Πως φεύγει το προγούλι: Ασκήσεις και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης

Προγούλι (1)

Είτε φταίνε τα χρόνια σε συνδυασμό με την βαρύτητα, ή απλώς τα γονίδια, το προγούλι είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλές γυναίκες. Το ευαίσθητο αυτό σημείο του προσώπου μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εικόνα κλέβοντας λίγη από την γοητεία μας.

Το καλό βέβαια είναι πως δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση και το διπλοσάγονο είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οι επιλογές μας περιλαμβάνουν ασκήσεις για το προγούλι, μάσκες που βοηθούν στη σύσφιξη της επιδερμίδας στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά και αισθητικές επεμβάσεις που δίνουν οριστική λύση στο διπλοσάγονο.

Πρώτα όμως, ας δούμε τον λόγο που δημιουργείται και στη συνέχεια μια μια τις μεθόδους που βοηθούν στην εξαφάνιση του.

Πως δημιουργείται το προγούλι

Το λεγόμενο και διπλοσάγονο, το οποίο είναι στην ουσία συσσώρευση λίπους στην περιοχή του πηγουνιού ή απλά χαλάρωση του δέρματος, μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Οι πιο βασικοί είναι:

Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε το κολλαγόνο και η ελαστίνη του δέρματος μειώνονται με αποτέλεσμα να δημιουργείται χαλάρωση. Μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές είναι και το προγούλι.

Κληρονομικότητα: Η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και η εμφάνιση του διπλοσάγονου πολλές φορές οφείλεται στα γονίδια. Αν για παράδειγμα υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ύπαρξης προγουλιού, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να κάνει την εμφάνιση του και σε εσάς. Γι’ αυτό τον λόγο, το ιδανικό είναι να προλάβετε την εμφάνιση του με ειδικές ασκήσεις, όπως οι παρακάτω, αλλά και με την κατάλληλη διατροφή.

Βάρος: Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή κάτω από το πηγούνι μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία προγουλιού. Αντίστοιχα και το αδυνάτισμα με απώλεια πολλών κιλών μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση στο δέρμα του λαιμού και της σιαγόνας.

Λάθος στάση σώματος: Πολλές φορές ακόμη και η λάθος στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση κάποιων μυών του σώματος, οδηγώντας έτσι στην χαλάρωση του δέρματος. Αν το πρόβλημα εμφανίζεται κάτω από το σαγόνι, τότε το αποτέλεσμα είναι το ενοχλητικό προγούλι.

Πως φεύγει το προγούλι με ασκήσεις, πλαστική ή άλλες λύσεις

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου έχει να κάνει με την έκταση του προβλήματος, τον λόγο εμφάνισης του, αλλά και την ηλικία. Αφού λοιπόν εντοπίσετε την αιτία, θα μπορέσετε να στοχεύσετε στην καταπολέμηση της.

Στα καταστήματα καλλυντικών υπάρχει μια μεγάλη γκάμα από μάσκες και κρέμες για το προγούλι που υπόσχονται σύσφιξη στο δέρμα της περιοχής, μειώνοντας παράλληλα και το συσσωρευμένο λίπος. Αντίστοιχα υπάρχουν και κάποιες συσκευές ειδικές για την καταπολέμηση του διπλοσάγονου.

Από εκεί και πέρα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνδυασμός διατροφής και άσκησης. Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καταναλώνοντας τροφές με λίγα λιπαρά, καθώς και λαχανικά – φρούτα μπορείτε να μειώσετε το συσσωρευμένο στο πηγούνι λίπος. Αν μάλιστα συνδυάσετε τη συγκεκριμένη δίαιτα με τις κατάλληλες ασκήσεις που θα συσφίξουν το δέρμα του λαιμού και θα εξαφανίσουν το προγούλι, όπως αυτές που θα δούμε παρακάτω, το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

Εξίσου ωφέλιμη θεωρείται η face yoga, όπως και το λεμφικό μασάζ του προσώπου.

Και μην ξεχνάτε πως μπορείτε να κρύψετε το προγούλι με τη βοήθεια του contouring. Αυτή είναι η πιο εύκολη και γρήγορη μέθοδος για να απαλλαγείτε, έστω προσωρινά, από αυτό το πρόβλημα.

