Φουσκάλες στα πόδια και τρόποι για άμεση φυσική αντιμετώπιση

Φουσκάλες στα πόδια (1)

Οι φουσκάλες στα πόδια με πύον ή χωρίς είναι ένα πρόβλημα που συχνά αντιμετωπίζουμε. Δημιουργείται από τα στενά παπούτσια και όχι μόνο.

Πολλές φορές μπορεί να γίνει εξαιρετικά επώδυνο, σε σημείο που να μην μπορούμε να φορέσουμε παπούτσια, αλλά ούτε και να περπατήσουμε.

Τι είναι όμως στις πραγματικότητα οι φουσκάλες αυτές; Ποια είναι τα αίτια δημιουργίας τους; Πως μπορούμε να τις προλάβουμε και πως επιτυγχάνεται η αντιμετώπιση τους με φυσικό τρόπο;

Όλα όσα θέλετε να μάθετε σχετικά με τις φουσκάλες στα πόδια, θα τα βρείτε παρακάτω!

Τι είναι οι φουσκάλες στα πόδια;

Οι φουσκάλες στα πόδια δημιουργούνται από την συνεχή τριβή ή πίεση που ασκείται στο πόδι από το παπούτσι, διαχωρίζοντας την επιδερμίδα, δηλαδή το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, από τα χαμηλότερα στρώματα του. Τα δυο στρώματα γεμίζουν ανάμεσα τους με ιστικό υγρό, γνωστό και ως ορός ή πλάσμα. Αυτό το υγρό είναι συνήθως άχρωμο ή κόκκινο (αν έχει αναμειχθεί με αίμα). Υπάρχει όμως και η περίπτωση να δείτε φουσκάλες στα πόδια με πύον. Αυτές έχουν ένα κιτρινοπράσινο χρώμα και υποδεικνύουν την ύπαρξη μόλυνσης.

Οι φουσκάλες με υγρό στα πόδια δημιουργούν ένα προστατευτικό μαξιλαράκι στην πληγή, μειώνοντας την πίεση που της ασκείται και αποτρέποντας την εισχώρηση σκόνης ή βακτηριδίων. Λειτουργούν δηλαδή ως ένας έξυπνος τρόπος αυτοπροστασίας του ίδιου του σώματος, αλλά είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Μπορούν να σπάσουν ανά πάσα στιγμή, αν η πίεση ή η τριβή που θα τους ασκηθεί είναι μεγαλύτερη από αυτή που αντέχουν. Αυτό θα εκθέσει την πληγή στη σκόνη και τα βακτήρια, καθιστώντας την πιο ευάλωτη στη μόλυνση.

Ιδιαίτερα για κάποιες ευπαθείς ομάδες, οι φουσκάλες στα πόδια με υγρό μπορούν να αποδειχθούν πολύ επικίνδυνες. Για παράδειγμα, τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή HIV, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και να μην σπάνε τις φουσκάλες, διότι διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης, λόγω του χαμηλού τους ανοσοποιητικού. Επίσης, αν πιστεύετε πως η φουσκάλα οφείλεται σε κάποια μολυσματική ασθένεια όπως ο έρπης ζωστήρας ή η ανεμοβλογιά, μην επιχειρήσετε να την σπάσετε.

Συμπτώματα που υποδηλώνουν την αρχή δημιουργίας φουσκάλας στα πόδια:

Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή χαλάρωση δέρματος, όπως και αίσθηση ενόχλησης, πχ τσούξιμο σε κάποια κίνηση σας, τότε θα πρέπει να έχετε λίγο παραπάνω το νου σας για να προλάβετε την δημιουργία μιας φουσκάλας.

Αίτια δημιουργίας για τις φουσκάλες στα πόδια:

Φουσκάλες στα πόδια (2)

Η πιο κοινή αιτία που δημιουργούνται οι φουσκάλες στα πόδια με υγρό είναι τα ακατάλληλα, στενά και σκληρά παπούτσια. Όταν ένα παπούτσι δεν εφαρμόζει σωστά, είναι καινούργιο ή έχει φθαρμένη φόδρα – ραφή μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη τριβή και επομένως την δημιουργία μιας φουσκάλας στο πόδι με αίμα ή χωρίς.

Στην περίπτωση που η φουσκάλα στα πόδια οφείλεται στην τριβή, δεν απαιτείται ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Μετά από λίγες μέρες, το υγρό που έχει συσσωρευτεί, απορροφάται από τον ιστό. Αν θέλετε να επιταχύνετε την επούλωση και να την αντιμετωπίσετε, χρησιμοποιήστε μια αλοιφή για φουσκάλες με βιταμίνη Ε, μια κρέμα με βασικό συστατικό την αλόη ή επιθέματα υδρογέλης.

Πέρα όμως από τα παπούτσια, υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν φουσκάλες στα πόδια με υγρό. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

1. Τριβή σε κάποιο σημείο του ποδιού λόγω προεξοχής οστού
2. Μόλυνση
3. Εφίδρωση στα πόδια
4. Μύκητες ποδιών (μάθετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο – Μύκητες ποδιών)
5. Χημικό – απλό έγκαυμα ή ψύξη
6. Αλλεργική αντίδραση
7. Διάφορες παθήσεις, όπως έκζεμα, έρπης, ανεμοβλογιά κλπ
8. Τσίμπημα

Φυσική αντιμετώπιση για φουσκάλες στα πόδια:

Ποδόλουτρο με αλατόνερο για φουσκάλες στα πόδια:

1. Γεμίστε μια λεκάνη με 5 λίτρα καυτό νερό και προσθέστε 5 κουταλιές της σούπας αλάτι.

2. Βυθίστε τα πόδια σας στη λεκάνη, όσο το νερό είναι ακόμη καυτό. Προσοχή όμως, όχι πιο καυτό απ’ όσο αντέχετε. Δεν υπάρχει λόγος να πάθετε κάποιο έγκαυμα, αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αρχικά μπορεί να νιώσετε πόνο, αλλά στην συνέχεια θα ανακουφιστείτε.

3. Παραμείνετε μέσα στο νερό για 15-20 λεπτά χαλαρώνοντας.

4. Σκουπίστε πολύ καλά τα πόδια σας, δίνοντας βάση στα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα και ελέγξτε τις φουσκάλες.

5. Αν είναι πολύ ενοχλητικές και δεν μπορείτε να φορέσετε ούτε παπούτσι, δείτε τις παρακάτω συμβουλές για το σκάσιμο τους.

Εναλλακτικά μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο με χαμομήλι ή καλέντουλα, δυο βότανα που έχουν αντιβακτηριδιακή δράση.

► Δείτε περισσότερες συνταγές με ποδόλουτρο στο σπίτι για κάθε πρόβλημα

Σκάσιμο φουσκάλας – Πότε πρέπει να γίνεται και πως:

Το ιδανικό είναι να μην πειράζετε τις φουσκάλες στα πόδια και να τις αφήνετε να επουλωθούν μόνες τους για να μην δημιουργήσετε κάποια μόλυνση. Ορισμένες φορές όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, διότι μπορεί να είναι επώδυνες, μεγάλες ή να υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν μεγαλύτερο ερεθισμό.

Αν το υγρό στην φουσκάλα είναι άσπρο ή κιτρινοπράσινο, σημαίνει πως υπάρχει μόλυνση και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον γιατρό. Το ίδιο όμως θα πρέπει να γίνεται και για τις φουσκάλες στα πόδια με αίμα, είτε σε περιπτώσεις όπου παρατηρείτε ερυθρότητα, έντονο πόνο ή ζεστό δέρμα.

Σε περίπτωση που έχει άχρωμο υγρό μπορείτε να την σκάσετε, αλλά με μεγάλη προσοχή. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να καθαρίσετε καλά την περιοχή πλένοντας την με νερό και σαπούνι, για να αποφύγετε μολύνσεις. Χρησιμοποιώντας μια αποστειρωμένη βελόνα ή λεπίδα ξυραφιού, κάντε μια τρύπα στην φουσκάλα, πιέστε για να βγει το υγρό και καθαρίστε την περιοχή εκ νέου με οξυζενέ για να αποφύγετε τις μολύνσεις. Μην αφαιρέσετε το δέρμα πάνω από την φουσκάλα, διότι λειτουργεί σαν προστατευτικό κάλυμμα για την πληγή.

Στη συνέχεια εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή για φουσκάλες στα πόδια και καλύψτε την πληγή με έναν επίδεσμο ή κάποιο επίθεμα με ήπια συμπίεση. Το συγκεκριμένο επίθεμα αποτρέπει την τριβή, προστατεύει από την πίεση των παπουτσιών και τη σκόνη ή τα βακτήρια.

Φυσική αντιμετώπιση με αβγό:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αβγό έχει θεραπευτικές ιδιότητες για το κατεστραμμένο δέρμα. Εφαρμόστε λοιπόν λίγο ασπράδι πάνω στην φουσκάλα, δέστε έναν επίδεσμο και αφήστε το να δράσει. Μέσα σε μια μέρα η φουσκάλα θα έχει βελτιωθεί αισθητά.

Φυσική αντιμετώπιση με μαγειρική σόδα:

Φουσκάλες στα πόδια (3)

1. Αρχικά πλύνετε τα πόδια σας με προσοχή χρησιμοποιώντας καυτό νερό σε μια λεκάνη. Έπειτα, προσθέστε 5 κλωνάρια δεντρολίβανο, το οποίο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων και ρύπων από την φουσκάλα.

2. Σκουπίστε πολύ καλά τα πόδια σας, προσέχοντας ιδιαιτέρως την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

3. Μετά δημιουργήστε ένα διάλυμα ανακατεύοντας καλά 200 ml νερό με 20 γραμμάρια μαγειρική σόδα και 40 ml οξυζενέ.

