Πόροι στο πρόσωπο: Αντιμετώπιση με φυσικούς τρόπους ή το κατάλληλο μακιγιάζ

Πόροι στο πρόσωπο (1)

Οι μεγάλοι και ανοιχτοί πόροι στο πρόσωπο είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά δερματικά προβλήματα που βασανίζουν πολλές γυναίκες. Η αντιμετώπιση όμως αυτού του προβλήματος δεν είναι ανέφικτη. Το σημαντικότερο είναι να βρείτε την πηγή του προβλήματος.

Οι διεσταλμένοι και ανοιχτοί πόροι στο πρόσωπο είναι εύκολο να γεμίσουν και να φράξουν από τους ρύπους, αλλά και να μολυνθούν, οδηγώντας ακόμη και στην εμφάνιση ακμής. Φροντίζοντας όμως καθημερινά την επιδερμίδα σας και κάνοντας τους πόρους μικρότερους μπορείτε να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, αλλά και να δείχνετε πιο νέα και όμορφη από ποτέ.

Δείτε μερικές απλές συμβουλές καθημερινής περιποίησης που θα βοηθήσουν στο να φαίνονται λιγότερο οι μεγάλοι πόροι στο πρόσωπο σας. Δοκιμάστε επίσης να αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο τους φραγμένους και ανοιχτούς πόρους, κάνοντας μια από τις θεραπείες που θα δείτε στη συνέχεια. Και τέλος, δείτε πως μπορείτε να καμουφλάρετε τους διευρυμένους πόρους ακολουθώντας μικρά και σημαντικά μυστικά μακιγιάζ.

Σε τι οφείλονται οι μεγάλοι πόροι στο πρόσωπο:

Πόροι στο πρόσωπο (2)

Τα συνήθη αίτια που προκαλούν την διεύρυνση των πόρων της επιδερμίδας είναι:

– Μη σωστή και συστηματική περιποίηση του δέρματος
– Μη προστασία από τον ήλιο
– Μείωση κολλαγόνου και ελαστικότητας του δέρματος
– Τύπος του δέρματος
– Ηλικία
– Κληρονομικότητα
– Ορμονικές διαταραχές

Συμβουλές περιποίησης για να αντιμετωπιστούν οι ανοιχτοί πόροι στο πρόσωπο:

Αφού εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί την διεύρυνση των πόρων του δέρματος σας, δείτε μερικές συμβουλές καθημερινής περιποίησης που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την όψη τους.

1. Βαθιά ενυδάτωση:

Πόροι στο πρόσωπο (3)

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού καθημερινά, κρατά το σώμα και το δέρμα ενυδατωμένο. Με αυτό τον τρόπο, οι πόροι στο πρόσωπο δεν μεγαλώνουν.

Επίσης, μπορείτε να ενυδατώσετε την επιδερμίδα σας και με την εφαρμογή αλόης. Απλώστε το ζελέ της αλόης στο πρόσωπο σας και αφήστε το μέχρι να στεγνώσει. Στη συνέχεια, ξεπλύντε το με άφθονο χλιαρό νερό. Το ευεργετικό αυτό φυτό για το δέρμα τονώνει την επιδερμίδα, την προστατεύει από τους εξωτερικούς παράγοντες και θέτει υπό έλεγχο τις ατέλειες.

Τέλος, μην παραλείπετε την εφαρμογή της ενυδατικής σας κρέμας, ακόμη κι αν έχετε λιπαρό πρόσωπο. Είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν μικροί οι πόροι του προσώπου σας.

2. Καθημερινό πλύσιμο προσώπου πρωί και βράδυ:

Είναι σημαντικό να πλένετε το πρόσωπο σας για να παραμένει καθαρό και όμορφο, χωρίς φραγμένους πόρους και στη συνέχεια να εφαρμόζετε την ενυδατική σας κρέμα.

