Τα πάντα για την αντιμετώπιση της ψαλίδας με μάσκα μαλλιών ή καθαρισμό

Ψαλίδα μαλλιών (1)

Η ψαλίδα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα σε σχέση με τα μαλλιά της. Δημιουργείται από την «κακή» φροντίδα, την λάθος διατροφή και το συνεχές styling.

Όπως κάθε πρόβλημα σχετικά με την ομορφιά βέβαια, υπάρχουν τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης για την ψαλίδα, τους οποίους θα αναλύσουμε παρακάτω.

Συγκεκριμένα θα δούμε:

Τι είναι η ψαλίδα μαλλιών

Η φθορά που προκαλείται στα μαλλιά μας αποτυπώνεται συνήθως στις άκρες τους με την μορφή της ψαλίδας. Πιο συγκεκριμένα, η κεράτινη στοιβάδα που προστατεύει τον εσωτερικό φλοιό της τρίχας φθείρεται και ανοίγει στα δυο ή σε περισσότερα κομμάτια. Αυτό συμβαίνει διότι η τρίχα αφυδατώνεται και χάνει τα φυσικά της έλαια από το προστατευτικό κάλυμμα του πυρήνα. Έτσι, είναι πιο επιρρεπής στο σπάσιμο και τη φθορά που υπόκειται από το styling και την θερμότητα, αλλά και από την ίδια τη φύση.

Κι επειδή τα μαλλιά μας αναπτύσσονται από τις ρίζες, οι άκρες είναι το γηραιότερο κομμάτι τους. Αυτό δηλαδή που έχει υποστεί την μεγαλύτερη ταλαιπωρία, γι’ αυτό η ψαλίδα παρουσιάζεται κυρίως σε αυτές. Αν παρατηρήσετε εμφάνιση της και πιο κοντά στις ρίζες, αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και χρειάζεται ειδική θεραπεία για την αντιμετώπιση του.

Η τριχοπτίλωση (Trichoptilosis), όπως είναι ο επιστημονικός όρος για την ψαλίδα των μαλλιών, έχει πολλές μορφές και προκαλείται από αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν 16 διαφορετικοί τύποι ψαλίδας. Οι πιο συχνοί είναι όμως οι παρακάτω:

Βασικός: Η άκρη χωρίζεται σε δυο μέρη. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση, αλλά δεν είναι αργά για να τους την προσφέρετε με τα κατάλληλα προϊόντα και φυσικές μάσκες μαλλιών.

Μίνι: Είναι η αρχή του βασικού τύπου, όπου το ξέφτισμα είναι πολύ μικρό.

Τριπλή ή πιρούνι: Η τρίχα έχει ανοίξει σε τρία μέρη και χρειάζεται βαθιά ενυδάτωση.

Δέντρο: Η άκρη μιας τρίχας έχει τη μορφή κλαδιών δέντρου, δηλαδή πολλές διακλαδώσεις, και σημαίνει πως χρειάζεται να κουρευτείτε.

Κερί: Έχει φύγει όλη η εξωτερική προστατευτική στοιβάδα της τρίχας και έχει μείνει μόνο ο πυρήνας. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ανάγκη για κούρεμα.

Κόμπος: Σχηματίζεται συνήθως στα σγουρά μαλλιά, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέχετε πως τα χτενίζετε προκειμένου να μην σπάνε.

Παράγοντες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά

– Υπερβολική θερμότητα (σεσουάρ, εργαλεία styling και καυτό νερό)
– Φυσικοί παράγοντες (ήλιος, σκόνη, ρύπανση)
– Αβιταμίνωση
– Υπερβολικό λούσιμο
– Αφυδάτωση – Ελλιπής κατανάλωση νερού
– Ασυνήθιστη λιπαρότητα των μαλλιών
– Προϊόντα hairstyling
– Μη συστηματικό κούρεμα
– Χημικές θεραπείες μαλλιών όπως η περμανάντ, το ντεκαπάζ και η βαφή
– Νερό με χλώριο (π.χ. σε πισίνα)
– Καθημερινές κακές συνήθειες όπως το απότομο χτένισμα, σκούπισμα νωπών μαλλιών με πετσέτα, κρεπάρισμα
– Λάθος επιλογή προϊόντων για τα μαλλιά
– Ορισμένα υφάσματα σε μαξιλαροθήκες, καπέλα, σκούφους, κασκόλ και πουλόβερ τείνουν να φθείρουν τα λέπια της τρίχας

