Ραγάδες: Φυσική αντιμετώπιση και κρέμες για εμφανή αποτελέσματα

Ραγάδες (1)

Οι ραγάδες αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά δερματικά προβλήματα που απασχολούν τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Μπορεί να δημιουργηθούν από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, ωστόσο υπάρχει τρόπος για να προλάβετε την εμφάνιση τους, αλλά και να τις αντιμετωπίσετε εφόσον ήδη υπάρχουν.

Πρόκειται για ουλές που δεν αποτελούν πρόβλημα υγείας, αλλά ένα μια αισθητική ατέλεια που μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τρόπους φυσικούς ή αισθητικούς για να απαλλαγούν από τα σημάδια αυτά στο σώμα τους.

Δείτε αναλυτικότερα σε ποιους παράγοντες οφείλεται η δημιουργία των ραγάδων, καθώς και τον τρόπο πρόληψης και αντιμετώπισης τους με φυσικές και μη μεθόδους θεραπείας.

Αίτια που δημιουργούν τις ραγάδες:

1. Αύξηση βάρους
2. Απότομη απώλεια κιλών
3. Εγκυμοσύνη
4. Απότομη αύξηση ύψους στην εφηβεία
5. Ορμονικές διαταραχές λόγω θυροειδή, σακχαρώδη διαβήτη, λήψη ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης κλπ
6. Αύξηση μυικής μάζας
7. Λήψη στεροειδών φαρμάκων
8. Παρατεταμένη χρήση κορτικοειδών
9. Μείωση ελαστικότητας του δέρματος
10. Έλλειψη σημαντικών βιταμινών λόγω κακής διατροφής
11. Κληρονομικότητα

Πως δημιουργούνται οι ραγάδες και σε ποια σημεία εμφανίζονται:

Οι ραγάδες δημιουργούνται από την απότομη διάταση του δέρματος, η οποία οδηγεί στο σχίσιμο του μεσαίου στρώματος του. Πιο συγκεκριμένα το δέρμα χωρίζεται σε 3 στρώματα, την επιδερμίδα που είναι το εξωτερικό, το χόριο που είναι το μεσαίο και το υποδόριο που είναι το βαθύτερο. Όταν λοιπόν υπάρξει απότομο τέντωμα του χόριου στρώματος πέρα από το όριο ελαστικότητας του, προκαλείται ένα σχίσιμο, μια διαταραχή δηλαδή στις ελαστικές του ίνες και το κολλαγόνο αποδυναμώνεται, διακόπτοντας την αναπαραγωγή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας ουλής που στην συνέχεια φαίνεται στην επιδερμίδα μας ως ραγάδα.

Ραγάδες (4)

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις είναι οι ραγάδες στο στήθος από την εγκυμοσύνη, την εφηβεία ή την αύξηση βάρους. Οι ραγάδες στην κοιλιά επίσης μπορούν να προκληθούν από την εγκυμοσύνη ή την αύξηση του σωματικού βάρους με αποθήκευση του λίπους στην περιοχή αυτή. Αντίστοιχα οι ραγάδες στα μπούτια, τους γλουτούς και τους γοφούς δημιουργούνται από την συσσώρευση λίπους στις εν λόγω περιοχές ή την απότομη αύξηση της μυικής μάζας. Τέλος, οι ραγάδες στα μπράτσα προέρχονται από την γυμναστική ή την συσσώρευση λίπους.

Πρόληψη για να μην δημιουργηθούν οι ραγάδες:

Προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία ραγάδων θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες μικρές συμβουλές που θα διατηρήσουν το δέρμα σας σφριγηλό, ελαστικό και όμορφο.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη για τις ραγάδες παίζουν η διατροφή και η κατανάλωση του απαραίτητου για τον οργανισμό νερού, έτσι ώστε το σώμα να παραμένει ενυδατωμένο και να μην χάνει την ελαστικότητα του. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε όσο γίνεται τις μεγάλες αυξομειώσεις στο σωματικό βάρος σας για να μην υπάρξει σχίσιμο του χόριου στρώματος.

Μια πολύ καλή λύση για να προλάβετε την δημιουργία ραγάδων είναι και η εφαρμογή μιας κρέμας που επαναφέρει ή διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος μας.

