Tips για προστασία από το κρύο

Προστασία από το κρύο

Βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες, η ξηρή ατμόσφαιρα στους θερμαινόμενους χώρους και η συνεχής εναλλαγή κρύου-ζέστης ταλαιπωρεί την επιδερμίδα μας, η οποία γίνεται ευαίσθητη, ανελαστική, εμφανίζει κοκκινίλες και ξηρότητα, τα χείλη μας σκάνε και τα μαλλιά μας χάνουν τη λάμψη τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Πρόσωπο:

Το δέρμα του προσώπου μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και άμεσα εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία με αποτέλεσμα ακόμα και στις λιπαρές επιδερμίδες να παρατηρείται ερεθισμός και αφυδάτωση. Για να περιορίσουμε τα φαινόμενα αυτά πρέπει να χρησιμοποιούμε ενυδατικά προϊόντα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, κρέμα ημέρας με λιπιδικούς παράγοντες όπως κεραμίδια, έλαια, γλυκερίνη ή βούτυρο καριτέ και για το ντεμακιγιάζ να χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση γαλάκτωμα και λοσιόν.

  • Χείλη:

Πρώτα τα χείλη μας είναι αυτά που επηρεάζονται από το κρύο. Για να τα προστατεύσουμε λοιπόν πρέπει συχνά να απλώνουμε ενυδατικό lip balm, βούτυρο καριτέ ή βαζελίνη.

  • Σώμα:

Την ίδια ανάγκη για προστασία έχει και το σώμα μας παρόλο που προστατεύεται από τα ζεστά ρούχα. Το δέρμα γίνεται ευαίσθητο, παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης και ερεθισμούς. Το ντους πρέπει να διαρκεί λίγη ώρα και το νερό να μην είναι καυτό, ενώ για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να επιλέξουμε αφρόλουτρα με ενυδατικούς παράγοντες ή απαλά σαπούνια με ουδέτερο pH. Μετά το μπάνιο είναι η κατάλληλη στιγμή για να χρησιμοποιήσουμε ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος, επιμένοντας στις πιο ξηρές περιοχές όπως οι αγκώνες και οι φτέρνες.

  • Χέρια:

Τα χέρια μας τα προστατεύουμε φορώντας γάντια και πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας μια κρέμα χεριών και να τη χρησιμοποιούμε κάθε φορά που τα αισθανόμαστε ξηρά.

  • Μαλλιά:

Και για τα μαλλιά η ενυδάτωση είναι το σημείο που εστιάζουμε την προσοχή μας. Φορώντας καπέλο ή σκούφο δεν προστατεύονται επαρκώς από το κρύο και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να χρησιμοποιούμε ενυδατικά προϊόντα με μαλακτικά συστατικά, μετά το λούσιμο να απλώνουμε conditioner και τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα να κάνουμε θεραπεία με μάσκα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν χρησιμοποιείτε συχνά μπιστολάκι ή σίδερο, λόγω της υπερβολικής θερμότητας που καταπονεί τα μαλλιά.

  • Extra tips:

1) Αυξήστε την ποσότητα νερού που καταναλώνετε γιατί μόνο η εξωτερική ενυδάτωση δεν είναι αρκετή. Επίσης, η κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ξηρών καρπών είναι απαραίτητη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

2) Μην ξεχνάτε ότι η ακτινοβολία του ήλιου παραμένει δυνατή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εντείνεται τις ηλιόλουστες μέρες, οπότε η χρήση αντηλιακής κρέμας τουλάχιστον για το πρόσωπο είναι απαραίτητη.