Φριζάρισμα μαλλιών: Tips και φυσικές λύσεις για οριστική αντιμετώπιση

Φριζάρισμα μαλλιών (1)

Τα όμορφα και καλοχτενισμένα μαλλιά απογειώνουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Δυστυχώς όμως, το αντίθετο συμβαίνει όταν με μια ματιά στον καθρέφτη διαπιστώνουμε πως το χτένισμα που κάναμε ήταν άδικος κόπος και τα μαλλιά μας έχουν φριζάρει πάλι.

Επειδή λοιπόν το φριζάρισμα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα για όλες μας, οι συμβουλές και οι φυσικές μάσκες μαλλιών που ακολουθούν θα σας δώσουν την λύση!

Τα ατίθασα και φριζαρισμένα μαλλιά κάνουν αισθητή την παρουσία τους κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες που η υγρασία είναι έντονη. Βέβαια μπορεί να δημιουργηθούν και τον υπόλοιπο χρόνο, αν τα μαλλιά είναι αφυδατωμένα λόγω της έντονης θερμότητας και των χημικών συστατικών από βαφές και προϊόντα μαλλιών που τείνουν να ταλαιπωρούν την τρίχα.

Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις γυναίκες και ιδιαίτερα σε όσες δεν έχουν φυσικά ίσια μαλλιά και τα ισιώνουν, αλλά και σε εκείνες που έχουν σπαστά ή σγουρά. Πιο συγκεκριμένα, τα ίσια φριζαρισμένα μαλλιά δείχνουν ατίθασα, ενώ τα σγουρά θυμίζουν έναν μπερδεμένο θάμνο χωρίς να ξεχωρίζουν οι μπούκλες τους.

Δείτε λοιπόν τα πάντα για την αντιμετώπιση του φριζαρίσματος και κάντε τα μαλλιά σας να δείχνουν πάντα όμορφα και λεία.

Γιατί φριζάρουν τα μαλλιά;

Φριζάρισμα μαλλιών (5)

Ο βασικότερος λόγος που τα μαλλιά φριζάρουν είναι η αφυδάτωση της τρίχας. Τι σημαίνει αυτό; Τα μαλλιά χάνουν μέρος της εσωτερικής τους υγρασίας, καθώς και των φυσικών ελαίων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τρίχα να γίνεται πιο πορώδης και να δίνει την δυνατότητα στα μόρια του ατμού να κολλήσουν πάνω της, φουσκώνοντας την. Κάπως έτσι καταλήγετε να έχετε φουντωτά μαλλιά και όχι λεία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως άτομα που ζουν σε υγρά κλίματα είναι πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα των μαλλιών.

Ακολουθώντας όμως τη σωστή φροντίδα και περιποίηση, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα φριζαρισμένα μαλλιά.

Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και η διατήρηση της υγείας της τρίχας. Πέρα από την χρήση ειδικών προϊόντων κατά του φριζαρίσματος, αλλά και την εφαρμογή φυσικών θεραπειών για τα μαλλιά, θα πρέπει να φροντίζετε τα μαλλιά να είναι πάντα καλά ενυδατωμένα, χωρίς σπασίματα και ψαλίδα.

Συμβουλές περιποίησης για φριζαρισμένα μαλλιά:

Υπάρχουν κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να αποβούν καταστροφικές για την όψη των μαλλιών σας. Εφαρμόζοντας τις παρακάτω συμβουλές ωστόσο θα δείτε μεγάλη διαφορά.

Φριζάρισμα μαλλιών (7)

Λούσιμο:

Το καθημερινό λούσιμο εντείνει το πρόβλημα, διότι απομακρύνονται τα φυσικά έλαια της τρίχας που λειτουργούν θετικά στην υγεία των μαλλιών και ενάντια στο φριζάρισμα. Φροντίστε λοιπόν να λούζεστε 2-3 φορές την εβδομάδα με χλιαρό προς κρύο νερό. Το ζεστό νερό είναι σύμμαχος του φριζαρίσματος, ενώ το κρύο κλείνει τα λέπια της τρίχας και ελαχιστοποιεί το φριζάρισμα. Σε περίπτωση που τα μαλλιά σας είναι πολύ λιπαρά και δεν μπορείτε να αποφύγετε το καθημερινό λούσιμο, ίσως είναι καλή ιδέα να δοκιμάσετε τη χρήση ενός dry shampoo.

Conditioner και μάσκα μαλλιών:

Μην αμελείτε να χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαλακτικό μαλλιών στο λούσιμο και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα να εφαρμόζετε μια μάσκα μαλλιών κατά του φριζαρίσματος. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε την τρίχα να διατηρήσει την απαραίτητη για την υγεία της υγρασία.

