Πρώτα ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το αμυγδαλέλαιο και το αλάτι. Μετά προσθέστε την κανέλα και το μέλι και ανακατέψτε εκ νέου μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη παχύρρευστη κρέμα. Τέλος, αποθηκεύστε το μείγμα σε ένα βαζάκι που κλείνει για μελλοντική χρήση.

Τρόπος εφαρμογής: Σε καθαρό και νωπό δέρμα εφαρμόστε μια ποσότητα από το πήλινγκ κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και απλώστε μια ενυδατική κρέμα σώματος ή το έλαιο που προτιμάτε.

Φυσικό peeling σώματος με άρωμα πορτοκαλιού:

Θα χρειαστείτε:
– 9 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού
– 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
– 1/4 του φλιτζανιού έλαιο τζοτζόμπα
– 1 1/2 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο

Ευεργετικές ιδιότητες υλικών: Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και το ξύσμα του προσθέτουν υπέροχο άρωμα στο σκραμπ, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν την επιδερμίδα και της προσφέρουν την πλούσια περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C. Το έλαιο τζοτζόμπα καθαρίζει τους πόρους του δέρματος, ενυδατώνει την επιδερμίδα και δεν αφήνει λιπαρότητα. Τέλος, η καστανή ζάχαρη απομακρύνει όλους τους ρύπους από την επιδερμίδα και κάνει πιο ήπια και βαθιά απολέπιση από το αλάτι, γι’ αυτό είναι ιδανική ακόμη και για ευαίσθητες επιδερμίδες. Περιέχει άλφα-υδροξύ, το οποίο έχει απολεπιστικές και μαλακτικές ιδιότητες.

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι που κλείνει και μόλις ομογενοποιηθούν, το scrub σώματος σας είναι έτοιμο. Αποθηκεύστε το στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε το όποτε θέλετε.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα σε βρεγμένη επιδερμίδα και κάντε μασάζ με κυκλικές κινήσεις. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και εφαρμόστε ένα ενυδατικό προϊόν σε μορφή κρέμας ή λαδιού σώματος.