4. Βουτήξτε ένα βαμβάκι στο διάλυμα, απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα στις περιοχές όπου έχετε τις φουσκάλες στα πόδια σας και συνεχίστε να το εφαρμόζετε μέχρι να τελειώσει.

5. Κάνοντας αυτή την θεραπεία για φουσκάλες στα πόδια δύο φορές, την επόμενη μέρα θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί.

Φυσική αντιμετώπιση για φουσκάλες με αλόη:

Η αλόη αποτελεί ένα πολύ ευεργετικό φυτό που θεραπεύει πληγές και αντιμετωπίζει ένα σωρό καθημερινά προβλήματα. Μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο και το τσούξιμο, όπως και να ξεράνει γρηγορότερα τις φουσκάλες στα πόδια σας, κάνοντας τις λιγότερο ενοχλητικές μέρα με τη μέρα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι 20 γραμμάρια τζελ αλόης. Απλώστε το στις φουσκάλες και καλύψτε τις με έναν επίδεσμο, αφήνοντας την αλόη να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Φυσική αντιμετώπιση με σκόρδο:

1. Σε μια λεκάνη, βάλτε 5 λίτρα ζεστό νερό και προσθέστε 100 γραμμάρια θυμάρι, το οποίο απολυμαίνει και μειώνει τη φλεγμονή.

2. Τοποθετήστε τα πόδια σας στο ποδόλουτρο και χαλαρώστε για 20 λεπτά.

3. Σκουπίστε πολύ καλά τα πόδια σας, δίνοντας βάση στην περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα και ρίξτε μια ματιά στις φουσκάλες στα πόδια σας.

4. Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν πολτό από 3 σκελίδες σκόρδο, το οποίο είναι εκπληκτικό φυσικό αντιβιοτικό.

5. Εφαρμόστε τον πολτό με την βοήθεια ενός επιδέσμου πάνω στην φουσκάλα και αφήστε τον να δράσει για 15 λεπτά.

6. Έπειτα, αφαιρέστε τον επίδεσμο και το σκόρδο θα συνεχίσει να ενεργεί και να θεραπεύει.

Πως να φροντίζετε τις φουσκάλες στα πόδια:

Φουσκάλες στα πόδια (4)
1. Πρέπει να τις διατηρείτε καθαρές. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα πόδια σας με χλιαρό νερό και σαπούνι. Να αλλάζετε κάλτσες περισσότερες από μία φορές μέσα στη μέρα, να απλώνετε μια αντιβιοτική κρέμα και να βάζετε αυτοκόλλητα επιθέματα για φουσκάλες.

2. Φροντίστε να βάζετε τα ειδικά επιθέματα για να προσφέρετε έξτρα προστασία από την τριβή, την πίεση και βέβαια τις μολύνσεις. Επίσης, φορώντας ένα επίθεμα, ακόμη κι αν σκάσει η φουσκάλα, το υγρό θα απορροφηθεί από αυτό και θα αποφύγετε την μόλυνση.

3. Τέλος, διατηρώντας τις φουσκάλες στα πόδια σας ενυδατωμένες, χρησιμοποιώντας πχ βαζελίνη ή έλαιο καρύδας, αποφεύγετε την υπερβολική τριβή του δέρματος με το παπούτσι.

Πρόληψη για να αποφευχθούν οι φουσκάλες στα πόδια:

Για να αποφύγετε τις φουσκάλες στα πόδια μετά από τρέξιμο ή περπάτημα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επιλέγετε το σωστό νούμερο παπουτσιού. Όχι μικρότερο έτσι ώστε να μην πιέζονται τα δάχτυλα, αλλά ούτε μεγαλύτερο για να μην «κολυμπάνε».

2. Φροντίστε να διατηρείτε τα πόδια σας πάντα στεγνά, χρησιμοποιώντας μια πούδρα ποδιών.

3. Αλλάζετε καθημερινά τις κάλτσες σας και μην φοράτε ιδρωμένα παπούτσια που δεν έχουν στεγνώσει.

4. Επιλέξτε τις σωστές κάλτσες για κάθε περίσταση. Αν πρόκειται να περπατήσετε, προτιμήστε ένα λεπτό ύφασμα που απορροφά τον ιδρώτα. Η υγρασία μαλακώνει το δέρμα και μπορεί να προκληθούν πιο εύκολα τραυματισμοί.

5. Εφαρμόστε βαζελίνη ή κάποιο αυτοκόλλητο επίθεμα όταν πρόκειται να φορέσετε καινούργια ή στενά παπούτσια, έτσι ώστε να αποφύγετε την τριβή που θα δημιουργήσει την φουσκάλα.

6. Αποφύγετε το σφιχτό δέσιμο των κορδονιών, διότι πληγώνει την καμάρα του ποδιού.

7. Μην αμελείτε να απλώνετε αντιηλιακό και στα πόδια σας, όταν τα βλέπει ο ήλιος για να αποφύγετε τυχόν εγκαύματα.

► Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να δείτε πως μπορείτε να ανοίξετε τα στενά παπούτσια