Περιποίηση νυχιών και επαγγελματικό μανικιούρ στο σπίτι με απλά βήματα

Μανικιούρ στο σπίτι (1)

Σε όλες μας αρέσει να περιποιούμαστε τον εαυτό μας και ένα από τα σημεία που συνηθίζουμε να φροντίζουμε είναι τα χέρια και πιο συγκεκριμένα τα νύχια μας. Άλλωστε, η περιποίηση των νυχιών δεν κάνει μόνο τα χέρια μας να δείχνουν όμορφα, αλλά και υγιή. Πως όμως μπορούμε να φτιάξουμε μόνη τα νύχια μας κάνοντας μανικιούρ στο σπίτι σαν επαγγελματίας;

Η διαδικασία είναι απλή, αρκεί να γνωρίζουμε κάποια μικρά μυστικά που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να λιμάρουμε και να βάψουμε τα νύχια μας, πως χρησιμοποιούμε το buffer, αλλά και πως να καθαρίσουμε τα πετσάκια και τις παρανυχίδες. Παρακάτω θα απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα δούμε πολλά ακόμη tips για τέλειο μανικιούρ στο σπίτι.

Φυσικά ένα σημαντικό στοιχείο για σωστό μανικιούρ είναι τα γερά νύχια. Αν τα δικά σας είναι εύθραυστα, δείτε το σχετικό άρθρο σχετικά με τις θεραπείες για αδύναμα νύχια που σπάνε και ξεφλουδίζουν.

Πριν προχωρήσουμε τώρα στην ανάλυση της διαδικασίας για σωστή περιποίηση των νυχιών και άψογο βάψιμο, ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στα βήματα και τα υλικά – εργαλεία που θα χρειαστούμε.

  1. Ξέβαμμα από προηγούμενο μανικιούρ
  2. Λιμάρισμα και σχηματισμός νυχιών
  3. Μούλιασμα στο νερό
  4. Καθαρισμός από πετσάκια και παρανυχίδες
  5. Πέρασμα με buffer στην επιφάνεια του νυχιού και τριγύρω
  6. Ενυδάτωση χεριών
  7. Καθαρισμός επιφάνειας νυχιού για καλύτερη εφαρμογή μανό
  8. Βάψιμο νυχιών
  9. Λάδι νυχιών για τα πετσάκια

Μανικιούρ στο σπίτι (2)

Θα χρειαστείτε ένα σετ μανικιούρ που περιλαμβάνει:
– 1 λίμα (προτιμήστε μια χάρτινη)
– 1 μπολ με χλιαρό νερό και σαπούνι
– Ξυλάκι ή μεταλλικό εργαλείο μανικιούρ για τα πετσάκια
– Πένσα
– Buffer
– Κρέμα χεριών
– Ασετόν ή άλλο ξεβαφτικό νυχιών χωρίς ασετόν
– Λάδι για τα πετσάκια
– Προϊόν αφαίρεσης λιπαρότητας (προαιρετικά)
– Βάση νυχιών
– 1 ή περισσότερα βερνίκια νυχιών
– Top coat

Μην ξεχνάτε πως όλα τα εργαλεία του μανικιούρ πρέπει να αποστειρώνονται στον κλίβανο ή να απολυμαίνονται με οινόπνευμα μετά από κάθε χρήση προκειμένου να αποφευχθούν μολύνσεις.

1. Ξέβαμμα από προηγούμενο μανικιούρ

Είναι πολύ σημαντικό πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία του μανικιούρ στο σπίτι με το σχηματισμό και τον καθαρισμό των νυχιών να ξεβάψουμε σχολαστικά τα νύχια μας, αφαιρώντας όλα τα υπολείμματα από το προηγούμενο βάψιμο με μανό. Αν το βερνίκι είναι απλό, πάρτε το ασετόν ή ένα ξεβαφτικό νυχιών χωρίς ασετόν και τρίψτε ελαφρώς το μανό μέχρι να φύγει.

Η καλύτερη λύση είναι να ακουμπήσετε το εμποτισμένο βαμβάκι πάνω στο νύχι για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να το τραβήξετε προς την άκρη του νυχιού. Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει να μην απλωθεί το βερνίκι σε όλο το δάχτυλο μουτζουρώνοντας το, ειδικά αν πρόκειται για κόκκινο μανό ή κάποιο άλλο σκουρόχρωμο.

