9 τρόποι αντιμετώπισης για τα μαύρα στίγματα στη μύτη και το πρόσωπο

Μαύρα στίγματα (1)

Ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά δερματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι τα μαύρα στίγματα. Εμφανίζονται κυρίως στη μύτη, το μέτωπο και το πηγούνι, αλλά μπορούν να δημιουργηθούν επίσης σε αρκετά σημεία του σώματος.

Για να φύγουν τα μαύρα στίγματα μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ή να κάνετε μόνη σας μερικά σπιτικά γιατροσόφια. Αυτές οι μάσκες προσώπου θα οδηγήσουν στη μείωση της υπερβολικής λιπαρότητας του δέρματος που οδηγεί στην έκκριση σμήγματος, αλλά και στην αφαίρεση των μπιμπικιών από τους πόρους του προσώπου. Πρόκειται για φυσικά υλικά που μπορούν να καθαρίσουν σε βάθος το δέρμα σας χωρίς να χρειαστεί επίσκεψη στον δερματολόγο, εκτός αν πρόκειται για ιδιαίτερα «βαριά» περίπτωση.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει το χημικό πήλινγκ που αποτελεί μια λύση για την μείωση της λιπαρότητας και την ανάπλαση της επιδερμίδας και το ειδικό εργαλείο για μαύρα στίγματα.

Στη συνέχεια λοιπόν θα δούμε τους λόγους που δημιουργούνται τα μαύρα στίγματα στο δέρμα, αλλά και φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης με μάσκες προσώπου και σπιτικά πίλινγκ.

Τι είναι τα μαύρα στίγματα

Μαύρα στίγματα (2)

Τα μαύρα στίγματα, τα οποία εμφανίζονται κυρίως στο πρόσωπο και συγκεκριμένα στην περιοχή της μύτης, του μετώπου και του πηγουνιού δεν είναι άλλο από υπερβολικό συσσωρευμένο σμήγμα στους πόρους του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα τα μπιμπίκια ή ανοιχτός φαγέσωρας, όπως αλλιώς αποκαλούνται, εκδηλώνονται στις λιπαρές και με τάση για ακμή επιδερμίδες.

Υπάρχουν δύο τύποι φαγέσωρα, ο ανοιχτός και ο κλειστός. Ο ανοιχτός είναι αυτός που αφήνει το σμήγμα εκτεθειμένο στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να οξειδώνεται και να μαυρίζει, δημιουργώντας έτσι τα μπιμπίκια. Ενώ ο κλειστός φαγέσωρας διαθέτει ένα προστατευτικό από την ατμόσφαιρα κάλυμμα κι έτσι το σμήγμα παραμένει λευκό.

Αιτίες που δημιουργούν τα μαύρα στίγματα

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση μαύρων στιγμάτων είναι:

1. Λάθος επιλογή καλλυντικών προϊόντων: Η κακή περιποίηση προσώπου με καλλυντικά που δεν είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα σας, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία υπερβολικής λιπαρότητας, η οποία οδηγεί στην υπερέκκριση σμήγματος. Για παράδειγμα μια λιπαρή ή με τάση για ακμή επιδερμίδα δεν χρειάζεται λιπαρή ενυδατική κρέμα προσώπου, αλλά κάποια σμηγματορυθμιστική.

2. Η υπερβολική χρήση make up: Το συχνό μακιγιάζ με makeup, ειδικά σε λιπαρές επιδερμίδες, συγκρατεί το σμήγμα που εκκρίνεται μέσα στον πόρο και δεν το αφήνει να βγει προς τα έξω και να στεγνώσει. Αυτό οδηγεί σε διεύρυνση του στομίου του πόρου, καθώς οι αδένες του δέρματος υπερλειτουργούν και προσπαθούν να εξωτερικεύσουν το σμήγμα, το οποίο τελικά παγιδεύεται στο εσωτερικό τους.

