Απολέπιση ποδιών στο σπίτι για λαμπερό και λείο δέρμα

Απολέπιση ποδιών (1)

Πολλές φορές αμελούμε την απολέπιση ποδιών, ωστόσο η διαδικασία αυτή απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος κάνοντας το λαμπερό και απαλό. Παράλληλα, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα επιταχύνεται η διαδικασία ανάπλασης των νέων υγιών κυττάρων.

Πέρα όμως από την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, η μάσκα απολέπισης ποδιών βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων που εμφανίζονται κυρίως σε λιπαρές επιδερμίδες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε όλο το μήκος του ποδιού, όσο και στα πέλματα για να αντιμετωπίσετε τις σκασμένες φτέρνες.

Δεν αρκεί μονάχα η εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας ποδιών αφού δεν μπορεί από μόνη της να τα κάνει να δείχνουν εντυπωσιακά, ενυδατωμένα και λεία. Χρειάζεται τη βοήθεια μιας μάσκας απολέπισης ποδιών που θα διώξει τη θαμπάδα, που οφείλεται στα νεκρά κύτταρα και θα κάνει το δέρμα υγιές και όμορφο. Προσοχή όμως, η απολέπιση ποδιών θα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα και όχι συχνότερα, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να ερεθιστεί το δέρμα.

Από εκεί και πέρα, μια μάσκα για απολέπιση ποδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από την αποτρίχωση ή το ξύρισμα, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα καθαρό δέρμα και να αφαιρέσει σε μεγαλύτερο βάθος την τρίχα. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε χρήση του scub ποδιών για να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας μεταξένια, λαμπερή και υγιή.

Δείτε μια σειρά από φυσικές μάσκες απολέπισης ποδιών με σπιτικά υλικά που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.

Απολέπιση ποδιών με ζάχαρη και λεμόνι:

Απολέπιση ποδιών (2)

Δημιουργήστε μόνη σας με σπιτικά υλικά μια φυσική μάσκα για απολέπιση ποδιών πριν την αποτρίχωση ή το ξύρισμα και όχι μόνο.

Το σκραμπ αυτό περιέχει χυμό λεμονιού που βοηθάει στην αντιμετώπιση των δισχρωμιών, κάνοντας παράλληλα απαλό χημικό πήλινγκ. Το ελαιόλαδο, από την άλλη μεριά, ενυδατώνει και μαλακώνει την επιδερμίδα. Τέλος, η κρυσταλλική άσπρη ζάχαρη απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, απολεπίζοντας το δέρμα.

Θα χρειαστείτε:
– Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
– 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι μαύρη ή άσπρη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής: Απλά βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Αρχικά βρέξτε ελαφρώς τα πόδια σας και απλώστε λίγο από το μείγμα που φτιάξατε. Κάντε απαλό μασάζ στα πόδια και τις πατούσες με το scrub ζάχαρης για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλτε το με άφθονο χλιαρό νερό.

Απολέπιση ποδιών με σπιτικά υλικά όπως ζάχαρη και ελαιόλαδο:

Πρόκειται για ένα φυσικό scrub απολέπισης ποδιών ιδανικό για εφαρμογή πριν από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση γενικότερα. Μπορεί βέβαια να χρησιμοποιηθεί απλά για να κάνει την επιδερμίδα μεταξένια και λαμπερή.

Θα χρειαστείτε:
– 5 κουταλιές της σούπας χυμό εσπεριδοειδών (κατά προτίμηση φρέσκο)
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε έλαιο αβοκάντο, καρύδας ή λάδι σώματος με άρωμα)
– 2 1/2 φλιτζάνια λευκή ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής: Απλά αναμείξτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ για να δημιουργήσετε το σπιτικό σας scrub ποδιών.

Τρόπος εφαρμογής: Αρχικά μουλιάστε καλά για περίπου 5 λεπτά τα πόδια σας σε ζεστό νερό. Στη συνέχεια προχωρήστε στο ξύρισμα του ενός. Αφού τελειώσετε κάντε απολέπιση ποδιών με σπιτικά υλικά που έχετε ετοιμάσει, τρίβοντας το μείγμα στο πόδι σας. Έπειτα ξεπλυθείτε με άφθονο νερό και ξυρίστε ξανά το πόδι. Μετά επαναλάβετε την απολέπιση και προχωρήστε στο άλλο πόδι, ακολουθώντας τα ίδια βήματα. Τέλος, σκουπιστείτε καλά με μια καθαρή πετσέτα και απλώστε μια ενυδατική λοσιόν στα πόδια σας.

