Πως να αποφύγετε το σκάσιμο του δέρματος

Πως να αποφύγετε το σκάσιμο του δέρματος

Το σκάσιμο του δέρματος και των χειλιών είναι πολύ συνηθισμένα την περίοδο του Χειμώνα και όχι μόνο. Οι εναλλαγές από το κρύο και τη χαμηλή υγρασία των εξωτερικών χώρων και τη ζέστη με ξηρό αέρα των εσωτερικών χώρων είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν το σκάσιμο του δέρματος.

Ωστόσο, δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

► Πως μπορείτε λοιπόν να αποφύγετε το σκάσιμο του δέρματος;

1. Ενυδάτωση

Πρώτη και κύρια συμβουλή για την αποφυγή και την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας είναι η ενυδάτωση. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε το σκάσιμο του δέρματος και τον κνησμό που προκαλείται από την ξηροδερμία, θα πρέπει να ενυδατώνετε καθημερινά πολύ καλά την επιδερμίδα σας. Αυτό άλλωστε συνιστά και η δερματολόγος δρ Άντζαλι Νταχίγια του Κέντρου Υγείας των Γυναικών του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell της Νέας Υόρκης.

Η καλύτερη στιγμή για πιο αποδοτική ενυδάτωση είναι μετά το μπάνιο. Αυτό ισχύει, διότι εφαρμόζοντας μια ενυδατική κρέμα εκείνη τη στιγμή η υγρασία που έχει η επιφάνεια της επιδερμίδας σας παγιδεύεται. Ωστόσο, σύμφωνα με τις συστάσεις της δρ Νταχίγια, οι ενυδατικές κρέμες με αρώματα ή λανολίνη θα πρέπει να αποφεύγονται από τα άτομα που διαθέτουν ευαίσθητη επιδερμίδα.

2. Πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών να είναι απαραίτητο, ειδικά κατά την περίοδο του Χειμώνα, για να απομακρύνουμε τα μικρόβια. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κάνουν τα χέρια να σκάσουν. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε το σκάσιμο, θα πρέπει να κάνετε χρήση ενός ήπιου σαπουνιού και να βάζετε οπωσδήποτε μια ενυδατική κρέμα χεριών μετά το πλύσιμο τους.

3. Καυτό νερό στο μπάνιο

Όταν κάνετε μπάνιο καλό θα είναι να προτιμάτε μια χλιαρή θερμοκρασία του νερού, η οποία είναι πιο φιλική για την επιδερμίδα και να αποφεύγετε το καυτό νερό. Μόλις βγείτε από το ντους, σκουπιστείτε απαλά με την πετσέτα χωρίς να την τρίβετε.

4. Καθημερινό ντους

Σύμφωνα με την δερματολόγο δρ Μόνικα Χάλεμ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κάνοντας καθημερινά ντους χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία των φυσικών ενυδατικών ουσιών της επιδερμίδας σας.

5. Αντιμετώπιση ξηρού αέρα σε κλειστούς χώρους

Προκειμένου να αποφύγετε την δημιουργία ξηρού αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα. Το μόνο που θα πρέπει να έχετε καλά στο μυαλό σας είναι να μην αμελείτε τον καθαρισμό του, για να μην αναπτυχθεί μούχλα και μύκητες.

6. Καλύψτε καλά το πρόσωπο σας

Η πολύ καλή κάλυψη του προσώπου σας όταν βρίσκεστε έξω όπου το κρύο είναι τσουχτερό είναι πολύ σημαντική. Επίσης, καλό θα είναι να βάζετε στα χείλη σας ένα παχύ στρώμα από lip balm με δείκτη προστασίας για να αποφύγετε το σκάσιμο τους. Τέλος, μην αμελείτε να βάζετε αντιηλιακό και στο πρόσωπο σας, το οποίο πρέπει να εφαρμόζετε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ιδιαίτερα δε αν χιονίζει ή πρόκειται να πάτε στα χιόνια.

7. Σολάριουμ

Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έχουν όλο το χρόνο χρυσαφένια επιδερμίδα, όπως αυτή που αποκτούν όταν κάνουν ηλιοθεραπεία, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στο σολάριουμ. Ωστόσο, αυτή η γρήγορη μέθοδος μαυρίσματος είναι προτιμότερο να αποφεύγεται, καθώς έχει αποδειχθεί πως η έκθεση στην ακτινοβολία του βλάπτει το δέρμα. Αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση κάποιου είδους δερματικού καρκίνου και προκαλεί πρόωρη γήρανση.

Αν όμως θέλετε οπωσδήποτε να διατηρήσετε το μαύρισμα σας όλο το χρόνο, μπορείτε να καταφύγετε σε κάποια κρέμα self tan. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να περιέχει extra υδατικές ουσίες και να μην είναι κάποια που θα κάνει το δέρμα σας ξηρό.

8. Σκασίματα και κνησμός

Αν παρατηρήσετε πως έχετε κάποια δερματικά σκασίματα και φαγούρα, τα οποία δεν περιορίζονται και δεν αντιμετωπίζονται με τις κοινές ενυδατικές κρέμες, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό. Πιο συγκεκριμένα έναν δερματολόγο, ο οποίος θα σας προτείνει την κατάλληλη για το πρόβλημα σας μέθοδο αντιμετώπισης.

Δοκιμάστε λοιπόν αυτές τις μικρές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το σκάσιμο του δέρματος και απαλλαγείτε από το ξεφλούδισμα και την φαγούρα.