Φτιάξτε το δικό σας ενυδατικό σαπούνι

Σαπούνι

Το σαπούνι είναι απαραίτητο για την καθημερινή καθαριότητα του σώματος, αλλά και του προσώπου σας. Γιατί λοιπόν να μην δημιουργήσετε το δικό σας φυσικό σαπούνι, το οποίο και πιο οικονομικό θα είναι και θα προέρχεται από τα χεράκια σας… Δείτε τα υλικά και την συνταγή.

Πως να φτιάξετε το δικό σας ενυδατικό σαπούνι:

Θα χρειαστείτε:

– 1/2 κουταλιά της σούπας καροτέλαιο
– 1/2 κουταλιά της σούπας σιτέλαιο
– 3-4 κουταλιές της σούπας αιθέρια έλαια
– 220 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 15 γραμμάρια λάδι αβοκάντο
– 30 γραμμάρια λάδι τζοτζόμπα
– 65 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
– 125 γραμμάρια καυστικό νάτριο (αλισίβα)
– 170 γραμμάρια καστορέλαιο
– 175 γραμμάρια φοινικέλαιο
– 225 γραμμάρια λάδι καρύδας
– 350 γραμμάρια νερό

Τρόπος παρασκευής:

Βάλτε στο νερό το καυστικό νάτριο και ανακατέψτε τα πολύ καλά, προσέξτε όμως γιατί η θερμοκρασία του μείγματος θα ανέβει πολύ και μπορεί να καείτε. Στη συνέχεια αφήστε το μείγμα όλη τη νύχτα να κρυώσει. Προσοχή: Η θερμοκρασία του θα πρέπει να φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το ελαιόλαδο, το καστορέλαιο, το αμυγδαλέλαιο, το λάδι τζοτζόμπα και το λάδι αβοκάντο και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Τέλος, προσθέστε το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο, που είναι σε ημιστερεή μορφή και θερμάνετε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήστε το να κρυώσει μέχρι να φτάσει τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια φορώντας γάντια βάλτε την αλισίβα στα λάδια, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Έπειτα, ρίξτε το σιτέλαιο, το καροτέλαιο και τα αιθέρια έλαια της επιλογής σας με συνεχή ανάδευση και χύστε το μείγμα σε ένα καλούπι, κάποιο κουτάκι ή ακόμα και τα φορμάκια του κέικ. Σε 5 ημέρες το σαπούνι σας θα είναι έτοιμο.

Αν θέλετε να το κάνετε πιο εντυπωσιακό, μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ροδοπέταλα, μπαχαρικά κλπ, αρκεί να βάλετε τη μισή ποσότητα του μείγματος (δηλαδή του σαπουνιού πριν σκληρύνει) στο καλούπι, να προσθέσετε τα διακοσμητικά σας και έπειτα την υπόλοιπη ποσότητα.

Ακόμα πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καλούπι σε περίεργο σχήμα, όπως καρδούλες, αστεράκι κλπ, όπως αυτά που φτιάχνετε τα κουλουράκια σας.

Μπορείτε ακόμη να το προσφέρεται και ως δώρο σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο. Θα είναι κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια σας, με αγάπη.

Δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!