Πανάδες: Όσα πρέπει να ξέρετε και τρόποι αντιμετώπισης

Πανάδες: Όσα πρέπει να ξέρετε και τρόποι αντιμετώπισης

Το χρώμα της επιδερμίδας μας οφείλεται στην παραγωγή της μελανίνης. Αυτή είναι άλλωστε υπεύθυνη και για το σοκολατένιο χρώμα που αποκτούμε μετά την έκθεση στον ήλιο.

Δυστυχώς όμως πέρα από το ωραίο μαύρισμα, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία πολλές φορές προκαλεί και δυσχρωμίες του δέρματος, όπως είναι οι πανάδες, οι φακίδες και οι κηλίδες (άσπρες ή καφέ). Τα συγκεκριμένα σημάδια συνήθως εμφανίζονται στα άκρα (χέρια και πόδια) και φυσικά στο πρόσωπο. Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτά τα σημεία αυξάνεται για κάποιο λόγο η παραγωγή της μελανίνης.

Όπως ήδη αναφέραμε ο βασικός λόγος που δημιουργούνται αυτές οι δυσχρωμίες είναι ο ήλιος και η έκθεση μας στην ακτινοβολία του χωρίς την απαραίτητη αντιηλιακή προστασία.

Πέρα όμως από τον ήλιο, οι πανάδες, οι κηλίδες και οι φακίδες μπορεί να οφείλονται στην ηλικία, τις ορμονικές δια­ταραχές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, την κληρονομικότητα, την χρήση κάποιων καλλυντικών ή φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά, αντιβιο­τικά κλπ.

Δείτε λοιπόν όσα πρέπει να ξέρετε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης των δυσχρωμιών, όπως οι πανάδες.

Πανάδες:

Οι πανάδες δεν είναι επιφανειακές όπως οι καφέ κηλίδες, αλλά δημιουργούνται σε πιο βαθιά στρώματα της επιδερμίδας.

Καφέ κηλίδες:

Οι καφέ κηλίδες εμφανίζονται κυρίως σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες, σε αντίθεση με τις φακίδες.

Φακίδες:

Μπορεί το πιο γνωστό σημείο που εμφανίζονται οι φακίδες να είναι η μύτη, ωστόσο δεν είναι και το μοναδικό. Εμφανίζονται παντού και μπορεί με το πέρασμα του χρόνου να μετατραπούν σε κηλίδες. Η εμφάνιση τους είναι πιο συνηθισμένη σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

Λευκές κηλίδες:

Μια ακόμη μορφή δυσχρωμίας (πάθηση των μελανοκυττάρων) είναι οι λευκές κηλίδες, οι οποίες σε αντίθεση με όλες τις παραπάνω μορφές δεν έχουν τρόπο αντιμετώπισης. Είναι και αυτές αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και ο επιστημονικός τους όρος είναι «ιδιοπαθής σταγονοειδής υπομελάνωση». Εμφανίζονται ως μικρές λεπτές κηλίδες κυρίως στα κάτω άκρα και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνονται. Το μειονέκτημα αυτής της πάθησης είναι πως τα σημεία όπου εμφανίζονται οι λευκές κηλίδες δεν μαυρίζουν ποτέ ξανά. Απλώς, κατά τους χειμερινούς μήνες όπου το μαύρισμα σιγά σιγά φεύγει γίνονται λιγότερο ορατές.

Τρόπος αντιμετώπισης για τις πανάδες, φακίδες και κηλίδες:

Ως γνωστόν η πρόληψη σώζει. Αυτό ακριβώς ισχύει και για τις δυσχρωμίες του δέρματος. Προκειμένου να μην τις αποκτήσετε καλό θα είναι να τις προλάβετε. Η πιο εύκολη λύση είναι να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, κάτι που όμως πολλές φορές είναι αναπόφευκτο. Για να το καταφέρετε θα πρέπει να προστατεύσετε την επιδερμίδα σας, όχι μόνο του προσώπου, αλλά και ολόκληρου του σώματος, φορώντας αντιηλιακό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ήλιος, δηλαδή τον χειμώνα.

Αν παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρατε να αποφύγετε την δημιουργία των πανάδων, των φακίδων ή των καφέ κηλίδων, υπάρχει τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε και να τις αφαιρέσετε. Ένας δερματολόγος θα αναγνωρίσει το πρόβλημα και θα σας προτείνει τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης.

Υπάρχουν θεραπείες που μπορείτε να κάνετε μόνη σας στο σπίτι και άλλες που χρειάζονται την συμβολή ενός ειδικού και των μηχανημάτων που διαθέτει στο ιατρείο του.

Δείτε λοιπόν ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι και στο ιατρείο και συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας:

1. Μόνη σας στο σπίτι

Απολέπιση:

Απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας σας δημιουργείτε τις καλύτερες συνθήκες και μια καθαρή επιδερμίδα για να εισχωρήσουν πιο βαθιά τα ενεργά συστατικά των φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων. Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος απολέπισης προσώπου είναι αυτός της πετσέτας. Ουσιαστικά κάθε πρωί που πλένετε το πρόσωπο σας πάρτε μια καθαρή πετσέτα, βρέξτε τη και στραγγίξτε την καλά καλά. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγο σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου και τρίψτε την απαλά στο πρόσωπο σας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν ελαφριάς απολέπισης για να πλένετε καθημερινά το πρόσωπο σας, το οποίο να περιέχει ένα ήπιο καθαριστικό με φυσικά εκχυλίσματα, όπως γλυκολικό ή σαλικυλικό οξύ, είτε κόκκους ρυζιού. Ωστόσο αν νιώσετε την επιδερμίδα σας να σας τραβάει, αποφύγετε την καθημερινή απολέπιση και κάντε την 3 φορές την εβδομάδα.