Ψαλίδα μαλλιών (2)

Tips για να αποφύγετε την δημιουργία ψαλίδας στα μαλλιά σας

Για να μην εμφανίσουν τα μαλλιά σας ψαλίδα, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή φροντίδα και περιποίηση τους. Τι χρειάζονται λοιπόν για να παραμείνουν όμορφα, λαμπερά, υγιή και ζωντανά;

  • Διατηρήστε τα ενυδατωμένα τόσο εκ των έσω, όσο και εξωτερικά. Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες διατροφή, καθώς και η κατανάλωση αρκετού νερού, μπορούν να διατηρήσουν τα μαλλιά σας υγιή και ζωντανά. Ανακαλύψτε τις καλύτερες βιταμίνες για λαμπερά και πυκνά μαλλιά με γρήγορη ανάπτυξη.
  • Χτενίστε τα κάνοντας απαλές κινήσεις με μια χτένα ή αραιή βούρτσα (κατά προτίμηση με φυσική τρίχα), ξεκινώντας από τις άκρες και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τις ρίζες.
  • Για να μην ταλαιπωρείτε τα μαλλιά στο χτένισμα, ξεμπερδέψτε τα με μια αραιή χτένα μέσα στο ντους, όταν έχετε εφαρμόσει το μαλακτικό.
  • Μην κάνετε απότομες και βίαιες κινήσεις για να τα ξεμπερδέψετε, ειδικά όταν είναι νωπά. Τα υγρά μαλλιά είναι πιο εύθραυστα. Αν χρειαστεί, εφαρμόστε ένα προϊόν για εύκολο ξεμπέρδεμα.
  • Μην το παρακάνετε με το λούσιμο, διότι αυτό διώχνει τα φυσικά έλαια της τρίχας που την προστατεύουν και την δυναμώνουν. Μάθετε περισσότερα για το σωστό λούσιμο μαλλιών.
  • Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα χωρίς τοξικά και χημικά που αφυδατώνουν την τρίχα.
  • Μην αμελείτε τη χρήση conditioner σε κάθε λούσιμο και μιας μάσκας μαλλιών, κατά προτίμηση φυσικής, κάθε εβδομάδα για να τα διατηρείτε ενυδατωμένα. Το μαλακτικό έχει την ικανότητα να κλείνει και να λειαίνει τα λέπια της τρίχας, ενυδατώνοντας την σε βάθος.
  • Μετά το ντους σκουπίστε τα μαλλιά ταμποναριστά με μια καθαρή πετσέτα ή καλύτερα ένα βαμβακερό ύφασμα που είναι πιο φιλικό προς την τρίχα και δεν προκαλεί φριζάρισμα και φθορά.
  • Πριν τα στεγνώσετε, εφαρμόστε ένα προϊόν θερμοπροστασίας (λάδι μαλλιών, leave in conditioner, μετάξι κλπ).
  • Αποφύγετε όσο μπορείτε τα εργαλεία styling (σεσουάρ, ψαλίδι, πρέσα). Αν δεν γίνεται, φροντίστε να χρησιμοποιείτε την μεσαία σκάλα (όχι περισσότερο από 180 βαθμούς).
  • Μην το παρακάνετε με τις βαφές μαλλιών και το ντεκαπάζ.
  • Μην αποφεύγετε τα συχνά κουρέματα, ακόμη κι αν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας. Διατηρώντας τις άκρες τους καθαρές αποφεύγετε την επέκταση της ψαλίδας προς τις ρίζες.
  • Προτιμήστε τις σατέν ή μεταξωτές μαξιλαροθήκες που δεν φθείρουν την τρίχα.

