Σπυράκια: Αντιμετωπίστε τα

Σπυράκια

Σπυράκια, ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των γυναικών! Πως τα αντιμετωπίζουμε, σε τι οφείλονται και τι πραγματικά είναι;

Ένα σπυράκι δημιουργείται όταν ο πόρος του δέρματος μας βουλώνει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα μικρό εξόγκωμα από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, που προσπαθούν να βγουν προς τα έξω, αλλά δεν τα καταφέρνουν ή από το πύον που δημιούργησε ο οργανισμός για να καταπολεμήσει κάποια μικρόβια που εισέβαλαν σ’ αυτόν. Αυτό που ουσιαστικά δημιουργεί το βούλωμα των πόρων είναι οι σμηγματοειδείς αδένες, αφού ο οργανισμός μας για να διατηρήσει το δέρμα μας υγιές, παράγει σμήγμα.

Οι πιο συχνοί λόγοι που βγάζουμε σπυράκια είναι οι μολύνσεις, οι τραυματισμοί ενός πόρου, οι αλλεργίες, το στρες, η βρωμιά από εξωτερικούς παράγοντες (καυσαέρια, ατμοσφαιρικά μικρόβια που κολλάνε στο δέρμα μας κλπ), η εφηβεία, οι ορμονικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής κλπ.

Αν τα σπυράκια που βγάζουμε είναι συστηματικά, τότε μιλάμε για ακμή, με την οποία θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο μας. Προσοχή όμως: Η ακμή είναι κάτι τελείως διαφορετικό και οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

  • Τι πρέπει να κάνουμε εμείς για τα σπυράκια;

Ο οργανισμός μας από μόνος του έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει κάτι από την αρχή ως το τέλος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να τα αφήσετε να κάνουν τον κύκλο τους.

  • Γενικά:
  1. Αποφύγετε να τα πειράζετε και να τα ακουμπάτε.
  2. Αποφύγετε το makeup σε αυτή την περιοχή, γιατί μεγαλώνετε το πρόβλημα κι άλλο, αντί για να το βοηθάτε!
  3. Αν κάποιο σπυράκι επιμένει και δεν φύγει μετά από κάποιον καιρό, επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.
  4. Καθαρίζετε το πρόσωπο σας όσο πιο καλά μπορείτε για να μην βουλώνουν οι πόροι και δημιουργούνται τα σπυράκια.
  5. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή σας. Αποφύγετε τα λίπη και τις σοκολάτες, τροφές που πολύ συχνά συντελούν στο να βγάλουμε σπυράκια. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τους πειράζουν αυτές οι τροφές, αλλά κάποιες άλλες, τις οποίες θα πρέπει να βρείτε και να αποφεύγετε.
  • Φυσική μάσκα προσώπου για τα σπυράκια:

Θα χρειαστείτε μόνο πορτοκάλια. Πάρτε λοιπόν τις φλούδες τους, κόψτε τις και αφήστε τις να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος για 4-5 μέρες. Στη συνέχεια πάρτε τη σκόνη που θα δημιουργήσουν, βάλτε την σε ένα βαζάκι και κάθε φορά που πλένετε το πρόσωπο σας, μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, αλλά αυτή τη σκόνη. Βοηθάει το πρόσωπο να είναι καθαρό και να δροσιστεί. Καλό θα ήταν να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία κάθε 2-3 μέρες.