Αγορά ρούχων online – Συμβουλές για σωστό shopping μέσω Internet

Αγορά ρούχων online (1)

Η αγορά ρούχων online αναμφίβολα έχει τα πλεονεκτήματα της – όχι μόνο δεν χρειάζεται να περιμένεις στην ουρά ή να ταλαιπωρηθείς στον δρόμο, αλλά ούτε καν να βγεις από το σπίτι σου. Τα θετικά περιλαμβάνουν πολλά ακόμα, όπως η δυνατότητα σύγκρισης τιμών και οι συνεχείς προσφορές, ωστόσο υπάρχουν και κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε ρούχα, παπούτσια, τσάντες ή άλλα αξεσουάρ από το Internet.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τυχόν λάθη, χάσιμο χρόνου και εκνευριστικές καταστάσεις, δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το πως να αγοράζετε online ρούχα και η επόμενη παραγγελία σας δεν θα σας απογοητεύσει!

Μεγέθη

Αγορά ρούχων online (2)

Αν και πιθανότατα γνωρίζετε το στάνταρ μέγεθος σας, όλα τα online καταστήματα έχουν τα δικά τους διαγράμματα μεγεθών που μπορούν να σας καθοδηγήσουν για το πιο ακριβώς νούμερο πρέπει να επιλέξετε. Ασφαλώς ας μην ξεχνάμε ότι και τα μεγέθη διαφέρουν ανάλογα με την φίρμα ρούχων. Αυτό που αρχικά έχετε να κάνετε είναι να μετρήσετε τις διαστάσεις του σώματος σας (στήθος, μέση, γοφούς) και να τις αντιστοιχήσετε με τα διαγράμματα που θα βρείτε στο εκάστοτε eshop για να βρείτε το μέγεθος σας. Αν οι αναλογίες σας τοποθετούνται ανάμεσα σε δυο μεγέθη, τότε ρίξτε μια ματιά στα υλικά από τα οποία φτιάχνεται το ρούχο που σας ενδιαφέρει. Σε περίπτωση που το υλικό είναι συνθετικό, όπως σπαντεξ, ρεγιον ή πολυεστέρας, τότε το ρούχο έχει την τάση να παίρνει την φόρμα του σώματος. Αν το βασικό υλικό προέρχεται από φυσικές ίνες, όπως τα βαμβακερά, το ρούχο θα είναι λιγότερο ελαστικό και θα έχει την δική του φόρμα.

Και μην ξεχνάτε, αν ένα ρούχο που παραλάβατε δεν σας ταιριάζει γάντι και χρειάζεται μια μικρή διόρθωση, αν κατά τ’ άλλα σας αρέσει πάρα πολύ αντί να το επιστρέψετε, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε την μοδίστρα της γειτονιάς σας!

Σχετικά με την αγορά στηθόδεσμου, δείτε πως θα βρείτε το σωστό νούμερο σουτιέν. Επίσης, αν σκοπεύετε να αγοράσετε κάποιο jean, καλό θα είναι να γνωρίζετε ποιο είναι το ιδανικό τζιν σύμφωνα με το σωματότυπό σας.

Ελέγξτε τα υλικά κατασκευής και την ποιότητα

Αγορά ρούχων online (3)

Η αίσθηση ενός υφάσματος είναι εξίσου σημαντική με το μέγεθος. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παραλαμβάνεις εκείνο το φόρεμα που είχες βάλει στο μάτι για μήνες και τελικά να ανακαλύπτεις πως το ύφασμα είναι σα να φοράς… γυαλόχαρτο.