Εξίσου αποτελεσματική είναι και η βαζελίνη για τις ραγάδες. Εφαρμόζοντας την στο δέρμα αυξάνετε την ενυδάτωση του, κάνοντας το να παραμείνει ελαστικό και όμορφο για περισσότερο καιρό. Αν όμως δεν προλάβετε την εμφάνιση των ραγάδων, η βαζελίνη μπορεί να σας βοηθήσει να τις απαλύνετε.

Αντιμετώπιση για ραγάδες:

Οι ραγάδες στο αρχικό στάδιο έχουν ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα και όσο περνάει ο καιρός γίνονται λευκότερες. Η αντιμετώπιση μιας ραγάδας σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή όταν ακόμη δεν έχει χάσει πλήρως τον φυσικό χρωματικό τόνο του δέρματος, είναι ευκολότερη. Μάλιστα οι ροζ ή κόκκινες ραγάδες μπορούν ακόμη και να εξαφανιστούν. Σε γενικές γραμμές όμως οι ραγάδες δεν μπορούν να φύγουν πλήρως με καμία θεραπεία. Το μόνο που μπορείτε να επιτύχετε είναι τις κάνετε να φαίνονται λιγότερο.

Οι τρόποι αντιμετώπισης των ραγάδων είναι πολλοί, κάποιοι με προϊόντα του εμπορίου ή αισθητικές επεμβάσεις και άλλοι με φυσικά συστατικά. Δείτε παρακάτω όλες τις μεθόδους για την αισθητή μείωση των ραγάδων, καθώς και την φυσική αντιμετώπιση τους με κρέμες και μάσκες που θα φτιάξετε μόνη σας.

Τα προϊόντα που θα χρησιμοποιήσετε στην θεραπεία των ραγάδων θα πρέπει να περιέχουν βιταμίνη Ε και καλέντουλα, δυο συστατικά που δρουν επουλωτικά και επανορθώνουν την επιδερμίδα. Εξίσου όμως σημαντική είναι και η ύπαρξη βιταμίνης Α με τη μορφή του παράγωγου της, την τρινιτονίνη ή την ρετινόλη Α. Αυτά τα συστατικά δρουν άμεσα στα κύτταρα, βοηθώντας στην απολέπιση, δημιουργώντας νέα υγιή κύτταρα και αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Ένα από τα γνωστά προϊόντα που υπόσχονται βελτιωμένη όψη και πολύ καλά αποτελέσματα στις ραγάδες είναι το Bio Oil, το οποίο επανορθώνει τις ουλές και τις απαλύνει.

Λοσιόν και κρέμες για τις ραγάδες:

Ραγάδες (2)

Αξίζει να σημειωθεί πως στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε πολλές λοσιόν και κρέμες για ραγάδες εγκυμοσύνης ή άλλου τύπου. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για το ποια είναι κατάλληλη για τις ανάγκες σας και δοκιμάστε τη.

Όλα αυτά τα προϊόντα βασίζουν την θεραπευτική τους δράση στις ενυδατικές ουσίες που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το κολλαγόνο και βελτιώνουν την όψη των ραγάδων. Οι ροζ ή κόκκινες ραγάδες τείνουν να γίνουν λιγότερο ευδιάκριτες, ενώ οι λευκές μπορεί να επηρεαστούν ελαφρώς ή καθόλου.

Πιο συγκεκριμένα οι κρέμες για ραγάδες περιέχουν συνήθως την ουσία τρετινοΐνη, η οποία βοηθά στην ανάπλαση του κολλαγόνου.

Αν πάλι δεν θέλετε κάποια κρέμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα φυσικά έλαια ή καλλυντικά προϊόντα ελαίων. Πολύ αποτελεσματικό είναι το αμυγδαλέλαιο για τις ραγάδες, το οποίο δρα ως μαλακτικό, προσφέροντας βαθιά ενυδάτωση στο δέρμα, προλαμβάνοντας και απαλύνοντας την όψη τους. Απλώστε με μασάζ λίγες σταγόνες στην προβληματική περιοχή κάθε βράδυ και μετά από μερικές εβδομάδες θα δείτε τα ευεργετικά του αποτελέσματα.