3. Απολέπιση προσώπου:

Πόροι στο πρόσωπο (4)

Η απολέπιση της επιδερμίδας σας δυο φορές την εβδομάδα είναι ένα καθοριστικής σημασίας βήμα για να διατηρήσετε τους πόρους καθαρούς. Κάνοντας ένα απαλό πήλινγκ προσώπου με μια βρεγμένη με χλιαρό νερό βαμβακερή πετσέτα μπορείτε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα, καθώς και κάθε ίχνος ρύπου που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και μαύρα στίγματα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε ένα ήπιο scrub προσώπου και χρησιμοποιήστε αυτό. Σίγουρα πάντως μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και αυτό το άρθρο με τις καλύτερες φυσικές συνταγές για τέλειο πίλινγκ προσώπου στο σπίτι.

4. Αφαίρεση μακιγιάζ:

Η αφαίρεση του μακιγιάζ πρέπει να γίνεται πάντα πριν τον βραδινό ύπνο, κατά την διάρκεια του οποίου το δέρμα αναζωογονείται και αναδομείται. Αν παραμείνουν υπολείμματα μακιγιάζ και ρύπων στο δέρμα μπορούν να φράξουν τους πόρους και να δημιουργήσουν δερματικά προβλήματα, όπως ακμή, μαύρα στίγματα, αλλά και μεγάλους πόρους. Η μη αφαίρεση του μακιγιάζ μπορεί επίσης να αυξήσει τη λιπαρότητα και τις κηλίδες του δέρματος.

5. Ατμόλουτρο προσώπου:

Πόροι στο πρόσωπο (5)

Ένα ευεργετικό ατμόλουτρο μπορεί να σας βοηθήσει να μικρύνετε τους πόρους του δέρματος σας. Ξεκινήστε λοιπόν γεμίζοντας ένα μπολ με ζεστό νερό και βάζοντας το πρόσωπο σας από πάνω του για 3-5 λεπτά. Έπειτα, βάλτε λίγο χυμό λεμονιού σε μια πετσέτα και τρίψτε την στο πρόσωπο σας. Ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό και τρίψτε ένα παγάκι σε όλο σας το πρόσωπο, δίνοντας περισσότερη προσοχή στα σημεία όπου υπάρχουν οι μεγάλοι πόροι. Αυτή η απλή διαδικασία θα σας βοηθήσει να τους μικρύνετε.

6. Βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C έχει την ικανότητα να αυξάνει την παραγωγή του δέρματος σε κολλαγόνο και ελαστίνη, διατηρώντας του πόρους μικρούς. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως τα εσπεριδοειδή.

7. Αντηλιακή προστασία:

Ο ήλιος έχει βλαβερές επιπτώσεις στο δέρμα. Πέρα από τον καρκίνο του δέρματος, μια από τις γνωστές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιδερμίδα είναι η πρόωρη γήρανση, αλλά και πολλές ακόμη δερματικές ασθένειες. Φροντίστε λοιπόν να φοράτε πάντα αντιηλιακό προσώπου όταν πρόκειται να βγείτε έξω.

Φυσική αντιμετώπιση για τους μεγάλους και φραγμένους πόρους του δέρματος:

Πόροι στο πρόσωπο (6)

Αν αναρωτιέστε πως κλείνουν οι έντονοι πόροι στο πρόσωπο, δείτε παρακάτω μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές μάσκες ομορφιάς για τους διεσταλμένους πόρους του δέρματος που θα μειώσουν ή ακόμη και θα εξαφανίσουν το πρόβλημα.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τα υλικά της κουζίνας σας και άλλες φυσικές πρώτες ύλες για να δημιουργήσετε την δική σας φυσική θεραπεία ενάντια στους ανοιχτούς πόρους.

1. Μάσκα με μαγιονέζα:

Πάρτε 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα και απλώστε τη στο πρόσωπο σας. Αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό. Η απλή αυτή μέθοδος θα μειώσει την όψη των πόρων σας. Ο λόγος είναι πως το ξύδι και το αυγό που περιέχει η μαγιονέζα τείνουν να συρρικνώσουν τους πόρους και να κάνουν την επιδερμίδα πιο σφιχτή.

Προσοχή: Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν ενδείκνυται για λιπαρά πρόσωπα.

