Πως να αντιμετωπίσετε τον ερεθισμό και τα σπυράκια μετά το ξύρισμα

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (1)

Ο ερεθισμός μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση εμφανίζεται συνήθως με κοκκινίλες και σπυράκια. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο που αντιμετωπίζουν τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες, κατά την προσπάθεια τους να απαλλαγούν από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες εμφανίζουν συνήθως σπυράκια στα γεννητικά όργανα μετά από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση με κερί. Αντίστοιχα δερματικά προβλήματα εμφανίζονται και στα πόδια, τον ποπό ή τις μασχάλες. Αυτή είναι η λεγόμενη θυλακίτιδα. Ένα δερματικό πρόβλημα που εμφανίζεται όταν οι τρίχες γυρίζουν προς τα μέσα. Για να αποφύγετε τους ερεθισμούς αυτούς θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας κάποιες μικρές, απλές, αλλά πολύ σημαντικές συμβουλές. Η πρόληψη άλλωστε είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει να αμελούμε.

Ανακαλύψτε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε τον ερεθισμό και τα σπυράκια στην ευαίσθητη περιοχή της γυναίκας και όχι μόνο. Επίσης, δείτε τον τρόπο αντιμετώπισης τυχόν ερεθισμού μετά την αποτρίχωση με ξυράφι ή κερί και απαλλαγείτε από τις κοκκινίλες και τα ενοχλητικά σπυράκια στο μπικίνι, τα πόδια και οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος.

Συμβουλές πρόληψης για τα σπυράκια μετά το ξύρισμα:

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (2)

1. Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα πίλινγκ πριν την αποτρίχωση με κερί ή ξυράφι. Έτσι, καθαρίζετε την επιφάνεια του δέρματος από τα νεκρά κύτταρα και κάνετε την αποτρίχωση ευκολότερη. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να απολεπίσετε το δέρμα την προηγούμενη μέρα για να προλάβει να ηρεμήσει.

2. Επιλέξτε με προσοχή το ξυραφάκι. Χρησιμοποιήστε καλύτερα κάποιο εύκαμπτο με πολλές λεπίδες καθώς προσαρμόζεται ευκολότερα στις δύσκολες περιοχές, όπως το μπικίνι. Συνήθως τα ανδρικά ξυραφάκια είναι πιο κοφτερά.

3. Μην αμελείτε να αλλάζετε συχνά το ξυραφάκι και να το διατηρείτε καθαρό. Ξεπλένετε το λοιπόν συχνά κατά την διάρκεια, αλλά και μετά την χρήση. Έτσι αφαιρείτε τα βακτήρια που συσσωρεύονται και δεν τα μεταφέρετε ξανά στο δέρμα.

4. Αποφύγετε την χρήση σαπουνιού, γιατί προκαλεί ερεθισμούς. Χρησιμοποιήστε έναν αφρό ή μια κρέμα ξυρίσματος που μαλακώνει το δέρμα.

5. Προτιμήστε να κάνετε το ξύρισμα στο τέλος του μπάνιου σας. Το ζεστό νερό θα ανοίξει τους πόρους και θα μαλακώσει τις τρίχες. Έτσι, το ξύρισμα θα γίνει ευκολότερο και θα αποφευχθούν τυχόν ερεθισμοί.

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (3)

6. Αν έχει περάσει καιρός από το προηγούμενο ξύρισμα, φροντίστε να τριμάρετε πρώτα τις τρίχες. Έτσι, θα αποφευχθούν τα σπυράκια στο μπικίνι και τα πόδια.

7. Φροντίστε να κάνετε απαλές και αργές κινήσεις χωρίς πίεση με το ξυράφι, για να αποφύγετε τον ερεθισμό – ιδιαίτερα στην ευαίσθητη περιοχή.

8. Το ξύρισμα στο μπικίνι, τις μασχάλες και τα πόδια με αντίθετη φορά από αυτή που βγαίνει η τρίχα (γνωστό και ως κόντρα ξύρισμα) είναι βαθύτερο. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και σπυράκια μετά το ξύρισμα. Προτιμήστε να ξυρίζεστε προς την κατεύθυνση που φυτρώνουν οι τρίχες για να αποφύγετε την θυλακίτιδα.