Σε περίπτωση ωστόσο που είχατε κάνει μανικιούρ τύπου shellac ή τζελ νυχιών, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τα βήματα για την αφαίρεση του ημιμόνιμου.

2. Λιμάρισμα και σχηματισμός νυχιών

Μανικιούρ στο σπίτι (3)

Αποφασίστε το σχήμα νυχιών που σας ταιριάζει ανάλογα με την μορφή των δακτύλων, αλλά και τις δραστηριότητες σας. Στη συνέχεια πάρτε μια μαλακή, κατά προτίμηση χάρτινη λίμα, η οποία είναι πιο φιλική προς τα νύχια. Για παράδειγμα, μια λίμα με σκληρότητα 240 είναι πολύ καλή επιλογή.

Ξεκινήστε να δίνετε σχήμα στα νύχια κάνοντας κινήσεις προς μία μόνο κατεύθυνση προκειμένου να αποτρέψετε το σπάσιμο και το ξεφλούδισμα τους. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι να κρατάτε τη λίμα κάθετα στο νύχι και όχι με κλίση, διότι η επιφάνεια του θα γίνει λεπτότερη και πιο κοφτερή. Επίσης, αποφύγετε το βαθύ λιμάρισμα στα πλάγια του νυχιού για να μην αποδυναμώσετε το κρίσιμο σημείο του και προκαλέσετε κάποιο ανεπιθύμητο σπάσιμο.

Σε περίπτωση που χρειαστεί, δείτε πως μπορείτε να σώσετε ένα σπασμένο νύχι.

3. Μούλιασμα στο νερό

Ένα σημαντικό βήμα στην περιποίηση των νυχιών πριν καθαρίσετε τα πετσάκια είναι η βύθιση των δαχτύλων σε χλιαρό νερό με λίγο σαπούνι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο έλαιο της αρεσκείας σας, όπως είναι το ελαιόλαδο, το αμυγδαλέλαιο ή το καστορέλαιο.

Αφήστε τα δάχτυλα σας να μουλιάσουν για 3-4 λεπτά προκειμένου να μαλακώσει το δέρμα γύρω από το νύχι και να αφαιρέσετε ευκολότερα τα πετσάκια.

4. Καθαρισμός από πετσάκια και παρανυχίδες

Μανικιούρ στο σπίτι (4)

Βγάλτε ένα από τα δάχτυλα έξω από το νερό και σκουπίστε το με μια καθαρή πετσέτα. Πάρτε το ξυλάκι ή το εργαλείο μανικιούρ για τα πετσάκια και σπρώξτε τα ελαφρώς προς τα κάτω προκειμένου να αποκαλύψετε την πλήρη επιφάνεια του νυχιού σας και να την καθαρίσετε.

Μετά πάρτε το πενσάκι και κόψτε με προσοχή όποιο πετσάκι ξεχωρίζει. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε την χρήση της πένσας, είναι προτιμότερο να παραλείψετε το κόψιμο για να μην πληγώσετε τα δάχτυλα σας και να μην προκαλέσετε μολύνσεις.

Μόλις τελειώσετε με το ένα δάχτυλο προχωρήστε στο επόμενο κ.ο.κ.

Μάθετε περισσότερα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παρανυχίδων.

5. Πέρασμα με buffer στην επιφάνεια του νυχιού και τριγύρω

Αφού τελειώσετε με το καθάρισμα γύρω από το νύχι, περάστε με το buffer την επιφάνεια του για να γίνει πιο λεία. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε με το τρίψιμο, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να λεπτύνει πολύ το νύχι και να μαλακώσει. Ένα ελαφρύ πέρασμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται, για να απλωθεί καλύτερα το βερνίκι νυχιών και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια το μανικιούρ σας.

6. Ενυδάτωση χεριών:

Μανικιούρ στο σπίτι (5)

Μόλις ολοκληρώσετε την περιποίηση των νυχιών φροντίστε να τα ενυδατώσετε με μια κρέμα χεριών. Απλώστε τη σε όλη την παλάμη και το πάνω μέρος του χεριού, προσπαθώντας να μην πάει (όσο γίνεται) κρέμα στην επιφάνεια του νυχιού.

