Μαύρα στίγματα στα πόδια: Πως αντιμετωπίζονται οι έντονοι πόροι που προκαλούν τα strawberry legs

Strawberry legs / Μαύροι πόροι στα πόδια (2)

Ένα από τα συχνά προβλήματα που κάνουν την εμφάνιση τους στα πόδια μας είναι τα μαύρα στίγματα και πιο συγκεκριμένα οι σκούροι πόροι. Σε τι οφείλεται όμως το γνωστό και ως strawberry legs φαινόμενο; Και κυρίως, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Αν και οι διευρυμένοι / μαύροι πόροι στα πόδια δεν είναι κάτι ανησυχητικό, πολλές φορές μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση μας. Το καλό είναι πως περιορίζονται εύκολα με την σωστή πρόληψη και την κατάλληλη περιποίηση των ποδιών.

Στη συνέχεια του άρθρου θα δούμε αναλυτικότερα τα αίτια δημιουργίας τους, αλλά και τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Τι είναι τα strawberry legs (πόδια φράουλας);

Στην ουσία πρόκειται για τους πόρους του δέρματος που φαίνονται σαν κόκκινες ή μαύρες κουκκίδες – στίγματα. Έχουν πάρει το συγκεκριμένο όνομα διότι μοιάζουν πολύ με τους σπόρους της φράουλας στην επιφάνεια της.

Όταν οι θύλακες και οι πόροι είναι διευρυμένοι και φραγμένοι από λιπαρότητα, νεκρά κύτταρα, βακτήρια και τρίχες παγιδευμένες στο εσωτερικό της επιδερμίδας, φαίνονται σκούροι. Πρόκειται ουσιαστικά για μπιμπίκια στα πόδια.

Συνήθως δεν συνοδεύονται από φαγούρα ή πόνο, απλά είναι πιο έντονοι και σκουραίνουν λόγω της οξείδωσης που υπόκεινται από τον αέρα.

Σε περίπτωση όμως που νιώσετε οποιαδήποτε ενόχληση, καλό θα είναι να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας. Ενδεχομένως να μην πρόκειται απλά για την διεύρυνση των φραγμένων πόρων του δέρματος, αλλά για κάτι άλλο.

Γιατί φαίνονται έντονοι οι πόροι στα πόδια; Ποιοι παράγοντες το προκαλούν;

Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων στα πόδια. Κάποια εξ αυτών οφείλονται στην λάθος ή ελλιπή περιποίηση του δέρματος, ενώ άλλα αποτελούν συνέπεια κάποιας δερματικής πάθησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχει συνδυασμός παραγόντων.

Οι πιο συνήθεις λόγοι που οι πόροι φαίνονται σκούροι και διευρυμένοι είναι:

  • Ξύρισμα ποδιών: Μπορεί να είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος αποτρίχωσης, ωστόσο ένα παλιό ξυραφάκι ή η μη χρήση αφρού μπορεί να οδηγήσει σε πόδια φράουλας, εσωτερική ανάπτυξη των τριχών ή θυλακίτιδα.
  • Ξηρό δέρμα: Η αφυδατωμένη επιδερμίδα γίνεται ξηρή και τραχιά, γεγονός που την κάνει πιο ευάλωτη σε ερεθισμούς από το ξύρισμα. Επίσης, οι πόροι τείνουν να γίνονται πιο σκούροι, οδηγώντας έτσι στο φαινόμενο των strawberry legs.
  • Φραγμένοι πόροι στα πόδια: Η μεγάλη λιπαρότητα του δέρματος, τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια που μπλοκάρουν τους πόρους μπορεί να οδηγήσουν στα μαύρα αυτά στίγματα. Αυτό συμβαίνει όταν όλα αυτά που φράσσουν τον πόρο οξειδώνονται από τον αέρα και σκουραίνουν. Αν μάλιστα οι πόροι είναι διευρυμένοι τότε το φαινόμενο είναι πιο έντονο.
  • Θυλακίτιδα: Πρόκειται για τα σπυράκια στα πόδια που δημιουργούνται από τις τρίχες που παγιδεύονται στο εσωτερικό του δέρματος. Αυτό συνήθως δημιουργείται μετά την αποτρίχωση. Μάθετε αναλυτικότερα για την θυλακίτιδα και τον τρόπο αντιμετώπισης της.
  • Κεράτωση Pilaris (Θυλακική Υπερκεράτωση): Γνωστή και ως δέρμα κοτόπουλου, οφείλεται στην υπερβολική παραγωγή κερατίνης από το δέρμα, η οποία μπλοκάρει τους θύλακες των τριχών. Έτσι εμφανίζονται μικροσκοπικά εξογκώματα, όπως όταν ανατριχιάζουμε. Συνήθως είναι μια εποχική πάθηση που εμφανίζεται κυρίως τον Χειμώνα, όπου το δέρμα είναι πιο ξηρό.
Απολέπιση ποδιών για μαύρα στίγματα

