Σπιτική μάσκα προσώπου: 14 φυσικές συνταγές για περιποίηση και λάμψη

Μάσκα προσώπου (1)

Η σωστή και τακτική περιποίηση του προσώπου αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο για την διατήρηση νεανικής, σφριγηλής και λαμπερής επιδερμίδας. Πέρα από τον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου όμως, υπάρχουν και οι σπιτικές μάσκες προσώπου με ευεργετικές ιδιότητες που τρέφουν σε βάθος το δέρμα.

Πρόκειται για χειροποίητες μάσκες με απλά υλικά της φύσης. Το μέλι, το αβγό, το γιαούρτι και το λεμόνι είναι μόνο μερικά από τα συστατικά τα οποία περιέχουν οι συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε μόνη σας στο σπίτι για να αντιμετωπίσετε την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα, είτε για να συσφίξετε την επιδερμίδα και να μειώσετε τις ρυτίδες.

Δημιουργήστε επίσης φυσικές μάσκες προσώπου για λάμψη, ενυδάτωση και λεύκανση χωρίς χημικές ουσίες, ακολουθώντας απλά τα βήματα που θα δείτε παρακάτω.

Σπιτική μαύρη μάσκα προσώπου με ενεργό άνθρακα

Μάσκα προσώπου (2)

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής για την αφαίρεση των μαύρων στιγμάτων και την αντιμετώπιση της ακμής. Ο λόγος για την μαύρη μάσκα προσώπου, γνωστή και ως black mask. Την συγκεκριμένη μάσκα για βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας και των φραγμένων πόρων μπορείτε να την βρείτε έτοιμη στα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών ή να την φτιάξετε μόνη σας με απλά υλικά. Το βασικό συστατικό της μαύρης μάσκας είναι ο ενεργός άνθρακας, ο οποίος αποτελεί και το στοιχείο που της προσδίδει το μαύρο χρώμα.

Οι μορφές της μαύρης μάσκας είναι τόσο η πηλώδης, τύπου κρέμας προσώπου, όσο και η peel off μάσκα που αφαιρείται ξεφλουδίζοντάς την.

► Δείτε περισσότερα για τον βαθύ καθαρισμό με μαύρη μάσκα προσώπου, τις ιδιότητες της και τις συνταγές για να φτιάξετε τη δική σας.

Φυσική ενυδατική μάσκα προσώπου με μέλι και κανέλα για την ακμή

Αν ψάχνετε για μια σπιτική συνταγή μάσκας που αντιμετωπίζει την ακμή και κάνει την δράση των σμηγματογόνων αδένων πιο ομαλή, τότε ο συνδυασμός κανέλας και μελιού θα σας δώσει την λύση. Πρόκειται για μια από τις απλές σπιτικές μάσκες προσώπου που δρα ενάντια στα σπυράκια, καθαρίζοντας σε βάθος τη σκόνη και τους ρύπους της ατμόσφαιρας που συσσωρεύονται στην επιδερμίδα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μάσκας αυτής οφείλονται στα δυο συστατικά της και συγκεκριμένα στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του μελιού και της κανέλας που σταματούν την ανάπτυξη και εξάπλωση των βακτηριδίων. Η θαυματουργή δράση της συγκεκριμένης μάσκας όμως δεν περιορίζεται εκεί. Το μέλι έχει επίσης ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες, οπότε η εφαρμογή του στο πρόσωπο το κάνει μαλακό και σφριγηλό, ενώ παράλληλα καθαρίζει σε βάθος το δέρμα. Από την άλλη μεριά, η κανέλα έχει χονδροειδείς κόκκους και ίνες, οι οποίες βοηθούν στην απολέπιση του προσώπου.

Συνίσταται προσοχή στην εφαρμογή της μάσκας με κανέλα και μέλι, επειδή η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό στο οποίο πολλοί είναι αλλεργικοί και δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε αν έχετε αλλεργία στο συγκεκριμένο συστατικό, καλό θα είναι να κάνετε μια μικρή δοκιμή στο χέρι σας πριν την εφαρμόσετε στο πρόσωπο.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
– 3 κουταλιές της σούπας μέλι

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε σε ένα μπολ που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων τα δυο υλικά και ανακατέψτε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια βάλτε το μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να λιώσει το μέλι.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε με ένα πινέλο το μείγμα στο πρόσωπο και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά. Μετά, αφαιρέστε το ξεπλένοντας το με άφθονο χλιαρό νερό.

Δείτε ακόμη: 9 εύκολες συνταγές για σπιτική μάσκα προσώπου με μέλι.

Σπιτική μάσκα σύσφιξης προσώπου με γιαούρτι

Μάσκα προσώπου (3)

Μια από τις πιο απλές και εύκολες μάσκες προσώπου για σύσφιξη και λάμψη που δρα ενάντια στις ρυτίδες και δημιουργείται με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, είναι και αυτή του γιαουρτιού με το λεμόνι. Πρόκειται για μια μάσκα προσώπου που λειτουργεί ως φυσικό λίφτινγκ και κάνει την επιδερμίδα νεανική και σφριγηλή, μειώνοντας τις κηλίδες και τα σημάδια της ακμής.

Τόσο το λεμόνι, όσο και το γιαούρτι έχουν λευκαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην αφαίρεση των κηλίδων και των δυσχρωμιών από το δέρμα. Επίσης, η βιταμίνη C που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο λεμόνι προσφέρει ασπίδα προστασίας ενάντια στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου, αντιμετωπίζοντας την φωτογήρανση. Τέλος, το γιαούρτι κάνει το δέρμα πιο φωτεινό, βελτιώνοντας την συνολική του όψη.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
– 1 κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε τα δυο υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Σε καθαρό πρόσωπο που έχει πλυθεί με ζεστό νερό για να ανοίξουν οι πόροι της επιδερμίδας και έχει σκουπιστεί ταμποναριστά με καθαρή πετσέτα, εφαρμόστε το μείγμα. Αφήστε το να σταθεί και να δράσει για 20-30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Δείτε περισσότερες σπιτικές μάσκες ομορφιάς με γιαούρτι στο πρόσωπο.

Peel off συσφικτική μάσκα προσώπου με αυγό ενάντια στα μαύρα στίγματα που μειώνει τη λιπαρότητα

Η peel off μάσκα προσώπου με αυγό εκ πρώτης όψεως φαίνεται μόνο πως αφαιρεί τα μαύρα στίγματα, ωστόσο η δράση της είναι πολύ πιο βαθιά. Έχει την ικανότητα να καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, ανοίγοντας τους φραγμένους πόρους και μειώνοντας σιγά σιγά τη λιπαρότητα.

Πριν την εφαρμογή της μάσκας θα πρέπει να κάνετε ένα ατμόλουτρο προκειμένου να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και να γίνει αποτελεσματικότερη η δράση της μάσκας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το αυγό και συγκεκριμένα το ασπράδι του, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τις γυναίκες για την περιποίηση του προσώπου, δρα σαν στυπτικό. Έχει την ικανότητα να συσφίγγει το δέρμα και τους πόρους, αλλά και να τους συρρικνώνει.

Θα χρειαστείτε:
– 1 ασπράδι αυγού
– 1 λεπτό χαρτομάντιλο
– 1 πινέλο

Τρόπος εφαρμογής: Σπάστε το αυγό και πάρτε μόνο το ασπράδι του. Απλώστε το με το πινέλο στο πρόσωπο σας και ακουμπήστε πάνω του το χαρτομάντιλο. Πιέστε το ελαφρώς για να κολλήσει και απλώστε άλλη μια στρώση ασπράδι. Αφήστε το να στεγνώσει και ξεφλουδίστε το απαλά με κατεύθυνση από κάτω προς τα πάνω. Ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό και ολοκληρώστε ρίχνοντας κρύο για να κλείσουν οι πόροι του δέρματος.

Αναζωογονητική μάσκα προσώπου με αβοκάντο και κουρκουμά

Μάσκα προσώπου (4)

Φτιάξτε μόνη σας μια μάσκα για το πρόσωπο που δρα κατά την διάρκεια της νύχτας και επαναφέρει στην επιδερμίδα την χαμένη της ζωντάνια και λάμψη.

Θα χρειαστείτε:

– 1/4 του κουταλιού του γλυκού σκόνη κουρκουμά
– 1 κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι ή κεφίρ
– 1 κουταλιά της σούπας αβοκάντο

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά λιώστε με ένα πιρούνι ή στο μπλέντερ το αβοκάντο μέχρι να γίνει απαλός πολτός. Στη συνέχεια προσθέστε τον κουρκουμά και το γιαούρτι και ανακατέψτε καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τρόπος εφαρμογής: Αφού ξεπλύνετε καλά το πρόσωπο σας, απλώστε το μείγμα με απαλές κυκλικές κινήσεις και αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Σπιτική μάσκα προσώπου για βαθιά ενυδάτωση με μπανάνα και γιαούρτι

Η χειροποίητη αυτή μάσκα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την επιδερμίδα. Το μέλι μαλακώνει και καθαρίζει το πρόσωπο, ενώ η μπανάνα καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά της. Από την άλλη μεριά το γιαούρτι συσφίγγει το δέρμα, κάνοντας τους πόρους να φαίνονται μικρότεροι. Επίσης, ο συνδυασμός του γιαουρτιού με την μπανάνα προσφέρει βαθιά ενυδάτωση.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 ώριμη μπανάνα
– 1/2 κούπα πλήρες γιαούρτι
– 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Τρόπος παρασκευής: Αφού πολτοποιήσετε την μπανάνα, προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την μάσκα βαθιάς ενυδάτωσης στο πρόσωπο σας και αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό και μετά με κρύο, έτσι ώστε να κλείσουν οι πόροι του δέρματος.

