Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (1)

Ένα από τα πιο ενοχλητικά και συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες είναι τα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν. Το μανικιούρ από μια ειδικό ωστόσο δεν είναι πάντα αρκετό. Κάποιες φορές χρειάζεται μια πιο ριζική αντιμετώπιση που θα κάνει να νύχια σας σκληρά και υγιή εις βάθος.

Πριν προχωρήσετε όμως στις θεραπείες με σκληρυντικό νυχιών, θα πρέπει να εντοπίσετε τον λόγο που τα νύχια σας σπάνε ή ξεφλουδίζουν ώστε να απαλλαγείτε οριστικά από το πρόβλημα. Μάθετε λοιπόν τα συνήθη αίτια που κάνουν εύθραυστα και αδύναμα τα νύχια διαβάζοντας παρακάτω και ανακαλύψτε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στην σωστή περιποίηση και φροντίδα τους.

Έπειτα, θα δείτε πως να προχωρήσετε στην αντιμετώπιση του προβλήματος με θεραπείες από φυσικά υλικά που θα σκληρύνουν τα νύχια και θα αποτρέψουν το ξεφλούδισμα τους.

Κι επειδή πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν ημιμόνιμο μανικιούρ ή τα τεχνητά νύχια με τζελ και ακρυλικό, υπάρχουν κάποια απλά tips σε περίπτωση που τα νύχια σας έχουν ταλαιπωρηθεί και εξασθενήσει από την συχνή χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.

Γιατί σπάνε και ξεφλουδίζουν τα νύχια:

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (2)

Κακή διατροφή: Δεν επηρεάζει μόνο την υγεία, αλλά αποτελεί και ένα από τα βασικότερα αίτια που προκαλούν το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα των νυχιών. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη των απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων κάνει τα νύχια σας εύθραυστα. Γι’ αυτό τον λόγο ο σίδηρος και το κάλιο δεν πρέπει να λείπουν από τον οργανισμό σας, όπως και οι βιταμίνες A, B και C, ή το ασβέστιο. Επίσης σημαντική είναι και η κατανάλωση πρωτεΐνης προκειμένου να ενισχυθεί η κερατίνη των νυχιών.

Ελλιπής ενυδάτωση: Πέρα από την χρήση κρέμας χεριών μετά από έντονη χρήση νερού και καθαριστικών προϊόντων που αφυδατώνουν το δέρμα, η κατανάλωση πολλών φρούτων και υγρών, όπως νερό και χυμοί, θα διατηρήσει την απαραίτητη υγρασία στα νύχια σας. Αυτό βοηθάει επίσης στην υγιή ανάπτυξη και ενδυνάμωση τους. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η εφαρμογή ενός λαδιού νυχιών με βιταμίνες.

Μη χρήση γαντιών: Προκειμένου να αποφύγετε τα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια όταν τα χέρια σας έρχονται σε επαφή με απορρυπαντικά και χημικά προϊόντα, καθώς τα συστατικά που περιέχουν αφυδατώνουν και ξηραίνουν τα νύχια.

Πλύσιμο χεριών: Το συνεχές πλύσιμο των χεριών και ιδιαίτερα με ζεστό νερό είναι μια ακόμη αιτία αφυδάτωσης που οδηγεί σε εύθραυστα νύχια. Αποφύγετε λοιπόν το πλύσιμο χωρίς λόγο και όταν χρειάζεται, προτιμήστε πιο ήπια θερμοκρασία νερού.

Θυροειδής: Μια κακή ρύθμιση του θυροειδή αδένα μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στον οργανισμό, ένα από αυτά είναι και τα αδύναμα νύχια που σπάνε εύκολα. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που έχετε κάποιο πρόβλημα με το θυροειδή και δείτε τα νύχια σας να ξεφλουδίζουν και να είναι μαλακά, ίσως είναι καλή ιδέα να επισκεφθείτε προληπτικά τον ενδοκρινολόγο σας.

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (3)

Πληκτρολόγιο: Η δακτυλογράφηση στον υπολογιστή μπορεί να οδηγήσει στο σπάσιμο των νυχιών, αφού η κίνηση αυτή συνήθως τα «χτυπά» στο πληκτρολόγιο. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να αποφύγετε την χρήση πληκτρολογίου, φροντίστε να διατηρείτε τα νύχια σας κοντά για να μην ταλαιπωρούνται.