Μάσκες μαλλιών για να «φύγει» η ψαλίδα με φυσικό τρόπο

Στην ουσία οι φυσικές συνταγές δεν μπορούν να διώξουν την υπάρχουσα ψαλίδα, αλλά να περιορίσουν την ανάπτυξη της ή να αποτρέψουν την εμφάνιση της που είναι και το ιδανικό. Πρόκειται για μάσκες μαλλιών που ενδυναμώνουν, ενυδατώνουν και ζωντανεύουν τα μαλλιά χωρίς να τα επιβαρύνουν με χημικά πρόσθετα. Οι περισσότερες εξ αυτών χρησιμοποιούν υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, επομένως είναι εύκολο να τις κάνετε ανά πάσα στιγμή.

Ψαλίδα μαλλιών (3)

Συνταγή για φυσική μάσκα με αβγό ενάντια στην ψαλίδα

Το αβγό αποτελεί ένα από τα πιο ευεργετικά υλικά για τα μαλλιά μας. Μπορεί να μας απαλλάξει από το φριζάρισμα και να κάνει την τρίχα υγιή και λαμπερή.

Ο πλούσιος σε πρωτεΐνη κρόκος του αβγού δυναμώνει την τρίχα και αποτρέπει την δημιουργία ψαλίδας, ενώ παράλληλα την ενυδατώνει σε βάθος.

Κάνοντας λοιπόν την συγκεκριμένη μάσκα μαλλιών με αβγό 1 φορά την εβδομάδα, θα αποκτήσετε σύντομα όμορφα, λαμπερά και δυνατά μαλλιά. Έτσι, θα τα βοηθήσετε να μακρύνουν γρηγορότερα.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κρόκο αβγού
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 2 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
– 2 κουταλιές της σούπας μέλι

Τρόπος παρασκευής: Αφού ανακατέψετε καλά όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα, η μάσκα σας είναι έτοιμη.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την σε στεγνά μαλλιά για περίπου 30-45 λεπτά και μετά λουστείτε κανονικά με χλιαρό νερό.

Εναλλακτικά μπορείτε να αναμείξετε το ασπράδι του αβγού με 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και να το εφαρμόσετε στα μαλλιά σας για περίπου μια ώρα. Στη συνέχεια λουστείτε και χτενιστείτε κανονικά. Πρόκειται για μια μάσκα που μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι 2 φορές την εβδομάδα, επιδιορθώνοντας την ψαλίδα και κάνοντας τα μαλλιά λαμπερά.

Μάθετε μέσα από το σχετικό άρθρο όλες τις χρήσεις και τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στα μαλλιά.

Σπιτική μάσκα για βαθιά ενυδάτωση με ζεστό λάδι μαλλιών

Κάνοντας μια θεραπεία μαλλιών με ζεστά έλαια μπορείτε να αποκαταστήσετε τα επίπεδα της υγρασίας στα μαλλιά σας κάνοντας τα να δείχνουν πιο ζωντανά, υγιή και λαμπερά. Παράλληλα το σπιτικό προϊόν αποτρέπει την αφυδάτωση της τρίχας, προλαμβάνοντας και το σπάσιμο της που οδηγεί στην δημιουργία ψαλίδας. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε συχνά (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αν όχι δυο) την φυσική μάσκα με λάδι και θα δείτε τα μαλλιά σας να μεταμορφώνονται.

Θα χρειαστείτε ένα από τα παρακάτω έλαια:
– Λίγο ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο ή λάδι καρύδας

Τρόπος εφαρμογής: Διαλέξτε το έλαιο της επιλογής σας και βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα μπολ. Τοποθετήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων για 20 δευτερόλεπτα προκειμένου να ζεσταθεί ελαφρώς. Έπειτα, χρησιμοποιήστε το απλώνοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά και κατά μήκος των μαλλιών σας. Αφήστε το να δράσει για περίπου 45 λεπτά και λουστείτε κανονικά με άφθονο χλιαρό νερό.

Μάθετε περισσότερα για το λάδι καρύδας στα μαλλιά.

