12 καθημερινές συνήθειες που κάνουν το δέρμα μας να γερνάει

Καθημερινές συνήθειες που κάνουν το δέρμα μας να γερνάει

Σίγουρα γνωρίζετε πως ο ήλιος, το κάπνισμα και η έλλειψη ύπνου καταστρέφουν το δέρμα σας. Θα εκπλαγείτε όμως από την παρακάτω λίστα με τις πολύ απλές, μικρές και φαινομενικά αβλαβείς συνήθειες οι οποίες όμως στην πραγματικότητα κάνουν το δέρμα μας να γερνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

  • 1. Πλένετε πολύ το πρόσωπό σας

Εννοείται πως είναι σημαντικό να διατηρείτε το δέρμα σας καθαρό, απλά μην το παρακάνετε. Μην πλένεστε πάνω από δύο φορές την ημέρα και να έχετε υπόψην ότι όλα τα καθαριστικά προσώπου δεν είναι ίδια. Τα αλκαλικά σαπούνια αφαιρούν από το δέρμα σας όλα τα φυσικά του έλαια και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς. Γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να επιλέξετε ένα καθαριστικό χωρίς σαπούνι στη σύνθεσή του.

  • 2. Πίνετε από το καλαμάκι

Σίγουρα είναι πιο κομψό να χρησιμοποιείτε το καλαμάκι για να πίνετε τα ποτά σας, όμως η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση μπορεί να δημιουργήσει γραμμές ρυτίδων γύρω από το στόμα σας. Μπορεί να μην το παρατηρείτε όσο είστε νέες, όσο όμως περνούν τα χρόνια οι γραμμές αυτές γίνονται πιο έντονες καθώς το δέρμα λεπταίνει.

  • 3. Χάνετε πολύ βάρος

Σίγουρα όλες θέλουμε να χωράμε στα μικροσκοπικά skinny jeans, όμως το να χάσετε απότομα πολλά κιλά, καταστρέφει το δέρμα σας καθώς χάνει την ελαστικότητά του.

  • 4. Παραλείπετε την επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Η ετήσια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να αναβάλετε. Το να ζαρώνετε τα μάτια σας επειδή δε βλέπετε καλά, μπορεί να προκαλέσει ρυτίδες στο πόδι της χήνας και ανάμεσα στα φρύδια σας. Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά την όρασή σας και αν χρειάζεστε γυαλιά απλά συνηθίστε να τα φοράτε.

  • 5. Η εφαρμογή των φακών επαφής

Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν προσπαθείτε να φορέσετε τους φακούς ή τη στιγμή που τους αφαιρείτε, καθώς στερεώνετε το δάχτυλό σας στο λεπτό και ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια σας, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε ερεθισμό ή μακροπρόθεσμα σε λεπτές ρυτίδες ή σακούλες κάτω από τα μάτια.

  • 6. Η οδήγηση

Μη νομίζετε ότι επειδή βρίσκεστε μέσα στο αυτοκίνητο, είστε προστατευμένη από τον ήλιο. Οι ακτίνες UVΑ που προκαλούν γήρανση του δέρματος, διαπερνούν το γυαλί, άρα είστε εκτεθειμένη και όταν οδηγείτε. Να φοράτε οπωσδήποτε αντηλιακό και ειδικά στο κούτελο, τα χέρια και στους κροτάφους σας.

  • 7. Το καλοριφέρ

Μπορεί να είναι δελεαστικό το να ανεβάζετε τον θερμοστάτη τις κρύες ημέρες του χειμώνα, όμως η ξηρή ατμόσφαιρα που δημιουργείται μέσα στο σπίτι, προκαλεί αφυδάτωση άρα και σκάσιμο του δέρματος. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία ή εναλλακτικά να τοποθετείτε στο τραπεζάκι δίπλα από το προσκέφαλό σας ένα ποτήρι με νερό για να διατηρεί μια μικρή ποσότητα υγρασίας στον αέρα.

  • 8. Ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό

Αν δεν πίνετε αρκετό νερό καθημερινά, μπορεί το δέρμα σας να γίνει ξηρό και άγριο. Το νερό όχι μόνο ενυδατώνει το σώμα και το δέρμα σας, αλλά ταυτόχρονα δίνει μια λάμψη στο πρόσωπό σας.

  • 9. Τρώτε πολύ αλμυρά φαγητά

Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή σας, τα πολύ αλμυρά φαγητά αφυδατώνουν το δέρμα σας και δημιουργούν σακούλες κάτω από τα μάτια. Γι’ αυτό προσπαθήστε να μειώσετε όσο γίνεται την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε.

  • 10. Κοιμόσαστε μπρούμυτα

Κάθε στάση ύπνου έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όμως η συνήθεια να κοιμόσαστε πάνω στο πρόσωπό σας, αυξάνει τις ρυτίδες που προκαλούνται από το μαξιλάρι. Αν πρέπει να κοιμόσαστε στο πλάι, επιλέξτε μεταξωτή ή σατέν μαξιλαροθήκη, που δημιουργούν λιγότερη τριβή.

  • 11. Πίνετε καφέ

Η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό σας, όμως αφυδατώνει το δέρμα και μεγαλώνει τις ρυτίδες. Αρκεστείτε σε ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα και στο ενδιάμεσο να πίνετε πολύ νερό.

  • 12. Στερεώνετε το πρόσωπο στον αγκώνα σας

Μήπως συνηθίζετε να στηρίζετε το πρόσωπο στον αγκώνα σας όταν ακουμπάτε στο γραφείο; Αυτή η κοινή συνήθεια μπορεί να τραβάει το δέρμα και να οδηγήσει σε ρυτίδες. Μετά από μακροχρόνια κίνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει και σακούλες κάτω από τα μάτια.