Πως να βρεις το σωστό νούμερο σουτιέν για εσένα με εύκολο τρόπο

Νούμερο σουτιέν (5)

Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 80% των γυναικών φοράνε λάθος μέγεθος στηθόδεσμου και δεν το γνωρίζουν. Εσείς είστε σίγουρη πως φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν; Δείτε τα βασικά βήματα και κάποια μικρά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την σωστή επιλογή και αγορά στηθόδεσμου.

Φυσικά, το να φοράτε κατάλληλο μέγεθος σουτιέν δεν έχει να κάνει μόνο με την τέλεια εμφάνιση, την δημιουργία σαγηνευτικού μπούστου και την ανόρθωση του στήθους. Πάνω απ’ όλα είναι θέμα υγείας.

Αν ένας στηθόδεσμος είναι μικρός και πολύ στενός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Για παράδειγμα μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή, να προκαλέσει, πόνο στην πλάτη και το στήθος, καθώς και να συμβάλλει στην κακή στάση του σώματος.

Από την άλλη μεριά, αν φορέσετε ένα μεγάλο νούμερο σουτιέν, τότε το στήθος δεν θα έχει την κατάλληλη στήριξη. Ιδιαίτερα αν είναι πρόκειται για μεγάλους και βαρύς μαστούς, ενδέχεται να προκληθεί χαλάρωση στους ιστούς τους.

Στα καταστήματα με γυναικεία εσώρουχα θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε σχέδια, νούμερα, αλλά και στυλ στηθόδεσμων. Υπάρχουν αθλητικά, δαντελωτά, σουτιέν με ή χωρίς μπανέλα, αλλά και εκείνα που είναι κατάλληλα για μεγάλο και βαρύ στήθος. Εξίσου δημοφιλείς είναι και οι στηθόδεσμοι που έχουν ενίσχυση με μαξιλαράκι για να μεγαλώνουν το μέγεθος. Επίσης, υπάρχουν σουτιέν θηλασμού ή εγκυμοσύνης, όπως και ειδικά διαμορφωμένα για γυναίκες με μαστεκτομή.

Ποιο είναι όμως το ιδανικό για τις δικές σας ανάγκες και τον δικό σας σωματότυπο; Προκειμένου να καταλήξετε στο σωστό νούμερο σουτιέν που θα σας χαρίσει άνεση, σωστή στήριξη και υπέροχη εμφάνιση με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, θα πρέπει να γνωρίζετε το μέγεθος της περιφέρειας και το cup size.

Ακολουθήστε λοιπόν τον οδηγό μέτρησης του μεγέθους στηθόδεσμου που θα δείτε στη συνέχεια και ανακαλύψτε το.

Νούμερο σουτιέν (3)

Τα βήματα για να βρείτε το νούμερο σουτιέν:

  1. Αρχικά φορέστε ένα από τα σουτιέν, που σας ταιριάζει απόλυτα, παρουσιάζοντας το φυσικό μέγεθος του. Δεν θα πρέπει να σας πιέζει ή να έχει ενίσχυση, αλλά να στηρίζει καλά το στήθος, να έχει τέλεια εφαρμογή.
  2. Πάρτε μια μεζούρα και περάστε τη γύρω από το κάτω μέρος του στηθόδεσμου, κρατώντας την παράλληλα με το έδαφος, χωρίς να σας σφίγγει, αλλά ούτε να είναι χαλαρή. Έτσι θα μετρήσετε την περιφέρεια του θώρακα σας, δηλαδή το 1ο βασικό στοιχείο για το σωστό νούμερο σουτιέν. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να τελειώνει σε 0 ή 5, άρα θα χρειαστεί να τον στρογγυλοποιήσετε επιλέγοντας το μέγεθος που είναι πιο κοντά. Αν για παράδειγμα μετρήσετε 78 ή 79, τότε το νούμερο σας είναι το 80. Αν όμως μετρήσετε 76 ή 77 τότε ανήκετε στο 75 κ.ο.κ.
  3. Σειρά έχει η μέτρηση της cup του στήθους. Τοποθετήστε την μεζούρα παράλληλα με το έδαφος στο ύψος της θηλής ή του πιο γεμάτου σημείου του στήθους. Αφαιρέστε από αυτό το νούμερο, το μέγεθος της περιφέρειας και ο αριθμός που θα προκύψει αντιστοιχεί σε κάποια cup, σύμφωνα με τη φωτογραφία που ακολουθεί.
Νούμερο σουτιέν (1)
Υπολογισμός cup σουτιέν

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο νούμερο σουτιέν αντιστοιχεί στο ευρωπαϊκό μέγεθος, δείτε παρακάτω την αντιστοιχία με τα νούμερα των άλλων χωρών.

Νούμερο σουτιέν (2)
Αντιστοιχίες στα νούμερα σουτιέν

Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν μικροδιαφοροποιήσεις μεταξύ εταιρειών, διαφορετικών σχεδίων, αλλά και υλικών στηθόδεσμου. Αν φορέσετε κάποιο σουτιέν στο νούμερο που έχετε υπολογίσει και σας στενεύει ή είναι μεγαλύτερο, δοκιμάστε κάποιο γειτονικό μέγεθος μέχρι να βρείτε το ιδανικό.

Για παράδειγμα η Triumph έχει τη δική της ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να βρείτε εύκολα το σωστό νούμερο σουτιέν και τις αντιστοιχίες για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Η απαραίτητη κίνηση για να δείτε αν φοράτε το σωστό νούμερο σουτιέν:

Πέρα από τον υπολογισμό του μεγέθους στηθόδεσμου και την άνετη εφαρμογή του, υπάρχει μια κίνηση που μπορεί να σας αποδείξει αν το σουτιέν που φοράτε είναι το ιδανικό. Πρόκειται για την λεγόμενη scoop & swoop τεχνική, κατά την οποία ανασηκώνετε τον μαστό και τον τοποθετείτε σωστά μέσα στην cup του σουτιέν. Έτσι αποφεύγετε το να ξεχειλίσει το στήθος προς την μεριά της μασχάλης και εξομαλύνετε την cup.

