Το καλύτερο προϊόν ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών για κάθε επιδερμίδα

Ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών (1)

Το μακιγιάζ αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα κάθε γυναίκας για να δείχνει όμορφη, λαμπερή και νέα. Όμως δεν αρκεί να γνωρίζουμε τη σωστή διαδικασία για το καθημερινό μακιγιάζ, αν δεν φροντίζουμε πρώτα απ’ όλα την βάση του, δηλαδή την επιδερμίδα μας.

Ένας καθαρός και λείος «καμβάς» θα βοηθήσει το μακιγιάζ να στρώσει πολύ πιο όμορφα. Πως όμως θα το πετύχουμε αυτό;

Πέρα από τον καθημερινό πρωινό και βραδινό καθαρισμό του προσώπου, σημαντικό είναι και το σωστό ντεμακιγιάζ. Δηλαδή η σε βάθος αφαίρεση των ρύπων, του makeup, της μάσκαρα και των υπολοίπων καλλυντικών που θα αφήσει την επιδερμίδα μας καθαρή να αναπνέει και έτοιμη για την φυσική της βραδινή αναζωογόνηση.

Αν κοιμηθούμε χωρίς να ξεβαφτούμε, το επόμενο πρωί η επιδερμίδα μας θα δείχνει άτονη, θαμπή και γενικότερα κουρασμένη. Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστούν και ενοχλητικά σπυράκια. Ο λόγος είναι πως το makeup φράσσει τους πόρους του δέρματος και δεν το αφήνει να αναπνεύσει και να αναζωογονηθεί όπως κάνει κάθε νύχτα. Επίσης, ένα βρώμικο από ρύπους και καλλυντικά πρόσωπο δεν μπορεί να απορροφήσει σε βάθος τα ευεργετικά συστατικά μιας κρέμας.

Ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών (2)

Τι προϊόντα ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών υπάρχουν;

Στα καταστήματα καλλυντικών θα βρούμε πληθώρα προϊόντων που χρησιμοποιούνται για να ξεβαφτούμε, αφαιρώντας ακόμη και το τελευταίο ίχνος μακιγιάζ. Ποιο είναι όμως το καταλληλότερο για την δική μας επιδερμίδα και πως χρησιμοποιείται; Δείτε στη συνέχεια τις βασικές κατηγορίες ντεμακιγιάζ ματιών και προσώπου και ανακαλύψτε το ιδανικό για τις δικές σας ανάγκες.

Πριν όμως προχωρήσουμε στα προϊόντα demakeup, ας ρίξουμε μια πρώτη ματιά στο καλύτερο καθαριστικό για το μακιγιάζ ανάλογα με την επιδερμίδα μας.

Λιπαρή επιδερμίδα: Ιδανικά είναι το oil free προϊόντα σε γαλάκτωμα ή τα διφασικά ντεμακιγιάζ.
Κανονική επιδερμίδα: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τόσο γαλάκτωμα, όσο και αφρό ή gel καθαρισμού προσώπου.
Ξηρή επιδερμίδα: Το γαλάκτωμα και η χρήση ενυδατικής λοσιόν το πρωί αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό. Εξίσου όμως αποτελεσματικά είναι και τα διφασικά ντεμακιγιάζ με λάδι.
Μεικτή επιδερμίδα: Αν το δέρμα μας τείνει προς το λιπαρό, τότε χρησιμοποιούμε προϊόντα ντεμακιγιάζ για λιπαρή επιδερμίδα. Αντίθετα αν τείνει προς το ξηρό, καλλυντικά για ξηρή επιδερμίδα.
Δέρμα με ακμή: Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας και επιλέξτε το καλύτερο φαρμακευτικό σαπούνι. Ιδανικά είναι τα προϊόντα καθαρισμού με σαλικυλικό οξύ και τα αφρώδη.
Ευαίσθητη επιδερμίδα: Είναι προτιμότερα τα διαλύματα καθαρισμού, όπως το διφασικό ντεμακιγιάζ που αφαιρεί απαλά κάθε ίχνος. Ακόμη καλύτερο είναι το νερό ντεμακιγιάζ.

Μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Μπορεί τα μαντηλάκια demakeup να αποτελούν την πιο εύκολη και γρήγορη λύση για να ξεβαφτούμε, ωστόσο δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Ο λόγος είναι πως δεν έχουν την δυνατότητα να αφαιρούν σε βάθος το μακιγιάζ, ειδικά αν πρόκειται για αδιάβροχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραμένει το δέρμα μας βρώμικο και ανήμπορο να αναζωογονηθεί σε βάθος. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιώντας ένα υγρό μαντηλάκι ντεμακιγιάζ αφήνουμε κάποια σημεία του προσώπου (π.χ. στη γραμμή των μαλλιών) χωρίς να τα ξεβάψουμε.

