17 tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια

17 tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια (1)

Για να επιτύχετε την απώλεια βάρους που τόσο πασχίζετε, θα πρέπει να κάνετε κάποιες θυσίες και να οργανώσετε την διατροφή και τον τρόπο ζωής σας.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια, τα οποία αν ακολουθήσετε θα δείτε την ζωή σας, αλλά και το σώμα σας να αλλάζει ολοκληρωτικά.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό κάθε πράγμα θέλει τον δικό του τρόπο και χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Έτσι και η δίαιτα που θα έχει σωστά και μόνιμα αποτελέσματα θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δείτε λοιπόν μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για να χάσετε τα περιττά κιλά και υιοθετήστε τις!

Φροντίστε να πίνετε πολύ νερό:

Προκειμένου να κάνετε πιο πολλές καύσεις και να απομακρύνετε τις τοξίνες χρειάζεται να πίνετε αρκετό νερό. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε σε καθημερινή βάση 1,5 – 2 λίτρα νερού. Αυτό είναι ένα από τα tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια, το οποίο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας. Η μη κατανάλωση αρκετού νερού οδηγεί το συκώτι στο να δουλεύει πολύ πιο σκληρά, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπληρώσει το νερό που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Καταναλώστε ένα ποτήρι νερό το πρωί με άδειο στομάχι:

Πίνοντας καθημερινά ένα ποτήρι δροσερό νερό μόλις ξυπνήσετε, έχοντας άδειο στομάχι, βοηθάτε τον οργανισμό σας να ενεργοποιηθεί και να αρχίσει να κάνει καύσεις. Πιο συγκεκριμένα, ο μεταβολισμός σας μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 24%. Επίσης, αυτό το απλό κι όμως τόσο σημαντικό μυστικό μπορεί να σας προστατεύσει από πολλές ασθένειες, να σας βοηθήσει στην αποτοξίνωση και να ενυδατώσει τον οργανισμό.

Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε το χυμό μισού λεμονιού στο νερό σας πριν το πιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα θαυματουργό ρόφημα που ενεργοποιεί το πεπτικό σύστημα.

Τρώτε αργά και μασάτε καλά κάθε σας μπουκιά:

Ο εγκέφαλος λαμβάνει μια εντολή από το στομάχι σας ότι χορτάσατε όταν αυτό είναι γεμάτο. Η εντολή αυτή όμως χρειάζεται κάποια ώρα για να φτάσει στον εγκέφαλο. Αν λοιπόν τρώτε γρήγορα, τότε προλαβαίνετε να φάτε περισσότερο μέχρι να νιώσετε χορτάτη. Αν όμως τρώτε πιο αργά και μασάτε καλά την τροφή σας, τότε θα φάτε λιγότερο μέχρι να νιώσετε πληρότητα. Αυτό ίσως είναι και το πιο απλό και σημαντικό από τα tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Τα έντονα χρώματα στα τραπεζομάντιλα και τα πιάτα βοηθούν στην απώλεια βάρους:

Η αντίθεση χρωμάτων στο τραπεζομάντιλο και τα πιάτα μπορεί να δημιουργεί την ψευδαίσθηση Delboeuf. Έτσι, ένα κανονικό πιάτο με μια κανονική μερίδα φαγητού θα σας φαίνεται μεγαλύτερο. Με αυτό τον τρόπο θα νιώθετε πως έχετε φάει πολύ περισσότερο, αν και στην ουσία θα έχετε φάει το ίδιο. Επομένως, θα χορταίνετε πολύ πιο γρήγορα, καταναλώνοντας λιγότερη ποσότητα φαγητού, γεγονός που σημαίνει και πρόσληψη λιγότερων θερμίδων.