Πετσέτα:

Αποφύγετε το τρίψιμο των μαλλιών με την πετσέτα, διότι μπορεί να σπάσει την τρίχα, δημιουργώντας ψαλίδα. Αντ’ αυτού, σκουπίστε τα ταμποναριστά. Ιδανικά, αντί για πετσέτα χρησιμοποιήστε ένα βαμβακερό ύφασμα που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το φριζάρισμα.

Χτένισμα:

Οι καλύτερες βούρτσες για να αποφύγετε το φριζάρισμα είναι οι κατασκευασμένες από φυσική τρίχα ή οι χτένες με αραιά δόντια. Και βέβαια μην ξεχνάτε πως τα σγουρά μαλλιά χτενίζονται μόνο βρεγμένα και ποτέ στεγνά, διότι όχι μόνο χαλάει η όμορφη μπούκλα τους, αλλά σπάνε δημιουργώντας ψαλίδα.

Φριζάρισμα μαλλιών (3)

Ξεμπέρδεμα μαλλιών:

Τα μαλλιά θα πρέπει να ξεμπερδεύονται με μια τσατσάρα μετά το λούσιμο, ξεκινώντας από τις άκρες τους και ανεβαίνοντας σιγά σιγά προς τις ρίζες. Με αυτό τον τρόπο το ξεμπέρδεμα γίνεται ευκολότερο.

Οινόπνευμα:

Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα. Η αλκοόλη τείνει να αφυδατώνει την τρίχα, οδηγώντας στο φριζάρισμα.

Προϊόντα μαλλιών κατά του φριζαρίσματος:

Μετά το λούσιμο και πριν ξεκινήσετε το στέγνωμα, εφαρμόστε ένα προϊόν προστασίας από την θερμότητα που ενυδατώνει σε βάθος την τρίχα και κάνει τα μαλλιά λαμπερά και υγιή. Επιλέξτε ανάμεσα σε leave in conditioner, λάδι ή σέρουμ το ιδανικό για εσάς και απλώστε το σε όλο το μήκος της τρίχας, αποφεύγοντας την ρίζα.

Στέγνωμα:

Αν μπορείτε να αφήσετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά, είναι το ιδανικό. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε όσο μπορείτε λιγότερο το σεσουάρ και τα εργαλεία θερμότητας για το styling των μαλλιών, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες τείνουν να αφυδατώνουν και να φριζάρουν τα μαλλιά. Επίσης, μην ξεχνάτε να βάζετε το ειδικό στόμιο στο πιστολάκι, έτσι ώστε ο αέρας να βγαίνει ομοιόμορφα, και να ολοκληρώνετε το styling με κρύο αέρα για να κλείσουν τα λέπια της τρίχας. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε ένα πιστολάκι τελευταίας τεχνολογίας με διάχυση ιόντων.

Δείτε περισσότερα για την σωστή επιλογή και χρήση του σεσουάρ.

Ίσιωμα:

Για να ισιώσετε τα μαλλιά σας χωρίς να φριζάρουν, σημαντικό ρόλο παίζει η εφαρμογή ενός προϊόντος που προστατεύει την τρίχα από την θερμότητα, διατηρώντας την απαραίτητη υγρασία. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει και η θερμοκρασία που χρησιμοποιείτε στο styling των μαλλιών σας. Η αποφυγή μεγάλης θερμότητας και το κλείδωμα του χτενίσματος με κρύο αέρα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το φριζάρισμα.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το τέλειο ίσιωμα μαλλιών και όλους τους εναλλακτικούς τρόπους για να το πετύχετε.

Σιλικόνη μαλλιών:

Ένα ακόμη μυστικό που μπορεί να τιθασεύσει τις τρίχες που πετάνε ακόμη και μετά το styling των μαλλιών είναι η σιλικόνη. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στα χέρια σας (2-3 σταγόνες), τρίψτε την και απλώστε την με απαλές κινήσεις όπου χρειάζεται. Έπειτα, εφαρμόστε λίγη λακ και είστε έτοιμη.

Προσοχή όμως, η ποσότητα σιλικόνης θα πρέπει να είναι μικρή για να αποφύγετε τα μαλλιά σας να δείχνουν λιπαρά και άλουστα.

Σπρέι φιξαρίσματος:

Αν στην αλογοουρά ή τον κότσο που πιάσατε οι φύτρες των μαλλιών είναι ατίθασες, δοκιμάστε να τις στρώσετε με λίγο σπρέι φιξαρίσματος. Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα, ψεκάστε το προϊόν σε μια καθαρή οδοντόβουρτσα και χτενίστε τα σημεία που θέλετε να στρώσετε.