Ενυδατική μάσκα με αβοκάντο για να αποτρέψετε ή να περιορίσετε την ψαλίδα στα μαλλιά

Ψαλίδα μαλλιών (4)

Η πλούσια περιεκτικότητα του αβοκάντο σε βιταμίνη Ε, μέταλλα και άλλα φυσικά θρεπτικά συστατικά, βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των μαλλιών, αποτρέποντας την περαιτέρω βλάβη τους.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 αβοκάντο
– 3 κουταλάκια του γλυκού αμυγδαλέλαιο

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά πολτοποιήστε το αβοκάντο και προσθέστε το αμυγδαλέλαιο, ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να πάρετε μια απαλή και παχύρρευστη μάσκα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα από τις ρίζες μέχρι τις άκρες, πιάστε ψηλά τα μαλλιά σας με ένα κλιπ και φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου. Αφήστε τη μάσκα μαλλιών να δράσει για μια ώρα και στη συνέχεια λουστείτε κανονικά με ένα σαμπουάν βοτάνων. Μετά ταμπονάρετε τα μαλλιά σας με μια καθαρή πετσέτα ή ένα βαμβακερό ύφασμα και αφήστε τα να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο.

Για καλύτερα αποτελέσματα, επαναλάβετε την συγκεκριμένη μάσκα μια φορά την εβδομάδα.

Μάθετε και τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις που έχει το αμυγδαλέλαιο στο δέρμα και τα μαλλιά.

Μπύρα για δυνατά και υγιή μαλλιά χωρίς ψαλίδα

Η ζάχαρη και η πρωτεΐνη που περιέχει η μπύρα βοηθούν στην ενδυνάμωση της τρίχας και προλαμβάνουν την εμφάνιση ψαλίδας στα μαλλιά. Παράλληλα η μπύρα χαρίζει πλούσιο όγκο και λάμψη, λειτουργώντας και ως ένα εκπληκτικό conditioner.

Θα χρειαστείτε:
– 4 κουταλιές της σούπας μπύρα
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε την μπύρα με το μέλι σε ένα μπολ μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής και το μήκος των μαλλιών σας μια φορά την εβδομάδα κάνοντας απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Μετά λουστείτε με ένα φυτικό σαμπουάν, ταμπονάρετε με ένα ύφασμα και στεγνώστε τα φυσικά χωρίς τη χρήση σεσουάρ.

Τζελ αλόης για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά

Ψαλίδα μαλλιών (5)

Το τζελ αλόης έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, διατηρώντας το τριχωτό της κεφαλής καθαρό και βοηθώντας στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Είναι μια ιδανική θεραπεία για τα ταλαιπωρημένα μαλλιά και την ψαλίδα.

Διαθέτει φολικό οξύ, νιασίνη και άλλα φυσικά θρεπτικά συστατικά που βελτιώνουν την υγεία των μαλλιών, χαρίζοντας τους πλούσιο όγκο και προστασία από τον ήλιο και την θερμότητα. Παράλληλα τα πρωτεολυτικά ένζυμα της απολεπίζουν το τριχωτό της κεφαλής.

Κάνοντας την παρακάτω μάσκα 2-3 φορές την εβδομάδα θα δείτε τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Θα χρειαστείτε:
– 4 κουταλιές στης σούπας τζελ αλόης
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λάιμ

Τρόπος παρασκευής: Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακατέψετε πολύ καλά τα δυο υλικά.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας από τις ρίζες ως τις άκρες, φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου και αφήστε το να δράσει για μια ώρα. Τέλος, λουστείτε κανονικά και σκουπίστε ταμποναριστά τα μαλλιά σας.

Εναλλακτικά, πάρτε το τζελ από 2-3 φύλλα αλόης και απλώστε το στα μαλλιά σας. Αφήστε το για 30-40 λεπτά και ξεπλύντε το με άφθονο χλιαρό νερό. Μπορείτε προαιρετικά να λουστείτε και με ένα ήπιο σαμπουάν μετά την μάσκα.

