Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χτενίσματος των μαλλιών;

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χτενίσματος των μαλλιών;

Υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να χτενίσετε τα μαλλιά σας; Κι όμως, υπάρχει! Ποιος είναι λοιπόν ο σωστός τρόπος χτενίσματος των μαλλιών και ποια λάθη θα πρέπει να αποφεύγουμε;

Μπορεί το βούρτσισμα των μαλλιών σας να αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια που θα σας χαρίσει λαμπερές και υγιείς τρίχες, ωστόσο ο τρόπος που το κάνετε μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένος και καταστροφικός γι’ αυτές, δημιουργώντας τους ψαλίδα, σπασίματα, φριζάρισμα και γενικότερα φθορά.

Υπάρχει μια φήμη που λέει πως κάθε τούφα μαλλιών θα πρέπει να χτενίζεται 100 φορές, και μια άλλη που αναφέρει πως χτενίζοντας τα μαλλιά σας μόνο με τα δάχτυλα τα βοηθάει να ξεμπερδευτούν χωρίς να καταστραφούν. Ποια όμως από τις δυο είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, αφού το βούρτσισμα των μαλλιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως το αν αυτά είναι βρεγμένα ή στεγνά, αν οι τρίχες είναι λεπτές ή χοντρές, ή αν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη βούρτσα.

► Κάθε πότε πρέπει να χτενίζετε τα μαλλιά σας;

Αρχικά, οι ειδικοί δηλώνουν πως κάθε τρίχα έχει διάρκεια ζωής κατά μέσο όρο 7 χρόνια και ως αποτέλεσμα καθημερινά χάνετε περίπου 100-120 τρίχες, οι οποίες δίνουν χώρο στις καινούριες να αναπτυχθούν. Αν λοιπόν αποφεύγετε το χτένισμα τότε αφήνετε τις νεκρές τρίχες στη θέση τους, με αποτέλεσμα αυτές να εμποδίζουν την ανάπτυξη των νέων και πιο υγιών. Επομένως, το χτένισμα είναι απαραίτητο αν θέλετε να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή, ζωντανά και λαμπερά.

Ωστόσο, μπορεί το χτένισμα των μαλλιών παραπάνω από μια φορά την ημέρα να σας φαίνεται φυσιολογικό, στην ουσία όμως τα ηλεκτρίζει, τα σπάει και τους δημιουργεί ψαλίδα. Περιοριστείτε λοιπόν στη μια φορά χτενίσματος καθημερινά, εκτός αν είναι πραγματικά απαραίτητο. Προσοχή όμως, οι γυναίκες με σγουρά μαλλιά δεν πρέπει να χτενίζετε ποτέ τα μαλλιά σας όταν είναι στεγνά.

► Χτένισμα σε βρεγμένα ή στεγνά μαλλιά;

Το χτένισμα των βρεγμένων μαλλιών μπορεί να αποβεί καταστροφικό, διότι οι τρίχες είναι πιο ευαίσθητες και πιο εύθραυστες λόγω της υγρασίας που διαθέτουν. Επομένως, αν πρόκειται να χτενίσετε τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα, κάντε το με προσοχή χρησιμοποιώντας μια τσατσάρα που έχει αραιά δόντια. Η βούρτσα έχει καταστροφικό αποτέλεσμα. Προκαλεί το σπάσιμο των τριχών και το φριζάρισμα των μαλλιών.

► Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χτενίσματος;

Όταν χτενίζετε τα μαλλιά σας θα πρέπει να μην βάζετε πολύ δύναμη και να μην κάνετε απότομες κινήσεις. Ξεκινήστε το ξεμπέρδεμα από τις άκρες και σιγά σιγά να ανεβαίνετε προς τις ρίζες. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά σας θα ξεμπερδευτούν πολύ πιο εύκολα. Προσοχή όμως, μην επιμένετε στα μπερδέματα, γιατί μπορεί να προκαλέσετε το σπάσιμο της τρίχας. Αν χρειαστεί να ξεμπερδέψετε έναν κόμπο που δεν λύνεται με τίποτα, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι που ξεμπερδεύει τα μαλλιά και έπειτα κάντε απαλές κινήσεις μέχρι να τον ξεμπερδέψετε.