Φριζάρισμα μαλλιών (2)

Κούρεμα:

Μην αμελείτε την επίσκεψη στο κομμωτήριο για το καθάρισμα της ψαλίδας. Έτσι διατηρείτε την τρίχα υγιή και αποφεύγετε το φριζάρισμα που είναι πιο έντονο στα κατεστραμμένα και σπασμένα μαλλιά.

Αλλάξτε μαξιλαροθήκες:

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται οι μεταξωτές ή σατέν μαξιλαροθήκες δεν δημιουργούν την ίδια τριβή στην τρίχα και δρουν κατά του φριζαρίσματος. Ειδικά αν τα μαλλιά σας είναι σπαστά ή σγουρά, η αλλαγή μαξιλαροθήκης θα σας λύσει το πρόβλημα.

Botox μαλλιών:

Η θεραπεία αυτή μπορεί να ενυδατώσει και να αναδομήσει τα μαλλιά σας, κάνοντας τα να δείχνουν όμορφα, λεία και υγιή. Ανακαλύψτε τι είναι το μπότοξ στα μαλλιά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό.

Θεραπεία κερατίνης:

Αν λατρεύετε τα 100% ίσια μαλλιά, τότε η θεραπεία αυτή είναι ιδανική για εσάς. Όχι μόνο δημιουργεί ημιμόνιμο ίσιωμα μαλλιών, αλλά θεραπεύει και τρέφει σε βάθος την τρίχα. Μάθετε τα πάντα για την θεραπεία κερατίνης.

Ιδανικά κουρέματα για μαλλιά που φριζάρουν εύκολα:

Φριζάρισμα μαλλιών (6)

Η επιλογή του κουρέματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για την αποφυγή του φριζαρίσματος. Όχι μόνο απομακρύνει τα κατεστραμμένα μαλλιά και αφήνει την τρίχα υγιή, αλλά αποτρέπει και την δημιουργία του. Δείτε λοιπόν μερικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε το επόμενο σας κούρεμα:

  • Καταρχήν ο κομμωτής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ποτέ ξυράφι, παρά μόνο ψαλίδι για το κόψιμο των μαλλιών. Το ξυράφι τείνει να δημιουργεί σπασίματα στις άκρες των μαλλιών, κάνοντας τα να φριζάρουν ευκολότερα.
  • Τα σγουρά και σπαστά μαλλιά χρειάζονται βάρος για να δείχνουν πιο λεία. Επομένως, ιδανικά κουρέματα είναι αυτά που έχουν μήκος μέχρι τον ώμο ή πιο μακριά. Επίσης για να αποφύγετε το πολύ βάρος στο κάτω μέρος, προσθέστε μερικές μακριές μύτες στις άκρες.
  • Αν τα μαλλιά σας είναι πολύ λεπτά και ίσια, επιλέξτε ένα φιλαριστό καρέ σε μήκος ανάμεσα στο σαγόνι και τον ώμο, το οποίο θα προσθέσει κίνηση και όγκο. Αποφύγετε τα μακριά κουρέματα από τον ώμο και κάτω, τα οποία έχουν πολλές μύτες, διότι θα κάνουν τα μαλλιά σας να δείχνουν λεπτά και ινώδη.
  • Προκειμένου να αποφύγετε το συνεχές κόψιμο 5-7 πόντων από το μήκος των μαλλιών σας κάθε 8 εβδομάδες για να παραμείνουν υγιή, επιλέξτε ένα blunt κούρεμα. Πρόκειται για το απόλυτα ίσιο κόψιμο των μαλλιών, το οποίο χρειάζεται ελάχιστο styling.
  • Μια πλάγια φράντζα στο κούρεμα σας μπορεί να τραβήξει την προσοχή μακριά από τις φριζαρισμένες άκρες των μαλλιών.

Φυσικές μάσκες μαλλιών ενάντια στο φριζάρισμα:

Αν αναρωτιέστε τι να κάνετε για τα μαλλιά σας που φριζάρουν, τότε η φύση σας έχει τη λύση. Εκμεταλλευόμενη συστατικά που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές διαφορετικές μάσκες μαλλιών που σμιλεύουν τα ατίθασα μαλλιά και μειώνουν το φριζάρισμα. Παρακάτω θα βρείτε τις βασικότερες από αυτές.

Μαγιονέζα στα μαλλιά:

Υπάρχουν 3 διαφορετικές συνταγές με βασικό συστατικό την μαγιονέζα που βοηθούν να μην φριζάρουν τα μαλλιά σας.