Ακολουθώντας αυτά τα βήματα και το διπλό πέρασμα με το ξυράφι καταφέρνετε να αφαιρέσετε αρχικά τις τρίχες, να απολεπίσετε το δέρμα και να διώξετε τα νεκρά κύτταρα και στη συνέχεια να αφαιρέσετε ότι έχει απομείνει με τη βοήθεια του ξυραφιού.

Scrub ποδιών με μαγειρική σόδα:

Απολέπιση ποδιών (3)

Φτιάξτε μόνη σας μια φυσική μάσκα ποδιών που τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, καθαρίζει απαλά και βαθιά το δέρμα, ενώ παράλληλα το επαναφέρει στη φυσική του κατάσταση.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
– 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
– 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
– 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
– 1 κουταλάκι του γλυκού έλαιο jojoba (προαιρετικά)
– Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά ανακατέψτε το ελαιόλαδο με τη λευκή ζάχαρη. Προσθέστε στο μείγμα τη μαγειρική σόδα και ανακατέψτε εκ νέου. Έπειτα, ρίξτε μέσα και το μέλι και ανακατέψτε για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τέλος, αν θέλετε προσθέστε το έλαιο jojoba και το αιθέριο έλαιο, ανακατεύοντας ξανά.

Τρόπος εφαρμογής: Κάντε απολέπιση ποδιών με απαλές κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας το μείγμα πριν ή κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω scrub ποδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα χέρια.

Μάσκα απολέπισης ποδιών με ζάχαρη και μπανάνα:

Θα χρειαστείτε:
– 1 αρκετά ώριμη μπανάνα
– 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
– 1/4 του κουταλιού του γλυκού αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Πρώτα πολτοποιήστε την μπανάνα με ένα πιρούνι. Μετά προσθέστε τη ζάχαρη και το αιθέριο έλαιο και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το σκραμπ στα πόδια και τις πατούσες και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Μετά ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτό το scrub στο πρόσωπο, παραλείψτε το αιθέριο έλαιο και μην το εφαρμόσετε στην περιοχή των ματιών.

Scrub ποδιών και σώματος με έλαιο καρύδας:

Απολέπιση ποδιών (5)

Τα δυο βασικά φυσικά συστατικά αυτής της μάσκας ποδιών είναι η καστανή ζάχαρη και το έλαιο καρύδας.

Οι κόκκοι της καστανής ζάχαρης προσφέρουν φυσική απολέπιση στο δέρμα, η οποία είναι πιο απαλή από το θαλασσινό αλάτι και πιο μαλακή από την άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη. Αυτός μάλιστα είναι και ένας λόγος που χρησιμοποιείται και σε scrub προσώπου ή ευαίσθητων δερμάτων. Η καστανή ζάχαρη περιέχει γλυκολικό οξύ, ένα φυσικό άλφα-υδροξύ οξύ, ικανό να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να ενεργοποιήσει την ανάπλαση της επιδερμίδας, κάνοντας την πιο υγιή και λαμπερή. Παράλληλα την ενυδατώνει, σφραγίζει την υγρασία στο εσωτερικό της και κρατά έξω τις τοξίνες.

Από την άλλη μεριά, το έλαιο καρύδας εισχωρεί βαθιά στην επιδερμίδα, ενυδατώνοντας ακόμη και τα πιο ξηρά σημεία του δέρματος, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Επίσης, θρέφει και ενυδατώνει εκ νέου τις παρανυχίδες, ενώ παράλληλα επαναφέρει την υγιή και λαμπερή όψη των ξηρών χεριών και ποδιών.

Θα χρειαστείτε:
– 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
– 2 κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας
– 5-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας (προαιρετικά)

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τη ζάχαρη και το έλαιο καρύδας σε ένα μπολ. Αν θέλετε προσθέστε και το αιθέριο έλαιο που προτιμάτε. Ανακατέψτε πολύ καλά το μείγμα για να ομογενοποιηθεί και είναι έτοιμο.

Τρόπος εφαρμογής: Την ώρα του μπάνιου σας απλώστε σε βρεγμένο δέρμα λίγο από το scrub ποδιών και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις για 5 λεπτά. Έπειτα ξεπλυθείτε καλά με άφθονο χλιαρό νερό και μετά το μπάνιο βάλτε μια ενυδατική κρέμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σπιτικό προϊόν για απολέπιση ποδιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα, αλλά και τα χέρια.

