Η συνήθεια που έγινε λατρεία: Γιατί ΟΛΟΙ οι νέοι φορούν all star;

Η συνήθεια που έγινε λατρεία: Γιατί ΟΛΟΙ οι νέοι φορούν all star;

Πρόκειται για τα παπούτσια που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Έχουν γίνει λατρεμένη συνήθεια, διαχρονική μόδα και έχουν κατακλείσει τον κόσμο. Ο λόγος για τα κλασσικά All Star της εταιρείας Converse.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το συγκεκριμένο είδος παπουτσιού, τα λεγόμενα «σταράκια» έχει τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο; Που όλοι τα φοράνε κάθε ώρα και στιγμή; Που οι νέοι το έχουν κάνει πλέον δεύτερο δέρμα τους και το φοράνε πάντα και παντού;

Πως μπορούν να φορεθούν τα All Star

Τα All Star είναι ένα είδος παπουτσιού που πλέον φοριέται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως καιρού, αφού πλέον θα δούμε πολλούς νέους να τα φοράνε ακόμα και τον Χειμώνα.

Ταιριάζουν με φόρμες, με τζιν, με οποιοδήποτε είδος παντελονιού (κολάν, ελαστικό, δερμάτινο), αλλά και με φούστες ή φορέματα. Επίσης, στις μέρες μας δεν είναι σπάνιο και το φαινόμενο του να συνδυάζουν ένα κουστούμι με All Star. Το είδαμε από τον Λάκη Λαζόπουλο στην εκπομπή του, αλλά και από πολλούς ανθρώπους ακόμα και στον γάμο τους. Γαμπροί, νύφες και παρανυφάκια συνδυάζουν το κουστούμι ή το νυφικό τους με All Star, δίνοντας του έτσι μια πιο ιδιαίτερη αίσθηση χαλαρότητας και boho στυλ.

All Star (1)

Πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα All Star και για ποιο λόγο δημιουργήθηκαν;

Τα «σταράκια» πρωτοεμφανίστηκαν πριν περίπου 100 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Converse, που ιδρύθηκε το 1908 στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης από τον Μαρκίς Μιλς Κόνβερς, είχε ως βασικό της προϊόν τα παπούτσια με σόλα από καουτσούκ. Αρχικά και μέχρι το 1910 παρήγαγε καθημερινά 4.000 ζευγάρια παπουτσιών. Ενώ το 1915 ξεκίνησε την παραγωγή παπουτσιών για τένις και το 1917 δημιούργησε τα All Star που ήταν κατά αποκλειστικότητα παπούτσια για μπάσκετ.

Όταν τελείωσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, οι ομάδες μπάσκετ πίεσαν την εταιρεία να τα εξελίξει τα και να αρχίσει να τα βγάζει σε περισσότερα χρώματα και σχέδια. Ο λόγος ήταν πως ήθελαν να ταιριάζουν περισσότερο με τις εμφανίσεις τους.

All Star (2)

Έτσι κι έγινε. Ενώ μέχρι τότε τα All Star έβγαιναν κυρίως σε μαύρο χρώμα, πλέον υπάρχουν αμέτρητα χρώματα και σχέδια για να μπορείτε να επιλέξετε.

All Star (3)

Τα σταράκια έφτασαν στο απόγειο τους κατά τις δεκαετίες του ’50s και ’60s. Τότε δηλαδή που οι καλλιτέχνες, αλλά και νέοι της εποχής κατάλαβαν πως τα παπούτσια αυτά είναι ιδανικά και βολεύουν πάρα πολύ στον χορό και το τραγούδι. Ήταν τότε που το twist και όλοι οι άλλοι γρήγοροι χοροί είχαν την τιμητική τους.

Με αυτό τον απλό τρόπο, τα All Star κατακλύζουν τον κόσμο και γίνονται το Νο1 αγαπημένο παπούτσι όλων.

All Star (4)

Τι σημαίνει σήμερα All Star;

Τα All Star σήμερα έχουν γίνει θεσμός και δεν είναι απλά ένα κοινό ζευγάρι sneakers. Αποτελούν το αγαπημένο παπούτσι όλων, μικρών και μεγάλων που δεν το αποχωρίζονται ποτέ.

Αποτελείται από βαμβακερό ύφασμα στο πάνω μέρος του και μύτη – σόλα από καουτσούκ. Διαθέτουν μικρή γλώσσα, η οποία ξεχωρίζει λίγο από το παπούτσι και βγαίνουν τόσο στο κλασσικό κοντό τους, όσο και σε μποτάκια. Είναι πολύ μαλακά, πάρα πολύ άνετα και έχουν γίνει must.

Αν και τα κλασσικά All Star ήταν με βαμβακερό ύφασμα, πλέον η Converse τα έχει εξελίξει και χρησιμοποιεί και δέρμα. Τα χρώματα είναι άπειρα, ενώ δεν λείπουν και τα διάφορα σχέδια, μοτίβα που τα κάνουν ακόμη πιο ξεχωριστά.

All Star (5)

Ποιος είναι όμως ο λόγος που τα All Star αποτελούν ακόμη τα κορυφαία στο είδος τους;

Αν και πολλές ακόμη γνωστές φίρμες, όπως τα VANS, τα DC και τα Ambercombie & Fitch, έχουν ήδη σχεδιάσει και βγάλει στο εμπόριο παρόμοια παπούτσια, τα All Star παραμένουν στην κορυφή. Ο λόγος, όπως δηλώνουν κάποιοι, είναι το γεγονός πως βγήκαν πρώτα και μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα. Τα All Star πρόλαβαν να πρωτοπορήσουν και η ποικιλία τους πλέον είναι τεράστια.

All Star (7)

Ποιο είναι το βασικότερο μειονέκτημα που έχουν τα σταράκια;

Το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι αν φορεθούν πολύ, μυρίζουν. Θέλουν επομένως πολύ προσοχή και σωστή συντήρηση για να αποφύγετε αυτή την άσχημη κατάληξη.