Μέθοδος αποτρίχωσης: Υπέρ και Κατά της κάθε επιλογής

Μέθοδος αποτρίχωσης: Υπέρ και Κατά της κάθε επιλογής

Η τριχοφυΐα είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν την καταλληλότερη μέθοδο αποτρίχωσης. Τη μέθοδο που θα τους ταιριάζει τόσο στις συνήθειες, όσο και στην τσέπη τους.

Πολλές γυναίκες θέλουν κάτι γρήγορο και αποτελεσματικό, ενώ άλλες ενδιαφέρονται περισσότερο για την διάρκεια της αποτρίχωσης. Κάποιες μέθοδοι είναι πιο αποτελεσματικές σε ορισμένα σημεία και άλλες σε διαφορετικά. Οι ειδικοί μας εξηγούν τον τρόπο λειτουργίας κάθε μεθόδου, δηλαδή τι ακριβώς κάνει και μας αναλύουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε μιας.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά κάθε μεθόδου αποτρίχωσης;

Αποτριχωτική κρέμα: Η πιο εύκολη λύση

Ιδανική: Η αποτριχωτική κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μασχάλες, τις γάμπες, αλλά και στην περιοχή του μπικίνι.

Τι κάνει: Ο τρόπος που λειτουργεί είναι απλός. Η κρέμα εισχωρεί λίγο πιο βαθιά από την επιφάνεια του δέρματος και κόβει τις τρίχες από τη ρίζα.

Μειονεκτήματα: Το βασικό της μειονέκτημα είναι πως πρόκειται για λίγο αργή διαδικασία, αφού πρέπει να περιμένετε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να δράσει, μέχρι να την αφαιρέσετε.

Η γνώμη των ειδικών: Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αποτριχωτικές κρέμες είναι πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμούς. Γι’ αυτό καλό θα είναι να κάνετε αρχικά μια δοκιμή σε ένα μικρό σημείο του σώματος σας και να περιμένετε 24 ώρες για να δείτε αν σας πειράζει. Αν μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος δεν παρατηρήσετε κάτι περίεργο, τότε μπορείτε να συνεχίσετε και να κάνετε κανονικά την αποτρίχωση σας. Τέλος, η συγκεκριμένη μέθοδος αποτρίχωσης δεν ενδείκνυται για ξηρά δέρματα με ακμή, μώλωπες ή καμένα από τον ήλιο.

Πρακτική συμβουλή: Προκειμένου να έχετε πιο αποτελεσματική αποτρίχωση, όταν θα την ξεπλύνετε χρησιμοποιήστε ένα γάντι μπάνιου και δείξτε λίγη επιμονή.

Αγορά: Παλαιότερα οι αποτριχωτικές κρέμες είχαν έντονα και άσχημα αρώματα λόγω των χημικών συστατικών που περιέχουν. Στις μέρες μας όμως η σύνθεση τους έχει αλλάξει και έχουν αποκτήσει υπέροχα αρώματα που δεν αφήνουν την μυρωδιά των χημικών να τα διαπεράσει. Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην επιλογή της κατάλληλης αποτριχωτικής κρέμας. Πέρα από την κλασσική κρέμα υπάρχει το gel, το spray και η μους.

Κόστος: Η αποτριχωτική κρέμα πωλείται από 3 ευρώ περίπου.

Ξύρισμα: Η πιο γρήγορη μέθοδος, αλλά όχι και η πιο πρόχειρη

Ιδανικό: Η διαδικασία αφαίρεσης της τριχοφυΐας με το ξυραφάκι είναι ιδανική κυρίως για τις μασχάλες, αλλά και για τις γάμπες. Ο λόγος που είναι ιδανική μέθοδος αποτρίχωσης για τις μασχάλες είναι διότι η περιοχή αυτή έχει σχεδόν μηδενική πιθανότητα να αυξηθεί η τριχοφυΐα.

Τι κάνει: Ουσιαστικά κόβει την τρίχα από την βάση της επιδερμίδας οικονομικά, γρήγορα και ανώδυνα. Αποτελεί την πιο γρήγορη μέθοδο αποτρίχωσης που λύνει άμεσα το πρόβλημα. Αυτό την καθιστά ιδανική για περιπτώσεις ανάγκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί τον τρόπο που προτιμά το 75% των γυναικών.