Συμβουλές αντιμετώπισης για τα μαύρα στίγματα στα πόδια

Προκειμένου να καταπολεμήσετε τους ανοιχτούς και σκούρους πόρους στο δέρμα θα πρέπει να ακολουθείτε μια απλή, αλλά σημαντική ρουτίνα στην περιποίηση των ποδιών σας.

  • Πίλινγκ: Η απολέπιση ποδιών είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα που θα πρέπει να επαναλαμβάνετε 1-2 φορές την εβδομάδα. Έτσι, θα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και οι πόροι θα είναι καθαροί και ανοιχτοί. Προτιμήστε κάποιο προϊόν με σαλικυλικό οξύ, είναι ιδανικό για την περίπτωση αυτή.
  • Σαλικυλικό οξύ: Πρόκειται για ένα βασικό συστατικό στα καθαριστικά ενάντια στην ακμή, το οποίο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε την όψη των ποδιών φράουλας.
  • Ενυδάτωση: Πέρα από την ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση νερού, η χρήση μιας κρέμας σε καθημερινή βάση είναι εξίσου μεγίστης σημασίας. Αποτρέπει την ξηροδερμία και τον ερεθισμό του δέρματος που μπορεί να οδηγήσει στα strawberry legs.
  • Αποτρίχωση: Αν προτιμάτε το ξύρισμα των ποδιών, κάντε το με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας καινούργιο ξυραφάκι σε συνδυασμό με αφρό και ζεστό νερό. Ξυρίστε τα πόδια με την φορά των τριχών και όχι αντίθετα, χωρίς να κάνετε πολλές επαναλήψεις. Εναλλακτικά δοκιμάστε μια άλλη μέθοδο αποτρίχωσης, όπως το κερί, η χαλάουα, η αποτριχωτική μηχανή ή το laser.
  • Δεν πειράζετε τα σπυράκια: Όσο κι αν σας ενοχλούν οπτικά ή στην αφή, μην τα πειράξετε ούτε με εργαλεία, ούτε με τα χέρια. Υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν.
  • Αποφύγετε τον ιδρώτα: Το να μην ιδρώσετε ποτέ είναι αδύνατον. Μπορείτε όμως να φροντίσετε να μην παραμένει για πολλή ώρα η υγρασία πάνω στο δέρμα σας, αποτρέποντας έτσι το φράξιμο των πόρων. Γι’ αυτό μετά από την γυμναστική ή κάποια έντονη δραστηριότητα, αλλά και γενικότερα πριν τον ύπνο κάντε ένα ντους.

Σπιτικές θεραπείες για να μην φαίνονται οι μαύροι πόροι στα πόδια

Πέρα από τις παραπάνω συμβουλές υπάρχουν κάποιες φυσικές μάσκες και πίλινγκ σώματος που μπορείτε να δοκιμάσετε. Οι συνταγές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να δείτε πιο άμεσα τους σκούρους πόρους να γίνονται παρελθόν και τα πόδια σας να είναι όμορφα, καθαρά και λεία.

Καταπραϋντική και μαλακτική μάσκα ποδιών με αγγούρι και ροδόνερο

Δημιουργήστε μόνη σας μια φυσική μάσκα για τα πόδια, σύμμαχο στην αντιμετώπιση των έντονα διευρυμένων πόρων, που θα κάνει το δέρμα των ποδιών απαλό και όμορφο.

Το αγγούρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και προστατεύει την επιδερμίδα από ερεθισμούς, μειώνοντας παράλληλα το πρήξιμο. Επιπλέον, το ροδόνερο καταπραΰνει το δέρμα και σταματά το φράξιμο των πόρων.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 αγγούρι
  • Λίγες σταγόνες ροδόνερου

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής:

  1. Αρχικά λιώστε στο μπλέντερ το αγγούρι.
  2. Προσθέστε λίγες σταγόνες ροδόνερου στον πολτό και ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  3. Τρίψτε τη μάσκα στα πόδια σας και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά.
  4. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και συνεχίστε με την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης των ποδιών σας.