Η αισθητική ιατρική στις υπηρεσίες της μείωσης των ραγάδων:

Οι ραγάδες μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με την βοήθεια της αισθητικής ιατρικής και ειδικών μηχανημάτων λέιζερ ή μικροδερμοαπόξεσης.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει η θεραπεία με παλμικό λέιζερ για τις ραγάδες που ενεργοποιεί την δημιουργία ελαστίνης και κολλαγόνου του δέρματος, οι οποίες επουλώνουν πολλές φορές πλήρως τις πρόσφατες ραγάδες. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα λέιζερ διεγερμένου διατομικού μορίου που αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης, μπορούν να οδηγήσουν στην επαναφορά του χρώματος του δέρματος στα σημεία με ραγάδες. Αυτό θα καταφέρει να κρύψει τις ανεπιθύμητες ουλές – ραγάδες, αφού το χρώμα τους θα είναι όμοιο με την υπόλοιπη επιδερμίδα.

Από την άλλη μεριά, η θεραπεία μικροαπόξεσης επιδρά στις εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας. Οι μικροκρύσταλλοι που χρησιμοποιεί απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα, αναζωογονώντας το δέρμα και κάνοντας το λείο και λαμπερό, ενώ παράλληλα μειώνει την όψη των ραγάδων. Ωστόσο, η μέθοδος αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με αρκετά ευαίσθητο δέρμα, επιληψία, δερματικές βλάβες, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκυμονούσες.

– Διαβάστε περισσότερα για την Δερμοαπόξεση με διαμάντι ή μικροκρυστάλλους

Φυσική κρέμα για ραγάδες:

Θα χρειαστείτε:

– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
– 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 4 κουταλιές της σούπας αλόη βέρα

Τρόπος παρασκευής:

Ρίξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μόλις το μείγμα σας πάρει τη μορφή μιας ενιαίας πάστας, τοποθετήστε το σε βαζάκι με πώμα και αφήστε το στο ψυγείο μέχρι να πήξει. Έτσι απλά, μια κρέμα για ραγάδες από τα χεράκια σας είναι έτοιμη.

Τρόπος εφαρμογής:

Εφαρμόστε την κρέμα στα σημεία όπου υπάρχουν ραγάδες κάθε βράδυ πριν τον ύπνο και μέσα σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, οι ραγάδες σας θα έχουν μειωθεί αισθητά.

Κεραλοιφή με σπαθόλαδο για ραγάδες:

Ραγάδες (5)

Ένα πολύ ευεργετικό φυσικό αναπλαστικό έλαιο όπως το σπαθόλαδο, γνωστό και ως βαλσαμέλαιο, αν συνδυαστεί με το πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία έλαιο αχιλλέας μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετική κεραλοιφή για τις ραγάδες.

Θα χρειαστείτε:

– 1 αμπούλα βιταμίνη Ε
– 1 κουταλιά της σούπας λευκό μελισσοκέρι
– 2 κουταλιές της σούπας σπαθόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας έλαιο αχιλλέας
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο καριτέ (Shea butter)
– 3 κουταλιές της σούπας ροδόνερο

Τρόπος παρασκευής:

Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά το μελισσοκέρι και το βούτυρο καριτέ και αφήστε τα να λιώσουν. Στη συνέχεια προσθέστε το σπαθόλαδο και το έλαιο αχιλλέα και βγάλτε το μείγμα από το μάτι. Τέλος, προσθέστε την βιταμίνη Ε και σιγά σιγά το ροδόνερο, ενώ παράλληλα χτυπάτε το μείγμα με ένα μίξερ για να αφρατέψει. Μόλις πάρει την μορφή κρέμας και πήξει, βάλτε το σε βαζάκι. Μην το κλείσετε όμως με το καπάκι μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Τρόπος εφαρμογής:

Εφαρμόστε σε καθημερινή βάση μια ποσότητα από το μείγμα πάνω στις ραγάδες και σιγά σιγά θα τις δείτε να γίνονται πιο απαλές και ανεπαίσθητες.