Από την στιγμή λοιπόν που δεν μπορείς να αγγίξεις το ύφασμα και συχνά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την υφή του από μια φωτογραφία, είναι καλή ιδέα να εξοικειωθείς με το περιεχόμενο των υφασμάτων. Ανοίξτε λοιπόν την ντουλάπα σας και βρείτε τα αγαπημένα σας ρούχα, αλλά και αυτά που το ύφασμα τους έχει την πιο άβολη αίσθηση. Κρατήστε σημειώσεις με την σύνθεση των υλικών τους και χρησιμοποιήστε τις ως οδηγό για τις online αγορές σας. Αν για παράδειγμα μισείτε τον πολυεστέρα και η μπλούζα που θέλατε να αγοράσετε βασίζεται στο συγκεκριμένο υλικό, καλό θα ήταν να την αποφύγετε.

Χρώμα

Αγορά ρούχων online (4)

Επιλέγοντας ένα ρούχο μέσω Internet, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως η οθόνη σας μπορεί να το απεικονίζει με μια ελαφριά απόκλιση στο χρώμα σε σχέση με το πραγματικό προϊόν. Επιπλέον, η απόχρωση μπορεί να είναι ελάχιστα διαφορετική ακόμα και από παρτίδα σε παρτίδα. Παρόλα αυτά, αν το χρώμα δεν ταιριάζει στις προσδοκίες σας, μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα επιστροφής προϊόντος.

Συγκρίνετε τιμές

Αγορά ρούχων online (5)

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των αγορών μέσω διαδικτύου είναι η δυνατότητα σύγκρισης των τιμών μεταξύ διαφορετικών καταστημάτων. Αντισταθείτε λοιπόν στον πειρασμό της άμεσης παραγγελίας εκείνων των παπουτσιών που λατρέψατε με την πρώτη ματιά και αφιερώστε λίγο χρόνο ψάχνοντας σε παρόμοια ηλεκτρονικά καταστήματα ή απευθείας μέσω Google για το ίδιο ή παρόμοιο προϊόν. Η διαφορά στην τιμή μπορεί να σας εκπλήξει!

Εκμεταλλευτείτε τις προσφορές και τα κουπόνια, αλλά μην παρασύρεστε

Αγορά ρούχων online (6)

Το online shopping περιλαμβάνει έναν συνεχή βομβαρδισμό με απίθανες προσφορές και εκπτωτικά κουπόνια που έχουν σαν στόχο να μας κάνουν να αγοράσουμε τα πάντα πριν καν το καταλάβουμε. Άλλωστε δεν υπάρχει ο χρόνος αναμονής που έχουμε στα φυσικά καταστήματα για το δοκιμαστήριο και την ουρά στο ταμείο που συνήθως μας δίνει λίγα λεπτά να το ξανασκεφτούμε. Στο Internet, ο πειρασμός του άμεσου κλικ είναι πολύ μεγάλος, όμως αν δεν είμαστε κάτι μεταξύ εφοπλιστή και βιομήχανου συνήθως δεν έχουμε την δυνατότητα να αγοράσουμε ότι μας γυαλίσει και θεωρούμε πως είναι ευκαιρία.

Για να μην παρασύρεστε λοιπόν, αρχικά ορίστε ένα συγκεκριμένο budget το οποίο δεν πρέπει να ξεπεράσετε αλλιώς μπορεί σύντομα να βρεθείτε με παραγγελίες εκατοντάδων ευρώ χωρίς να το συνειδητοποιήσετε. Από εκεί και πέρα, το μυστικό για να αποφύγετε τον παρορμητισμό είναι να βάζετε τα προϊόντα που θέλετε στο «καλάθι αγορών» και να περιμένετε μερικές ώρες ή ένα βράδυ για να σκεφτείτε ψύχραιμα αν πραγματικά θέλετε αυτά που έχετε επιλέξει. Συχνά θα παρατηρήσετε πως μερικές επιλογές σας ήταν παρορμητικές και πως τελικά η έκπτωση των 10 ευρώ σε εκείνα τα πράσινα ψηλοτάκουνα δεν σημαίνει πως θα τα κάνει να ταιριάξουν με την υπόλοιπη γκαρνταρόμπα σας!

Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν πως οι αγορές ρούχων online και οι προσφορές που περιλαμβάνουν είναι κάτι «σατανικό». Να είστε σίγουρη πως αν καταφέρετε να ελέγξετε τον εαυτό σας και να κάνετε έξυπνες αγορές εκμεταλλευόμενη σωστά τις προσφορές και τα εκπτωτικά κουπόνια, θα βγείτε κατά πολλά ευρώ κερδισμένη!

Αξιοπιστία πωλητή και ασφάλεια αγορών

Αγορά ρούχων online (7)

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε καλά το online κατάστημα από το οποίο επιθυμείτε να αγοράσετε, αναζητήστε κριτικές γι’ αυτό στο Internet. Αντίστοιχα, σε περίπτωση που σκοπεύετε να αγοράσετε κάτι μέσω eBay ή παρόμοιας ιστοσελίδας, δώστε μεγάλη βαρύτητα στις αξιολογήσεις που έχει ο πωλητής από προηγούμενους αγοραστές.

Όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής, πέρα από την ασφαλή μέθοδο της αντικαταβολής (η οποία συνήθως έχει μια μικρή έξτρα χρέωση, αλλά πληρώνετε με την παραλαβή των προϊόντων), μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια προπληρωμένη κάρτα η οποία φορτώνεται με όσα χρήματα εσείς επιθυμείτε και είναι μόνο αυτά διαθέσιμα για αγορές. Από εκεί και πέρα, αντί για πιστωτική κάρτα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μια χρεωστική κάρτα η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει σε χρέωση τα χρήματα που υπάρχουν στον συνδεδεμένο με αυτήν λογαριασμό.

Έξοδα αποστολής

Αγορά ρούχων online (8)

Πέρα από το κόστος αγοράς των ρούχων που επιλέξατε, δεν πρέπει να παραλείψετε να κοιτάξετε τα έξοδα αποστολής. Τα περισσότερα online shops προσφέρουν δωρεάν έξοδα αποστολής αν το συνολικό κόστος των αγορών σας ξεπερνάει κάποιο συγκεκριμένο ποσό (διαφέρει από κατάστημα σε κατάστημα), ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Θα πρέπει λοιπόν να διαβάσετε τους όρους αποστολής για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις στην συνολική χρέωση που θα έχετε. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε στα καταστήματα με έδρα το εξωτερικό, καθώς το κόστος των μεταφορικών μπορεί να είναι σημαντικό.

Πολιτική επιστροφών

Μπορεί το online shopping να έχει πολλά πλεονεκτήματα, ωστόσο αυτό που δεν μπορεί να προσφέρει είναι η απευθείας δοκιμή των ρούχων ή παπουτσιών στο σώμα σας. Σίγουρα, ο οδηγός μεγεθών που έχουν τα περισσότερα ηλεκτρονικά καταστήματα να είναι αρκετά κατατοπιστικός, ωστόσο ενδέχεται αυτό που θα αγοράσετε να μην ταιριάζει στο σώμα σας, να μην είναι αυτό που προσδοκούσατε από πλευράς ποιότητας / χρώματος ή απλά να μετανιώσατε την αγορά του για οποιοδήποτε λόγο.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ελέγξετε την πολιτική επιστροφών του εκάστοτε eshop πριν προχωρήσετε σε αγορά. Σε αυτά που πρέπει να προσέξετε συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, η χρονική περίοδος που σας δίνεται για να επιστρέψετε το προϊόν, το αν μπορείτε να επιστρέψετε το προϊόν σε κάποιο φυσικό κατάστημα της εταιρείας ή αν θα πρέπει να το στείλετε πίσω με κούριερ και ποιον επιβαρύνουν τα έξοδα επιστροφής. Αν η πολιτική επιστροφών είναι ελλιπής ή μη ξεκάθαρη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς με την εταιρεία για διευκρινήσεις.