Πρόκειται για μια μάσκα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε μέρα μέχρι να φύγουν οι έντονοι σκούροι πόροι που κάνουν τα πόδια σας να μοιάζουν με φράουλα.

Απολέπιση ποδιών με καστανή ζάχαρη, αλόη και χυμό λεμονιού

Το μείγμα των τριών αυτών συστατικών είναι ιδανικό για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα που φράσσουν τους πόρους στα πόδια σας.

Θα χρειαστείτε:

  • 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλιες της σούπας τζελ αλόης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής:

  1. Ξεκινήστε αναμειγνύοντας την καστανή ζάχαρη με την αλόη.
  2. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε εκ νέου μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Απλώστε το στα πόδια σας κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις με το χέρι. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα πανί ή μια λούφα.
  4. Στη συνέχεια ξεπλύντε το με άφθονο νερό και ενυδατώστε τα πόδια σας με μια κρέμα ή λίγο λάδι σώματος.

Κάνοντας το συγκεκριμένο πίλινγκ ποδιών 1-2 φορές την εβδομάδα, σύντομα θα δείτε πως οι έντονοι πόροι θα έχουν εξαφανιστεί. Προσοχή όμως, λόγω της ύπαρξης του λεμονιού στο μείγμα θα πρέπει να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μετά την χρήση του, διότι δημιουργεί φωτοευαισθησία.

Έντονοι μαύροι πόροι στα πόδια

Ενυδατική μάσκα ποδιών με αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση

Εκμεταλλευτείτε την αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση του έλαιου τζοτζόμπα και του ελαίου τεϊόδεντρου και δημιουργήστε μια ενυδατική μάσκα ποδιών ενάντια στην ξηρότητα και τα νεκρά κύτταρα.

Τα δυο αυτά έλαια έχουν την ικανότητα να επιταχύνουν την επούλωση των πληγών αντιμετωπίζοντας τα μαύρα ή σκούρα σημάδια στα πόδια. Παράλληλα μειώνουν την ξηροδερμία και τη φαγούρα, προλαμβάνοντας και την εμφάνιση φραγμένων πόρων.

Θα χρειαστείτε:

  • 2-3 σταγόνες ελαίου τεϊόδεντρου
  • 1 κουταλιά της σούπας έλαιο jojoba

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής:

  1. Αναμείξτε τα δυο έλαια μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο υγρό.
  2. Κάντε μασάζ στα πόδια σας με το μείγμα και αφήστε το να απορροφηθεί για 5-10 λεπτά
  3. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Τη συγκεκριμένη μάσκα μπορείτε να την κάνετε κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο.

Απολεπιστική μάσκα ποδιών με μαγειρική σόδα για τους σκούρους πόρους

Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα και ανοίγει τους φραγμένους πόρους, αφήνοντας την απαλή και λαμπερή.

Θα χρειαστείτε:

  • 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού νερό

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής:

  1. Αναμείξτε τα δυο υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη αφρώδη πάστα.
  2. Εφαρμόστε την στα επιθυμητά σημεία και αφήστε τη να δράσει για 4-5 λεπτά.
  3. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Πρόκειται για μια θεραπεία που μπορεί να εφαρμοστεί καθημερινά μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Ιατρικές θεραπείες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των strawberry legs

Αν οι παραπάνω συμβουλές και φυσικές θεραπείες δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα στο να μειωθούν οι έντονοι και μαύροι πόροι στα πόδια σας, μπορείτε να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για μια διαφορετική προσέγγιση στην επίλυση του προβλήματος, όπως οι παρακάτω μέθοδοι.

  • Ριζική αποτρίχωση με βελόνα – Ηλεκτρόλυση: Πρόκειται για μια από τις διαδεδομένες μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης που εκμεταλλεύεται τον ηλεκτρισμό. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας μια πολύ λεπτή βελόνα, ο δερματολόγος στοχεύει τον θύλακα της τρίχας και του ρίχνει μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος, καυτηριάζοντας την περιοχή και καταστρέφοντας μόνιμα τα κύτταρα της τρίχας.
  • Laser αποτρίχωση: Αν και χρειάζεται έναν αριθμό συνεδριών για να πετύχετε το οριστικό αποτέλεσμα, η αποτρίχωση με λέιζερ προσφέρει μόνιμη απαλλαγή από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα και κατά συνέπεια από τους ανοιχτούς πόρους στα πόδια. Ανακαλύψτε περισσότερα σχετικά με την laser αποτρίχωση, όπως το κόστος και τις αντενδείξεις της.