Χειροποίητη μάσκα προσώπου με άργιλο και μηλόξυδο για την ακμή

Μάσκα προσώπου (5)

Φτιάξτε μια φυσική μάσκα προσώπου για αποτοξίνωση της επιδερμίδας, βαθύ καθαρισμό και αντιμετώπιση της ακμής, βασισμένη στην άργιλο. Με την φυσική αυτή μάσκα μπορείτε να απαλλαγείτε επίσης από τα μαύρα στίγματα, αφού καθαρίζει σε βάθος τους πόρους.

Η άργιλος είναι ένα πέτρωμα πλούσιο σε ευεργετικά συστατικά που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα φυσικά καλλυντικά προϊόντα. Πιο συγκεκριμένα, η πράσινη άργιλος είναι ιδανική για λιπαρά και μεικτά δέρματα με τάση ακμής, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της. Κάνει απολέπιση, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους και τους συσφίγγει, ενώ ρυθμίζει και την έκκριση σμήγματος.

Επίσης, το αιθέριο έλαιο τεϊόδενδρου καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσπαθούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα, ενώ το αιθέριο έλαιο λεβάντας δρα ως καταπραϋντικό.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
– 2 κουταλιές της σούπας φυσική πράσινη άργιλο
– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδενδρου (προαιρετικά)
– 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε την άργιλο με το μηλόξυδο μέχρι να δημιουργήσετε μια ομοιογενή αντιοξειδωτική πάστα για το πρόσωπο. Στη συνέχεια, αν θέλετε να φωτίσετε το πρόσωπο σας, προσθέστε τα αιθέρια έλαια και ανακατέψτε εκ νέου το μείγμα.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιήσετε μεταλλικά σκεύη, διότι κάποια από τα συστατικά τείνουν να απορροφούν τις τοξίνες των μετάλλων.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε την πάστα στο πρόσωπο σας και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Αφού ξεραθεί, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Λευκαντική μάσκα για απολέπιση προσώπου

Μάσκα προσώπου (6)

Κάντε φυσική λεύκανση προσώπου με ένα σπιτικό scrub από απλά υλικά, απομακρύνοντας παράλληλα τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή, λαμπερή και φρέσκια. Το συγκεκριμένο φυσικό προϊόν δρα σε βάθος καθαρίζοντας τους πόρους και τρέφοντας το δέρμα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μάσκας αυτής είναι σημαντικές. Το λεμόνι, που είναι πλούσιο σε οξέα, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα, καθαρίζει και λευκαίνει την επιδερμίδα, ενώ το αλάτι δρα ως καταπραϋντικό και αντισηπτικό, προσφέροντας παράλληλα σύσφιξη στο δέρμα. Τέλος, η ζάχαρη βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων.

Αυτό όμως που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι πως η εφαρμογή της συγκεκριμένης μάσκας προσώπου για απολέπιση δεν πρέπει να γίνεται σε ευαίσθητες επιδερμίδες πάνω από 1 φορά το μήνα.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού λεπτόκοκκο μαγειρικό αλάτι
– 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
– 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε αρχικά την ζάχαρη άχνη και το αλάτι στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέστε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού μέχρι να πάρετε ένα παχύρρευστο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Λόγω της ύπαρξης του λεμονιού ως συστατικού του πίλινγκ αυτού, θα πρέπει η εφαρμογή του να γίνεται κατά προτίμηση βράδυ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως το λεμόνι πολλές φορές προκαλεί φωτοευαισθησία όταν εφαρμοστεί στο δέρμα και μετά εκτεθείτε στον ήλιο. Αφού λοιπόν πλύνετε καλά το πρόσωπο σας, εφαρμόστε το μείγμα και με απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ κάντε απολέπιση για 3 λεπτά. Μετά αφήστε το να δράσει ως σπιτική μάσκα προσώπου για 10 λεπτά ακόμη. Τέλος ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό και εφαρμόστε την ενυδατική σας κρέμα νυκτός.

► Δείτε περισσότερες σπιτικές συνταγές με πίλινγκ προσώπου.

