Πότε λήγουν τα καλλυντικά μας;

Καλλυντικά

Γνωρίζατε πως τα καλλυντικά έχουν ημερομηνία λήξης; Ποια είναι όμως αυτή; Αναγράφεται στην συσκευασία, όπως στα τρόφιμα ή τα φάρμακα;

Κάθε καλλυντικό ανάλογα με τον τύπο του έχει ορισμένα χρόνια ζωής και μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν χρησιμοποιηθεί όταν λήξει, προκαλώντας από απλούς ερεθισμούς μέχρι μολύνσεις. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε μια λίστα με το χρονικό διάστημα που είναι ασφαλές να κρατάμε κάθε καλλυντικό.

Αρχικά πρέπει να ξέρετε πως τα προϊόντα ομορφιάς θέλουν δροσιά και όχι ζέστη, γιατί αλλοιώνονται. Γι’ αυτό, αν χρειαστεί βάλτε τα στο ψυγείο.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το πότε λήγουν τα καλλυντικά:

– Τα αντιηλιακά αντέχουν 3-4 χρόνια, αν είναι σε σκιά και όχι εκτεθειμένα στον ήλιο, γιατί τότε αλλοιώνονται πιο γρήγορα.

– Τα κραγιόν «ζουν» μέχρι και 2 χρόνια, αλλά θέλουν δροσιά για να διατηρηθούν, αλλιώς λιώνουν.

– Η μάσκαρα αντέχει 6 μήνες, ενώ μετά μπορεί να πήξει και να χρειάζεται ανανέωση. Για να αντέξει περισσότερο θα ήταν καλύτερα να καθαρίζετε τακτικά το βουρτσάκι και να την κλείνετε καλά.

– Οι σκιές για τα μάτια σε σκόνη δεν χαλάνε. Διατηρούνται μέχρι να τελειώσουν, αρκεί να καθαρίζετε σχολαστικά τα σφουγγαράκια ή τα πινέλα που χρησιμοποιείτε για να τις απλώσετε. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνετε τα βακτήρια και τα μικρόβια που μεταφέρονται από το πρόσωπο σας στα εργαλεία μακιγιάζ και δεν τα μεταφέρετε στις σκιές σας, όπου θα διατηρηθούν για πάντα. Αν δεν προσέχετε για την σωστή υγιεινή, υπάρχει κίνδυνος για μολύνσεις.

– Τέλος, τα make up ή αλλιώς γνωστά ως foundation φαίνεται πότε έχουν χαλάσει. Εμφανίζεται ένα στρώμα λαδιού πάνω από την κρέμα ή αρχίζουν να ξεραίνονται. Η φύλαξη τους σε δροσερό σημείο θα τους δώσει διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιερώθηκε η ύπαρξη ενός νέου συμβόλου στα καλλυντικά, ένα ανοιχτό βαζάκι που θα συνοδεύεται από έναν αριθμό μηνών ή χρόνων. Το συγκεκριμένο σύμβολο θα βρίσκεται υποχρεωτικά στις συσκευασίες όλων των καλλυντικών που έχουν διάρκεια ζωής πάνω από 30 μήνες και υποδεικνύει το χρονικό διάστημα για το οποίο το προϊόν είναι κατάλληλο προς χρήση αφού ανοιχθεί. Τα καλλυντικά προϊόντα με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών φέρουν ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας κατά την οποία το προϊόν, εφόσον διατηρείται στις κατάλληλες συνθήκες, συνεχίζει να είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία.