Ξηρά και σκασμένα χέρια: Κρέμες για αντιμετώπιση, αίτια και άλλα

Ξηρά και σκασμένα χέρια (1)

Τα ξηρά και σκασμένα χέρια μπορούν να κάνουν μια γυναίκα να φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καλό να περιποιούμαστε την επιδερμίδα των χεριών μας, αποφεύγοντας το σκάσιμο, το ξεφλούδισμα και τις πληγές που μπορούν να προκληθούν από πολλούς καθημερινούς παράγοντες.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης για την ξηροδερμία στα χέρια. Πρόκειται για θεραπείες, αλλά και συμβουλές που μπορούν να αποτρέψουν ή να εξαλείψουν το πρόβλημα, επαναφέροντας την επιδερμίδα των χεριών σας σε φυσιολογική και υγιή κατάσταση.

Ανακαλύψτε λοιπόν ποιες είναι οι βασικές αιτίες που οδηγούν στα σκασμένα χέρια και πως μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε. Δείτε επίσης πως να φτιάξετε τη δική σας σπιτική κρέμα χεριών, καθώς και μάσκες για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα, μαλακά και όμορφα.

Κρέμες χεριών και συμβουλές αντιμετώπισης για ξηρά και σκασμένα χέρια:

Ξηρά και σκασμένα χέρια (3)

1. Φροντίστε για τη συχνή ενυδάτωση των χεριών σας με κρέμα. Ειδικά μετά το πλύσιμο των χεριών, όταν τα νιώθετε ξηρά και κατά τις περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών. Ιδανικές κρέμες για σκασμένα χέρια είναι αυτές που περιέχουν λανολίνη, βαζελίνη και υαλουρονικό οξύ, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα. Εξίσου αποτελεσματικές είναι και οι κρέμες χεριών με γλυκερίνη, γαλακτικό οξύ και ουρία.

2. Το πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, χρησιμοποιώντας ένα ήπιο καθαριστικό ή κάποιο πλούσιο σε λιπίδια. Τα αρωματικά, αφρώδη ή αντιβακτηριδιακά σαπούνια τείνουν να ξηραίνουν το δέρμα. Το ίδιο και τα προϊόντα με αλκοόλ ή τα απολεπιστικά με AHA.

3. Η θερμοκρασία του νερού που πλένετε τα χέρια σας, δεν πρέπει να είναι καυτή, αλλά χλιαρή προς κρύα.

4. Μετά το πλύσιμο θα πρέπει να σκουπίζετε καλά τα χέρια σας με ταμποναριστές κινήσεις, δίνοντας προσοχή στα δάχτυλα. Φροντίστε να αφαιρέσετε κάθε ίχνος υγρασίας για να μην δημιουργηθούν ερεθισμοί και σκασίματα στο δέρμα.

5. Μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια όταν κάνετε δουλειές του σπιτιού και ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα.

6. Μην εκθέτετε τα χέρια σας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Φορέστε γάντια, κατά προτίμηση με βαμβακερή επένδυση, όταν ο καιρός είναι ψυχρός.

7. Πριν κοιμηθείτε εφαρμόστε μια κρέμα χεριών και βάλτε βαμβακερά γάντια. Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση στην αντιμετώπιση των ξηρών και σκασμένων χεριών.

8. Το έλαιο βιταμίνης Ε δρα ως φυσική κρέμα χεριών για πολύ σκασμένα χέρια, με ξεφλούδισμα και πληγές, θεραπεύοντας και αναζωογονώντας γρήγορα την επιδερμίδα.

9. Το ελαιόλαδο, ως κρέμα χεριών, προσφέρει άμεση και βαθιά ενυδάτωση, ενώ παράλληλα απομακρύνει τα μικρόβια από τις πληγές που μπορεί να δημιουργηθούν από την ξηροδερμία.

10. Η κατανάλωση ωμών λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών ενισχύει την παραγωγή των απαραίτητων ελαίων που προστατεύουν το δέρμα και προσφέρουν πρόληψη για τα σκασμένα χέρια.

Ξηρά και σκασμένα χέρια (2)

Σπιτική κρέμα χεριών με κερί μέλισσας:

Θα χρειαστείτε:
– 1 κάψουλα βιταμίνης Ε
– 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο
– 2 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
– 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
– 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε αρχικά, ανακατεύοντας συνεχώς, το κερί μέλισσας σε ένα κατσαρολάκι ή σε μπεν μαρί και μετά από λίγο προσθέστε το έλαιο καρύδας για να λιώσει κι αυτό, χωρίς όμως να βράσουν. Ο λόγος που δεν βάζουμε τα δυο υλικά μαζί είναι διότι το κερί μέλισσας λιώνει πιο αργά από το έλαιο καρύδας. Αφού λοιπόν τα δυο στερεά υλικά μετατραπούν σε ρευστά προσθέστε το αμυγδαλέλαιο, γνωστό για τις μαλακτικές και ενυδατικές του ιδιότητες στο δέρμα και κατεβάστε το κατσαρολάκι από το μάτι. Μετά ρίξτε σιγά σιγά το ανθόνερο και την βιταμίνη Ε και χτυπήστε το μείγμα με το μίξερ για να ομογενοποιηθεί. Τέλος, αποθηκεύστε την φυσική αυτή κρέμα χεριών σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι.