Προγούλι πριν και μετά

Κρυολιπόλυση, λιποαναρρόφηση και άλλες αισθητικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του διπλοσάγονου

Σε περίπτωση που η έκταση της χαλάρωσης στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα παραπάνω, οι ειδικοί προτείνουν την πλαστική. Και δεν αναφερόμαστε σε μεθόδους που χρειάζονται χειρουργείο και νυστέρι, αλλά σε μη επεμβατικές αισθητικές τεχνικές που αντιμετωπίζουν την χαλάρωση.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η κρυολιπόλυση, η λιποαναρρόφηση και η μεσοθεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και μερικές ακόμη επιλογές όπως η ενέσιμη θεραπεία Kybella, γνωστή και ως Belkyra, που μειώνει τοπικά σε μεγάλο βαθμό το λίπος με μόνιμα αποτελέσματα.

Επίσης αποτελεσματική τεχνική είναι και οι ραδιοσυχνότητες. Διαλύουν το τοπικό λίπος και αντιμετωπίζουν την χαλάρωση στο διπλοσάγονο, συσφίγγοντας το δέρμα και διεγείροντας τα κύτταρα για την παραγωγή κολλαγόνου.

Η μέθοδος threading είναι ακόμη μια αισθητική λύση για να αντιμετωπίσετε το προγούλι. Βασίζεται σε ένα πλέγμα από απορροφήσιμα νήματα, που έχουν ως σκοπό να υποστηρίξουν και να ανορθώσουν εσωτερικά τους ιστούς του προσώπου, δημιουργώντας ένα νέο δίκτυο κολλαγόνου.

Τέλος, υπάρχει και η Laser-lysis. Όπως λέει και η ονομασία της, βασίζεται στη δράση των ακτίνων λέιζερ που εισχωρούν στο εσωτερικό του δέρματος, διαλύοντας τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια φεύγουν σταδιακά από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο. Γι’ αυτό το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου δεν είναι άμεσο, αλλά χρειάζεται κάποιο διάστημα για να φανεί.

Ασκήσεις για να φύγει το προγούλι

Η εκγύμναση και η σύσφιξη των μυών του λαιμού και του σαγονιού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση του διπλοσάγονου. Πρόκειται για απλές κινήσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε καθιστή ή ξαπλωμένη. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις ενδυναμώνουν τοπικά τους μύες της περιοχής, μειώνοντας την χαλάρωση του δέρματος και συμβάλλοντας στην καύση του λίπους.

Ας δούμε αναλυτικά τις βασικότερες και πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για σύσφιξη του λαιμού και αντιμετώπιση του προγουλιού.

Προγούλι (3)

Πριν ξεκινήσετε βέβαια το πρόγραμμα γυμναστικής του σαγονιού, καλό θα είναι να προθερμάνετε τους μύες της περιοχής. Κουνήστε λοιπόν αργά και απαλά, κάνοντας 8-10 επαναλήψεις, την κάτω σιαγόνα μπρος πίσω και έπειτα δεξιά αριστερά. Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε την γυμναστική σας.

Φιλήστε το ταβάνι

Προγούλι (6)

Πρόκειται για μια άσκηση που γυμνάζει τους μύες του λαιμού και της σιαγόνας, συσφίγγοντας τους και μειώνοντας την χαλάρωση στην οποία οφείλεται το διπλοσάγονο.

Σε όρθια ή καθιστή θέση, διατηρήστε τον κορμό σας σε ευθεία στάση και χαλαρώστε τα χέρια σας. Γύρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω, φέρτε την κάτω σιαγόνα μπροστά και σουφρώστε τα χείλη σας προς τα εμπρός όσο περισσότερο μπορείτε, σα να προσπαθείτε να φιλήσετε κάτι ψηλά. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να νιώθετε ένα τράβηγμα στον λαιμό και το πηγούνι. Παραμείνετε σε αυτή τη στάση για 10 δευτερόλεπτα περίπου και κάντε 2 σετ των 15 επαναλήψεων.

Κάντε περιστροφή με το κεφάλι σας προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, αλλά και αντίστροφα

Με την συγκεκριμένη άσκηση κινείτε και γυμνάζετε όλους τους μύες του λαιμού, του προσώπου, της σιαγόνας και του πηγουνιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σύσφιξη της επιδερμίδας.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι με ίσιο κορμό αρχικά να γείρετε απαλά το κεφάλι σας προς τη μια πλευρά και έπειτα να το περιστρέψετε, κάνοντας έναν πλήρη κύκλο. Επαναλάβετε την περιστροφή με την φορά των δεικτών του ρολογιού 10 φορές και στη συνέχεια κάντε άλλες 10 περιστροφές αντίστροφα.

Σε περίπτωση που νιώσετε κάποια ενόχληση ή δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε τον κύκλο της περιστροφής, περιοριστείτε στο να κάνετε ένα ημικύκλιο.

Βγάλτε έξω τη γλώσσα

Η γνωστή και ως «χασμουρητό του λιονταριού» άσκηση ενδυναμώνει τους μύες και αντιμετωπίζει το προγούλι.

Χαλαρώστε και βγάλτε έξω τη γλώσσα σας όσο πιο πολύ μπορείτε. Σε αυτή τη θέση θα νιώσετε ένα τράβηγμα στους μυς του λαιμού και του σαγονιού. Παραμείνετε με την γλώσσα έξω για 10 δευτερόλεπτα, ξεκουραστείτε και επαναλάβετε άλλες 9 φορές.

Προγούλι (4)

Αντίστοιχα αποτελεσματική για το διπλοσάγονο είναι και η προσπάθεια να ακουμπήσετε τη μύτη σας με τη γλώσσα.

Ασκήσεις με μπαλάκι για να αντιμετωπίσετε το προγούλι

Για να συσφίξετε το λαιμό και την επιδερμίδα του πηγουνιού σας χρησιμοποιήστε ένα μπαλάκι 5-10 εκατοστών.

Καθίστε αναπαυτικά, κρατήστε ίσια την πλάτη σας και χαλαρώστε τους ώμους. Τοποθετήστε το μπαλάκι κάτω από το σαγόνι και αρχίστε να το πιέζετε προς το στέρνο, κάνοντας 10, 20 ή 30 επαναλήψεις.

Push ups του κεφαλιού ενάντια στο διπλοσάγονο

Ενδυναμώστε τους μύες του λαιμού και του προσώπου με απλές κάμψεις του κεφαλιού.

Ξαπλώστε ανάσκελα, έχοντας τους ώμους να ακουμπούν στο στρώμα και προσπαθήστε να σηκώσετε αργά το κεφάλι μέχρι να φτάσετε κοντά στο στήθος σας. Μείνετε σε αυτή τη στάση 10 δευτερόλεπτα και κάντε 3 σετ των δυο επαναλήψεων. Προσοχή όμως, φροντίστε να σταματάτε για λίγο ανάμεσα σε κάθε σετ προκειμένου να αποφύγετε τη ζαλάδα.

Η άσκηση του περιστεριού για ανόρθωση ζυγωματικών και σύσφιξη λαιμού

Προγούλι (5)

Σε όρθια στάση με τεντωμένη την πλάτη γυρίστε το κεφάλι προς τη μια πλευρά και τραβήξτε προς τα έξω μόνο την κάτω σιαγόνα σας. Διατηρήστε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και κάντε άλλες 4 επαναλήψεις. Έπειτα γυρίστε από την άλλη πλευρά και κάντε άλλες 5 επαναλήψεις.

Κρατήστε αντίσταση στο σαγόνι με τις γροθιές σας

Προγούλι (7)

Κάντε δυο γροθιές και τοποθετήστε τις κάτω από το πηγούνι. Ξεκινήστε να ανοίγετε τη σιαγόνα σας προς τα κάτω, διατηρώντας τις γροθιές σας σταθερές. Η αντίσταση που δημιουργείται πιέζει τους μυς και τους δυναμώνει. Μόλις φτάσετε στη μέγιστη αντίσταση, παραμείνετε για 3 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε. Κάντε 5-7 επαναλήψεις.