Πόροι στο πρόσωπο (7)

2. Μάσκα αμυγδάλου:

Αλέστε στο μπλέντερ 1/3 του φλιτζανιού αμύγδαλα και προσθέστε λίγο νερό μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη πάστα. Μετά απλώστε τη μάσκα αμυγδάλου στα σημεία όπου εμφανίζονται οι μεγάλοι πόροι και αφήστε τη να δράσει για 30 λεπτά. Τέλος ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Επαναλαμβάνοντας τη θεραπεία με αμύγδαλο για τους ανοιχτούς πόρους τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα θα δείτε σύντομα τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

3. Μάσκα με αγγούρι, μήλο, αυγό και γάλα:

Αναμείξτε σε ένα μπολ 1 ασπράδι αυγού και 1 κουταλιά της σούπας γάλα σε σκόνη μέχρι να πάρετε ένα αφρώδες μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέστε μερικές φέτες αγγουριού και μήλου και χτυπήστε το μείγμα στο μπλέντερ. Μόλις δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη πάστα, η μάσκα είναι έτοιμη για χρήση. Απλώστε τη στο πρόσωπο και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Τέλος ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

4. Παγάκια:

Πόροι στο πρόσωπο (8)

Πάρτε ένα – δυο παγάκια από την κατάψυξη και αρχίστε να τα τρίβετε απευθείας πάνω στο δέρμα σας για λίγο μέχρι να λιώσουν. Προσέξτε όμως, το διάστημα που θα τρίβετε τα παγάκια στο πρόσωπο σας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 30 δευτερόλεπτα, έτσι ώστε να μην προκαλέσουν βλάβη στην επιδερμίδα σας.

Εφαρμόζοντας το παγάκι θα νιώσετε άμεσα να συσφίγγονται οι πόροι στο πρόσωπο σας.

Αν θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε παγάκια από χαμομήλι ή πράσινο τσάι που βοηθούν επίσης στην μείωση του πρηξίματος, αλλά και στην καταπολέμηση των μαύρων κύκλων.

► Δείτε περισσότερα σχετικά με τους μαύρους κύκλους και την αντιμετώπιση τους

5. Μάσκα προσώπου με μαγειρική σόδα:

Αναμείξτε μαγειρική σόδα με ζεστό νερό μέχρι να κάνετε μια ομοιόμορφη πάστα. Εφαρμόστε την στο πρόσωπο σας κάνοντας μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξεπλυθείτε πολύ καλά με κρύο νερό.

Κάντε για μια εβδομάδα καθημερινά αυτή τη μάσκα και στη συνέχεια 3 φορές την εβδομάδα και θα δείτε πως οι φραγμένοι και ανοιχτοί πόροι στο πρόσωπο σας θα είναι καθαροί και μικρότεροι.

6. Μάσκα με βουτυρόγαλα:

Πόροι στο πρόσωπο (11)

Εφαρμόστε καθημερινά για μια εβδομάδα πριν πάτε για ύπνο λίγο βουτυρόγαλα στο πρόσωπο σας και βοηθήστε τους πόρους να μειωθούν και να κλείσουν φυσικά. Αφού απλώσετε το βουτυρόγαλα στην επιδερμίδα σας, αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και ξεπλυθείτε με κρύο νερό.

7. Θεραπεία με χυμό πορτοκαλιού:

Ο χυμός πορτοκαλιού περιέχει κιτρικό οξύ το οποίο απολεπίζει το δέρμα και να καθαρίζει τους φραγμένους πόρους, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην σύσφιξη του δέρματος και στην μείωση των διευσταλμένων πόρων.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στύψετε ένα πορτοκάλι και να εφαρμόσετε με ένα βαμβάκι το χυμό του στο πρόσωπο σας. Εναλλακτικά πάρτε την φλούδα του πορτοκαλιού και τρίψτε την στο δέρμα σας. Αφήστε το πορτοκάλι να δράσει για 5 λεπτά και ξεπλύντε το με άφθονο κρύο νερό.