Μπορείτε επίσης, να ξεμπερδέψετε πιο εύκολα τα μαλλιά σας χρησιμοποιώντας ένα leave-in conditioner.

Ωστόσο, μην το παρακάνετε με το χτένισμα! Χτενιστείτε μέχρι να ξεμπερδέψετε τα μαλλιά σας. Η παραπάνω επιμονή είναι και πάλι καταστροφική για την τρίχα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως αν το χτένισμα γίνεται με τον σωστό τρόπο, βοηθάει στην ενδυνάμωση των θυλάκων της τρίχας και απλώνει τα φυσικά έλαια του δέρματος του κεφαλιού ανάμεσα στις τρίχες, βοηθώντας έτσι στην ανάπτυξη των μαλλιών.

► Ποια είναι η κατάλληλη βούρτσα;

Κάθε τύπος μαλλιού χρειάζεται την δική του βούρτσα. Άλλη χρειάζονται τα σγουρά μαλλιά, διαφορετική τα λεπτά και άλλη οι χοντρές τρίχες. Ο πιο κατάλληλος για να σας καθοδηγήσει στην σωστή επιλογή της βούρτσας που πρέπει να χρησιμοποιείτε είναι ο κομμωτής σας. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην επιλογή της βούρτσας παίζει και ο λόγος για τον οποίο θα την χρησιμοποιήσετε. Για ξεμπέρδεμα ή για styling;

Στο εμπόριο υπάρχουν βούρτσες σε πολλά μεγέθη, βούρτσες που δημιουργήθηκαν από άλλα υλικά, στρογγυλές ή πλατιές βούρτσες κλπ.

Πιο συγκεκριμένα, αν διαθέτετε λεπτά μαλλιά καλό θα είναι να επιλέξετε μια βούρτσα με σκληρή φυσική τρίχα (συνήθως αγριόχοιρου). Ενώ αν τα μαλλιά σας είναι χοντρά ή σγουρά, βρείτε μια βούρτσα με αραιά δόντια, η οποία να έχει επικάλυψη στην άκρη της. Ο λόγος της ύπαρξης της επικάλυψης είναι ότι μας ειδοποιεί για την αντικατάσταση της βούρτσας. Όταν φύγει η επικάλυψη, αλλάξτε τη με μια καινούργια.

Τέλος, οι μικρές βούρτσες προορίζονται για γυναίκες με μαλλιά μέχρι το ύψος των ζυγωματικών. Από την άλλη μεριά μια μεσαία ή μεγάλη βούρτσα είναι ιδανική για γυναίκες με μακριά μαλλιά.

► Ποιος είναι ο σωστός καθαρισμός μιας βούρτσας;

Ο καθαρισμός της βούρτσας είναι κάτι που δεν γνωρίζουν όλες οι γυναίκες. Και όταν μιλάμε για καθαρισμό, δεν εννοούμε τις τρίχες που κατακάθονται στην επιφάνεια της, αλλά την συσσωρευμένη λιπαρότητα, τον ιδρώτα και τα υπολείμματα από προϊόντα styling που μένουν πάνω της μετά το χτένισμα.

Το καθάρισμα μιας βούρτσας πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα και ο σωστός τρόπος είναι ο εξής:

1. Αρχικά αφαιρέστε όλες τις τρίχες που έχουν μαζευτεί.
2. Γεμίστε με ζεστό νερό το νεροχύτη σας ή μια λεκάνη και ρίξτε μέσα λίγο σαμπουάν.
3. Βυθίστε τη βούρτσα και αφήστε τη για 2-3 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα μαλακώσουν οι λεκέδες και οι βρωμιές.
4. Βγάλτε τη από το νερό και σκουπίστε τη καλά με ένα πανί. Έτσι θα αφαιρέσετε όλα τα τελευταία υπολείμματα.
5. Ξεπλύντε τη και πάλι με χλιαρό νερό.
6. Ξανασκουπίστε τη από την κάτω μεριά.
7. Αφήστε τη στο πλάι του νιπτήρα με τα δοντάκια προς τα κάτω για να στεγνώσει, αφού πρώτα αφαιρέσετε όλο το νερό που έχει συσσωρευτεί στο εσωτερικό της.