Τι είναι το primer προσώπου ή ματιών: Τα πάντα για την χρήση του

Primer προσώπου ή ματιών (1)

Ακόμη κι αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ βάση μακιγιάζ, σίγουρα θα έχετε ακούσει τον όρο primer προσώπου ή ματιών. Πρόκειται για ένα καλλυντικό που λατρεύουν οι makeup artists, διότι τους δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουν έναν λείο και αψεγάδιαστο καμβά για ένα όμορφο και επαγγελματικό μακιγιάζ.

Πέρα λοιπόν από τον καθαρισμό και την ενυδατική κρέμα, ένα πράιμερ μπορεί να κάνει το δέρμα του προσώπου σας ακόμη πιο ομοιόμορφο και να κρύψει κάποιες μικροατέλειες που ενδέχεται να υπάρχουν.

Κι αν γενικά δεν θέλετε να επιβαρύνετε την επιδερμίδα σας με ένα ακόμη στρώμα καλλυντικού προϊόντος πριν την εφαρμογή του μακιγιάζ, ίσως πρέπει να το σκεφτείτε ξανά. Αυτή η βάση του μακιγιάζ δεν επιβαρύνει καθόλου το δέρμα. Ίσα ίσα που δημιουργεί ένα ενυδατικό και προστατευτικό φιλμ που δίνει ένταση στα χρώματα των σκιών, του ρουζ και των άλλων καλλυντικών. Παράλληλα, διατηρεί τους πόρους του δέρματος υγιείς και αποτρέπει το φράξιμο που προκαλείται από την εισαγωγή βαριών προϊόντων στο εσωτερικό τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το primer προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη κι αν δεν έχετε σκοπό να μακιγιαριστείτε. Το αποτέλεσμα θα είναι μια ομοιόμορφη, λεία και φρέσκια επιδερμίδα που λάμπει.

Η τιμή του έχει μεγάλη ποικιλία, καθώς είναι πολλές οι εταιρείες καλλυντικών που διαθέτουν τέτοια προϊόντα. Με μια μικρή αναζήτηση στην αγορά, θα βρείτε οικονομικά primer προσώπου, ματιών ή χειλιών από γνωστές μάρκες που είναι εξίσου αποτελεσματικά με αυτά των επώνυμων οίκων.

Τι είναι το primer και τι κάνει

Τα πράιμερ έχουν συνήθως υγρή, κρεμώδη ή τζελ υφή, υπάρχουν όμως και έλαια που δρουν ως βάση μακιγιάζ. Είναι κατάλληλα για κάθε τύπο επιδερμίδας και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες.

Εφαρμόζονται μετά τον καθαρισμό και την ενυδατική κρέμα, αλλά πριν από το μέικ απ, δημιουργώντας μια καλή και ομοιόμορφη όψη στο δέρμα. Πέρα όμως από την λείανση της επιδερμίδας και την ευκολότερη εφαρμογή του foundation, ένα πράιμερ βοηθάει και στην αύξηση της διάρκειας αντοχής του μακιγιάζ.

Αυτοί είναι όμως μόνο οι δυο από τους λόγους που το συγκεκριμένο προϊόν είναι σημαντικό. Οι δυνατότητες του είναι πολύ περισσότερες. Για παράδειγμα, εξομαλύνει και κάνει ομοιόμορφο τον τόνο της επιδερμίδας, απαλύνοντας κοκκινίλες, πανάδες και άλλες δυσχρωμίες. Επίσης, γεμίζει τις ρυτίδες και τους πόρους του προσώπου, απομακρύνοντας και την επιπλέον λιπαρότητα που οδηγεί στην ανεπιθύμητη γυαλάδα.

Μια ακόμη ευεργετική ιδιότητα του πράιμερ είναι η ενυδάτωση και η θρέψη σε βάθος της επιδερμίδας, όπως και η μείωση της εμφάνισης των μαύρων στιγμάτων και των σημαδιών της ακμής.