Προσοχή όμως, επειδή ο χυμός των εσπεριδοειδών δημιουργεί φωτοευαισθησία στο δέρμα, μην εφαρμόσετε αυτή τη μέθοδο πριν βγείτε έξω ή κατά την διάρκεια της ημέρας, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν κηλίδες. Είναι προτιμότερο να κάνετε τη θεραπεία με το χυμό πορτοκαλιού το βράδυ.

Μυστικά μακιγιάζ για να μην φαίνονται έντονα οι μεγάλοι πόροι στο πρόσωπο:

Αν οι μεγάλοι πόροι που έχετε στο πρόσωπο σας κάνουν να νιώθετε άβολα ακόμη κι όταν είστε βαμμένη, οι παρακάτω απλές συμβουλές μακιγιάζ θα σας κάνουν να αποκτήσετε και πάλι την αυτοπεποίθηση σας. Πρόκειται για μερικά απλά makeup tips που θα κάνουν τους πόρους στο δέρμα σας να φαίνονται μικρότεροι, δημιουργώντας έτσι ένα λείο και όμορφο πρόσωπο.

Πόροι στο πρόσωπο (9)

1. Χρήση primer:

Χρησιμοποιώντας ένα προϊόν primer πριν ξεκινήσετε την συνηθισμένη διαδικασία στο μακιγιάζ σας θα ελαχιστοποιήσετε τις κηλίδες, δυσχρωμίες, λεπτές γραμμές και τους μεγάλους πόρους στο πρόσωπο. Ειδικά αν έχετε λιπαρή ή μεικτή επιδερμίδα, η χρήση του είναι πιο απαραίτητη. Θα σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τον τόνο της επιδερμίδας και να εξουδετερώσετε την γυαλάδα. Το δέρμα σας θα φαίνεται πιο λείο και απαλό, κάνοντας έτσι την εφαρμογή του makeup πιο εύκολη και ομοιόμορφη.

► Δείτε περισσότερα σχετικά με τις πανάδες και την αντιμετώπιση τους με φυσικό τρόπο

2. Concealer για πόρους:

Το concealer για τους πόρους είναι ένα ειδικό ημιδιάφανο ή με ελαφρύ χρώμα προϊόν που πληρώνει προσωρινά τους μεγάλους πόρους και κάνει την επιφάνεια του προσώπου πιο λεία. Ωστόσο, λόγω της βαθιάς εισχώρησης του προϊόντος μέσα στους πόρους θα πρέπει να προσέξετε καλά τον καθαρισμό του κατά την καθημερινή απομάκρυνση του μακιγιάζ.

3. Oil-free foundation (make up):

Πόροι στο πρόσωπο (10)

Η χρήση ενός make up που είναι oil-free δίνει ένα πιο απαλό και φυσικό φινίρισμα, κάνοντας τους πόρους να δείχνουν πιο μικροί και χαρίζοντας μια ματ όψη στο δέρμα. Επίσης, ελέγχουν την υπερβολική συσσώρευση της λιπαρότητας.

Για καλύτερο αποτέλεσμα επιλέξτε ένα make up σε μορφή σκόνης ή κρέμας, το οποίο έχει καλύτερη κάλυψη από ένα υγρό.

4. Απλώστε το make up πάντα με σφουγγαράκι:

Αρχικά εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα foundation και στη συνέχεια προσθέστε λίγο ακόμη για να πετύχετε καλύτερη κάλυψη. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε να τονίσετε τους διευρυμένους πόρους στο πρόσωπο και τις λεπτές γραμμές, κάτι που θα συμβεί αν βάλετε από την αρχή πολύ makeup.

Χρησιμοποιώντας ένα σφουγγαράκι κατά την εφαρμογή του foundation και κάνοντας ταμποναριστές κινήσεις το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.

5. Αποφύγετε τις γυαλάδες στο πρόσωπο:

Τα προϊόντα που γυαλίζουν, όπως τα highlighter, ρουζ και foundation, έχουν σωματίδια υψηλής λάμψης. Εφαρμόζοντας τα οι πόροι στο πρόσωπο δείχνουν πιο έντονοι και μεγάλοι. Επομένως, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα με ματ φινίρισμα.