Μειονεκτήματα: Μπορεί το ξυράφι να είναι γρήγορο στην αφαίρεση των τριχών, αλλά δυστυχώς είναι και γρήγορο στην επανεμφάνιση τους. Δηλαδή, το μειονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι πως πρέπει να επαναλαμβάνετε την διαδικασία κάθε 2-3 μέρες. Ωστόσο, μπορείτε να αυξήσετε την διάρκεια του ξυρίσματος σας ακολουθώντας κάποια μικρά μυστικά.

Η γνώμη των ειδικών: Οι ειδικοί δηλώνουν πως κάνοντας συχνά ξύρισμα υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης ψευδοθυλακίτιδας, δηλαδή της δημιουργίας μιας φλεγμονώδους κατάστασης του δέρματος. Αυτό το πρόβλημα παρουσιάζεται από το γύρισμα των τριχών προς τα μέσα μετά το κόψιμο τους με το ξυράφι ή από την εισχώρηση τριχών που έχουν κοπεί κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας στο θύλακα.

Πρακτική συμβουλή: Για καλύτερα αποτελέσματα, απλώστε αρχικά λίγο οινόπνευμα στην περιοχή και στην συνέχεια εφαρμόστε τον αφρό ξυρίσματος, ο οποίος ξηραίνει λιγότερο από το σαπούνι την επιδερμίδα, ενώ παράλληλα δίνει όγκο στην τρίχα και επομένως αφαιρείται ευκολότερα. Μετά το ξύρισμα, απλώστε ένα γαλάκτωμα σώματος για να καταπραΰνετε και να ενυδατώσετε το δέρμα σας. Επίσης, μην αμελείτε να αλλάζετε συχνά το ξυραφάκι σας.

Αγορά: Η νέα τεχνολογία κατασκευής των ξυραφιών αφήνει την επιδερμίδα βελούδινη και καθαρή, ενώ οι περισσότερες λεπίδες που διαθέτουν, κάνουν το ξύρισμα πιο αποτελεσματικό. Κι αυτό διότι αφαιρούν και τις πιο κοντές τρίχες απ’ όλο το σώμα, ακόμη και τις μασχάλες ή το μπικίνι, χωρίς να προκαλούν ερεθισμούς και κοψίματα. Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμό και τα σπυράκια μετά το ξύρισμα.

Κόστος: Τα ξυραφάκια πωλούνται από 1,40 ευρώ το πακέτο των 5 τεμαχίων και ο αφρός ξυρίσματος από 2,60 ευρώ.

Αποτριχωτική μηχανή: Πρακτικότητα

Ιδανική: Η αποτριχωτική μηχανή είναι ιδανική για όλο το σώμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στις γάμπες, τις μασχάλες και το μπικίνι, όσο και στο πρόσωπο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε όμως είναι η μηχανή που θα αγοράσετε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο πρόσωπο.

Τι κάνει: Έχει την ικανότητα να αφαιρεί με ευκολία, γρήγορα τις τρίχες από τη ρίζα τους, προκαλώντας σταδιακά την αποδυνάμωσή τους.

Μειονεκτήματα: Υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν σπυράκια ή να γυρίσουν κάποιες τρίχες προς τα μέσα.

Η γνώμη των ειδικών: Οι ειδικοί δηλώνουν πως αν διατηρείτε την επιδερμίδα σας συνεχώς ενυδατωμένη και απαλή (κάνοντας απολέπιση), αποφεύγετε την δημιουργία σπυριών και ερεθισμών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να κάνετε 1-2 φορές την εβδομάδα ένα ήπιο scrub σώματος για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα.

Πρακτική συμβουλή: Αν κάνετε χρήση της αποτριχωτικής μηχανής μετά το μπάνιο, η αποτρίχωση είναι πολύ πιο εύκολη και ανώδυνη, διότι οι πόροι σας είναι ανοιχτοί. Αφού ολοκληρώσετε την αποτρίχωση σας μην αμελήσετε να απλώσετε μια ενυδατική κρέμα σώματος.

Αγορά: Οι πρώτες αποτριχωτικές μηχανές που εμφανίστηκαν την δεκαετία του ’80 ήταν κάτι επαναστατικό για την εποχή, αλλά ο πόνος που προκαλούσαν ήταν αρκετός. Η εξέλιξη όμως της τεχνολογίας και σε αυτό τον τομέα έχει κάνει την αποτρίχωση με μηχανή πολύ πιο ανώδυνη και ευχάριστη.