7. Καθαρισμός επιφάνειας νυχιού για καλύτερη εφαρμογή μανό

Αν θέλετε το βάψιμο των νυχιών σας να κρατήσει περισσότερο θα πρέπει η επιφάνεια τους να είναι εντελώς καθαρή, να μην υπάρχει ίχνος λιπαρότητας ή σκόνης και να είναι στεγνή. Για να το πετύχετε αυτό περάστε τα με ένα βαμβάκι εμποτισμένο σε ασετόν ή άλλο ξεβαφτικό νυχιών για να καθαρίσουν. Εναλλακτικά βυθίστε τα νύχια σας μέσα σε ένα μπολ με λευκό ξύδι, το οποίο αφαιρεί επίσης κάθε ίχνος λιπαρότητας και αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους.

Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα προϊόν τύπου primer που αφαιρεί την λιπαρότητα και προετοιμάζει το νύχι για το βάψιμο με μανό. Το συγκεκριμένο βήμα ωστόσο είναι προαιρετικό και δεν υπάρχει πρόβλημα αν το παραλείψετε.

8. Βάψιμο νυχιών

Μανικιούρ στο σπίτι (6)

Αφού προετοιμάσετε και καθαρίσετε πλήρως την επιφάνεια των νυχιών, σειρά στα βήματα για μανικιούρ στο σπίτι έχει το βάψιμο. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να εφαρμόσετε μια θρεπτική και προστατευτική βάση.

Υπάρχουν βερνίκια βάσης που δυναμώνουν, θεραπεύουν ή προστατεύουν τα νύχια από το κιτρίνισμα, την εισχώρηση χρώματος και το ξεφλούδισμα.

Μόλις η βάση στεγνώσει (μετά από 1-2 λεπτά) απλώστε το πρώτο χέρι του μανό που έχετε επιλέξει. Πριν ανοίξετε το μπουκάλι, τρίψτε το ελαφρώς δεξιά κι αριστερά ανάμεσα στα χέρια σας για να ζεσταθεί και έτσι θα εφαρμοστεί καλύτερα. Η κίνηση αυτή είναι προτιμότερη από την ανακίνηση του μπουκαλιού, η οποία ανακατεύει το χρώμα και μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες στο μανό.

Μανικιούρ στο σπίτι (7)

Κατά την εφαρμογή του χρώματος κάντε λεπτές στρώσεις, γεγονός που θα βοηθήσει στο να μην ξεφλουδίσει εύκολα το βερνίκι. Ξεκινήστε λοιπόν να απλώνετε το χρώμα κάνοντας πρώτα μια κάθετη γραμμή στη μέση του νυχιού, από την βάση προς την άκρη και στη συνέχεια μία στα αριστερά και μία στα δεξιά. Τέλος, ολοκληρώστε την πρώτη στρώση κλειδώνοντας το χρώμα με μια κάθετη κίνηση στην άκρη του νυχιού.

Αφήστε το πρώτο στρώμα μανό να στεγνώσει (1-2 λεπτά) και περάστε το δεύτερο, ακολουθώντας την ίδια κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως όσο καλύτερα έχετε απλώσει την πρώτη στρώση, τόσο καλύτερα θα εφαρμοστεί και η δεύτερη.

Περιμένετε και πάλι 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ολοκληρώστε το μανικιούρ στο σπίτι με το top coat της αρεσκείας σας. Ανάλογα με το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να επιτύχετε ένα γρήγορο στέγνωμα, είτε ένα γυαλιστερό ή ματ φινίρισμα.

Τέλος, αν χρειαστεί καθαρίστε το χρώμα που έχει απλωθεί τριγύρω από το νύχι σας με λίγο ασετόν και μια μπατονέτα.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για επαγγελματικό βάψιμο νυχιών στο σπίτι.

9. Λάδι νυχιών για τα πετσάκια

Το τελευταίο βήμα για ένα τέλειο μανικιούρ στο σπίτι είναι η ενυδάτωση των χεριών και του δέρματος γύρω από τα νύχια. Γι’ αυτό τον λόγο, μόλις στεγνώσει το βερνίκι καλά, πάρτε λίγο λάδι νυχιών (είτε ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο) και κάντε ελαφρύ μασάζ τριγύρω από τα νύχια σας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο εμπόριο υπάρχουν πολλές επιλογές για ειδικό λάδι για τα πετσάκια νυχιών που βοηθούν και στο γρήγορο στέγνωμα του μανό.