Σπιτικό αναπλαστικό μείγμα ελαίων για τις ραγάδες:

Θα χρειαστείτε:

– 20 ml έλαιο jojoba
– 20 ml έλαιο αβοκάντο
– 20 ml έλαιο καλέντουλας
– 20 ml σιτέλαιο

Τρόπος παρασκευής:

Πάρτε ένα μπρίκι και βάλτε μέσα τα έλαια. Τοποθετήστε το μπρίκι στη φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί και να ομογενοποιηθεί. Προσοχή όμως, μην το αφήσετε να κάψει για να μην χάσουν τα έλαια τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Τρόπος εφαρμογής:

Πάρτε μια ποσότητα του μείγματος και απλώστε τη, κάνοντας παράλληλα απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις στις περιοχές όπου έχετε ραγάδες, μέχρι να απορροφηθεί.

Κεραλοιφή για ραγάδες:

Ραγάδες (3)

Θα χρειαστείτε:

– 1 κουταλιά του γλυκού κερί μέλισσας
– 1 κουταλιά της σούπας βαλσαμέλαιο
– 3 κουταλιές της σούπας έλαιο αχιλλέας

Τρόπος παρασκευής:

Λιώστε σε μπεν μαρί το κερί μέλισσας και προσθέστε τα υπόλοιπα έλαια. Ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήστε το να κρυώσει και να πάρει την μορφή αλοιφής.

Τρόπος εφαρμογής:

Για την πρόληψη των ραγάδων κάντε καθημερινά 1 φορά επάλειψη στις περιοχές που εμφανίζονται συνήθως οι ραγάδες. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μέχρι και 6 μήνες μετά την γέννα κάντε 2 φορές επάλειψη την ημέρα με την κεραλοιφή για ραγάδες.

Αν όμως θέλετε να μειώσετε την όψη των ραγάδων που ήδη υπάρχουν, κάντε καθημερινά 2 φορές επάλειψη και ελαφρύ μασάζ στις προβληματικές περιοχές.

Μειώστε τις ραγάδες με καστορέλαιο:

Το καστορέλαιο έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία στις ραγάδες, αλλά και σε άλλα δερματικά προβλήματα όπως τα σπυράκια, τα μαύρα στίγματα και οι ρυτίδες.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απλώσετε στις πάσχουσες περιοχές λίγο καστορέλαιο, κάνοντας παράλληλα απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 5 – 10 λεπτά. Στη συνέχεια, πάρτε ένα λεπτό βαμβακερό ύφασμα και τυλίξτε το γύρω από το σημείο εφαρμογής του καστορέλαιου. Έπειτα, με την βοήθεια ενός μπουκαλιού με ζεστό νερό ή ενός θερμαντικού μαξιλαριού, ζεστάνετε την περιοχή για περίπου μισή ώρα.

Κάνοντας καθημερινά αυτή την απλή θεραπεία για τις ραγάδες, μετά από περίπου 1 μήνα θα δείτε μεγάλη διαφορά στο πόσο ορατές είναι.

Μασάζ με έλαια ενάντια στις ραγάδες:

Εκμεταλλευόμενη τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν ορισμένα φυσικά έλαια όπως τα ελαιόλαδο, έλαιο λιναρόσπορου, έλαιο καρύδας, έλαιο Βιταμίνης Ε και μουρουνέλαιο μπορείτε να απαλύνετε την όψη των ραγάδων. Απλά χρησιμοποιήστε τα για να κάνετε μασάζ στις περιοχές με το πρόβλημα, αυξάνοντας παράλληλα και την σύσφιξη του δέρματος.

Αλόη για τις ραγάδες:

Το τζελ αλόης μπορεί να βοηθήσει στην φυσική αντιμετώπιση των ραγάδων. Απλώστε λοιπόν το τζελ στα σημεία που χρειάζεται, αφήστε το να δράσει 2 ώρες και ξεπλύντε το.

Οι καλύτερες κρέμες για ραγάδες:

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το εμπόριο οι εξειδικευμένες κρέμες για τις ραγάδες. Μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις είναι:

– Το λάδι προστασίας από τις ραγάδες Bio Oil
– Τα ειδικά προϊόντα της Elancyl για τα stretch marks
– Τις κρέμες για ραγάδες της Frezyderm
– Τις ειδικές κρέμες για τις ραγάδες της Synchroline
– Την κρέμα για σημάδια Simulcium g3