Κόστος: Οι αποτριχωτικές μηχανές ξεκινούν από 18 ευρώ.

Χαλάουα και κερί: Αφήνουν την επιδερμίδα βελούδινη

Ιδανικό: Η χαλάουα και το κερί είναι οι πιο οικονομικές μέθοδοι αποτρίχωσης με διάρκεια και μπορούν να γίνουν σε όλο το σώμα. Τόσο στα πόδια και τις μασχάλες, όσο και στο μπικίνι.

Τι κάνουν: Τόσο το κερί, όσο και η χαλάουα φυλακίζουν τις τρίχες μέσα στην μάζα τους και τις αφαιρούν από τη ρίζα. Μετά την αφαίρεση του προϊόντος το δέρμα παραμένει καθαρό και απαλό για αρκετές ημέρες. Δεν υπάρχει πιθανότητα ερεθισμού και οι τρίχες αραιώνουν σιγά σιγά.

Μειονεκτήματα: Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ο έντονος, αλλά στιγμιαίος πόνος που προκαλούν. Αν και οι συγκεκριμένες μέθοδοι συνηθίζεται να γίνονται σε ινστιτούτα, υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν και στο σπίτι, αρκεί να γνωρίζετε τον τρόπο. Ωστόσο, συνίσταται μεγάλη προσοχή στη χρήση του κεριού για να μην υπάρξει κίνδυνος εγκαύματος. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας τη δική σας χαλάουα με ζάχαρη, νερό και λεμόνι.

Η γνώμη των ειδικών: Οι ειδικοί δηλώνουν πως το ζεστό κερί δε συνιστάται σε ανθρώπους που έχουν προβλήματα κακής κυκλοφορίας στα πόδια, όπως κιρσούς, φλεβίτιδα και ευρυαγγείες. Από την άλλη μεριά, η χαλάουα μπορεί να προκαλέσει μελανιές, αν δεν γίνει από κάποιον ειδικό.

Πρακτική συμβουλή: Για να μπορέσετε να κάνετε την αποτρίχωση θα πρέπει οι τρίχες των ποδιών να έχουν μήκος τουλάχιστον 5 χιλιοστών, ενώ στο μπικίνι 6 χιλιοστών.

Αγορά: Υπάρχουν στα καταστήματα καλλυντικών ειδικά κιτ αποτρίχωσης που περιέχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Όπως επίσης και κερί πολύ καλής ποιότητας για βελούδινη και απαλή επιδερμίδα.

Κόστος: Η χαλάουα ξεκινάει από 0,90 ευρώ, ενώ το κερί στοιχίζει 1,20 ευρώ συν τις ταινίες που ξεκινούν από 1,10 ευρώ.

Λέιζερ: Αποτελεί τη μόνιμη λύση

Ιδανικό: Η αποτρίχωση με laser είναι κατάλληλη για όλο το σώμα και ιδιαίτερα για το μπικίνι και την περιοχή πάνω από τα χείλη.

Τι κάνει: Ο τρόπος που λειτουργεί είναι ο εξής: Η τρίχα απορροφά το φως του λέιζερ και η έντονη θερμότητα που παράγεται καταστρέφει τη ρίζα της, μειώνοντας την τριχοφυΐα κατά 20-25% σε κάθε συνεδρία.

Μειονεκτήματα: Το βασικό της μειονέκτημα είναι το σχετικά υψηλό κόστος. Για πολλές γυναίκες το ποσό αυτό είναι απαγορευτικό. Επίσης, το laser είναι πιο αποτελεσματικό με τις σκουρόχρωμες τρίχες, απ’ ότι με τις ανοιχτόχρωμες και η κακή του χρήση μπορεί να προκαλέσει κηλίδες και δυσχρωμίες.

Η γνώμη των ειδικών: Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, διότι μετά την εφαρμογή του υπάρχει ένας ελαφρύς ερεθισμός για κάποιες ώρες και δεν συνίσταται η έκθεση στον ήλιο.

Πρακτική συμβουλή: Καλό θα είναι αν επιλέξετε να κάνετε μια αποτρίχωση λέιζερ, να απευθυνθείτε σε κάποιον πλαστικό χειρούργο ή δερματολόγο.