9 μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (1)

Η διαφήμιση και οι εντυπωσιακές συσκευασίες είναι συχνά οι παράγοντες που καθορίζουν τον τρόπο που επιλέγουμε νέα καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς.

Ωστόσο, η makeup artist, ειδικός καλλυντικών και συγγραφέας Paula Begoun θεωρεί ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε πολλές από τις εταιρείες που δημιουργούν αυτά τα προϊόντα, επειδή συχνά εκθειάζουν ένα προϊόν με διάφορες ευεργετικές ικανότητες που είναι απλά ψευδείς.

Δείτε λοιπόν την λίστα με τους πιο διαδεδομένους μύθους που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε και έχετε τους υπόψιν σας την επόμενη φορά που πρόκειται να αγοράσετε κάποια από αυτά.

Μύθος #1: Όσο πιο γνωστή είναι η μάρκα, τόσο καλύτερα αποτελέσματα έχει

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (2)

Η αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος ομορφιάς καθορίζεται εξ ολοκλήρου από την χημική του σύνθεση. Ούτε η μάρκα, ούτε το κατάστημα που το πουλάει, αλλά ούτε και η τιμή δεν έχουν σχέση με την χρησιμότητα του.

Μύθος #2: Υπάρχει το αποτελεσματικό αντιγηραντικό προϊόν

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (3)

Ασχέτως με την ηλικία σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι είδους δέρμα έχετε και να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα για να το φροντίσετε. Δυστυχώς, οι κρέμες που αποτρέπουν την γήρανση δεν υπάρχουν. Όταν βλέπετε μια κρέμα να λέει πως είναι αντιγηραντική προστασία, ουσιαστικά η εταιρεία σας πουλάει ένα προϊόν που διατηρεί την ελαστικότητα, προλαμβάνει την μελάγχρωση και κάνει τις ρυτίδες λιγότερο εμφανείς.

Η κρέμα ματιών δεν είναι διαφορετική από την ενυδατική σας κρέμα. Είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν, μόνο σε μικρότερο μπουκαλάκι το οποίο πωλείται σε μεγαλύτερη τιμή. Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι η προειδοποίηση που υπάρχει σε αυτά τα μικρά μπουκαλάκια, η οποία λέει πως πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια.

Μύθος #3: Η κρέμα μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (4)

Αν αυτό ήταν πραγματικότητα, τότε τα μοντέλα δεν θα χρησιμοποιούσαν το Photoshop. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποιο αποδεδειγμένο στοιχείο ή καλλυντικό προϊόν που μπορεί να βοηθήσει στην ολοκληρωτική εξαφάνιση της κυτταρίτιδας. Ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης είναι το καθεστώς που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των λιπαρών κυτταρίνης που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα, αλλά δεν υπάρχει κάποιο αποτελεσματικό καλλυντικό προϊόν που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτήν.

Μύθος #4: Το μαύρισμα είναι ασφαλές

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (5)

Τόσο το μαύρισμα στην παραλία, όσο και αυτό στο solarium δεν είναι ασφαλή για την υγεία του δέρματος. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα υπέροχο σοκολατί χρώμα, απλά χρησιμοποιήστε ένα σπρέι μαυρίσματος.

Μύθος #5: Τα βιολογικά προϊόντα είναι καλύτερα από τα κανονικά

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (6)

Τα βιολογικά προϊόντα είναι απλά μια μέθοδος marketing. Η παρουσία των φυσικών προϊόντων στην κοσμετολογία δεν έχει επίδραση στο αν είναι αποτελεσματικό ή όχι ένα προϊόν. Επομένως, τα λεγόμενα βιολογικά προϊόντα μπορεί να είναι εντελώς ασφαλή αφού δεν περιέχουν χημικά συστατικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι κάποιου είδους υπερπροϊόντα. Επιπλέον, οι άνθρωποι που τα δημιουργούν δεν θα σας πουν ποτέ ότι τα εν λόγω προϊόντα, στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούν άλλες χημικές ουσίες για να βοηθήσουν στη διατήρηση των οργανικών συστατικών.

Μύθος #6: Οι κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των μικρών ρυτίδων

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (7)

Δεν υπάρχουν καλλυντικά προϊόντα που είναι ικανά να εξαλείψουν πλήρως τις ραγάδες, τις ρυτίδες ή τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Κανένα από αυτά δεν συγκρίνεται με πιο σοβαρές θεραπείες όπως το botox ή άλλες μεθόδους που χρειάζονται ενέσεις. Η επιστήμη απλά δεν έχει προχωρήσει τόσο και θα χρειαστεί πολύς καιρός για να μπορέσουμε να πούμε πως τα καλλυντικά μπορούν να βοηθήσουν με τη χαλάρωση του δέρματος ή τις ανεπιθύμητες ρυτίδες.

Μύθος #7: Το αντιηλιακό πρέπει να φοριέται μόνο στην παραλία

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (8)

Αποδεικνύεται πως η χρήση αντιηλιακού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προλάβετε την εμφάνιση των ρυτίδων, την αλλοίωση του χρώματος και την απώλεια της απαλότητας και του κολλαγόνου. Να μην απορρίψετε λοιπόν εντελώς την χρήση του το φθινόπωρο και το χειμώνα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια ενυδατική κρέμα, ένα makeup ή κάποιου άλλου είδους καλλυντικό με αντιηλιακή προστασία, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή αβοβενζόνη.

Μύθος #8: Το σαμπουάν μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (9)

Ασχέτως με το τι μπορεί να γράφει η εταιρεία στο μπουκάλι προκειμένου να σας προτρέψει να το αγοράσετε, ένα σαμπουάν δεν έχει επίδραση στην κατάσταση των μαλλιών. Η μόνη του λειτουργική ικανότητα είναι να καθαρίζει τα μαλλιά. Ούτε η εταιρεία ούτε η τιμή αποτελούν σημαντικό κριτήριο. Το σαμπουάν από μόνο του θα εφαρμόζεται στα μαλλιά σας για ένα μικρό διάστημα, έτσι οποιαδήποτε κι αν είναι τα εξωτικά προϊόντα που υποτίθεται ότι περιέχει δεν πρόκειται να απορροφηθούν από το σώμα σας. Το μυστικό για τη φροντίδα των μαλλιών σας βρίσκεται στην χρήση μαλακτικών και στις ειδικές μάσκες μαλλιών.

Μύθος #9: Μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας χωρίς να τα βλάψετε

Μύθοι που μας έχουν οδηγήσει οι εταιρείες καλλυντικών να πιστέψουμε (10)

Οι σύγχρονες βαφές μαλλιών απομακρύνουν τη φυσική χρωστική των μαλλιών σας και την αντικαθιστούν με ένα διαφορετικό χρώμα. Αυτή η νέα χρωστική ουσία μπορεί να παραμείνει στα μαλλιά σας για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών, ενώ οι πιο αδύναμες χρωστικές μπορούν να μείνουν για περίπου μια εβδομάδα. Άρα ποιες είναι οι βαφές που δεν καταστρέφουν τα μαλλιά σας; Αυτές που δεν καταστρέφουν το φυσικό χρώμα των μαλλιών σας… αλλά αυτές είναι εκείνες που δεν έχουν καμία επίδραση στο χρώμα του. Έτσι, η απάντηση είναι απλή: όλες οι βαφές μαλλιών έχουν το ίδιο βλαβερό αποτέλεσμα, και μόνο η φυσική χέννα έχει μια πιθανότητα να μην κάνει οποιαδήποτε ζημιά.