Τρόπος εφαρμογής: Απλά εφαρμόστε την σπιτική σας κρέμα για τα σκασμένα χέρια όποτε το χρειάζεστε, ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Φυσική κρέμα χεριών και νυχιών με αμυγδαλέλαιο:

Εκμεταλλευτείτε τα φυσικά συστατικά της φύσης και δημιουργήστε μια σπιτική κρέμα για πολύ σκασμένα χέρια, αλλά και για την φροντίδα των νυχιών σας.

Είναι βασισμένη στη Βιταμίνη Ε που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προλαμβάνει την αρνητική επίδραση του ήλιου, ενώ παράλληλα κάνει απολέπιση και ανάπλαση της επιδερμίδας. Το αμυγδαλέλαιο, από την άλλη μεριά, έχει μαλακτικές, αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα καταπραΰνει τις κοκκινίλες και τους ερεθισμούς. Τέλος, το βούτυρο κακάο αποτελεί ένα φυσικό λιπαντικό που εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, αναζωογονώντας και επουλώνοντας το.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κάψουλα βιταμίνης Ε
– 1 κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο κακάο

Τρόπος παρασκευής: Λιώστε σε μπεν μαρί το βούτυρο κακάο και μόλις πάρει ρευστή μορφή προσθέστε το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο βιταμίνης Ε. Ανακατέψτε καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήστε το να σταθεί για λίγο. Στη συνέχεια αποθηκεύστε το σε ένα βαζάκι και αφήστε το να στερεοποιηθεί. Όταν γίνει αυτό, η κρέμα σας είναι έτοιμη για χρήση.

Τρόπος εφαρμογής: Η συγκεκριμένη κρέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε το επιθυμείτε. Εφαρμόζοντας την όμως κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, την αφήνετε να δράσει για περισσότερη ώρα και έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Ξηρά και σκασμένα χέρια (4)

Απλή αλλά θεραπευτική κρέμα χεριών με αλόη για το ξεφλούδισμα και όχι μόνο:

Η αλόη είναι γνωστή για τις ευεργετικές και θεραπευτικές της ιδιότητες στην επιδερμίδα. Ειδικά το τζελ αλόης μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο μόνο του, όσο και αναμεμειγμένο με άλλα φυσικά υλικά, κάνοντας τα ξηρά και σκασμένα χέρια, μαλακά και όμορφα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απλώσετε το gel αλόης πάνω στο ταλαιπωρημένο δέρμα και να το αφήστε να δράσει.

Η συγκεκριμένη φυσική κρέμα αλόης είναι ιδανική και για τις σκασμένες φτέρνες.

Μάσκα χεριών με λεμόνι και ελαιόλαδο:

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού λεμόνι
– 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη μάσκα στα χέρια σας και αφήστε τη να δράσει για 20-25 λεπτά. Φορέστε αν θέλετε ένα ζευγάρι βαμβακερά γάντια όσο περιμένετε, έτσι ώστε να βοηθήσετε την μάσκα να δράσει βαθύτερα. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό προς κρύο νερό.

Ξηρά και σκασμένα χέρια (5)

Μάσκα με γλυκερίνη για ξηροδερμία στα χέρια:

Δημιουργήστε μια σπιτική μάσκα που μετριάζει το ξεφλούδισμα των χεριών και το σκασμένο δέρμα.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1 κουταλάκι του γλυκού σιτηρά και βρώμη
– 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στα χέρια σας για 30-35 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Κρέμα χεριών με έλαιο τζοτζόμπα:

Θα χρειαστείτε:
– 15 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας
– 1/4 φλιτζάνι έλαιο jojoba
– 1/4 φλιτζανιού πολτοποιημένο κερί μελισσών
– 1 1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε το έλαιο τζοτζόμπα με το κερί μέλισσας και βάλτε το μείγμα για να λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό. Μόλις το βγάλετε, προσθέστε το αιθέριο έλαιο. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το νερό και ζεστάνετε το για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων. Μετά αναμείξτε το νερό με το 1ο μείγμα και αφήστε το να κρυώσει κατά την διάρκεια της νύχτας. Με αυτό τον τρόπο έχετε δημιουργήσει μια φυσική κρέμα για σκασμένα χέρια. Εφαρμόστε την όποτε χρειάζεται.

Αίτια που προκαλούν ξηροδερμία στα χέρια:

Ξηρά και σκασμένα χέρια (6)

Η επιδερμίδα των χεριών είναι ευαίσθητη και εκτίθεται συνεχώς σε παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την αφυδάτωση τους, οδηγώντας σε ξηρότητα και σκάσιμο.