Φριζάρισμα μαλλιών (8)

1η συνταγή – Μαγιονέζα με αμυγδαλέλαιο:

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 φλιτζανιού μαγιονέζα
– 1/3 φλιτζανιού αμυγδαλέλαιο
– 1-2 αβγά (ανάλογα με το μήκος των μαλλιών)

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομογενές μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Ξεκινήστε να εφαρμόζετε το μείγμα στα μαλλιά σας τούφα τούφα. Στη συνέχεια, βάλτε μια πετσέτα στο κεφάλι, καλύπτοντας τα μαλλιά και αφήστε το μείγμα να απορροφηθεί. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό και ολοκληρώστε, κάνοντας ένα τελευταίο ξέβγαλμα με ξύδι.

2η συνταγή – Μαγιονέζα και αβοκάντο:

Αναμειγνύοντας τα δυο αυτά υλικά μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας φυσικό conditioner για ξηρά και σγουρά μαλλιά χωρίς φριζάρισμα.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 αβοκάντο
– 1 φλιτζάνι μαγιονέζα

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τα δυο υλικά σε ένα μπολ και αναμείξτε τα μέχρι να γίνουν μια ομοιόμορφη πηχτή κρέμα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα κάνοντας μασάζ στα μαλλιά. Βάλτε από πάνω πλαστική μεμβράνη και μια ζεστή πετσέτα και αφήστε το μείγμα να δράσει για 20 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό.

3η συνταγή – Μαγιονέζα με μέλι και αβγό:

Δημιουργήστε τη δική σας σπιτική μάσκα μαλλιών που αντιμετωπίζει τα ξηρά και φριζαρισμένα μαλλιά, θρέφοντας παράλληλα τις τρίχες, αλλά και το τριχωτό της κεφαλής. Οι πρωτεΐνες που προσφέρει στα μαλλιά, τα κάνει να δείχνουν υγιή και λαμπερά.

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 φλιτζάνι μαγιονέζα
– 1 αβγό

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε τα δυο υλικά μέχρι να πάρετε μια ενιαία κρεμώδη μάσκα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την κρεμόμασκα μαλλιών 1 φορά την εβδομάδα και βάλτε από πάνω μια ζεστή πετσέτα. Αφήστε το μείγμα να δράσει για 30 λεπτά και ξεπλυθείτε λούζοντας τα μαλλιά σας με ένα σαμπουάν για φριζαρισμένα μαλλιά ή ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν προτιμάτε, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό. Μετά εφαρμόστε το conditioner σας και ξεβγάλτε το με κρύο νερό.

Φριζάρισμα μαλλιών (4)

Μηλόξυδο ενάντια στο φριζάρισμα:

Πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν που μαλακώνει τα περιτρίχια των μαλλιών και δίνει λύση στα φριζαρισμένα μαλλιά.

Απλά εφαρμόστε το στα μαλλιά σας με τη βοήθεια μιας χτένας με αραιά δόντια και στη συνέχεια βάλτε το conditioner σας. Μετά ξεπλύντε τα μαλλιά σας με άφθονο κρύο νερό (όσο αντέχετε). Με αυτό τον τρόπο κλείνουν τα λέπια της τρίχας (περιτρίχια) και τα μαλλιά αποκτούν έξτρα ζωντάνια και λάμψη.

Μπύρα για να μην φριζάρουν τα μαλλιά:

Παρά το γεγονός πως τα προϊόντα με αλκοόλ για τα μαλλιά τείνουν να τα ξηραίνουν και να τα φριζάρουν, η μπύρα αποτελεί λύση για το πρόβλημα αυτό.

Προτιμήστε μια μαύρη μπύρα για να λούσετε τα μαλλιά σας, αναπληρώνοντας την χαμένη τους υγρασία και τρέφοντας τα σε βάθος με πολλά θρεπτικά συστατικά. Αφού την ρίξετε στα μαλλιά, αφήστε τη να δράσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο νερό.

Μια ακόμη λύση για φριζαρισμένα μαλλιά είναι η μπανάνα:

Το θρεπτικό αυτό φρούτο αποτελεί ένα πολύ καλό φυσικό ενυδατικό συστατικό για τα μαλλιά. Χρησιμοποιήστε το ως βάση για την δημιουργία μιας απλής αλλά αποτελεσματικής μάσκας μαλλιών και θα δείτε την διαφορά.

Θα χρειαστείτε:
– 5 σταγόνες αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 2 ώριμες μπανάνες

Τρόπος παρασκευής: Αφού λιώσετε τις μπανάνες, προσθέστε τα άλλα υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας και φορέστε ένα σκουφάκι μπάνιου. Μετά από 30 λεπτά δράσης της ενυδατικής μάσκας μαλλιών ξεπλυθείτε με χλιαρό προς κρύο νερό και λουστείτε κανονικά.