Πιέσεις με τη γλώσσα στον ουρανίσκο για απώλεια του λίπους από το προγούλι

Καθίστε σε μια καρέκλα με ίσια την πλάτη και τους ώμους, γύρτε το κεφάλι σας προς τα πίσω και κολλήστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο. Διατηρώντας την σε αυτή τη θέση αρχίστε να σκύβετε σιγά σιγά μπροστά μέχρι να ακουμπήσει το πηγούνι σας στο στήθος.

Κάντε 2 σετ των 20 επαναλήψεων.

Μάσημα τσίχλας και χαμόγελο

Το μάσημα τσίχλας, αλλά και το έντονο χαμόγελο αποτελούν δυο από τις πιο απλές, αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις για το προγούλι. Δυναμώνουν τους μύες του προσώπου και του λαιμού συσφίγγοντας τους και διώχνοντας το συσσωρευμένο λίπος. Δοκιμάστε το και δείτε τη διαφορά μετά από μερικές μέρες συνεχόμενης άσκησης.

Προγούλι (8)

Πιο συγκεκριμένα, η πιο αποτελεσματική κίνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος με χαμόγελο είναι η εξής: Σφίξτε τα δόντια και κρατήστε το στόμα κλειστό. Στη συνέχεια προσπαθήστε να τεντώσετε τις γωνίες των χειλιών όσο περισσότερο μπορείτε. Μετά πιέστε με τη γλώσσα σας τον ουρανίσκο και σιγά σιγά αυξήστε την πίεση. Μόλις νιώσετε το πηγούνι να σας τραβάει, παραμείνετε στη θέση αυτή για 5 δευτερόλεπτα. Έπειτα χαλαρώστε για 3 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε την άσκηση. Συνολικά θα χρειαστεί να κάνετε 5-8 επαναλήψεις.

Από την άλλη μεριά, το μάσημα τσίχλας δεν γυμνάζει μόνο τους μυς της περιοχής του πηγουνιού, αλλά μειώνει και την τάση για τσιμπολόγημα. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν τσίχλα μετά το φαγητό συνήθως δεν καταφεύγουν στην κατανάλωση κάποιου σνακ.

Φυσικές θεραπείες για πρόληψη και αντιμετώπιση του διπλοσάγονου

Πέρα από την διατροφή και την άσκηση, καθώς και τις αισθητικές μεθόδους για την αφαίρεση του προγουλιού, υπάρχουν κάποιες φυσικές θεραπείες, βασισμένες σε απλά υλικά που μπορούν να βοηθήσουν. Πρόκειται για μάσκες προσώπου που τείνουν να συσφίξουν το δέρμα, να επαναφέρουν την ελαστικότητα του και να το κάνουν εκ νέου νεανικό και σφριγηλό.

Σπιτική μάσκα για σύσφιξη με ασπράδι αβγού

Το ασπράδι αβγού έχει την τάση να συσφίγγει την επιδερμίδα και να μικραίνει τους πόρους του δέρματος, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση του διπλού σαγονιού.

Θα χρειαστείτε:
– 1 ασπράδι αβγού
– 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας γάλα

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ξεχωρίστε το ασπράδι από τον κρόκο. Μετά αναμείξτε το καλά με τα υπόλοιπα υλικά για να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στο πηγούνι και το λαιμό σας και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο νερό. Κάντε την συγκεκριμένη μάσκα 1 φορά την ημέρα για να επωφεληθείτε από τα αποτελέσματα.

Πείτε αντίο στο προγούλι με βιταμίνη Ε

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε αντιοξειδωτικά, η βιταμίνη Ε έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Προστατεύει το δέρμα από τη φθορά, το κρατά ενυδατωμένο και σφιχτό. Επομένως, η συστηματική χρήση της στο λαιμό και το προγούλι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του.

Θα χρειαστείτε:
– 2-3 κάψουλες βιταμίνης Ε

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το έλαιο στο σαγόνι και το λαιμό κάνοντας απαλό μασάζ για μερικά λεπτά και αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Μπορείτε να κάνετε την συγκεκριμένη μάσκα καθημερινά.