Θεραπείες μαλλιών για την αντιμετώπιση της ψαλίδας

Πέρα από τις μάσκες για να φύγει η ψαλίδα με φυσικό τρόπο, υπάρχουν και κάποιες θεραπείες με προϊόντα. Οι πιο κλασικές είναι η σιλικόνη στα μαλλιά, η θεραπεία κερατίνης και το μπότοξ μαλλιών.

Ψαλίδα μαλλιών (6)

Σιλικόνη για μαλλιά

Η σιλικόνη αποτελεί ένα από τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται πολύ τα τελευταία χρόνια στην περιποίηση των μαλλιών. Στην ουσία δεν πρόκειται για μια θεραπεία μαλλιών, αλλά για ένα προϊόν που δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ στην τρίχα, αποτρέποντας την αφυδάτωση της και βοηθώντας παράλληλα στο τέλειο ίσιωμα των μαλλιών χωρίς φριζάρισμα. Μάλιστα κάποιες εταιρείες διαθέτουν σιλικόνη για τα μαλλιά που διαρκεί για 2-3 λουσίματα κι έτσι δεν χρειάζεται να την εφαρμόζετε κάθε φορά που λούζεστε.

Το συγκεκριμένο προϊόν είναι θερμοπροστατευτικό για το styling, ενώ παράλληλα λειαίνει την όψη της τρίχας, κρύβοντας την ξηρότητα και την ψαλίδα που υπάρχει ήδη στα μαλλιά. Εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών γιατί η επαφή της με τις ρίζες τα κάνει να λαδώνουν.

Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα σιλικόνης, μια δυο σταγόνες είναι αρκετές. Βάλτε τις στα χέρια σας, τρίψτε τα ελαφρώς και απλώστε τη στις άκρες των μαλλιών σας.

Μπότοξ μαλλιών

Όπως το botox στο πρόσωπο προσφέρει μια αναζωογόνηση στην επιδερμίδα, έτσι και το μπότοξ μαλλιών αποτελεί μια θεραπεία που χαρίζει ζωντάνια και λάμψη στην τρίχα. Πιο συγκεκριμένα, ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά, αναδομώντας παράλληλα την τρίχα και διορθώνοντας τις φθορές που έχει υποστεί από το συχνό styling και τους υπόλοιπους παράγοντες που προκαλούν ψαλίδα στα μαλλιά.

Μάθετε τα πάντα σχετικά με την θεραπεία μαλλιών με Botox που χαρίζει όμορφα και υγιή μαλλιά.

Θεραπεία κερατίνης στα μαλλιά

Μια ακόμη δημοφιλής θεραπεία μαλλιών που προσφέρει επανόρθωση της τρίχας, αλλά και τέλειο ίσιωμα είναι η λεγόμενη Brazilian keratin treatment. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί τόσο στο κομμωτήριο, όσο και στο σπίτι, αρκεί να έχετε προμηθευτεί το ειδικό kit για θεραπεία κερατίνης.

Εφαρμόζοντας την εν λόγω μέθοδο μπορείτε να απαλλαγείτε από την ψαλίδα, το φριζάρισμα, αλλά και να ενισχύσετε την ελαστικότητα της τρίχας, κάνοντας την λεία.

Ανακαλύψτε τα πάντα για την θεραπεία κερατίνης.

Συσκευή αφαίρεσης της ψαλίδας – Split ender pro

Αν χρειάζεται να καθαρίσετε την ψαλίδα από τα μαλλιά σας, αλλά δεν θέλετε να τα κουρέψετε για να μην κοντύνουν, τότε το μηχάνημα αυτό θα σας δώσει τη λύση. Πρόκειται για μια νέα τεχνική αφαίρεσης της ψαλίδας των μαλλιών που απλά κόβει τις φθαρμένες άκρες χωρίς να επηρεάζει το κούρεμα ή το μήκος τους. Έτσι, τα μαλλιά παραμένουν υγιή και μακραίνουν γρηγορότερα.