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για το φαγητό σας:

17 tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια (2)

Άλλο ένα από τα πιο απλά tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια είναι και η επιλογή του σωστού μεγέθους πιάτου. Αν σερβίρετε το φαγητό σας σε μικρότερα πιάτα θα έχετε και πάλι την ψευδαίσθηση ότι τρώτε περισσότερο. Το πιάτο σας θα φαίνεται πολύ πιο γεμάτο με την ίδια ακριβώς ή και μικρότερη ποσότητα φαγητού, που συνεπάγεται και λιγότερες θερμίδες.

Βάλτε ρεαλιστικούς στόχους:

Ένα από τα σημαντικότερα tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια είναι η υιοθέτηση ρεαλιστικών στόχων. Μπορεί η επίτευξη μεγάλης απώλειας βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως κάνουν οι χημικές δίαιτες, να σας κάνει να νιώθετε πιο καλά, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο. Εξάλλου, το να χάσετε γρήγορα βάρος δεν σημαίνει πως θα μπορέσετε να το διατηρήσετε, και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως δεν κάνει καλό στην υγεία σας. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να θέτετε πιο ρεαλιστικούς στόχους, οι οποίοι είναι εφικτό να επιτευχθούν. Επιλέξτε λοιπόν μια πιο αργή, αλλά σταθερή απώλεια κιλών, έτσι ώστε να παραμείνετε υγιείς, αποκτώντας παράλληλα το σώμα των ονείρων σας.

Ζυγιστείτε συστηματικά:

Το καθημερινό ή έστω μέρα παρά μέρα ζύγισμα μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε πιο γρήγορα στον στόχο σας. Τα θετικά αποτελέσματα που φαίνονται στην ζυγαριά θα σας δώσουν ένα ακόμη κίνητρο στο να αποτρέψετε την οποιαδήποτε διατροφική παρασπονδία. Έχοντας υπόψιν σας το ζύγισμα της επόμενης ημέρας θα σκεφτείτε πολύ περισσότερο το να παρεκτρέψετε την πορεία σας από την επίτευξη του στόχου.

Ακολουθήστε ένα συγκεκριμένο και υγιεινό διατροφικό πλάνο:

Για να χάσετε εύκολα και χωρίς μεγάλη προσπάθεια τα περιττά κιλά που σας βασανίζουν θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Πιο συγκεκριμένα, φροντίστε να καταναλώνετε 5 γεύματα καθημερινά (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό) χωρίς να παραβλέπετε κανένα από αυτά. Ακόμη κι αν δεν πεινάτε, καλό θα είναι να φάτε μια μπουκιά από κάτι, έτσι ώστε να μην αφήνετε τον οργανισμό σας να «κοιμηθεί». Αυτό είναι ένα ακόμη από τα tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια.

Για το δεκατιανό και το απογευματινό σας επιλέξτε υγιεινά σνακ, όπως μια μπάρα δημητριακών, ένα φρούτο, ένα χυμό κλπ.

Επίσης, περιορίστε, αλλά μην αποκλείσετε εντελώς τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας. Είναι μια σημαντική διατροφική ομάδα με τα δικά της οφέλη για την υγεία μας, που βοηθάει την σωστή εγκεφαλική δραστηριότητα.

Γενικότερα, δεν είναι σωστό να μειώνετε αρκετά και απότομα την κατανάλωση του φαγητού σας. Αν μειώσετε υπερβολικά τις θερμίδες που λαμβάνετε, τότε ως άμυνα ο οργανισμός σας θα αρχίσει να αποθηκεύει γρήγορα οτιδήποτε τρώτε.

Σημειώστε τι καταναλώνετε καθημερινά:

17 tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια (3)

Κρατώντας σημειώσεις με το τι τρώτε καθημερινά μπορείτε να υπολογίσετε τις θερμίδες που έχετε καταναλώσει. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την πρόοδο της απώλειας βάρους σας και να τρώτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε και όχι παραπάνω.