Μαύρα στίγματα (7)

3. Υπερβολικός καθαρισμός προσώπου: Η χρήση συσκευών ατμού για τον καθαρισμό προσώπου στα ινστιτούτα μπορεί να οδηγήσει σε υπερέκκριση σμήγματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι συγκεκριμένες συσκευές τείνουν να αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Όταν το δέρμα αντιληφθεί πως τα εξωτερικά του κύτταρα έχουν στεγνώσει, εκκρίνει περισσότερο σμήγμα προκειμένου να επαναφέρει την φυσιολογική κατάσταση στην επιδερμίδα. Παράλληλα η πίεση που ασκεί η αισθητικός για να αφαιρέσει τα μαύρα στίγματα μπορεί να δημιουργήσει γειτονική βλάβη που εκδηλώνεται με σπυράκια.

► Δείτε πως να κάνετε βαθύ καθαρισμό προσώπου στο σπίτι με απλά βήματα.

4. Aircondition: Όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, το κλιματιστικό και ο κλειστός χώρος μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση μπιμπικιών. Ο λόγος είναι πως αφυδατώνει την επιδερμίδα και έτσι προκαλείται μεγαλύτερη έκκριση σμήγματος, το οποίο οξειδώνεται από τον αέρα και δημιουργεί τα μαύρα στίγματα.

Μαύρη μάσκα προσώπου για μαύρα στίγματα

Η black mask, όπως αλλιώς αποκαλείται, είναι μια μάσκα προσώπου με ενεργό άνθρακα που βοηθάει στην καταπολέμηση των μαύρων στιγμάτων και της ακμής. Πρόκειται για ένα προϊόν που κάνει βαθύ καθαρισμό προσώπου, ξεμπλοκάροντας τους φραγμένους πόρους. Μπορείτε να το βρείτε έτοιμο σε φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών, είτε να το φτιάξετε μόνη σας. Οι μορφές της είναι η peel off black mask και η μαύρη μάσκα προσώπου με άργιλο.

► Ανακαλύψτε περισσότερα για τις ιδιότητες και τον τρόπο δημιουργίας της σπιτικής black mask.

Αυτοκόλλητες ταινίες για τα μαύρα στίγματα στη μύτη και το πρόσωπο

Μαύρα στίγματα (3)

Μια πολύ εύκολη και αποτελεσματική λύση για να φύγουν τα μαύρα στίγματα από την μύτη, το πηγούνι, αλλά και το υπόλοιπο πρόσωπο είναι οι αυτοκόλλητες ταινίες. Απλά τις κολλάτε, τις αφήνετε για λίγο και τις τραβάτε αφαιρώντας μαζί και όλους τους ρύπους που έχουν συσσωρευτεί στους φραγμένους πόρους του προσώπου, δημιουργώντας τα ενοχλητικά μπιμπίκια.

Οι ταινίες αυτές μπορεί να είναι έτοιμες του εμπορίου ή χειροποίητες. Εξάλλου δεν είναι λίγες οι επώνυμες εταιρείες καλλυντικών που έχουν δημιουργήσει τα δικά τους αυτοκόλλητα για μαύρα στίγματα, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε από τα φαρμακεία και τα καταστήματα καλλυντικών. Αν ωστόσο ψάχνετε μια πιο οικονομική και σπιτική λύση, μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας αυτοκόλλητες ταινίες χρησιμοποιώντας ασπράδι αβγού ή ζελατίνη.

► Μάθετε περισσότερα για τις σπιτικές αυτοκόλλητες ταινίες για μαύρα στίγματα.

Σπιτική μάσκα – κρέμα με μαγειρική σόδα στο πρόσωπο για να φύγουν τα μπιμπίκια

Δημιουργήστε μια ευεργετική μάσκα προσώπου για την καταπολέμηση της ακμής και των μαύρων στιγμάτων. Χρησιμοποιήστε τη για να κάνετε βαθύ καθαρισμό προσώπου στο σπίτι και να αφαιρέσετε από τους φραγμένους πόρους, οτιδήποτε έχει συσσωρευτεί.

Τα συστατικά της μάσκας αυτής είναι απλά και υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό. Πιο συγκεκριμένα, η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γεγονός που την καθιστά ένα καθαριστικό υλικό ιδανικό για την αντιμετώπιση της ακμής και ενοχλητικών ατελειών. Από την άλλη μεριά, το μέλι έχει μαλακτικές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λειτουργεί ως αποτοξινωτικό της επιδερμίδας. Τέλος, η μαγειρική σόδα και το λεμόνι καθαρίζει σε βάθος τους πόρους του προσώπου, αφήνοντας το λαμπερό και φρέσκο.

Θα χρειαστείτε:
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
– 5 κουταλιές της σούπας μέλι
– Χυμό 1/2 λεμονιού

Τρόπος παρασκευής: Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατέψτε τα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρουν την μορφή κρέμας.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε την κρέμα στο πρόσωπο και αφήστε τη να σταθεί 15 λεπτά. Τέλος, ξεπλυθείτε με άφθονο χλιαρό νερό.

Χειροποίητο πίλινγκ προσώπου για μαύρα στίγματα με μέλι

Μαύρα στίγματα (4)

Κάντε απολέπιση προσώπου με ένα σπιτικό προϊόν για τα μαύρα στίγματα που χρησιμοποιεί τις νιφάδες της βρώμης ως καθαριστικό συστατικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η βρώμη και το μέλι καταπολεμούν την ακμή και τα κόκκινα σημάδια στο δέρμα, ενώ το γιαούρτι δρα ως μαλακτική ουσία. Επίσης, το μέλι χάρη στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ανακουφίζει το ερεθισμένο από το τρίψιμο με τις νιφάδες βρώμης πρόσωπο, όπως και την ξηρότητα. Τέλος, το ελαιόλαδο αποτελεί το ενυδατικό στοιχείο της μάσκας προσώπου για μαύρα στίγματα και σπυράκια.

Θα χρειαστείτε:
– 2 κουταλάκια του γλυκού γιαούρτι
– 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
– 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
– 1/4 του φλιτζανιού βρώμη

Τρόπος παρασκευής: Ρίξτε στο μούλτι όλα τα υλικά και χτυπήστε τα μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε το σκραμπ προσώπου με απαλές κυκλικές κινήσεις για 1-2 λεπτά και ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό. Σε περίπτωση που η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη και τείνει να ερεθίζεται και να κοκκινίζει από την απολέπιση, αποφύγετε το τρίψιμο του μείγματος και αφήστε το να δράσει ως μάσκα προσώπου για 5-7 λεπτά.

► Ανακαλύψτε περισσότερες σπιτικές συνταγές για φυσικό πίλινγκ προσώπου.

Αντιμετώπιση για μαύρα στίγματα με οδοντόκρεμα

Εξαφανίστε τα μπιμπίκια και τα σπυράκια με ένα προϊόν που υπάρχει σε κάθε μπάνιο, την οδοντόκρεμα σας.

Εφαρμόστε λοιπόν μια λεπτή στρώση οδοντόκρεμας στα σημεία όπου θέλετε να καθαρίσετε σε βάθος τους πόρους, δίνοντας έμφαση στο Τ του προσώπου (μέτωπο, μύτη, πιγούνι) που είναι και τα σημεία όπου είναι πιο συχνή η εμφάνιση μαύρων στιγμάτων. Αφήστε τη να δράσει για 25 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.

Κατά την αφαίρεση της οδοντόκρεμας από το πρόσωπο σας θα δείτε να απομακρύνονται μαζί της και οι κορυφές των σπυριών, αλλά και τα μαύρα στίγματα.

Η αίσθηση ενός μικρού καψίματος, όταν απλώσετε την οδοντόκρεμα στην επιδερμίδα σας, είναι φυσιολογική και θα φύγει αρκετά γρήγορα. Αν όμως νιώσετε μεγάλη ενόχληση, ξεπλυθείτε αμέσως και μην ξαναδοκιμάσετε την συγκεκριμένη μάσκα. Πιθανότατα κάποιο συστατικό της οδοντόκρεμας να προκαλεί μια μορφή αλλεργίας στο δέρμα σας.

Γενικά η θεραπεία για απομάκρυνση των μαύρων στιγμάτων με οδοντόκρεμα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει μεγάλη ξηρότητα στο δέρμα, αλλά και ερεθισμούς ή κοκκινίλες που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και σε μικροεγκαύματα.

Peel off μάσκα για μαύρα στίγματα με ζελατίνη

Μαύρα στίγματα (5)

Θα χρειαστείτε:
– 1/2 κουταλιά της σούπας κουρκουμά
– 1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη
– 2 κουταλιές της σούπας μέντα

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά φτιάξτε ένα αφέψημα μέντας. Μετά προσθέστε τον κουρκουμά και την ζελατίνη όσο είναι ακόμη ζεστό και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθούν.

Τρόπος εφαρμογής: Μόλις κρυώσει το μείγμα και πάρει θερμοκρασία δωματίου, απλώστε το στο πρόσωπο σας και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Έπειτα ξεφλουδίστε την μάσκα με την ζελατίνη και ξεπλυθείτε με αρκετό νερό. Μαζί με την μάσκα θα αφαιρεθούν και τα μαύρα στίγματα.

Μάσκα προσώπου με άργιλο για να φύγουν τα μαύρα στίγματα

Η άργιλος είναι ένα φυσικό πέτρωμα πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία για τον βαθύ καθαρισμό της επιδερμίδας. Αντιμετωπίζει την λιπαρότητα που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας μπιμπικιών, σμήγματος και ακμής.

Η εφαρμογή της αργίλου στο πρόσωπο απορροφά την περίσσεια λιπαρότητα που συσσωρεύεται μέσα στους πόρους του δέρματος και δημιουργεί τα μαύρα στίγματα.

Εφαρμόστε λοιπόν μια έτοιμη μάσκα αργίλου ή διαλύστε λίγη σκόνη αργίλου σε νερό και απλώστε τη στο πρόσωπο σας. Αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά και μόλις στεγνώσει, ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό.

Εναλλακτικά μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μείγμα αργίλου με μηλόξυδο που είναι εξίσου αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων. Δείτε τη συνταγή, καθώς και άλλες σπιτικές μάσκες ομορφιάς για λάμψη, ενυδάτωση και περιποίηση του προσώπου.

Ασπιρίνη για καθαρισμό από τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο

Μαύρα στίγματα (6)

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, δηλαδή η ασπιρίνη, αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τα μπιμπίκια.

Προσοχή, αν έχετε αλλεργία στην ασπιρίνη μην δοκιμάσετε την συγκεκριμένη μάσκα.

Θα χρειαστείτε:
– 3-5 ασπιρίνες
– Ζεστό νερό

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά τρίψτε τις ασπιρίνες για να γίνουν σκόνη και αναμείξτε τις με λίγο ζεστό νερό μέχρι να δημιουργήσετε μια πάστα.

Τρόπος εφαρμογής: Εφαρμόστε την πάστα ασπιρίνης στο πρόσωπο σας, δίνοντας έμφαση στα σημεία όπου έχετε περισσότερο πρόβλημα και αφήστε τη να δράσει για 5-10 λεπτά προτού την αφαιρέσετε με αρκετό νερό.

Σπιτική peel off μάσκα για τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο και τη μύτη με αβγό

Η συγκεκριμένη μάσκα προσώπου καθαρίζει σε βάθος το πρόσωπο αφαιρώντας τα μπιμπίκια και ρυθμίζοντας την λιπαρότητα.

Θα χρειαστείτε:
– 1 ασπράδι αβγού
– 1 λεπτό χαρτομάντιλο
– 1 πινέλο

Τρόπος παρασκευής: Αρχικά σπάστε το αβγό και ξεχωρίστε τον κρόκο από το ασπράδι. Κρατήστε το ασπράδι και αφήστε τον κρόκο στην άκρη. Αν θέλετε μπορείτε να τον μαγειρέψετε ή να τον χρησιμοποιήσετε σε άλλη μάσκα ομορφιάς.

Τρόπος εφαρμογής: Απλώστε με το πινέλο το ασπράδι στο πρόσωπο σας, βάλτε από πάνω το χαρτομάντιλο και εφαρμόστε άλλη μια στρώση από το ασπράδι. Αφήστε τη μάσκα να στεγνώσει και ξεφλουδίστε την από κάτω προς τα πάνω. Ξεπλυθείτε με άφθονο ζεστό νερό και αμέσως μετά με κρύο. Τέλος, εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα σας.