Ασετόν: Το καθαρό ασετόν και τα ξεβαφτικά νυχιών που το περιέχουν, έχουν την τάση να αφαιρούν τα φυσικά έλαια του νυχιού και να οδηγούν στην αφυδάτωση του.

Βάψιμο νυχιών: Η χρήση κακής ποιότητας βερνικιών και το συνεχές βάψιμο μπορεί να κάνει τα νύχια αδύναμα. Καλό θα είναι να αφήνετε 1-2 μέρες άβαφα τα νύχια σας ανάμεσα σε κάθε μανικιούρ. Επίσης, η συνεχής εφαρμογή τεχνητών νυχιών, μπορεί να οδηγήσει στο ξεφλούδισμα και την αποδυνάμωση τους.

► Δείτε ακόμη: Πως να σώσετε ένα σπασμένο νύχι με 3 διαφορετικούς τρόπους.

Συμβουλές περιποίησης για να αποτρέψετε το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα νυχιών:

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (8)

Πέρα από τα αίτια που τα κάνουν μαλακά και αδύναμα, υπάρχουν και κάποια μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε πάντα υγιή και γερά νύχια.

  • Όταν βάζετε κρέμα χεριών, φροντίστε να ενυδατώνετε καλά τα πετσάκια και τα νύχια, τρίβοντας τα σημεία αυτά.
  • Μια κρέμα με άλφα υδροξύ-οξέα είναι ιδανική για την επούλωση και ενδυνάμωση των νυχιών.
  • Τα γάντια είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος όταν έχει κρύο.
  • Τα νύχια δεν είναι πολυεργαλεία. Υπάρχει δυστυχώς πιθανότητα να σπάσουν ή να ξεφλουδίσουν πολύ εύκολα όταν τα χρησιμοποιούμε πχ για να ανοίξουμε μια συσκευασία.
  • Προκειμένου να αποφύγετε το ξεφλούδισμα ή το σπάσιμο θα πρέπει να τα λιμάρετε με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιήστε λοιπόν μια μαλακή χάρτινη λίμα με κινήσεις προς μια κατεύθυνση.
  • Η επιλογή του ιδανικού σχήματος είναι επίσης σημαντική. Δείτε ποιο σχήμα νυχιών σας ταιριάζει.
  • Αντιμετωπίστε τα κίτρινα νύχια με λεμόνι, το οποίο έχει λευκαντικές ιδιότητες και διατηρεί τα νύχια υγιή και όμορφα.
  • Μην αμελείτε την εφαρμογή μιας θρεπτικής βάσης πριν από το χρώμα, για προστασία.
  • Επενδύστε σε ειδικά μανό που αποτρέπουν το ξεφλούδισμα των νυχιών και τα κάνουν πιο σκληρά και δυνατά.
  • Εφαρμόζοντας λάδι νυχιών μπορείτε να σκληρύνετε τα αδύναμα νύχια. Ευεργετικό είναι το καστορέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, αλλά και το ελαιόλαδο.
  • Σε περίπτωση που τα νύχια σας ξεφλουδίζουν, αποφύγετε να τραβήξετε τις στρώσεις καθώς αυτή η κίνηση καταστρέφει και άλλα σημεία του νυχιού που είναι υγιή. Για να τα σώσετε, περάστε τα ελαφρώς με ένα buffer, κάνοντας την επιφάνεια λεία. Προσοχή όμως, δεν πρέπει να τα τρίψετε πολύ γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνουν υπερβολικά λεπτά και αδύναμα. Είναι προτιμότερο να επαναλάβετε το buffer μετά από λίγες μέρες μέχρι να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Χρησιμοποιήστε με σύνεση ένα σκληρυντικό νυχιών που θα προσφέρει ενδυνάμωση στα νύχια.
  • Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα διατροφής με βιοτίνη. Σύμφωνα με έρευνες ενισχύει το πάχος του νυχιού, αποτρέπει το ξεφλούδισμα και κάνει τα αδύναμα νύχια, σκληρά και υγιή.

Φυσικές θεραπείες για αδύναμα και εύθραυστα νύχια:

Η περιποίηση με φυσικά προϊόντα, μπορεί να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό και εύκολο τρόπο το πρόβλημα που σας απασχολεί. Στη συνέχεια λοιπόν θα δούμε μια σειρά από θεραπείες νυχιών με απλά υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια.

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (4)

Μάσκα με έλαια για νύχια που σπάνε:

Η μάσκα αυτή μπορεί να γίνει με όποιο έλαιο προτιμάτε. Τα πιο διαδεδομένα και ευεργετικά είναι το ελαιόλαδο, καστορέλαιο, αμυγδαλέλαιο και έλαιο καρύδας. Πως μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε για τη φυσική θεραπεία και αντιμετώπιση του ξεφλουδίσματος, αλλά και για να κάνετε τα αδύναμα νύχια σκληρά και υγιή;

Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το κρύο ή ζεστάνετε το ελαφρώς (για να απορροφηθεί καλύτερα), εφαρμόζοντας το με απαλό μασάζ στην επιφάνεια του νυχιού και στα πετσάκια. Η κίνηση αυτή θα ενυδατώσει σε βάθος το νύχι και θα το διατηρήσει γερό και σκληρό, αποτρέποντας το ξεφλούδισμα. Εναλλακτικά, μια φορά την εβδομάδα γεμίστε ένα μπολάκι με ελαιόλαδο και βυθίστε τα δάχτυλα σας για 5-10 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Η συγκεκριμένη μάσκα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και τα ενυδατώνει σε βάθος.

Αμυγδαλέλαιο: Προσθέστε στο ελαιόλαδο λίγο αμυγδαλέλαιο ή καστορέλαιο και κάντε τις ίδιες μάσκες για γερά νύχια. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο ισχυρό και άμεσο. Ανακαλύψτε περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες του αμυγδαλέλαιου στα νύχια, αλλά και τα μαλλιά ή το δέρμα.

Έλαιο καρύδας: Γεμίστε ένα μπολ με έλαιο καρύδας, ζεστάνετε το ελαφρώς για να λιώσει και μόλις έχει μια χλιαρή θερμοκρασία που να μπορείτε να βυθίσετε τα δάχτυλα σας, κάντε την μάσκα. Τοποθετήστε τα νύχια μέσα στο μπολ για 5-10 λεπτά μια φορά την εβδομάδα.

Θεραπεία για να αποκτήσετε σκληρά νύχια που δεν ξεφλουδίζουν και μακραίνουν γρήγορα:

Αναμείξτε 1 κουταλάκι του γλυκού καστορέλαιο με 2 κάψουλες βιταμίνης Ε. Προαιρετικά προσθέσετε στο μείγμα 3-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου από ευκάλυπτο ή λεβάντα (σε περίπτωση εγκυμοσύνης, καλό θα είναι να αποφύγετε τα αιθέρια έλαια). Μετά ανακατέψτε καλά τα υλικά και μόλις γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, αποθηκεύστε το σε γυάλινο βαζάκι.

Χρησιμοποιήστε αυτό το φυσικό μείγμα ως θεραπεία για τα αδύναμα νύχια, εφαρμόζοντας το 2 φορές την ημέρα με ένα βαμβάκι. Έπειτα, αφήστε το να δράσει για 5-10 λεπτά και μετά σκουπίστε τα δάχτυλα σας με ένα χαρτί ή ένα βαμβάκι.

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (5)

Μηλόξυδο για υγιή και δυνατά νύχια χωρίς κιτρινίλες:

Βάλτε σε ένα μπολ ίση ποσότητα από μηλόξυδο και ζεστό νερό. Βουτήξτε τα δάχτυλα σας για 3 λεπτά και επαναλάβετε την διαδικασία 3 φορές την εβδομάδα.

Εναλλακτικά προσθέστε στο μείγμα 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη για απολέπιση και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού για υγιή ανάπτυξη των νυχιών.

Δυναμωτική σπιτική κρέμα για τα νύχια:

Φτιάξτε ένα μείγμα με 1 πρέζα αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Απλώστε την κρεμώδη μάσκα στα νύχια και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.

Εφαρμόζοντας την συγκεκριμένη φυσική θεραπεία 3 φορές την εβδομάδα, μπορείτε να αποκτήσετε όμορφα και σκληρά νύχια.

Δυνατά νύχια με ζελατίνη:

Ρίξτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ζελατίνης σε μισό ποτήρι βραστό νερό και ανακατέψτε το. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα, βυθίστε τα δάχτυλα σας και παραμείνετε έτσι για 10 λεπτά πριν ξεπλυθείτε καλά με χλιαρό νερό.