Primer προσώπου ή ματιών (2)

Πως χρησιμοποιείται το πράιμερ προσώπου

Η χρήση του γίνεται απλώνοντας μια μικρή ποσότητα από αυτό με τα δάχτυλα, το σφουγγαράκι ή το πινέλο σας.

Η πιο ενδεδειγμένη επιλογή είναι τα δάχτυλα. Έτσι, ελέγχετε καλύτερα την εφαρμογή, ενώ παράλληλα η θερμότητα που δημιουργείται από την τριβή βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του. Επίσης, το μασάζ με κυκλικές για να απλωθεί το προϊόν, ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και τα κύτταρα του δέρματος.

Ωστόσο, αν εφαρμόζετε ένα κρεμώδες πρίμερ για να κρύψετε τους πόρους, απλώστε το με ταμποναριστές κινήσεις αντίθετα από την φορά των πόρων. Το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο με αυτόν τον τρόπο.

Είδη primer και πως να επιλέξετε το καλύτερο για βάση του μακιγιάζ

Στα καταστήματα καλλυντικών θα βρείτε πολλά διαφορετικά είδη primer και δεν αναφερόμαστε μόνο στο σημείο όπου αυτά εφαρμόζονται (πρόσωπο, μάτια, βλεφαρίδες και χείλη), αλλά και στο που στοχεύουν.

Κάποια πράιμερ είναι ιδανικά για λιπαρό δέρμα και για την αποφυγή της γυαλάδας – αλλοίωσης του μακιγιάζ. Υπάρχουν όμως και ορισμένα που ειδικεύονται στην μείωση των πόρων, των ρυτίδων ή στην κάλυψη των πανάδων.

Πιο συγκεκριμένα, το καλύτερο πράιμερ για κάθε επιδερμίδα είναι:

Λιπαρό δέρμα: Το ματ αποτέλεσμα είναι το ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση. Επομένως, κάποιο primer με σιλικόνη που περιορίζει τη λιπαρότητα.

Ξηρή επιδερμίδα: Χρειάζεται ένα ενυδατικό πράιμερ σε μορφή τζελ ή σπρέι που περιέχει γλυκερίνη ή υαλουρονικό οξύ.

Θαμπό δέρμα: Επιλέξτε μια βάση μακιγιάζ που προσφέρει λάμψη, φωτίζοντας ομοιόμορφα το πρόσωπο.

Ευαίσθητη επιδερμίδα: Για να μειώσετε την φλεγμονή, τις κοκκινίλες, τα στίγματα ή τα σπυράκια, ιδανικό είναι ένα primer σε πράσινη απόχρωση που διαθέτει καταπραϋντικά στοιχεία (πχ αλόη).

Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να εφαρμόσετε περισσότερα από ένα πράιμερ σε διαφορετικά σημεία του προσώπου, αρκεί να μην αλληλοκαλύπτονται.

Πως να φτιάξω σπιτικό primer προσώπου και ματιών;

Αν σας τελείωσε το πράιμερ ή απλά προτιμάτε τα φυσικά καλλυντικά προϊόντα υπάρχουν πολλές συνταγές που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε τη δική σας αποτελεσματική σπιτική βάση μακιγιάζ. Αποφύγετε λοιπόν τα πολλά χημικά και εφαρμόστε στο πρόσωπο και τα μάτια σας ένα πράιμερ με φυσικές πρώτες ύλες που προσφέρουν ευεργετικές ουσίες στο δέρμα.

Μάλιστα κάποια από τα παρακάτω χειροποίητα primers είναι πιο οικονομικά και το ίδιο αποτελεσματικά με ορισμένα επώνυμα. Γιατί λοιπόν να μην φτιάξετε το δικό σας καλλυντικό προϊόν για λεία επιδερμίδα και μακιγιάζ που διαρκεί;

Θρεπτικό και ενυδατικό πρίμερ με αλόη στο πρόσωπο

Πρόκειται για ένα από τα πιο απλά σπιτικά primer που μπορείτε εύκολα να δημιουργήσετε στο σπίτι. Με δυο μόνο υλικά μπορείτε να φτιάξετε μια κρεμώδη οικονομική βάση μακιγιάζ που θα σας χαρίσει αψεγάδιαστο αποτέλεσμα με μεγάλη διάρκεια.

Η αλόη που περιέχει, ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα και απαλύνει τις λεπτές γραμμές και τους πόρους του δέρματος.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλιές της σούπας τζελ αλόη βέρα
– 2 κουταλιές της σούπας από την ενυδατική σας κρέμα

Τρόπος παρασκευής: Απλά ανακατέψτε τα δυο υλικά σε ένα βαζάκι. Έτσι απλά το πράιμερ σας είναι έτοιμο για χρήση όποτε το χρειαστείτε.

Προαιρετικά, μπορείτε στο παραπάνω μείγμα να προσθέσετε 1/2 κουταλιά της σούπας make up, λίγες σταγόνες αμαμηλίς και λίγη πούδρα για ματ τελείωμα. Αυτά τα συστατικά θα τελειοποιήσουν τη δική σας βάση μακιγιάζ, αφού το foundation προσθέτει λίγο χρώμα, η αμαμηλίς εξουδετερώνει τις κοκκινίλες και είναι ιδανική για τα σπυράκια, ενώ η πούδρα θα δώσει ένα ματ και χωρίς γυαλάδες από τη λιπαρότητα αποτέλεσμα.

Primer προσώπου ή ματιών (3)

Σπιτικό primer spray με γλυκερίνη

Αν προτιμάτε τα πρίμερ σε μορφή σπρέι δοκιμάστε αυτή την απλή συνταγή με δυο μόνο υλικά.

Θα χρειαστείτε:
– 1 μέρος γλυκερίνη
– 3 μέρη νερό

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε τα δυο υλικά σε ένα δοχείο με ψεκαστήρα. Κουμπώστε το καλά και ανακινήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Ψεκάστε το φυσικό καλλυντικό στο πρόσωπο σας μετά την εφαρμογή της ενυδατικής κρέμας σας και πριν το makeup. Συνεχίστε κανονικά με το βάψιμο του προσώπου και απολαύστε το αψεγάδιαστο και με αυξημένη διάρκεια αποτέλεσμα.

Συνταγή χειροποίητου primer για λιπαρό δέρμα

Φτιάξτε μόνη σας μια ευεργετική για την επιδερμίδα και αποτελεσματική για το μακιγιάζ σας βάση εκμεταλλευόμενη τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει η αλόη στο πρόσωπο και το αμυγδαλέλαιο.

Θα χρειαστείτε:
– 3 κουταλιές της σούπας νερό
– 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ζελέ αλόης
– 2 σταγόνες αμυγδαλέλαιο

Τρόπος παρασκευής: Αναμείξτε πολύ καλά τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τόσο απλά το πράιμερ για λιπαρές επιδερμίδες είναι έτοιμο για χρήση.

Φυσικό primer ματιών με άργιλο για τέλειο μακιγιάζ που αντέχει στο χρόνο

Πρόκειται για μια βάση σκιάς ματιών ιδανική για λιπαρά βλέφαρα, χάρη στην άργιλο που απορροφά την περίσσεια λιπαρότητα.

Θα χρειαστείτε:
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού άργιλο μπετονίτη (μπεζ- γκρι) ή καολίνη (λευκή)
– 1/4 κουταλάκι του γλυκού σκόνη αραρούτι
– 2 κουταλάκια του γλυκού τζελ αλόης βέρα

Τρόπος παρασκευής: Ανακατέψτε σε ένα δοχείο όλα τα παραπάνω υλικά μέχρι να γίνουν μια ενιαία πάστα και χρησιμοποιήστε το ως βάση πριν την εφαρμογή της σκιάς ματιών.