Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας

Η σωστή περιποίηση των μαλλιών μας τα διατηρεί όμορφα, λαμπερά και υγιή, ωστόσο υπάρχουν κάποιες συνήθειες που ενώ μας φαίνονται φυσιολογικές μπορεί να αποβούν καταστροφικές για την τρίχα, προκαλώντας της σπάσιμο, φριζάρισμα, αλλά και κάψιμο.

Ποιες είναι αυτές και ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να περιποιούμαστε τα μαλλιά μας χωρίς να τα καταστρέφουμε;

Η λίστα που ακολουθεί παρουσιάζει 15 συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας, τα οποία μπορεί να κάνετε και να μην καταλαβαίνετε το μέγεθος της καταστροφής που είναι πιθανό να προκαλέσουν. Δείτε τα και μάθετε την σωστή πρακτική που πρέπει να ακολουθείτε για να έχετε πάντα όμορφα και υγιή μαλλιά!

1. Πολύ συχνό λούσιμο

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (1)

Το λούσιμο των μαλλιών σας δεν πρέπει να είναι ούτε υπερβολικό, ούτε και «ανύπαρκτο». Το πιο συχνό βέβαια από τα δυο είναι το λάθος του καθημερινού λουσίματος, το οποίο μπορεί να ξηράνει τα μαλλιά σας και να τα κάνει εύθραυστα, ενώ οδηγεί και στην απομάκρυνση πολύτιμων ελαίων που σας χρειάζονται. Το ιδανικό είναι να ακολουθείτε το τι χρειάζεται ο τύπος των μαλλιών σας και να λούζεστε μόνο όταν το έχετε ανάγκη. Για παράδειγμα τα λιπαρά μαλλιά χρειάζονται λούσιμο μέρα παρά μέρα, ενώ τα ξηρά ή σγουρά μαλλιά δύο με το πολύ τρεις φορές την εβδομάδα. Αν ωστόσο δεν μπορείτε να διατηρήσετε άλουστα τα μαλλιά σας με βάση αυτό το πρόγραμμα και χρειάζεστε ένα φρεσκάρισμα μεταξύ των λουσιμάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξηρό σαμπουάν ή να λουστείτε με σκέτο νερό, ή και μόνο conditioner.

2. Μεγάλη ποσότητα σαμπουάν

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (2)

Καταρχήν θα πρέπει να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πριν τα βρέξετε και στη συνέχεια να τα βρέχετε και να απλώνετε το σαμπουάν. Εφαρμόστε το σαμπουάν μόνο στις ρίζες των μαλλιών κάνοντας απαλό μασάζ με τα δάχτυλά σας και όχι σε όλο τους το μήκος, διότι αυτό θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των φυσικών ελαίων της τρίχας με αποτέλεσμα να την ξηράνει.

3. Αμελείτε το conditioner

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (3)

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν αρκετές γυναίκες είναι η μη χρήση του conditioner. Πρόκειται για ένα προϊόν που είναι πολύ σημαντικό για όλους τους τύπους των μαλλιών και πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα, έτσι ώστε τα μαλλιά σας να μην είναι θαμπά, ξηρά και επιρρεπή στο μπλέξιμο.

4. Πολύ ζεστό νερό όταν λούζεστε

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (4)

Χρησιμοποιώντας πολύ ζεστό νερό όταν λούζεστε, όχι μόνο κάνετε ζημιά στα βαμμένα μαλλιά, αλλά ενεργοποιείτε τους αδένες που παράγουν λιπαρότητα, σε κάθε τύπο μαλλιών. Γι’ αυτό καλό θα είναι να λούζεστε με χλιαρό προς κρύο νερό.

5. Χτενίζετε τα μαλλιά σας όταν είναι βρεγμένα

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (5)

Χτενίζοντας τα μαλλιά σας όταν είναι ακόμα βρεγμένα μπορεί να τα καταστρέψετε, διότι η υγρασία τα κάνει πιο ευαίσθητα και εύθραυστα. Προκειμένου λοιπόν να μην προκαλέσετε ζημιά στην τρίχα πάρτε μια τσατσάρα με αραιά δόντια και χτενίστε τα με προσοχή, ξεκινώντας από τις άκρες και ανεβαίνοντας σιγά σιγά πηγαίνετε προς τις ρίζες. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε πολύ να μην επιμείνετε στα μπερδέματα!

6. Σκουπίζετε τα μαλλιά σας με πετσέτα

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (6)

Η χρήση της πετσέτας κάνει κακό στα μαλλιά, αφού η τριβή της στην τρίχα προκαλεί την δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού, καταστρέφει τους θύλακες της και προκαλεί φριζάρισμα. Αντί λοιπόν για την χρήση πετσέτας, πάρτε ένα βαμβακερό πανί ή μπλουζάκι και σκουπίστε τα ταμποναριστά. Στη συνέχεια, αν έχετε την δυνατότητα αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους, αυτή είναι και η ιδανική επιλογή. Επειδή όμως αυτό δεν είναι εφικτό για όλη την διάρκεια του χρόνου, χρησιμοποιήστε το πιστολάκι σας, αλλά με προσοχή και ακολουθώντας τις οδηγίες που θα δείτε παρακάτω.

7. Προϊόντα styling και κακή χρήση τους

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (7)

Όλα τα προϊόντα styling συνιστάται να εφαρμόζονται σε βρεγμένα μαλλιά, μιας και είναι πολύ πιο εύκολο να απλωθεί παντού το προϊόν και να απορροφηθεί καλύτερα από την τρίχα. Αν όμως πρόκειται για κάποιο σπρέι ενάντια στην φθορά της τρίχας από την θερμότητα, τότε θα πρέπει να το απλώνετε πάντα σε στεγνά μαλλιά πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο styling όπως το ισιωτικό – πρέσα ή το ψαλίδι για τις μπούκλες, γιατί το συγκεκριμένο προϊόν βοηθά την τρίχα να μην χάσει την ελαστικότητα της και να μην γίνει ξηρή. Προσοχή όμως, ποτέ μην απλώνετε κάποιο προϊόν styling στις ρίζες των μαλλιών σας, διότι θα τα κάνει πιο λιπαρά.

8. Υπερβολική θερμότητα

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (8)

Όλα τα σεσουάρ, αλλά και τα υπόλοιπα εργαλεία styling έχουν βαθμίδες θερμότητας. Οι ειδικοί προτείνουν να μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτά τα εργαλεία στην μέγιστη θερμότητα τους, εκτός αν διαθέτετε πολύ σγουρά μαλλιά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη αντοχή από μόνα τους στις υψηλές θερμοκρασίες. Οπότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τόσο το πιστολάκι, όσο και το ψαλίδι ή το σίδερο σε πιο χαμηλή βαθμίδα από την μέγιστη και πάντα χρησιμοποιώντας αρχικά ένα προϊόν ενάντια στην θερμότητα.

Επίσης, όταν χρησιμοποιείτε το πιστολάκι σας μην αμελείτε να βάζετε την μύτη του. Η στοχευμένη ροή της θερμότητας οδηγεί σε καλύτερο στέγνωμα των μαλλιών. Και βέβαια ποτέ μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε το ψαλίδι ή το σίδερο σε βρεγμένα μαλλιά, διότι ναι μεν στεγνώνουν την τρίχα πιο γρήγορα, αλλά παράλληλα καταστρέφουν τον θύλακα της.

9. Πολύ συχνό βούρτσισμα

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (9)

Μπορεί να σας φαίνεται φυσιολογικό και ωραίο να χτενίζετε τα μαλλιά σας παραπάνω από μια φορά την ημέρα για να δείχνουν πάντα όμορφα και περιποιημένα, ωστόσο αυτό δεν είναι σωστό. Το πολύ συχνό βούρτσισμα τείνει να ηλεκτρίζει τα μαλλιά και να τα σπάει, δημιουργώντας τους ψαλίδα. Επομένως χτενιστείτε μόνο μια φορά την ημέρα αν έχετε ίσια μαλλιά, ενώ αν έχετε σγουρά μην τα χτενίσετε ποτέ στεγνά.

10. Λάθος μέγεθος βούρτσας

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (10)

Όπως σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει, οι βούρτσες έχουν διάφορα μεγέθη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάθε μέγεθος έχει την δική του χρήση και εξυπηρετεί διαφορετικά μήκη μαλλιών. Για παράδειγμα η μικρή βούρτσα συνίσταται για γυναίκες με μαλλιά μέχρι το ύψος των ζυγωματικών, ενώ η μεσαία και η μεγάλη βούρτσα για γυναίκες με μακριά μαλλιά.

11. Αφήνετε λιτά τα μαλλιά σας όταν κοιμάστε

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (11)

Το να κοιμάστε με λυτά μαλλιά μπορεί να προκαλέσει φριζάρισμα και κόμπους, γι’ αυτό αν έχετε μεσαίου μήκους ή μακριά μαλλιά καλό θα είναι να κάνετε δύο πλεξούδες πριν κοιμηθείτε.

12. Παραλείπετε το κούρεμα

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (12)

Η επίσκεψη στον κομμωτή σας κάθε 8 εβδομάδες κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να παραμείνουν τα μαλλιά σας όμορφα, ζωντανά και υγιή. Ακόμα και αν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας, δεν πρέπει να παραμελείτε το συχνό κούρεμα, διότι κόβοντας τα έστω και λίγο τα καθαρίζετε από την ψαλίδα και τα σπασίματα και τα αφήνετε να αναπτυχθούν όμορφα και υγιή τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε αίσθηση. Με αυτό τον τρόπο δίνετε στα μαλλιά σας την ευκαιρία να διατηρήσουν την φόρμα τους και να μην χρειαστεί στη συνέχεια να αλλάξετε κούρεμα.

13. Δεν προσαρμόζεστε στις εποχές του χρόνου

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (13)

Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, όπως το πρόσωπο, έτσι και τα μαλλιά επηρεάζονται από την αλλαγή του καιρού, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής σας. Σιγουρευτείτε λοιπόν πως χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα προϊόντα για κάθε εποχή και μην παραμελείτε να εφαρμόσετε μια αντιηλιακή προστασία κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ή να βάζετε περισσότερο conditioner κατά τους χειμερινούς μήνες για να αποφύγετε τον στατικό ηλεκτρισμό. Επίσης, τις ημέρες με υγρασία θα χρειαστείτε επιπλέον ένα προϊόν κατά του φριζαρίσματος.

14. Επιμένετε στο ξεμπέρδεμα των μαλλιών σας

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (14)

Όπως αναφέραμε για τα βρεγμένα μαλλιά, έτσι και για τα στεγνά δεν πρέπει να επιμένετε στα μπερδέματα. Η επιμονή μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στο σπάσιμο και την καταστροφή της τρίχας, αλλά και στην δημιουργία ενός ισχυρού πονοκεφάλου. Αν θέλετε οπωσδήποτε να λύσετε έναν κόμπο, χρησιμοποιήστε ένα ειδικό σπρέι που ξεμπερδεύει τα μαλλιά και στη συνέχεια δουλέψτε σιγά σιγά και απαλά στο εν λόγω μπέρδεμα.

15. Τρόπος ζωής

Συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών σας (15)

Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζουν μόνο την επιδερμίδα σας, αλλά και τα μαλλιά σας. Προκειμένου λοιπόν να τους δώσετε εκ νέου ζωντάνια, κάντε μια μάσκα με λάδι ή βάλτε αρκετό conditioner για να μετριάσετε τη ζημιά.