Θεραπεία με σκληρυντικό νυχιών για ενδυνάμωση:

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (6)

Στα καταστήματα καλλυντικών και στα φαρμακεία υπάρχουν σε προσιτές τιμές σκληρυντικά νυχιών ιδανικά για θεραπεία ενδυνάμωσης στο σπίτι. Η εφαρμογή τους θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα εύθραυστα νύχια που ξεφλουδίζουν ή έχουν εξασθενίσει από την συνεχόμενη εφαρμογή ημιμόνιμου μανικιούρ και τεχνητών νυχιών.

Η θεραπεία με το δυναμωτικό νυχιών διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. Ωστόσο το θρεπτικό αυτό σκληρυντικό μπορεί να εφαρμοστεί και προληπτικά ως βάση στα νύχια πριν το χρώμα. Πρόκειται για ένα προϊόν που σκληραίνει τα μαλακά νύχια.

Τα βήματα για την θεραπεία με το σκληρυντικό νυχιών είναι τα εξής:

  1. Αρχικά καθαρίζετε καλά τα νύχια σας απομακρύνοντας κάθε ίχνος βερνικιού με τη βοήθεια ενός ξεβαφτικού χωρίς ασετόν.
  2. Στη συνέχεια εφαρμόζετε μια στρώση του δυναμωτικού νυχιών, όπως ακριβώς εφαρμόζετε το μανό.
  3. Τη δεύτερη μέρα απλώνετε άλλη μια στρώση σκληρυντικού, πάνω στην πρώτη χωρίς να τα ξεβάψετε.
  4. Την τρίτη μέρα, ξεβάψτε το προϊόν και εφαρμόστε εκ νέου ένα πέρασμα δυναμωτικού.
  5. Την τέταρτη μέρα περάστε την δεύτερη στρώση, την πέμπτη ξεβάψτε τα και ξανά από την αρχή.
  6. Συνεχίστε τη θεραπεία για 2-4 εβδομάδες και θα δείτε τη διαφορά.

Εξίσου αποτελεσματική είναι και η θεραπεία νυχιών με κερατίνη σε μορφή λαδιού. Εφαρμόζεται 2 φορές την ημέρα κάνοντας μασάζ στα πετσάκια και τα νύχια, για ένα διάστημα 1-4 εβδομάδων. Υπάρχει όμως και και σε μορφή βάσης.

Θεραπεία νυχιών μετά από ημιμόνιμο:

Περιποίηση και θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν (7)

Η συνεχής εφαρμογή ημιμόνιμου βερνικιού ενδέχεται να κάνει τα νύχια αδύναμα και εύθραυστα. Για το λόγο αυτό τόσο η σωστή αφαίρεση του, όσο και η φροντίδα των νυχιών μετά από το ημιμόνιμο είναι πολύ σημαντικά βήματα προκειμένου να παραμείνουν υγιή και σκληρά.

Αφαίρεση ημιμόνιμου: Δεν πρέπει να γίνεται ξεφλουδίζοντας το βερνίκι από τα νύχια, διότι προκαλείται φθορά στην επιφάνεια του νυχιού που τα κάνει αδύναμα, οδηγώντας ακόμη και στο ξεφλούδισμα τους. Θα πρέπει να ακολουθείτε τα σωστά βήματα αφαίρεσης του ημιμόνιμου ή του gel μανικιούρ, χρησιμοποιώντας καθαρό ασετόν ή ειδικά προϊόντα.

Καθαρισμός νυχιών: Αφού ξεβάψετε τα νύχια σας από το ημιμόνιμο, φτιάξτε το σχήμα τους, καθαρίστε τα πετσάκια και γενικότερα κάντε ένα ολοκληρωμένο μανικιούρ. Αποφύγετε για μερικές μέρες το βάψιμο των νυχιών και αφήστε τα να αναπνεύσουν και να συνέλθουν.

Ενυδάτωση: Μετά την αφαίρεση του ημιμόνιμου βερνικιού, το νύχι χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση και φροντίδα. Εφαρμόστε λοιπόν ένα λάδι νυχιών με θρεπτικά συστατικά ή ένα από τα φυσικά έλαια που είναι ευεργετικά για τα νύχια, κάνοντας μασάζ τόσο στην επιφάνεια του νυχιού, όσο και τριγύρω. Τα πιο διαδεδομένα είναι το ελαιόλαδο, το καστορέλαιο και το αμυγδαλέλαιο.

Τέλος, κάντε μια θεραπεία με σκληρυντικό νυχιών για ενδυνάμωση, όπως η παραπάνω, προκειμένου να απαλλαγείτε από τα αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν.