Τι να κάνετε για να μη λαδώνουν γρήγορα τα μαλλιά

Τι να κάνετε για να μη λαδώνουν γρήγορα τα μαλλιά

Ανήκετε στις γυναίκες που ταλαιπωρούνται με το γρήγορο λάδωμα των μαλλιών; Ακόμα κι αν έχετε δοκιμάσει να αλλάξετε σαμπουάν δεν έχετε δει καμία βελτίωση; Τότε ίσως να φταίει κάτι άλλο που δεν έχετε λάβει υπόψιν σας.

► Γιατί λαδώνουν γρήγορα τα μαλλιά;

Το πρόβλημα αυτό δημιουργείται από τις αυξημένες εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων. Πιο συγκεκριμένα, οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν σε φυσιολογικά επίπεδα μια λιπαρή ουσία η οποία είναι απαραίτητη για την προστασία των μαλλιών. Ωστόσο, μερικές φορές η παραγωγή της γίνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το κανονικό κι έτσι προκαλεί αυξημένη και γρήγορη λιπαρότητα στα μαλλιά.

► Ποιοι παράγοντες μπορούν να κάνουν τα μαλλιά να λαδώνουν γρήγορα;

Τα συνήθη αίτια για τη λιπαρότητα των μαλλιών είναι οι ορμονικές διαταραχές, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το άγχος και οι εξαντλητικές δίαιτες.

► Τι πρέπει να κάνετε για να μη λαδώνουν γρήγορα τα μαλλιά σας;

Λούσιμο

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να απογοητεύεστε και να προχωράτε στο πιο απλό πράγμα που μπορείτε να σκεφτείτε. Δηλαδή το καθημερινό λούσιμο. Αυτό όχι μόνο δεν θα σας βοηθήσει, αλλά μπορεί να έχει και αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή να κάνει τα μαλλιά σας ξηρά και θαμπά. Δοκιμάστε λοιπόν να λούζεστε το νωρίτερο μέρα παρά μέρα. Και πάντα με κάποιο σαμπουάν που έχει ένδειξη για λιπαρά μαλλιά ή περιέχει λεκιθίνη (πλούσιο σε βιταμίνη Α). Προκειμένου να κρύψετε τη λιπαρότητα της 2ης μέρας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο χτένισμα που κρύβει τα άλουστα μαλλιά.

Όταν λούζεστε να επιλέγετε μια χλιαρή προς κρύα θερμοκρασία του νερού, διότι η ζέστη έχει την τάση να ερεθίζει τους σμηγματογόνους αδένες. Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και το μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής.

Επίσης, ένας παράγοντας που λίγες γυναίκες γνωρίζουν αλλά συμβάλλει πολύ στο να λαδώσουν τα μαλλιά είναι η εφαρμογή της μαλακτικής κρέμας και στις ρίζες. Πιο συγκεκριμένα, το conditioner πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στις άκρες των μαλλιών και να το ξεβγάζετε πάρα πολύ καλά. Διότι αν δεν ξεπλυθεί καλά η τρίχα θα βαρύνει και θα προκαλέσει γρηγορότερα λιπαρότητα.

Κάτι ακόμα που είναι σημαντικό κατά την διάρκεια του λουσίματος είναι η ώρα που θα το κάνετε. Είναι λοιπόν προτιμότερο να λουστείτε το πρωί που οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ανενεργοί, παρά το βράδυ που «ξυπνούν».

Σε περίπτωση που δείτε πως τα σαμπουάν που γράφουν πως απευθύνονται σε λιπαρά μαλλιά δεν σας βοηθούν, σταματήστε την εφαρμογή τους και επιλέξτε ένα ξηρό σαμπουάν σε μορφή σπρέι.

Στέγνωμα

Αφού βγείτε από το μπάνιο, μην τρίψετε τα μαλλιά σας με την πετσέτα γιατί τους κάνει κακό. Προτιμήστε να κάνετε ταμποναριστές κινήσεις. Και ακόμα καλύτερα ταμπονάρετε τα με ένα βαμβακερό ύφασμα και όχι μια πετσέτα.

Όσον αφορά τον τρόπο που στεγνώνετε τα μαλλιά σας, αυτός θα πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω. Έτσι, αποφεύγετε να μεταφέρετε το σμήγμα που δημιουργείται στις ρίζες των μαλλιών σας σε όλο το μήκος της τρίχας, κάνοντας τα θαμπά. Είναι προτιμότερο να κάνετε ένα ανάποδο στέγνωμα που θα δώσει όγκο στα μαλλιά σας και θα απομακρύνει τις ρίζες από το τριχωτό της κεφαλής όπου συσσωρεύεται το σμήγμα.

Επίσης, αποφύγετε τη χρήση προϊόντων styling των μαλλιών, όπως gel, τα οποία αυξάνουν το ποσοστό της λιπαρότητας.

Τέλος, σταματήστε να πιάνετε συνεχώς τα μαλλιά σας. Ακουμπώντας τα ενισχύετε τη λιπαρότητα.