Δώστε σημασία στις ετικέτες των προϊόντων:

Διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε μπορείτε να ελέγχετε τις θερμίδες που έχετε πάρει και να γνωρίζετε ακριβώς τι τρώτε. Όπως επίσης, να ανακαλύψετε τρόφιμα που δεν γνωρίζατε πως έχουν χαμηλή θερμιδική, αλλά υψηλή διατροφική αξία.

Μην αποφεύγετε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες:

Τα φαγητά που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες σας προσφέρουν ενέργεια για να είστε πιο δραστήριοι, γεγονός που σημαίνει πως μπορείτε να χάσετε πιο εύκολα βάρος. Εξάλλου, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη τόσο από πρωτεΐνες, όσο και από λίπη και υδατάνθρακες για να λειτουργεί σωστά. Απλά όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Φροντίστε να τρώτε φασόλια, αρακά και φακές:

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά και να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος αν αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια που θα πρέπει να υιοθετήσετε.

Καταναλώστε τρόφιμα με προβιοτικά:

Υπάρχουν τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Αυτά είναι όσα περιέχουν Lactobacillus rhamnosus.

Φροντίστε να κοιμάστε καλά και να υιοθετήσετε το πρωινό ξύπνημα:

17 tips για να χάσετε βάρος χωρίς μεγάλη προσπάθεια (4)

Ο καλός ύπνος, όπως και το πρωινό ξύπνημα μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθεια σας να χάσετε βάρος. Ενώ το αντίθετο μπορεί να καταστρέψει την επίτευξη του στόχου σας, ακόμη κι αν έχετε προσέξει πολύ την διατροφή σας.

Ο λόγος είναι πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μεγαλύτερη έκκριση γκρελίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί την αίσθηση πείνας και αυξάνει το λίπος, όπως και στην παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης, η οποία ευνοεί την εναπόθεση λίπους. Αν όμως κοιμάστε καλά, βοηθάτε τον οργανισμό σας να δημιουργήσει ορμόνες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, τον κορεσμό, αλλά και την αίσθηση της πείνας, καθώς και τους μηχανισμούς εναπόθεσης του λίπους. Γεγονός που οδηγεί σε καλύτερες καύσεις και μείωση της αίσθησης της πείνας.

Από την άλλη μεριά, ο μεταβολισμός και η κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού επηρεάζονται από το φως του ήλιου. Ξυπνώντας λοιπόν νωρίς βοηθάτε το σώμα σας να ρυθμίσει τις βιολογικές διεργασίες του, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με τον κύκλο ημέρας / νύχτας.

Κάντε την άσκηση τρόπο ζωής και όχι τιμωρία:

Αν η άσκηση δεν σας αρέσει καθόλου και σας κάνει να νιώθετε άσχημα, σταματήστε την! Βρείτε εναλλακτικούς τρόπους γυμναστικής όπως ο χορός, η κολύμβηση, η πεζοπορία κλπ. Αυτό όμως που θα πρέπει να έχετε πάντα υπόψιν σας, είναι να είστε δραστήρια και να το απολαμβάνετε.

Μην το παρακάνετε με το γυμναστήριο:

Η εξουθενωτική άσκηση δεν αποτελεί το κλειδί στην επιτυχή απώλεια βάρους. Έχει αποδειχθεί πως όσοι το παρακάνουν με το γυμναστήριο και όσοι είναι μέτρια ενεργοί καίνε περίπου τις ίδιες θερμίδες καθημερινά επειδή το σώμα μας τείνει να προσαρμόζεται. Επομένως, η περισσότερη άσκηση δεν σημαίνει πως είναι και καλύτερη.

Αποφύγετε το άγχος:

Αν είστε ένα άτομο που αγχώνεται εύκολα και πολύ, τότε σίγουρα θα ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να το αποβάλλετε. Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε θα πρέπει να μάθετε να το ελέγχετε, διότι το στρες δεν αφήνει το σώμα να χαλαρώσει και έτσι η λειτουργία του μεταβολισμού επιβραδύνεται.