Όμορφη μέλλουσα μαμά: Εγκυμοσύνη και ομορφιά

εγκυμοσυνη

Διανύεις την πιο σημαντική περίοδο της ζωής σου! Μπορεί να νιώθεις εύθραυστη και ευαίσθητη αλλά μην ξεχνάς πως είσαι γυναίκα! Νιώσε όμορφη και σέξι ακολουθώντας απλές αλλά σημαντικές συμβουλές ομορφιάς!

Άλλωστε, η καλή ψυχολογία σου είναι απαραίτητη τώρα! Γι’ αυτό φρόντισε τον εαυτό σου καθ’ όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης σου με τον σωστό τρόπο και τα σωστά προϊόντα, χωρίς να θέτεις σε κίνδυνο τον ευαίσθητο οργανισμό σου και το έμβρυο!

Σώμα:
Ενυδάτωση: Το σώμα σου είναι το πρώτο που θα αλλάξει! Θα το δεις να γίνεται πιο “στρογγυλό”. Το δέρμα σου θα τεντώνει και θα κάνουν την εμφάνισή τους ο κνησμός και η αφυδάτωση. Η ενυδατική κρέμα σώματος θα γίνει η πιο καλή σου φίλη! Προτίμησε κρέμες με βιταμίνη Ε, για ενυδάτωση, και στοιχεία όπως καλεντούλα και πανθενόλη που θα σε ανακουφίσουν από την έντονη φαγούρα. Μετά το καθημερινό σου ντους απαραίτητα!

Αποτρίχωση: Κατά την διάρκεια της κύησης απέφευγε να χρησιμοποιείς ξυραφάκι για την αποτρίχωση σου. Το δέρμα σου είναι ήδη ταλαιπωρημένο και οι ερεθισμοί που προκαλεί το ξυράφι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Όσο για την μέθοδο του laser, είναι απαγορευτική αφού μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Μια καλή λύση είναι η αποτρίχωση με κερί. Το αποτέλεσμα της διαρκεί περισσότερο και μπορείς να την εφαρμόσεις σε πολλά σημεία του σώματος (απέφυγε τις μασχάλες γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί αδένες). Προτίμησε το κρύο κερί που δεν προκαλεί εγκαύματα. Μετά τον 4ο-5ο μήνα ζήτησε τη βοήθεια μιας αισθητικού για καλύτερα αποτελέσματα.

Συμβουλή:  Οι γυναίκες που κυοφορούν δεν πρέπει να θέτουν τον οργανισμό τους σε επώδυνες διαδικασίες μέχρι τον 6ο μήνα. Αν η αποτρίχωση με κερί είναι πολύ επώδυνη για σένα, καλύτερα να την αποφύγεις τον πρώτο καιρό!

Ραγάδες: Λόγω της απότομης αύξησης του βάρους και επειδή το δέρμα σου θα τεντώνει με την πάροδο των εβδομάδων, θα εμφανιστούν σκασίματα και ρωγμές, οι επονομαζόμενες ραγάδες. Εμπόδισε την εμφάνισή τους με ειδικές κρέμες που θα βρεις στο φαρμακείο.

Συμβουλή: Στην περιποίηση του σώματος υπάγεται και η σωστή του στάση του! Η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται με την αύξηση του βάρους. Συμβουλέψου τον γιατρό σου και διόρθωσε τη στάση του σώματος με ειδικές γυμναστικές ασκήσεις για εγκύους.

Πρόσωπο:
Η αύξηση των ορμονών σίγουρα θα προκαλέσει έντονες αλλαγές στην επιδερμίδα του προσώπου σου. Η αφυδάτωση του δέρματος λόγω των εμετών είναι πολύ συχνό φαινόμενο κυρίως τους πρώτους μήνες.

Το λιπαρό δέρμα ενδέχεται να γίνει ακόμα πιο λιπαρό ή να παρουσιάσει ακμή. Αν η επιδερμίδα σου είναι λιπαρή, περιποιήσου την καθημερινά με ήπιο σαπούνι με ουδέτερο pH. Η απολέπιση κάθε 1-2 εβδομάδες με ήπιο peeling προσώπου και μάσκα από άργυλο θα καθαρίσουν το δέρμα σου από τους ρύπους και θα ρυθμίσουν την λιπαρότητα.

Συμβουλή: Σε περίπτωση έντονης ακμής, μην χρησιμοποιήσεις φαρμακευτικά προϊόντα χωρίς να ρωτήσεις τον δερματολόγο σου!

Το ξηρό δέρμα ίσως γίνει πιο ξηρό και αφυδατωμένο. Για τον καθημερινό καθαρισμό μπορείς να χρησιμοποιείς ένα ήπιο γαλάκτωμα και μια λοσιόν που θα σε ανακουφίσει από το τράβηγμα. Η απολέπιση είναι και σε αυτή την περίπτωση απαραίτητη κάθε 2 εβδομάδες καθώς και μια μάσκα ενυδάτωσης 2-3 φορές το μήνα.

Ανεξάρτητα από τον τύπο δέρματος, η ενυδατική κρέμα και η αντηλιακή προστασία (με δείκτη SPF τουλάχιστον 40) είναι απαραίτητες. Μην το ξεχνάς!

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό είναι να μην χρησιμοποιείς προϊόντα λεύκανσης στο πρόσωπο γιατί μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σου. Κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες η χρήση τους είναι απαγορευτική!

Κατά τους μήνες της κύησης είναι πιθανό να εμφανιστούν στο πρόσωπό σου καφέ λεκέδες (οι πανάδες) ή οι ήδη υπάρχοντες να γίνουν πιο έντονοι ή πιο πολλοί. Αυτό συμβαίνει λόγω της υπερβολικής έκκρισης μελανίνης. Για να μην γίνει πιο έντονο το πρόβλημα, μην αμελείς τον καθημερινό σου καθαρισμό.

Για την περιποίηση των ματιών προτίμησε μια ενυδατική κρέμα που θα βοηθήσει στην μείωση του πρηξίματος στην περιοχή γύρω από τα μάτια, φαινόμενο συχνό σε πολλές εγκύους.

Γενικά να προτιμάς ήπια προϊόντα με φυτικά συστατικά. Προϊόντα με βάση το χαμομήλι θα σε ανακουφίσουν από ερεθισμούς.

Μακιγιάζ: Μην επιβαρύνεις την επιδερμίδα σου με έντονο μακιγιάζ. Άφησε το δέρμα σου να αναπνεύσει χωρίς υπερβολικές δόσεις πούδρας και make-up. Η ενυδατική κρέμα με χρώμα, που θα καλύψει πολλές ατέλειες, και η χρήση της τερακότα είναι δυο πολύ καλές λύσεις για αυτή την περίοδο. Άλλωστε, λόγω της εγκυμοσύνης το πρόσωπό σου έχει γλυκάνει αρκετά! Τόνισε τα χαρακτηριστικά σου με μια ιριδίζουσα σκιά ματιών, λίγη μάσκαρα και ολοκλήρωσε με lip gloss σε φρουτένιες αποχρώσεις!

Μαλλιά:
Αυτή την περίοδο ο οργανισμός σου εκκρίνει πολλές ορμόνες. Αυτό επηρεάζει και τα μαλλιά σου, θετικά ή αρνητικά!

Τα θαμπά μαλλιά γίνονται πιο λαμπερά και το αντίστροφο! Τα κατσαρά ισιώνουν. Το φριζάρισμα ή η τριχόπτωση είναι πιο έντονα φαινόμενα κ.τ.λ. Αυτό δε μπορεί να ανατραπεί. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να βελτιώσεις την κατάσταση χρησιμοποιώντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως το γιαούρτι, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και τα δημητριακά.

Μην αμελείς το ραντεβού σου με το κομμωτήριο κάθε 3 μήνες! Το τακτικό κούρεμα θα διατηρήσει την υγεία των μαλλιών σου και θα τα δυναμώσει. Αν σκέφτεσαι να αλλάξεις κουπ και διανύεις το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, καλύτερα να το αφήσεις για μετά τον τοκετό. Το πρόσωπό σου τώρα είναι πιο στρογγυλό και ίσως αργότερα να μη σου ταιριάζει τόσο το νέο σου λουκ!

Οι βαφές μαλλιών καλύτερα να αποφεύγονται κατά την κύηση, σύμφωνα με την γνώμη ειδικών. Τα χημικά που περιέχουν είναι επικίνδυνα για τον ευαίσθητο οργανισμό σου και το χρώμα μπορεί να μην πετύχει λόγω των αυξημένων ορμονών.

Καλό είναι να αποφεύγεις τα προϊόντα styling και το πιστολάκι για λίγους μήνες. Άφησε τα μαλλιά σου να είναι στην φυσική τους κατάσταση για να αναπνέουν καλύτερα και να μην αποδυναμωθούν.

Νύχια:
Όπως και στα μαλλιά, έτσι και στα νύχια η ανάπτυξή τους γίνεται φυσιολογικά κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Μπορείς να κάνεις μανικιούρ και πεντικιούρ όσο συχνά θέλεις. Ειδικά το πεντικιούρ θα σε ανακουφίζει και θα σε χαλαρώνει αφού τα πόδια σου ταλαιπωρούνται πολύ και πρήζονται λόγω του αυξημένου βάρους. Φρόντισε τα εργαλεία που χρησιμοποιείς να είναι μεταλλικά και καλά αποστειρωμένα.

Γενική συμβουλή:

Κάνε τα πάντα με προσοχή! Συμβουλέψου τον γιατρό σου πριν καταφύγεις σε λύσεις που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σου και την υγεία του εμβρύου. Αν επισκέπτεσαι κάποιο ινστιτούτο ομορφιάς ή SPA ενημέρωσε έγκαιρα τον υπεύθυνο ότι κυοφορείς.