Η επαναστατική αυτή μέθοδος εφαρμόζεται πλέον από πολλούς κομμωτές και είναι οικονομική. Η τιμή της εφαρμογής του split ender pro στα κομμωτήρια ξεκινάει από τα 12 ευρώ και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ανάλογα με το μήκος και την πυκνότητα των μαλλιών σας.

Από εκεί και πέρα μπορείτε αν θέλετε να αγοράσετε το επαγγελματικό αυτόματο μηχάνημα για την ψαλίδα μαλλιών και να κάνετε τον καθαρισμό μόνη σας στο σπίτι. Η χρήση του είναι πολύ απλή και δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πως να κόψετε μόνη σας την ψαλίδα στο σπίτι

Ο καθαρισμός της ψαλίδας στα μαλλιά μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να χρειαστεί κούρεμα που θα μειώσει και το μήκος τους, αρκεί βέβαια το πρόβλημα να μην είναι πολύ εκτεταμένο. Ο πιο σύγχρονος και εύκολος τρόπος είναι η συσκευή αφαίρεσης της ψαλίδας που αναφέραμε παραπάνω.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να αφαιρέσετε μόνη σας την ψαλίδα στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού, ακολουθώντας μια από τις παρακάτω μεθόδους. Πρώτα όμως θα πρέπει να έχετε ισιώσει καλά τα μαλλιά σας για να βλέπετε καλύτερα τις σπασμένες άκρες. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσετε και την πρέσα μαλλιών, τα λέπια της τρίχας θα κλείσουν και το ψαλίδι θα γλιστράει καλύτερα.

Ψαλίδα μαλλιών (7)

Οι βασικές μέθοδοι για καθαρισμό της ψαλίδας χωρίς κούρεμα:

Ανάμεσα στα δάχτυλα: Πιάστε μια μικρή τούφα μαλλιών και γυρίστε την πάνω από το μεσαίο σας δάχτυλο. Σφραγίστε την με τα δυο πλαϊνά δάχτυλα για να είναι σταθερή και κόψτε με προσοχή ότι πετάει. Παράλληλα κινήστε τα δάχτυλα σας από τις ρίζες προς τις άκρες για να καθαρίσετε όλο το μήκος των μαλλιών σας.

Πλεξούδα: Κάντε μικρές πλεξούδες στα μαλλιά σας και κόψτε με σύνεση τις σπασμένες άκρες.

Στριφογύρισμα: Πάρτε μια μικρή τούφα μαλλιών, στριφογυρίστε την και χαϊδέψτε τα μαλλιά ελαφρώς προς τα πάνω προκειμένου να εμφανιστούν οι κατεστραμμένες άκρες. Μετά πάρτε το ψαλιδάκι και καθαρίστε σιγά σιγά την ψαλίδα.

Βεντάλια: Πιάστε ανάμεσα στα δάχτυλα σας τις άκρες μιας τούφας μαλλιών και ανοίξτε τις ελαφρώς σαν βεντάλια. Έπειτα κόψτε με το ψαλιδάκι όποια φθαρμένη τρίχα βλέπετε. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με το κόψιμο, διότι ενδέχεται να χαλάσετε το κούρεμα σας.

Το βίντεο που ακολουθεί θα σας δείξει βήμα βήμα την διαδικασία για τον καθαρισμό της ψαλίδας στο σπίτι.

Αν παρόλ’ αυτά δεν είστε σίγουρη πως μπορείτε να τα καταφέρετε μόνη σας, επισκεφτείτε το κομμωτήριο και ζητήστε να σας αφαιρέσουν την ψαλίδα χωρίς κούρεμα. Ο κομμωτής θα το κάνει με μια από τις παραπάνω μεθόδους ή χρησιμοποιώντας κερί. Ο καθαρισμός της ψαλίδας με κερί είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που όμως πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από hair experts προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο ανεπιθύμητο ατύχημα.

Επίσης, αν σκέφτεστε να επιχειρήσετε να κάνετε μόνη σας ένα κούρεμα στο σπίτι, στο σχετικό άρθρο θα δείτε τα βήματα για να καρέ, μύτες, φιλάρισμα ή ίσιο κόψιμο, καθώς και πως να κάνετε αφέλειες.