Ενυδατική μάσκα προσώπου με αλόη για κάθε τύπο δέρματος

Δημιουργήστε μόνη σας μια φυσική μάσκα προσώπου για ενυδάτωση σε βάθος και θρέψη της επιδερμίδας, που αντιμετωπίζει την ξηροδερμία και κάνει το δέρμα λαμπερό.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας τζελ αλόης
– Μερικές σταγόνες ελαιόλαδο (προαιρετικά για επιδερμίδες που τείνουν να ξεφλουδίζουν)

Τρόπος παρασκευής & εφαρμογής: Αναμείξτε τα υλικά και απλώστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας. Αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά και αμέσως μετά προχωρήστε στην αφαίρεση της ξεπλένοντας την με νερό.

Σπιτική μάσκα προσώπου για ρυτίδες με αγγούρι, αλόη και έλαιο καρύδας

Μάσκα προσώπου (9)

Δημιουργήστε τη δική σας φυσική μάσκα σύσφιξης, θρέψης και επανόρθωσης της επιδερμίδας που μειώνει αισθητά τις ρυτίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 αγγούρι
– 2 κουταλιές της σούπας οργανικό έλαιο καρύδας
– 5 κουταλιές της σούπας τζελ αλόης

Τρόπος παρασκευής: Στην αρχή ξεφλουδίστε και πολτοποιήστε το αγγούρι. Έπειτα, ανακατέψτε το με το ζελέ και το έλαιο καρύδας.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε τη μάσκα προσώπου για τις ρυτίδες και αφήστε τη να δράσει για 40 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Για καλύτερα αποτελέσματα εφαρμόστε τη σπιτική μάσκα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μάθετε περισσότερα για την αλόη στο πρόσωπο: Συνταγές για κεραλοιφή και μάσκα προσώπου με ευεργετικές ιδιότητες.

Μάσκα προσώπου για λάμψη με άργιλο και μέλι

Η συγκεκριμένη φυσική μάσκα κάνει την επιδερμίδα λαμπερή και απαλή, αποτοξινώνοντας την.

Θα χρειαστείτε:
– Άργιλο
– Μέλι
– Φιλτραρισμένο νερό

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε ίση ποσότητα μελιού και φιλτραρισμένου νερού. Στη συνέχεια προσθέστε επίσης ίση ποσότητα αργίλου και ανακατέψτε εκ νέου μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή πυκνή και μαλακή πάστα. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό επιπλέον.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε τη μάσκα προσώπου με άργιλο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήστε τη να σταθεί για 15 λεπτά. Έπειτα, αφαιρέστε τη με μια ζεστή νωπή πετσέτα και άφθονο χλιαρό νερό.

Φυσική μάσκα προσώπου με μαγειρική σόδα και μέλι για λαμπερή επιδερμίδα

Μάσκα προσώπου (7)

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλιά της σούπας μέλι
– 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
– 1 κουταλιά της σούπας νερό

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε καλά τα υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη κρεμώδη μάσκα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το μείγμα στο πρόσωπο σας και αφήστε το για 20 λεπτά. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Αντιγηραντική σπιτική μάσκα προσώπου με ζελατίνη

Πρόκειται για μια θρεπτική φυσική μάσκα που εξισορροπεί το pH της επιδερμίδας και ανακτά την χαμένη ελαστικότητα της.

Θα χρειαστείτε:
– 20 γραμμάρια άγευστη ζελατίνη
– 1/2 κούπα γάλα

Τρόπος παρασκευής: Σε ένα μπολ προσθέστε την ζελατίνη και ανακατέψτε την με μερικές κουταλιές της σούπας κρύο γάλα μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Μετά ζεστάνετε 1/2 κούπα γάλα και προσθέστε τη στο κρύο μείγμα ζελατίνης. Ανακατέψτε ξανά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε το μείγμα στο πρόσωπο σας αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο νερό.

Χειροποίητη μάσκα ματιών με πατάτα

Μάσκα προσώπου (8)

Καταπολεμήστε τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες κάτω από τα μάτια με μια σπιτική μάσκα με πατάτα.

Θα χρειαστείτε:
– 1 μαλακή γάζα
– Χαμομήλι
– 1 μεγάλη ωμή πατάτα ή 2 μικρές

Τρόπος παρασκευής: Κόψτε την γάζα σε 4 τετράγωνα κομμάτια, εκ των οποίων τα 2 θα είναι μεγάλα και τα 2 μικρά. Τρίψτε την πατάτα και βάλτε τη μέσα στις μεγάλες γάζες. Μετά βουτήξτε τις μικρές γάζες στο χαμομήλι.

Τρόπος εφαρμογής: Βάλτε τις γάζες με το χαμομήλι στα μάτια σας και τις μεγάλες με την πατάτα στα ζυγωματικά σας, όσο πιο κοντά στα μάτια γίνεται. Αφήστε τις να δράσουν για 30-40 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με το χαμομήλι.