Σκασμένα χείλη: Τι τα προκαλεί και πως να τα αντιμετωπίσετε

Σκασμένα χείλη (2)

Ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι τα σκασμένα χείλη. Δεν καταστρέφουν μόνο την εικόνα μας, αλλά μπορεί να γίνουν επώδυνα και ενοχλητικά. Οι παράγοντες που προκαλούν την ξηρότητα των χειλιών είναι πολλοί, αλλά η αντιμετώπιση της μπορεί να γίνει εύκολα.

Επειδή, τα χείλη αποτελούν ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος, επηρεάζονται εύκολα από τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο. Χάνουν την απαλότητα και την όμορφη όψη τους και γίνονται ενοχλητικά. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τα σκασμένα χείλη θα πρέπει να τα περιποιήστε και να τα φροντίζετε συνεχώς.

Ανακαλύψτε τα αίτια, τις συνήθειες και τα λάθη που οδηγούν στα σκασμένα χείλη και μάθετε τον τρόπο για να τα αντιμετωπίσετε με φυσικές θεραπείες και μικρά καθημερινά μυστικά.

Τι προκαλεί τα σκασμένα χείλη;

Πρώτη και κύρια αιτία είναι η αφυδάτωση τόσο του οργανισμού, όσο και των χειλιών συγκεκριμένα. Αυτό μπορεί να προκαλείται από την ελλειπή κατανάλωση υγρών ή την μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Επίσης, τα ξηρά χείλη μπορεί να προκληθούν από ακραίες καιρικές συνθήκες όπως το πολύ κρύο, ο έντονος αέρας και η μεγάλη ηλιοφάνεια.

Σκασμένα χείλη (4)

Ακόμη ένας λόγος που μπορεί να σκάσουν τα χείλη είναι και οι ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο τρόφιμο ή ποτό, όπως και για ένα συγκεκριμένο κραγιόν ή το τσιγάρο. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν πιθανές αιτίες για τα αφυδατωμένα χείλη. Ιδιαίτερα το τσιγάρο κάνει το στόμα ξηρό και πολλές φορές οδηγεί στο σκάσιμο των χειλιών.

Ένας παράγοντας που ίσως σας ξαφνιάσει είναι το σάλιο. Μπορεί να σας φαίνεται λογικό πως γλείφοντας τα χείλη σας τα ενυδατώνετε, ωστόσο το σάλιο οδηγεί σε μεγαλύτερη ξηρότητα των χειλιών ή ακόμα και στην δημιουργία εκζέματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η εξάτμιση του μετά από λίγο απομακρύνει τα φυσικά έλαια που υπάρχουν πάνω στα χείλη και τα κρατούν ενυδατωμένα. Γεγονός που τα κάνει να σκάσουν, να ματώσουν, να τσούζουν και να πονάνε. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με το δάγκωμα των χειλιών.

Αφυδάτωση και σκάσιμο χειλιών μπορεί να προκαλέσει και η χορήγηση φαρμάκων. Υπάρχουν ορισμένα σκευάσματα που έχουν σαν παρενέργεια της δράσης τους την δημιουργία σκασμένων χειλιών. Διαβάστε λοιπόν τις οδηγίες τους και ανακαλύψτε αν το σκάσιμο των χειλιών σας οφείλεται σε κάποιο φάρμακο.

Θεραπείες για σκασμένα χείλη:

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς τα ξηρά και αφυδατωμένα χείλη και να επαναφέρει την φυσική απαλότητα και την όμορφη όψη τους. Άλλες θεραπείες είναι φυσικές και βασίζονται σε ένα και μόνο συστατικό και άλλες αποτελούνται από περισσότερα υλικά. Δείτε στη συνέχεια μερικές από τις θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σκασμένα χείλη.

Φυσικές θεραπείες για ξηρά χείλη με έλαια:

1. Ελαιόλαδο: Έχει ενυδατικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εφαρμογή μιας μικρής ποσότητας πάνω στα χείλη, κάνοντας μασάζ, 2-3 φορές την ημέρα, μπορεί να τα καταπραΰνει, να τα ενυδατώσει και να τα κάνει απαλά.

2. Αμυγδαλέλαιο: Πρόκειται για μια ακόμη φυσική θεραπεία που θα κάνει τα χείλη βελούδινα με ένα υποαλλεργικό ενυδατικό έλαιο. Απλώστε λίγο αμυγδαλέλαιο στα χείλη σας και αφήστε το να απορροφηθεί.

3. Έλαιο καρύδας: Το έλαιο αυτό θα ενυδατώσει σε βάθος τα χείλη και θα επαναφέρει την χαμένη τους υγρασία, απομακρύνοντας το σκάσιμο, το τσούξιμο και τον πόνο.

Θεραπείες με φυσικά συστατικά που αντιμετωπίζουν το σκάσιμο των χειλιών:

1. Μέλι: Για να επαναφέρετε την μαλακή όψη των χειλιών σας, χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό συστατικό με αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες που υπάρχει σε κάθε σπίτι. Ο λόγος για το μέλι. Εφαρμόζοντας το αρκετές φορές μέσα στη μέρα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα με μέλι και γλυκερίνη, να την εφαρμόσετε στα χείλη σας και να την αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα. Το πρωί τα χείλη σας θα είναι βελούδινα και όμορφα.

2. Φακελάκια με πράσινο τσάι: Αν σας αρέσει το πράσινο τσάι, τότε η συγκεκριμένη θεραπεία για σκασμένα χείλη είναι ιδανική για εσάς. Μην βιαστείτε να πετάξετε το φακελάκι του τσαγιού που έχετε φτιάξει για να πιείτε. Βάλτε το για 5 λεπτά ανάμεσα στα χείλη σας και βοηθήστε τα να παραμείνουν ενυδατωμένα και μαλακά.