Καιρικές συνθήκες:

Όπως η ξηροδερμία στο πρόσωπο, έτσι και τα σκασμένα χέρια, μπορεί να οφείλονται στις έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, το κρύο μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία στα χέρια, που οδηγεί ακόμη και σε πληγές. Το ξεφλούδισμα των χεριών (στις παλάμες και τα δάχτυλα) όμως μπορεί να προκληθεί και από τον έντονο ήλιο που αφυδατώνει το δέρμα.

Ζεστό νερό:

Τα σκασμένα χέρια από νερά είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Το συχνά ντους ή το συνεχές πλύσιμο των χεριών με πολύ ζεστό νερό τείνει να αφαιρεί το προστατευτικό στρώμα λιπιδίων του δέρματος. Αυτό οδηγεί στην αδυναμία των επιδερμικών κυττάρων να συγκρατήσουν το νερό, δημιουργώντας ξηρά χέρια. Πολλές φορές το σκάσιμο αυτό συνοδεύεται από αίσθηση τραβήγματος, είτε το δέρμα ανοίγει και προκαλούνται πληγές, ακόμη και στα δάχτυλα των χεριών.

Αντισηπτικό χεριών:

Πρόκειται για τα προϊόντα ή σαπούνια που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των μικροβίων και ιδιαίτερα τις περιόδους έξαρσης των ιώσεων. Μπορεί να είναι ιδανικά γι’ αυτό το σκοπό, ωστόσο η συχνή τους χρήση προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και συγκεκριμένα στα χέρια. Επομένως, καλό θα είναι να κάνετε με σύνεση χρήση των αντισηπτικών χεριών και να τα εναλλάσσετε με την χρήση άλλου είδους σαπουνιού.

Ξηρή επιδερμίδα:

Αν ο τύπος του δέρματος σας είναι ξηρός, τότε αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα, επηρεάζοντας έτσι και τα χέρια. Προκειμένου λοιπόν να έχετε αποτελεσματική αντιμετώπιση για τα αφυδατωμένα και ξηρά χέρια θα πρέπει να φροντίζετε την συχνή περιποίηση και ενυδάτωση τους.

Δουλείες του σπιτιού:

Το πλύσιμο πιάτων, ρούχων και άλλων εργασιών στο σπίτι που περιλαμβάνουν νερό, μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση στην επιδερμίδα και να οδηγήσουν σε σκασμένα χέρια με ξεφλούδισμα, πληγές ή απλό κοκκίνισμα.

Απορρυπαντικά και χημικά προϊόντα:

Υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού και απορρυπαντικά, η χρήση των οποίων μπορεί να δημιουργήσει από κοκκινίλες στα χέρια μέχρι σκάσιμο και έκζεμα. Τα ίδια συμπτώματα βέβαια μπορούν να προκληθούν και από ένα ακατάλληλο για εσάς κρεμοσάπουνο χεριών.

Έκζεμα στα χέρια:

Ξηρά και σκασμένα χέρια (7)

Μια από τις σημαντικές παθήσεις του δέρματος στα χέρια είναι το έκζεμα. Η ατοπική δερματίτιδα, όπως αλλιώς είναι γνωστό, είναι στην ουσία ένα φλεγμονώδες νόσημα. Εκδηλώνεται με κοκκινίλα, λεπίδωση και φαγούρα στα δάχτυλα των χεριών και τις παλάμες. Πέρα από τα ξηρά χέρια και τον πόνο που μπορεί να αισθάνεστε όταν υπάρχει έκζεμα χεριών, ενδέχεται να δείτε το δέρμα να ανοίγει, να δημιουργούνται πληγές και φουσκάλες τόσο στα δάχτυλα όσο και στις παλάμες.

Τα αίτια που προκαλούν το έκζεμα στα χέρια:

– Συνεχές βρέξιμο και στέγνωμα των χεριών
– Υπερβολική χρήση σαπουνιού, απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων
– Σπάνιος παράγοντας είναι η αλλεργία σε κάποιο χημικό καθαρισμού
– Άγχος
– Κούραση
– Υπερβολικό ξύσιμο που οδηγεί σε σκάσιμο στα δάχτυλα των χεριών και τις παλάμες, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για φλεγμονές
– Κρύος καιρός

Η αντιμετώπιση για το έκζεμα στα χέρια μπορεί να γίνει με ειδικές φαρμακευτικές ή φυσικές κρέμες χεριών.

Βέβαια υπάρχει και η θεραπεία με βότανα για το έκζεμα στα χέρια, όπως για παράδειγμα με χαμομήλι. Το δημοφιλές αυτό βότανο έχει την ικανότητα να ηρεμεί το δέρμα, ανακουφίζοντας το από την φαγούρα και μειώνοντας την φλεγμονή που προκαλεί την ατοπική δερματίτιδα. Μάλιστα το χαμομήλι μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και τις κηλίδες στα χέρια που προκαλούνται από το υπερβολικό ξύσιμο.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με το έκζεμα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.