Τέλος, μπορείτε να επιλέξετε και κάποια μάσκα απολέπισης, πέρα από τα καθαριστικά προϊόντα.

Λευκαντικές κρέμες:

Πρόκειται για μια μέθοδο που θεωρείται αρκετά ασφαλής. Ωστόσο, σύμφωνα με τους δερματολόγους τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Οι λευκαντικές κρέμες βασίζονται στην χαμηλή ποσότητα αζελαϊκού οξέος που περιέχουν και δεν προκαλούν ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Ο στόχος αυτών των κρεμών είναι η παρεμπόδιση της ανάπτυξης ενζύμων που δημιουργούν τη μελανίνη και η βελτίωση του τόνου του δέρματος. Βέβαια η συγκεκριμένη μέθοδος αντιμετώπισης χρειάζεται περίπου 8 εβδομάδες για να έχει εμφανή αποτελέσματα!

Φαρμακευτικά σκευάσματα ιδανικά για τις πανάδες, τις φακίδες και τις κηλίδες:

Πρόκειται για σκευάσματα που βασίζονται στην υδροκινόνη, μια πολύ ισχυρή ουσία που έχει την ικανότητα να μειώνει την παραγωγή μελανίνης και βοηθά στον αποχρωματισμό. Ωστόσο, η ουσία αυτή μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται ιατρική συνταγογράφηση. Τα φαρμακευτικά αυτά σκευάσματα που περιέχουν υδροκινόνη σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 2% και 4%, ανάλογα με την περίπτωση, έχουν την μορφή κρέμας, gel ή lotion και συνταγογραφούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η επίβλεψη του γιατρού για την πρόοδο του σκευάσματος είναι απαραίτητη.

2. Με την βοήθεια ενός ειδικού στο ιατρείο

Απολέπιση:

Αν επιλέξετε να κάνετε μια απολέπιση σε κάποιο εξειδικευμένο ιατρείο θα έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην απολέπιση με μηχανικό ή χημικό τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, η απολέπιση με μηχανικό τρόπο γίνεται με μικρο­κρυστάλλους ή με τη μέθοδο της μικρο-δερμο­απόξεσης που κάνει πιο βαθιά απολέπιση. Από την άλλη μεριά, ο χημικός τρόπος γίνεται με υψηλή συγκέντρωση τριχλωροξικού ή γλυκολικού οξέος που φτάνει έως και 40%, η οποία γίνεται τοπικά στα σημείο όπου έχουν εμφανιστεί οι κηλίδες. Ο δερματολόγος είναι αυτός που θα κρίνει, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και το μέγεθος του προβλήματος ποια είναι η ιδανική μέθοδος που θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, έτσι ώστε να την εφαρμόσει. Ποιες είναι όμως οι μέθοδοι που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των πανάδων και των κηλίδων με χημική απολέπιση;

IPL:

Το IPL κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με το λέιζερ, αλλά αποτελεί μια ανταγωνιστική σε αυτό μέθοδο, όσον αφορά την τεχνολογία. Η θεραπεία αυτή όπως λέει και το όνομα της «Intense Pulsed Light» βασίζεται στην χρήση έντονου παλμικού φωτός. Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν προσφέρει μόνο αντιγηραντική φροντίδα, αλλά βοηθά και στην βελτίωση των δυσχρωμικών αλλοιώσεων. Πρόκειται για μια μέθοδο που είναι γρήγορη και μπορείτε αμέσως μετά την εφαρμογή της να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές δραστηριότητες σας.

Λέιζερ:

Το laser αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μέθοδος θεραπείας των δυσχρωμικών αλλοιώσεων που βασίζεται στην απότομη θερμική εναπόθεση ενέργειας, η οποία διασπά τα κοκκίδια της μελανίνης. Η συγκεκριμένη θεραπεία δημιουργεί μια φλεγμονή τοπικά στο σημείο όπου εφαρμόστηκε. Ουσιαστικά το δέρμα κοκκινίζει και γίνεται πιο ευαίσθητο. Αυτός είναι και ο λόγος που το λέιζερ εφαρμόζεται μόνο το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, όπου ο ήλιος είναι περιορισμένος.

Κρυοθεραπεία:

Η μέθοδος της κρυοθεραπείας εφαρμοζόταν πριν την εμφάνιση του laser, αλλά εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να εφαρμόζεται σε ορισμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση των πανάδων και των κηλίδων. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι με μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος τοπικά σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να προκληθεί η καταστροφή των παθολογικών ιστών. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος της κρυοθεραπείας προκαλεί τοπική αγγειοσυστολή και νέκρωση λόγω του ψύχους που εφαρμόζεται στα συγκεκριμένα σημεία. Στην φάση της αποκατάστασης, ο μεταβολισμός της περιοχής όπου έχει το πρόβλημα ενεργοποιείται και ξεκινάει η θεραπεία της. Για την επούλωση του προβλήματος θα χρειαστούν μερικές μέρες.

Προσοχή:

Η μέθοδος του λέιζερ θα πρέπει να αποφεύγεται σε δύσκολες περιπτώσεις βαθιών μελασμάτων, διότι μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονές, οι οποίες εν συνεχεία θα προκαλέσουν μεγαλύτερη εναπόθεση μελανίνης, δίνοντας αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι προτιμότερο να εφαρμόζονται οι μέθοδοι απολέπισης.