Επομένως, ακόμη κι αν δεν έχουμε κάνει ένα πλήρες μακιγιάζ, αλλά ένα ελαφρύ που αφαιρείται 100% με τα υγρά μαντηλάκια, δεν θα πρέπει να παραλείπουμε το πλύσιμο με ένα ήπιο καθαριστικό προσώπου και άφθονο χλιαρό νερό. Αυτό είναι απαραίτητο διότι το υγρό που διαθέτουν τα μαντηλάκια περιέχει χημικά στοιχεία που θα πρέπει να ξεπλυθούν.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για ευαίσθητες επιδερμίδες, ιδανικά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ είναι αυτά που δεν περιέχουν αλκοόλ.

Προσοχή, όταν αναφερόμαστε σε υγρά μαντηλάκια δεν εννοούμε τα μωρομάντηλα, αλλά τα καλλυντικά υγρά μαντηλάκια. Κι αυτό διότι τα μωρομάντηλα μπορεί να αφαιρούν το μακιγιάζ, αλλά δεν το κάνουν με τον σωστό τρόπο.

Ντεμακιγιάζ ματιών και προσώπου με λάδι

Τα demakeup σε μορφή λαδιού είναι ιδανικά για το έντονο και σκληρό μακιγιάζ, όπως το αδιάβροχο. Μπορούν βέβαια να χρησιμοποιηθούν εξίσου αποτελεσματικά και με το απλό μακιγιάζ. Λόγω της ενυδατικής ιδιότητας του λαδιού, το cleansing oil προϊόν είναι ιδανικό και για ξηρές επιδερμίδες.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους τύπους επιδερμίδας, ακόμη και σε λιπαρή ή με τάση για ακμή. Αρκεί να μην περιέχει ορυκτά έλαια (ορυκτέλαιο, βαζελίνη ή παραφίνη) που τείνουν να επιδεινώνουν την ακμή, φράσσοντας παράλληλα και τους πόρους του προσώπου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να απλώσουμε σε στεγνό δέρμα με στεγνά και καθαρά χέρια λίγο λάδι. Μετά να το τρίψουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις για να «σπάσει» και να αφαιρέσει το μακιγιάζ. Ολοκληρώνουμε ξεπλένοντας το με άφθονο χλιαρό νερό και έτσι διώχνουμε κάθε ίχνος μακιγιάζ και ρύπου από την επιδερμίδα μας, χωρίς να φύγουν τα απαραίτητα φυσικά έλαια του δέρματος.

Εναλλακτικά, κάποια προϊόντα καθαρισμού με λάδι εφαρμόζονται με δίσκους ντεμακιγιάζ. Απλά ρίχνουμε μερικές σταγόνες στο βαμβάκι και με απαλές ταμποναριστές κινήσεις αφαιρούμε το μακιγιάζ.

Θα πρέπει όμως μετά το cleansing oil να πλένουμε το πρόσωπο και με ένα ήπιο σαπούνι ή καθαριστικό προσώπου. Και βέβαια δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση με την κατάλληλη κρέμα προσώπου και ματιών.

Ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών (4)

Μικκυλιακό νερό ντεμακιγιάζ (Micellar water)

Πρόκειται για ένα καθαριστικό προσώπου που έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Αφαιρεί σε βάθος το μακιγιάζ μαζί με όλους τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στην επιδερμίδα μας. Μετά την εφαρμογή του δεν είναι απαραίτητο να το ξεπλύνουμε, διότι δεν αφήνει λιπαρά κατάλοιπα και καθαρίζει πολύ καλά από την επιδερμίδα.

Είναι ιδανικό για όλους τους τύπους δέρματος, συμπεριλαμβανομένων και των ευαίσθητων, δυσανεκτικών, λιπαρών ή με τάση για ακμή. Επίσης, έχει την ικανότητα να προσφέρει πλούσια ενυδάτωση, γεγονός που το κάνει κατάλληλο και για τα αφυδατωμένα – ξηρά πρόσωπα.