Μάσκα απολέπισης ποδιών με καφέ:

Απολέπιση ποδιών (4)

Φτιάξτε μόνη σας ένα σπιτικό scrub ποδιών από υλικά που θα βρείτε στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Πρόκειται για ένα φυσικό απολεπιστικό που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ενυδατώνει την επιδερμίδα και καταπολεμά την κυτταρίτιδα.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1 κουταλιά της σούπας στιγμιαίο καφέ (τύπου νες καφέ)
– 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
– Ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο (όσο πάρει)

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Πάρτε μια ποσότητα από το μείγμα και κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις σε όλο το μήκος των ποδιών σας για 5-8 λεπτά, δίνοντας περισσότερη προσοχή στα σημεία με κυτταρίτιδα ή σκληρύνσεις. Η χρήση του συγκεκριμένου φυσικού σκραμπ ποδιών θα κάνει την επιδερμίδα σας λαμπερή και ενυδατωμένη.

Απολέπιση ποδιών με γάντι, λούφα, ή με σφουγγάρι απολέπισης:

Απολέπιση ποδιών (6)

Πέρα από τις σπιτικές μάσκες απολέπισης για τα πόδια και το σώμα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να αποκτήσετε λαμπερό, υγιές και απαλό δέρμα. Ποιοι είναι αυτοί;

Γάντι απολέπισης: Κάνοντας απολέπιση σε όλο το σώμα και συγκεκριμένα στα πόδια με το ειδικό γάντι μπορείτε να αποκτήσετε υγιή, λαμπερή και βελούδινη επιδερμίδα. Τα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται, η κυκλοφορία του αίματος ενεργοποιείται και η κυτταρίτιδα μειώνεται αισθητά. Απλά βρέξτε το σώμα και τρίψτε το με το γάντι απολέπισης, κάνοντας απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ. Προαιρετικά προσθέσετε και ένα προϊόν καθαρισμού. Προσοχή όμως, αποφύγετε την χρήση σκραμπ διότι η έντονη απολέπιση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς. Στη συνέχεια ξεπλυθείτε με άφθονο κρύο προς χλιαρό νερό.

Σφουγγάρι απολέπισης σώματος: Όπως με το γάντι, έτσι και με το σφουγγάρι μπορείτε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και να βελτιώσετε την όψη της επιδερμίδας. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα σε βρεγμένο σώμα, με ή χωρίς καθαριστικό προϊόν.

Απολέπιση με λούφα: Εξίσου αποτελεσματική είναι και η λούφα. Είναι σκληρή και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα μεταξένια και όμορφη. Η χρήση της λούφας γίνεται σε βρεγμένο σώμα και είναι πολύ ευεργετική.

Βούρτσα σώματος για απολέπιση: Η τρίχινη βούρτσα σώματος απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και κάνει την επιδερμίδα απαλή και λαμπερή. Επίσης, το μασάζ με την βούρτσα σώματος ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος, αποβάλει τις τοξίνες και μειώνει την κυτταρίτιδα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε στεγνό δέρμα (dry brushing), όσο και σε βρεγμένο. Μάθετε περισσότερα για το dry brushing.

Όλες οι παραπάνω μέθοδοι απολέπισης ποδιών και σώματος είναι ιδανικές για χρήση πριν την αποτρίχωση ή το ξύρισμα. Βοηθούν τις τρίχες να βγαίνουν προς τα έξω και να μην παγιδεύονται στο εσωτερικό της επιδερμίδας δημιουργώντας ενοχλητικά σπυράκια, τύπου θυλακίτιδας. Ανακαλύψτε τι είναι η θυλακίτιδα και πως αντιμετωπίζεται.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να προσέξετε είναι το σωστό και συχνό καθάρισμα των εργαλείων απολέπισης προκειμένου να φεύγουν τα συσσωρευμένα βακτήρια και νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια τους. Θα πρέπει να είστε σχολαστική με το πλύσιμο τους μετά την χρήση, να τα αφήνετε να στεγνώνουν καλά και να φροντίζετε να τα αντικαθιστάτε συχνά, ειδικά όταν χρησιμοποιείτε σφουγγάρια απολέπισης, τα οποία παγιδεύουν ευκολότερα τη βρωμιά.