► Μάθετε περισσότερα για την θυλακίτιδα

9. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ξέπλυμα της κρέμας ξυρίσματος πρέπει να γίνεται με κρύο νερό. Έτσι κλείνουν οι πόροι και ξεπλένεται καλύτερα. Ωστόσο, η κρύα θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και σπυράκια μετά το ξύρισμα. Προτιμήστε λοιπόν χλιαρό νερό.

10. Σκουπιστείτε ταμποναριστά μετά το ξύρισμα για να μην ερεθίσετε την περιοχή.

11. Μην αμελείτε να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα μετά το ξύρισμα, αφού πρώτα την ζεστάνετε τρίβοντας τα χέρια σας. Μια κρύα κρέμα ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς.

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (4)

12. Αποφύγετε να ξυρίζετε την ευαίσθητη περιοχή και τα πόδια παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Το δέρμα χρειάζεται χρόνο για να ηρεμήσει.

Αντιμετώπιση για τα σπυράκια από το ξύρισμα:

Αν εμφανίστηκαν ερεθισμοί και σπυράκια μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση γενικότερα, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να τα αντιμετωπίσετε.

1. Χρησιμοποιήστε ένα παγάκι ή κρύο νερό τρίβοντας τις περιοχές όπου εμφανίστηκε η κοκκινίλα, μέχρι να φύγει ο ερεθισμός.

2. Πολύ καλές φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση των ερεθισμών από το ξύρισμα είναι το τζελ αλόης και το βούτυρο καριτέ. Η αλόη έχει επουλωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ενώ το βούτυρο καριτέ αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές. Εφαρμόστε όποιο από τα δυο προτιμάτε στα σημεία με τον ερεθισμό για να τον απαλύνετε και να τον επουλώσετε.

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (5)

3. Αποφύγετε την χρήση οινοπνεύματος και αλκοολούχου λοσιόν στις ερεθισμένες περιοχές ή τα σπυράκια μετά το ξύρισμα. Η χρήση τους θα ερεθίσει περισσότερο το δέρμα.

4. Ακόμη κι αν ο ερεθισμός σας προκαλεί φαγούρα, μην ξυστείτε αφού το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε χειρότερα. Εφαρμόστε μια καταπραϋντική αλοιφή ή την ενυδατική σας κρέμα.

5. Αν όλα τα παραπάνω δεν βοηθήσουν, υπάρχει και η επιλογή της φαρμακευτικής αγωγής που θα σας δώσει ο δερματολόγος σας. Συνήθως πρόκειται για μια κρέμα υδροκορτιζόνης, η οποία όχι μόνο θεραπεύει την φλεγμονή, δηλαδή τα σπυράκια μετά το ξύρισμα ή την αποτρίχωση, αλλά καταπολεμά και τα μικρόβια.

6. Για όσο διάστημα υπάρχει ο ερεθισμός από την αποτρίχωση συνίσταται να φοράτε φαρδιά ρούχα για να μην υπάρχει τριβή και έξαρση του φαινομένου.

Φυσική μάσκα αντιμετώπισης για ερεθισμό και σπυράκια από το ξύρισμα:

Πως να αντιμετωπίσετε ερεθισμό και σπυράκια μετά το ξύρισμα (6)

Θα χρειαστείτε:

– 4 ασπιρίνες
– 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό
– 1 κουταλιά της σούπας ζεσταμένο μέλι

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά πάρτε ένα μπολ και βάλτε τη ασπιρίνη και το νερό. Μετά ανακατέψτε τα υλικά για να λιώσουν οι ασπιρίνες και να πάρετε έναν ομοιόμορφο πολτό. Στη συνέχεια προσθέστε το ζεσταμένο μέλι και ανακατέψτε εκ νέου.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στις περιοχές με τον ερεθισμό ή τα σπυράκια από το ξύρισμα και αφήστε το να δράσει για 10-12 λεπτά. Έπειτα, ξεπλύντε το με άφθονο χλιαρό νερό.