Περιποίηση ποδιών

Περιποίηση ποδιών

Τα πόδια μας χρειάζονται συχνά περιποίηση και ειδική φροντίδα για να παραμείνουν όμορφα και βελούδινα. Η δημιουργία σκληρύνσεων και η αφυδάτωση τους είναι πολύ εύκολο να εμφανιστούν, αλλά θέλουν ειδική μεταχείριση για να αντιμετωπιστούν.

Αυτό δεν σημαίνει πως είναι δύσκολο να αποκτήσετε και πάλι όμορφα και βελούδινα πέλματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές των ειδικών και το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει. Τα πόδια σας θα είναι πάλι απαλά και μαλακά σαν μωρού.

Δείτε τα βήματα για την σωστή περιποίηση ποδιών:

1ο βήμα: Ξεκουράστε τα πόδια σας

Πρώτα απ’ όλα φροντίστε να ξεκουράσετε τα πόδια σας και να διώξετε το πρήξιμο. Γι’ αυτό καλό θα είναι να ξαπλώσετε και να βάλετε κάπου ψηλά τα πόδια σας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε παπούτσια που δεν κουράζουν τα πόδια σας και να χάσετε το περιττό βάρος.

Επίσης, για να ξεκουράσετε τα πέλματα σας, μπορείτε να κάνετε ένα ποδόλουτρο με μία χούφτα μαγειρικό αλάτι ή άλατα μπάνιου και 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας διαλυμένα σε χλιαρό νερό.

Ή να φτιάξετε μια μάσκα με 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα, 1 κουταλιά άρνικα, 2 κουταλιές φρέσκα φύλλα μέντας, 6 κουταλιές γιαούρτι και 1 αγγουράκι. Απλά βάλτε στο μπλέντερ τα υλικά αυτά και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Απλώστε τη μάσκα στα πόδια, αφήστε τη να στεγνώσει και ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως, η μέντα ξεκουράζει και αναζωογονεί, η άρνικα ανακουφίζει, μειώνει την κατακράτηση υγρών και τα πρηξίματα, ενώ το γιαούρτι ανακουφίζει και δροσίζει.

Καλό θα είναι να γνωρίζετε πως κάθε πέλμα αποτελείται από 30 αρθρώσεις, 26 οστά, νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και μυς. Αυτά όλα συνεργάζονται για να μπορέσουν να κάνουν κάποιες δυναμικές καμπύλες και να καταφέρουν να σηκώσουν το σωματικό σας βάρος.

2ο βήμα: Αφαιρέστε τις σκληρύνσεις από τα πέλματα

Το περπάτημα προκαλεί τριβή ανάμεσα στην επιδερμίδα του ποδιού και τα παπούτσια δημιουργώντας σκληρύνσεις στα πέλματα. Προκειμένου να απαλλαγείτε από αυτές τις σκληρύνσεις θα πρέπει να τρίβετε καθημερινά τις φτέρνες σας με την ελαφρόπετρα ή τη ράσπα. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρέσετε σιγά σιγά το σκληρό δέρμα και δεν θα προκαλέσετε ερεθισμό ή πόνο στα πέλματα σας.

Φροντίστε επίσης να εφαρμόσετε στα πόδια σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μια παχιά στρώση ενυδατικής κρέμας, κρέμας κατά των σκληρύνσεων ή βαζελίνης. Μετά φορέστε ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες και πέστε για ύπνο.

Μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε την δική σας ενυδατική κρέμα για τα πόδια. Θα χρειαστείτε: 2 κουταλάκια βάμμα καλέντουλας, 1 κουταλιά άνθη χαμομηλιού, 2 κουταλιές πέταλα καλέντουλας και 2 κουταλιές βούτυρο κακάο. Για την δημιουργία της αρχικά ζεσταίνετε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί, προσθέστε τα άνθη χαμομηλιού, τα πέταλα και το βάμμα καλέντουλας και ανακατέψτε πολύ καλά. Μετά απλώστε την κρέμα στα πόδια σας, κάνοντας μασάζ και απολαύστε τις βελούδινες φτέρνες σας.

3ο βήμα: Αντιμετωπίστε την ξηρότητα των ποδιών με έλαια

Η αφυδάτωση των πελμάτων είναι κάτι το συνηθισμένο και αυτό διότι τα πέλματα δεν διαθέτουν σμηγματογόνους αδένες. Για να αντιμετωπίσετε την ξηρότητα που μπορεί να εμφανιστεί στα πόδια σας θα πρέπει να τους προσφέρετε μια νότα δροσιάς. Και τι καλύτερο από μια κρέμα που να περιέχει φυτικά εκχυλίσματα και έλαια βάσης, τα οποία έχουν ιδιότητες που ταιριάζουν στις ανάγκες σας.

Δείτε λοιπόν 3 υπέροχα έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν στην σωστή περιποίηση των ποδιών σας.

Έλαιο Jojoba:

Πρόκειται για ένα έλαιο που δημιουργείται από σπόρους ενός φυτού που βρίσκουμε στην έρημο, το λεγόμενο Simmondsia Chinensis. Η υφή του, η οποία είναι μη λιπαρή, θυμίζει περισσότερο υγρό κερί, παρά λάδι. Συμβαδίζει αρμονικά με την επιδερμίδα, αφού εμφανίζει ιδιαίτερη ομοιότητα με το ανθρώπινο σμήγμα. Έχει εξαιρετικές ενυδατικές ιδιότητες, απορροφάται αμέσως από την επιδερμίδα και βοηθάει στην καταπολέμηση των ξηρών και αφυδατωμένων δερμάτων. Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Ε και έχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα της υγρασίας μιας επιδερμίδας, λόγω των εξισορροπητικών και μαλακτικών ιδιοτήτων του, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την ελαστικότητα του δέρματος.

Αμυγδαλέλαιο:

Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, λιπαρά οξέα και βιταμίνες και παράγεται από καρπούς του δέντρου Prunis Dulcis. Αν χρησιμοποιηθεί εξωτερικά σε τακτική βάση μπορεί να μαλακώνει το άγριο δέρμα, να απαλύνει τις ρυτίδες, να θρέψει τις ξηρές επιδερμίδες, να καθαρίζει αποτελεσματικά τις ευαίσθητες επιδερμίδες χωρίς να τις ερεθίζει και να σκληρύνει τα νύχια.

Εκχύλισμα Αλόης:

Αξίζει να σημειωθεί πως τα είδη της αλόης που υπάρχουν στην φύση είναι περίπου 200, με την Aloe Vera να θεωρείται το αποτελεσματικότερο θεραπευτικό βότανο. Το όνομα της είναι λατινικό και σημαίνει «Αληθινή Αλόη». Οι βιταμίνες που διαθέτει η αλόη είναι οι B1, B2, B6 και C, ενώ περιέχει και πλήθος μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το gel αλόης που προέρχεται από το εσωτερικό των φύλλων της συντελεί στην αναδόμηση των κυττάρων και ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα, προσφέροντας της παράλληλα και καταπραϋντική δράση.

Ως ένα συστατικό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κοσμετολογία, η αλόη έχει σημαντικές καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες. Με εξωτερική επάλειψη μπορεί να επουλώσει πληγές και εγκαύματα, προσφέροντας αντιβακτηριακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, διαθέτει ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, αφού έχει την ικανότητα να δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα. Αυτό το φιλμ συγκρατεί την υγρασία την επιδερμίδας και δεν την αφήνει να αφυδατωθεί. Τέλος, έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης να καθυστερεί την γήρανση και να ενισχύει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.