Το μυστικό του κρύβεται στα μικκύλια που περιέχει το νερό. Τι είναι αυτά; Πρόκειται για μικροσκοπικά μόρια ελαίων τα οποία με την ελαφριά πίεση που ασκείται προς το δέρμα και χωρίς τρίψιμο, ανοίγουν και μαγνητίζουν όλους τους ρύπους, το σμήγμα, καθώς και το μακιγιάζ.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε σε έναν demakeup δίσκο λίγο Micellar water και να το περάσουμε απαλά πάνω από το δέρμα μας. Στην περιοχή των ματιών, θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε το βαμβάκι για μερικά δευτερόλεπτα πάνω στο βλέφαρο και στη συνέχεια με μια κίνηση προς την άκρη του ματιού να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ μας.

Διφασικό ντεμακιγιάζ ματιών και προσώπου

Τα διφασικά demakeup προϊόντα είναι αυτά που περιέχουν τόσο λάδι, όσο και νερό. Τα δυο αυτά υλικά αναμειγνύονται μεταξύ τους με ανακίνηση πριν από κάθε εφαρμογή του προϊόντος. Η χρήση τους είναι ιδανική ακόμη και για το σκληρό αδιάβροχο μακιγιάζ προσώπου και ματιών.

Το λάδι που περιέχει είναι ιδανικό για να σπάει και να ξεφάβει το μακιγιάζ. Από την άλλη, το νερό καταπραΰνει την επιδερμίδα και την ενυδατώνει.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Ανακινούμε το δοχείο μέχρι να αναμειχθούν οι δυο φάσεις του demakeup και στη συνέχεια βάζουμε σε έναν δίσκο ντεμακιγιάζ μερικές σταγόνες. Ακουμπάμε απαλά το βαμβάκι για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στο μάτι μας και μετά από λίγο τραβώντας το ελαφρώς προς την εξωτερική γωνία του ματιού απομακρύνουμε κάθε ίχνος μακιγιάζ.

Προσοχή, δεν θα πρέπει να κάνουμε έντονες, βίαιες και μπρος πίσω κινήσεις. Έτσι, μαζί με την αφαίρεση του μακιγιάζ, ενδέχεται να τραυματίσουμε τις ευαίσθητες βλεφαρίδες και την περιοχή γύρω από το μάτι. Πιο συγκεκριμένα, η έντονη αυτή κίνηση μπορεί να χαλαρώσει το δέρμα, δημιουργώντας πιο γρήγορα ρυτίδες, αλλά και μαύρους κύκλους.

Αφού ξεβαφτούμε πλήρως, πλένουμε καλά το πρόσωπο μας με ένα ήπιο σαπούνι ή προϊόν καθαρισμού προσώπου. Τέλος, εφαρμόζουμε την ενυδατική κρέμα ματιών και προσώπου μας.

Γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ

Το γαλάκτωμα μπορεί να ξεβάψει ακόμη και το αδιάβροχο μακιγιάζ, ενυδατώνοντας παράλληλα την επιδερμίδα. Ωστόσο μετά την χρήση του θα πρέπει απαραιτήτως να το ξεπλύνουμε. Ο λόγος είναι πως αφήνει ένα λιπαρό φιλμ σε συνδυασμό με ίχνη μακιγιάζ και ρύπων που μπλοκάρουν τους πόρους του δέρματος και δημιουργούν μαύρα στίγματα και σπυριά.

Σε περίπτωση που δεν θέλουμε να πλυθούμε με ένα ειδικό ήπιο σαπούνι για το πρόσωπο, οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε τουλάχιστον μια τονωτική λοσιόν προσώπου χωρίς οινόπνευμα ή ένα μικκυλιακό νερό.

Το γαλάκτωμα προσώπου εφαρμόζεται με δίσκους ντεμακιγιάζ κάνοντας απαλές κινήσεις και αφήνοντας το ελαφρώς στο σημείο των ματιών για να σπάσει το μακιγιάζ. Η διαδικασία αφαίρεσης του μακιγιάζ έχει ολοκληρωθεί όταν το βαμβάκι παραμένει λευκό, χωρίς ίχνη μακιγιάζ ή ρύπων.

Gel καθαρισμού προσώπου

Τα τζελ καθαρισμού είναι προϊόντα σε μορφή υγρού σαπουνιού τα οποία δημιουργούν αφρό. Απομακρύνουν το μακιγιάζ, καθαρίζοντας σε βάθος την επιδερμίδα και χαρίζοντας της μια υγιή, λαμπερή και όμορφη όψη. Επίσης, είναι πολύ απαλά για το δέρμα και του προσφέρουν την τόνωση που χρειάζεται.

