Το βούρτσισμα καταστρέφει τα μαλλιά;

Το βούρτσισμα καταστρέφει τα μαλλιά;

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει δύο πολύ διαφορετικές απόψεις για το εάν πρέπει ή όχι να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας για να παραμείνουν υγιή. Από τη μία πλευρά κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να βουρτσίζετε την κάθε τούφα πάνω από 100 φορές καθημερινά, ενώ από την άλλη κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα να μη βουρτσίζετε ποτέ τα μαλλιά σας, παρά μόνο να τα χτενίζετε με τα δάχτυλά σας ίσα-ίσα για να ξεμπερδευτούν.

Ποιοι όμως έχουν δίκιο; Η απάντηση είναι απλή: Εξαρτάται!

Από τι εξαρτάται το αν το βούρτσισμα καταστρέφει τα μαλλιά;

1. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε λάθος βούρτσα, δεν χωρίζετε πρώτα τα μαλλιά σας σε μικρές τούφες ή τα βουρτσίζετε όταν είναι βρεγμένα, τότε είναι πολύ πιθανό να καταστραφούν και να δημιουργηθεί ψαλίδα. Πρόκειται για ένα από τα συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών.

2. Σε περίπτωση όμως που δε συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Αντιθέτως, το βούρτσισμα όταν γίνεται σωστά μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη των μαλλιών δυναμώνοντας τους θύλακες των τριχών, απλώνοντας τα φυσικά έλαια του δέρματος του κεφαλιού ανάμεσα στις τρίχες.

3. Αν τα μαλλιά σας είναι λεπτά, πρέπει να χρησιμοποιείτε μια βούρτσα από σκληρή φυσική τρίχα (συνήθως αγριόχοιρου). 100 βουρτσίσματα η κάθε τούφα είναι πολλά αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε με 40-50. Χωρίστε τα μαλλιά σας σε δύο μέρη ακολουθώντας τη χωρίστρα, στη συνέχεια ξεχωρίστε μικρές τούφες και ξεκινήστε να βουρτσίζετε από τις άκρες προς τις ρίζες με φορά πάντα προς τις άκρες. Προσπαθήστε να μη βουρτσίζετε την ίδια τούφα δύο φορές συνεχόμενα.

4. Αν τα μαλλιά σας είναι χοντρά ή κατσαρά, ψάξτε για μια βούρτσα με αραιά δοντάκια, από αυτές που έχουν επικάλυψη στην άκρη. Όταν φεύγει η επικάλυψη θα πρέπει να αντικατασταθεί η βούρτσα.

5. Τα μαλλιά με χοντρές τρίχες, ειδικά αν είναι μακριά, πρέπει να βουρτσίζονται 50-100 φορές την ημέρα και ακόμα περισσότερες φορές αν το δέρμα στο κεφάλι είναι λιπαρό ενώ οι τρίχες στις άκρες ξηρές γιατί με το βούρτσισμα εξαπλώνονται τα φυσικά έλαια του δέρματος του κεφαλιού προς τις άκρες.