3. Αγγούρι: Άλλο ένα ενυδατικό φυσικό συστατικό που θα κάνει τα χείλη σας απαλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μερικές φέτες αγγουριού πάνω στα χείλη σας για 5 λεπτά.

Απολέπιση με μέλι και καφέ:

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
– 2 κουταλάκια του γλυκού κόκκους καφέ
– 1-2 σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο θέλετε (προαιρετικά)
– Λίγη κανέλα (προαιρετικά, αφού συχνά προκαλεί αλλεργίες)

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα υλικά για να φτιάξετε μια παχύρρευστη πάστα, την οποία θα αποθηκεύσετε σε ένα καθαρό γυάλινο δοχείο.

Τρόπος εφαρμογής: Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε απολέπιση στα χείλη σας, πάρτε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και τρίψτε την πάνω τους με το δάχτυλο σας. Στη συνέχεια, ξεπλύντε το με νερό και σκουπίστε καλά τα χείλη σας με μια καθαρή πετσέτα.

DIY lip balm με μέλι και κακάο:

Θα χρειαστείτε:
– 7 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο λεβάντας της αρεσκείας σας
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού έλαιο βιταμίνης Ε
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο (προαιρετικά)
– 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο κερί μέλισσας
– 4 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε σε μπεν μαρί ή σε χαμηλή φωτιά το κερί μαζί με το έλαιο και το μέλι. Μόλις λιώσουν και ομογενοποιηθούν, κατεβάστε το μείγμα από το μάτι και προσθέστε όλα τα άλλα υλικά. Ανακατέψτε πολύ καλά και βάλτε το σκεύος μέσα σε κρύο νερό, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Στη συνέχεια, βάλτε το μείγμα σε ένα δοχείο που κλείνει και αφήστε το να σταθεί για 3 ώρες. Το DIY lip balm σας είναι έτοιμο για χρήση.

Σκασμένα χείλη (3)

Συμβουλές για να αποφύγετε το σκάσιμο των χειλιών:

Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να προσέξετε ώστε να αποφύγετε τα σκισμένα χείλη.:

1. Πέρα από την πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού με νερό και ροφήματα, θα πρέπει να φροντίζετε να καταναλώνετε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά αυτών των τροφών, αλλά και γενικότερα η υγιεινή διατροφή, θα βοηθήσουν στην καλύτερη όψη της επιδερμίδας και των χειλιών, αντιμετωπίζοντας την ξηροδερμία στο πρόσωπο.

2. Προσοχή όμως, παν μέτρον άριστον! Δεν πρέπει να το παρακάνετε με την εφαρμογή του Lip balm και να εφαρμόζετε πολλά στρώματα, διότι θα πετύχετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο λόγος είναι πως η συνεχόμενη χρήση ενός τέτοιου προϊόντος μπορεί να επηρεάσει την δράση του. Έτσι, το σήμα που στέλνει η ξηρότητα στα χείλη, ζητώντας τους να παράγουν περισσότερη υγρασία, δεν θα δίνεται. Με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ξηρά χείλη.

3. Μπορεί το Lip balm να βοηθά να διατηρούνται τα χείλη ενυδατωμένα, ωστόσο υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία περιέχουν συστατικά που τα ερεθίζουν. Ο λόγος για τα lip balm που προσθέτουν όγκο στα χείλη. Η φόρμουλα τους συνήθως περιέχει μέντα ή καμφορά και μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και φλεγμονή. Προτιμήστε λοιπόν κάποιο lip balm χωρίς άρωμα ή γεύση, με βάση την βαζελίνη ή το κερί, τα οποία σφραγίζουν την υγρασία στο εσωτερικό των χειλιών.

4. Η απολέπιση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των σκασμένων χειλιών. Απλά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο. Μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

Σωστός τρόπος εφαρμογής κραγιόν για σκασμένα χείλη:

Η εφαρμογή του κραγιόν σε σκασμένα και αφυδατωμένα χείλη όχι μόνο είναι δύσκολη, αλλά το αποτέλεσμα συνήθως δεν είναι όμορφο. Προκειμένου λοιπόν να απλώσετε το χρώμα στα χείλη σας και να δείχνει υπέροχο, θα πρέπει να κάνετε κάποια προετοιμασία.

Πέρα από την σωστή και συνεχή ενυδάτωση προκειμένου να παραμείνουν τα χείλη σας όμορφα και απαλά, θα πρέπει να κάνετε ένα απαλό scrub χειλιών με λίγο μέλι και ζάχαρη. Τρίβοντας αυτό το μείγμα στα χείλη, θα απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και θα κάνετε την επιφάνεια τους λεία και βελούδινη. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε απαλή απολέπιση στα χείλη με μια νωπή πετσέτα.

Αν δεν θέλετε να απολεπίσετε τα χείλη σας, μπορείτε να εφαρμόσετε λίγη βαζελίνη 10 λεπτά πριν εφαρμόσετε το κραγιόν. Αυτό το απλό κι όμως θαυματουργό προϊόν θα ενυδατώσει σε βάθος τα χείλη σας. Αφού περάσουν τα 10 λεπτά εφαρμογής της, αφαιρέστε την και βάλτε το κραγιόν σας.

Καλό θα είναι να προτιμάτε κάποιο ενυδατικό κραγιόν ή ένα lip gloss. Τα προϊόντα που προσφέρουν μεγάλη διάρκεια ή πολύ ματ αποτέλεσμα τείνουν να ξηραίνουν τα χείλη περισσότερο.