Αρχικά πλένουμε καλά τα χέρια μας. Ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό στο πρόσωπο μας για να ανοίξουν οι πόροι και να καθαρίσουν καλύτερα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα του τζελ καθαρισμού στα χέρια μας και το τρίβουμε ελαφρώς για να γίνει αφρός. Μετά το απλώνουμε στο πρόσωπο με απαλές κυκλικές κινήσεις και ξεπλένουμε με κρύο νερό για να συσφίξουμε τους πόρους. Σκουπίζουμε ταμποναριστά το πρόσωπο με μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόζουμε την κρέμα μας.

Ντεμακιγιάζ με μικροΐνες

Πρόκειται για μια νέα επιλογή αφαίρεσης του μακιγιάζ που δεν χρειάζεται κάποιο καλλυντικό προϊόν, απλά λίγο νερό και το ειδικό «σφουγγαράκι» με μικροΐνες. Το σχήμα του ποικίλει και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο γάντι, την πετσέτα ή το κυκλικό σφουγγαράκι το ιδανικό για εμάς.

Χρησιμοποιείται απλά βρεγμένο με λίγο νερό, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις στο πρόσωπο και τα μάτια. Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, χωρίς να την ερεθίζει όπως κάνουν τα χημικά των άλλων προϊόντων ντεμακιγιάζ και δεν επηρεάζει το φυσικό προστατευτικό στρώμα της.

Ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών (3)

Φυσικό ντεμακιγιάζ

Η φύση έχει άπλετα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αφαιρέσουμε φυσικά το μακιγιάζ μας χωρίς να ταλαιπωρήσουμε καθόλου το δέρμα ή τις βλεφαρίδες μας. Ανακαλύψτε μερικές εύκολες σπιτικές συνταγές για φυσικό ντεμακιγιάζ μέσα από το σχετικό μας άρθρο. Το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα.

Μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτούς τους φυσικούς τρόπους αφαίρεσης του μακιγιάζ ή απλά να τους γνωρίζουμε για ώρα ανάγκης. Σε περίπτωση δηλαδή που ξεμείνουμε από το προϊόν ντεμακιγιάζ προσώπου ή ματιών που χρησιμοποιούμε. Είναι πιο απαλοί με το δέρμα και δεν το αφυδατώνουν, ενώ κάποιοι εξ αυτών το θρέφουν σε βάθος.

Μερικά ακόμη tips για σωστό ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών

  • Πλένουμε πάντα πολύ καλά τα χέρια μας πριν ξεκινήσουμε το ντεμακιγιάζ και τον καθαρισμό του προσώπου.
  • Επιλέγουμε το ιδανικό προϊόν για την αφαίρεση του μακιγιάζ ανάλογα με τον τύπο του δέρματος μας.
  • Στην περιοχή των ματιών χρησιμοποιούμε εξειδικευμένα προϊόντα και οφθαλμολογικά ελεγμένα, διότι η επιδερμίδα σε αυτό το σημείο είναι πιο ευαίσθητη.
  • Τοποθετούμε τον δίσκο ντεμακιγιάζ με το καλλυντικό της επιλογής μας για λίγα δευτερόλεπτα πάνω στο μάτι για να σπάσει το μακιγιάζ. Στη συνέχεια με απαλές κινήσεις από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία του ματιού αφαιρούμε το μακιγιάζ.
  • Δεν τρίβουμε με δύναμη τα μάτια για να τα ξεβάψουμε, διότι έτσι ταλαιπωρούμε τόσο το δέρμα, όσο και τις βλεφαρίδες.
  • Δεν χρησιμοποιούμε το βαμβάκι από την λερωμένη μεριά δεύτερη φορά, αλλά το γυρνάμε για να είναι καθαρό.
  • Τα προϊόντα καθαρισμού εφαρμόζονται στο πρόσωπο με απαλές κυκλικές κινήσεις.
  • Πάντα μετά το ντεμακιγιάζ ξεπλένουμε το πρόσωπο με άφθονο κρύο νερό για να φύγουν τα υπολείμματα.
  • Χρησιμοποιούμε πάντα καθαρή πετσέτα.
  • Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση της επιδερμίδας μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ.
  • Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε κάθε βράδυ καθαρισμό με κάποιο από τα προϊόντα ντεμακιγιάζ προσώπου και ματιών ακόμη κι αν δεν έχουμε ίχνος μακιγιάζ. Η επιδερμίδα μας χρειάζεται να είναι πλήρως καθαρή για να αναζωογονηθεί σε βάθος.