Τα βήματα της τεχνικής scoop & swoop:

  1. Φορέστε τον στηθόδεσμο και σκύψτε ελαφρώς μπροστά.
  2. Χρησιμοποιώντας το χέρι σας πιάστε τον μαστό από το πλάι και σηκώστε τον, φέρνοντας τον από πίσω μπροστά. Έτσι τον τοποθετείτε καλύτερα μέσα στην cup του σουτιέν. Προτιμήστε να ανασηκώσετε το αριστερό στήθος με το δεξί χέρι και αντίστροφα.
  3. Διαπιστώστε αν το σουτιέν σας κάθεται σωστά, δηλαδή δεν ξεχειλίζει, αλλά ούτε έχει κενό.

Δείτε επίσης 12 tips για τα σουτιέν που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

Σε ποιες περιπτώσεις το σουτιέν είναι σε λάθος νούμερο;

Νούμερο σουτιέν (4)
  • Αν το σουτιέν που φορατε σας προκαλεί δυσφορία, πόνο ή ενόχληση σε οποιοδήποτε σημείο, τότε το μέγεθος ή το σχέδιο που έχετε επιλέξει δεν σας κάνει.
  • Ο μαστός δεν κάθεται σωστά μέσα στην cup και ξεχειλίζει από τα πλάγια ή την κορυφή της. Αυτό σημαίνει πως χρειάζεστε μεγαλύτερο νούμερο σουτιέν.
  • Ο στηθόδεσμος σακουλιάζει και έχει κενό στο σημείο της μασχάλης, είτε πάνω από τον μαστό; Αυτό δείχνει πως σας είναι μεγάλος.
  • Εφόσον οι τιράντες είναι χαλαρές και ζαρώνουν, τότε είτε χρειάζεται να τις σφίξετε ή χρειάζεστε μικρότερο νούμερο στην cup.
  • Αν παρατηρήσετε σημάδια από τις τιράντες, χαλαρώστε τις ή επιλέξτε ένα πιο ενισχυμένο σχέδιο στηθόδεσμου με πιο χοντρές τιράντες.
  • Η ρύθμιση του ύψους στις τιράντες πρέπει να είναι όμοια και στις δυο μεριές, έτσι ώστε οι δυο μαστοί να είναι ευθυγραμμισμένοι.
  • Αν επιλέξετε ένα σουτιέν με μπανέλα, τότε αυτή θα πρέπει να είναι άνετη και να ακουμπάει στον θώρακα. Αν είναι στον αέρα ή πάνω στον μαστό, τότε χρειάζεστε μικρότερο μέγεθος πλάτης και όχι αλλαγή cup.
  • Η πλάτη του σουτιέν δεν πρέπει να είναι ούτε πιο χαμηλά, ούτε πιο ψηλά από το μπροστινό μέρος. Θα πρέπει το λάστιχο του τελειώματος του στηθόδεσμου να είναι παράλληλο με το έδαφος. Για να το ρυθμίσετε, σφίξτε ή χαλαρώστε αντίστοιχα τις τιράντες του.
  • Συνήθως όταν η πλάτη του σουτιέν ανεβαίνει, τότε το μέγεθος της περιφέρειας του θώρακα είναι μεγάλο.
  • Το στήθος δεν είναι στητό, αλλά πέφτει προς τα κάτω, πιέζεται ή καβαλάει το δέρμα; Τότε ο στηθόδεσμος είναι λάθος σε μέγεθος.
  • Παρατηρείτε σημάδια από το λάστιχο του σουτιέν; Χαλαρώστε την πλάτη του ή πάρτε κάποιο με μεγαλύτερη περιφέρεια.

Μυστικά για σωστή επιλογή στο νούμερο σουτιέν:

  • Μην ξεχνάτε πως τις μέρες της περιόδου, καθώς και λίγο πριν, το στήθος είναι πρησμένο. Άρα όταν αγοράζετε σουτιέν αποφύγετε να πάρετε ένα νούμερο που σας είναι ίσα ίσα γιατί δεν θα σας κάνει εκείνες τις ημέρες του μήνα.
  • Προτιμήστε να αγοράζετε έναν στηθόδεσμο που να κουμπώνει στο τέρμα, δηλαδή στην τελευταία θέση του προς τα έξω. Ο λόγος είναι πως τα λάστιχα του σουτιέν χαλαρώνουν από την χρήση, καθώς και μετά από κάποια πλυσίματα. Επιλέγοντας αυτό το μέγεθος περιφέρειας έχετε το περιθώριο να σφίξετε λίγο το λάστιχο, όταν αυτό χαλαρώσει, κουμπώνοντας το πιο μέσα.
  • Ένας ακόμη κανόνας για την σωστή επιλογή της περιφέρειας του σουτιέν είναι να έχει περιθώριο ώστε να χωράνε 2 δάχτυλα. Έτσι το λάστιχο δεν θα είναι σφιχτό και ενοχλητικό.

Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω βήματα και μυστικά μπορείτε να βρείτε το σωστό νούμερο σουτιέν. Αυτό δηλαδή που θα σας προσφέρει άνεση, η cup θα εφαρμόζει τέλεια και θα αγκαλιάζει το στήθος, το μπροστινό κεντρικό του μέρος θα ακουμπάει στον θώρακα και η πλάτη θα παραμένει στη θέση της.