Μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή

Μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή

Η ακμή και γενικότερα τα σπυράκια αποτελούν ένα από τα πιο συνηθισμένα και πολύ ενοχλητικά δερματικά προβλήματα. Το μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή όμως μπορεί να κάνει ένα πρόσωπο να δείχνει υπέροχο και αψεγάδιαστο, καλύπτοντας τις ατέλειες, τις κοκκινίλες και τα σημάδια. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε τον σωστό τρόπο για να βαφτείτε χωρίς να εντείνετε το πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές το μακιγιάζ μπορεί να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την γρήγορη θεραπεία της ακμής, επομένως πρέπει να το αποφεύγετε όσο μπορείτε.

Επειδή όμως δεν είναι πάντα εφικτό να παραμείνετε άβαφη, καλό είναι να γνωρίζετε τα μυστικά για να μακιγιάρεστε με τον σωστό τρόπο. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα και ακολουθώντας την κατάλληλη τεχνική, μπορείτε να μειώσετε δραστικά την αρνητική επίδραση που έχει το μακιγιάζ σε πρόσωπο με ακμή.

Προϊόντα που ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιείτε στο μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή

Ως γνωστόν η ακμή επηρεάζεται από την λιπαρότητα. Κατά συνέπεια, τα λιπαρά προϊόντα μπορούν να την επιδεινώσουν. Γι’ αυτό τον λόγο, θα πρέπει να αποφύγετε την εφαρμογή τους και ιδιαίτερα στις περιοχές όπου εμφανίζεται το πρόβλημα της ακμής. Τα σημεία αυτά είναι συνήθως το μέτωπο, η μύτη και το πηγούνι.

Επίσης, τα προϊόντα μακιγιάζ με τεχνητά συστατικά έχουν την τάση να προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα. Επομένως, η χρήση τους μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα και έξαρση της ακμής, γι’ αυτό θα πρέπει να μην τα χρησιμοποιείτε όσο είναι δυνατόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καλλυντικά που περιέχουν τεχνητές οσμές, όπως αρώματα και λοσιόν, στις περιοχές του σώματος που έχουν τάση ακμής. Ακόμη και τα ενυδατικά και αρωματισμένα χαρτομάντιλα προσώπου μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή.

Εξίσου επιβλαβή για μια επιδερμίδα με ακμή μπορεί να αποβούν τα προϊόντα με φυτικά έλαια (αλόη, έλαιο βιταμίνης Ε, έλαιο καρύδας ή baby oil). Όπως και όσα περιέχουν βαζελίνη, έλαιο λανολίνης, βούτυρο καρύδας, βούτυρο κακάο, μυριστικό ισοπροπυλεστέρα, ισοστεαρικό ισοπροπυλεστέρα, μυριστικό μυριστύλιο ή λαυρικό οξύ. Τα συστατικά αυτά είναι πιθανό να φράξουν τους πόρους, προκαλώντας ακμή ή να προκαλέσουν μεγαλύτερο ερεθισμό στο πρόσωπο σας.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγετε το ταλκ ή τις πούδρες οποιουδήποτε είδους. Εκτός αν πρόκειται για κάποιο ειδικό προϊόν μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή, όπως για παράδειγμα μια πούδρα για ακμή.

Καλλυντικά προϊόντα που δεν επηρεάζουν αρνητικά την ακμή:

Τα ιδανικά καλλυντικά προϊόντα για ένα πρόσωπο με ακμή είναι τα oil-free και όσα δεν περιέχουν parabens και θειικά. Αυτά τα προϊόντα δεν επηρεάζουν αρνητικά την ακμή και δρουν ενάντια στα μαύρα στίγματα. Ωστόσο η επιλογή των σωστών καλλυντικών θέλει πολύ προσοχή. Κοιτώντας απλά την ταμπέλα της συσκευασίας μπορεί μερικά συστατικά που προκαλούν την ακμή να περάσουν απαρατήρητα.

Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε φυσικά καλλυντικά, τα οποία έχουν την τάση να αποτρέπουν την φραγή των πόρων και τον ερεθισμό του δέρματος. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να αποφύγετε την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που έχουν όξινο pH, γιατί το λιπαρό ή με ακμή δέρμα έχει αλκαλικό pH και ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Τέλος, το καθαρό έλαιο μεταλλικών στοιχείων, γνωστό και ως mineral oil, δεν δημιουργεί ακμή.

Μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή:

Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερο από το συνηθισμένο make up ή concealer για να επιτύχετε την πλήρη κάλυψη, απλώστε λεπτές στρώσεις. Φροντίστε να αφήσετε κάθε στρώση να στεγνώσει και να εφαρμοστεί πλήρως πριν απλώσετε την επόμενη. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τον ερεθισμό του δέρματος σας και να αποτρέψετε το να ξεραθεί και να σπάσει η κάλυψη του προσώπου σας.

Καλό θα ήταν βέβαια να επιλέξετε ένα makeup για ακμή ή για λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, όπως και το αντίστοιχο concealer. Υπάρχουν άλλωστε πολλές εταιρείες που διαθέτουν καλλυντικά προϊόντα μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή.

Επίσης, όταν καλύπτετε τις κηλίδες ή τις κοκκινίλες, ειδικά όταν πρόκειται για concealer, χρησιμοποιήστε προϊόντα που χαρίζουν ματ όψη στο δέρμα σας. Το ιδανικό χρωματιστό concealer για την κάλυψη κοκκινίλων και σημαδιών είναι το πράσινο.

Τα καλλυντικά που προσδίδουν φως στην επιδερμίδα σας είναι τέλεια για την περιοχή κάτω από τα μάτια. Αν όμως τα χρησιμοποιήσετε σε μια ατέλεια, τότε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τραβήξετε όλη την προσοχή σε αυτήν.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που δεν πρέπει να αγνοείτε σχετικά με το μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή, είναι πως αν φοράτε make up, θα πρέπει η αφαίρεση του να γίνει πολύ καλά ώστε να μην μείνουν υπολείμματα. Χρησιμοποιήστε λοιπόν ένα γαλάκτωμα ή σαπούνι ειδικό για πρόσωπο με ακμή, πριν πάτε για ύπνο.

Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι τα πινέλα που χρησιμοποιείτε, να καθαρίζονται καθημερινά με ντεμακιγιάζ ή σαμπουάν. Αν δεν γίνεται σωστός καθαρισμός των πινέλων μακιγιάζ υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δημιουργηθούν βακτήρια που επιδεινώνουν ή εμφανίζουν την ακμή. Γι’ αυτό μην παραμελείτε να καθαρίζετε τα πινέλα του μακιγιάζ σας σχολαστικά και συχνά.

Βήμα βήμα η διαδικασία δημιουργίας της βάσης μακιγιάζ για επιδερμίδα με ακμή: