14 μυστικά περιποίησης για απαλά, λαμπερά και υγιή μαλλιά

Μυστικά περιποίησης για υγιή, λαμπερά και απαλά μαλλιά (2)

Τα όμορφα, λαμπερά και υγιή μαλλιά αποτελούν επιθυμία κάθε γυναίκας, αφού χαρίζουν αυτοπεποίθηση και προσθέτουν πολύ στην εικόνα του προσώπου και της συνολικής εμφάνισης. Ακολουθώντας κάποια μικρά, αλλά σημαντικά tips στην περιποίηση των μαλλιών, μπορείτε κι εσείς να τα μεταμορφώσετε πλήρως και να τους δώσετε πίσω την χαμένη τους λάμψη και ζωντάνια.

Τέρμα λοιπόν στα θαμπά, άτονα και αδύναμα μαλλιά που σπάνε ή φριζάρουν. Διορθώστε τα λάθη που ενδέχεται να κάνατε μέχρι σήμερα στην καθημερινή σας ρουτίνα και υιοθετήστε μερικές ακόμη απλές συνήθειες που θα τα κάνουν δυνατά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν πολύ και στο να τα μακρύνετε γρήγορα, αν το επιθυμείτε.

Δείτε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τα ταλαιπωρημένα μαλλιά, κάνοντας τα και πάλι όμορφα, υγιή και λαμπερά.

Το καθημερινό λούσιμο έχει αρνητικές συνέπειες

Αυτό δεν σημαίνει πως θα κυκλοφορείτε με λαδωμένα και απεριποίητα μαλλιά. Απλά, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρόκειται για ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στην περιποίηση των μαλλιών.

Το υπερβολικά συχνό λούσιμο επηρεάζει τα φυσικά έλαια στο τριχωτό της κεφαλής, τα οποία έχουν την ικανότητα να δυναμώνουν την τρίχα, να την ενυδατώνουν και να την προστατεύουν από την φθορά. Αν λοιπόν τα λούζετε καθημερινά, τότε τα φυσικά έλαια δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στις άκρες των μαλλιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι αφυδατωμένα, θαμπά και να προκαλείται εύκολα σπάσιμο της τρίχας, φριζάρισμα ή ακόμα και τριχόπτωση.

Επομένως, το ιδανικό για πιο λαμπερά και υγιή μαλλιά είναι να λούζεστε κάθε 2-3 μέρες. Σε περίπτωση που δεν νιώθετε άνετα και θέλετε να τα ανανεώσετε συχνότερα, χρησιμοποιήστε ένα ξηρό σαμπουάν ανάμεσα στα λουσίματα ή δοκιμάστε χτενίσματα που καμουφλάρουν τα λαδωμένα μαλλιά.

Και βέβαια μην αμελείτε την μαλακτική, γιατί ενυδατώνει σε βάθος τα μαλλιά και τα κάνει λαμπερά και όμορφα.

Το καυτό νερό φθείρει την τρίχα

Όχι καυτό νερό στο λούσιμο

Μπορεί η χρήση πολύ ζεστού νερού να είναι συχνά δελεαστική και να προσφέρει μια αναζωογονητική αίσθηση, όμως έχει την τάση να κάνει τα μαλλιά θαμπά, άτονα και εύθραυστα. Αυτό συμβαίνει γιατί το καυτό νερό ανοίγει τα λέπια της τρίχας με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η εσωτερική της υγρασία και να προκαλείται φριζάρισμα. Παράλληλα ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες του τριχωτού της κεφαλής κι έτσι τα μαλλιά γίνονται πιο λιπαρά.

Αντίθετα, η χρήση χλιαρού προς κρύου νερού, ειδικά στο ξέβγαλμα του σαμπουάν ή της μαλακτικής κρέμας, κλείνει τα λέπια της τρίχας, διατηρώντας στο εσωτερικό της την απαραίτητη υγρασία που θα κάνει τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, δυνατά, υγιή και λαμπερά, προστατεύοντας τα παράλληλα και από την θερμότητα του styling.

Ανακαλύψτε περισσότερες συμβουλές για τα λιπαρά μαλλιά.

Λάθος τρόπος χρήσης της πετσέτας στα μαλλιά προκαλεί σπάσιμο της τρίχας

Όσο κι αν μπορεί να σας φανεί περίεργο, η πετσέτα αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό για τα υγιή και λαμπερά μαλλιά. Και ο λόγος είναι κυρίως ο τρόπος χρήσης της.

Δεν θα πρέπει να τρίβετε τα μαλλιά σας, αλλά να τα σκουπίζετε ταμποναριστά, αφαιρώντας την περίσσεια υγρασία. Η τριβή με την πετσέτα κάνει τα μαλλιά να σπάνε, οδηγώντας σε φριζάρισμα και ψαλίδα.

Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το σκούπισμα των μαλλιών σας προτιμήστε ένα βαμβακερό μπλουζάκι.

Σωστό χτένισμα και επιλογή βούρτσας μαλλιών

Σωστό χτένισμα

Έχει μεγάλη σημασία να χτενίζετε τα μαλλιά σας με τον σωστό τρόπο για να αποφευχθεί το σπάσιμο, διατηρώντας τα παράλληλα υγιή και απαλά.

Οι βούρτσες με φυσική τρίχα είναι πιο φιλικές και προσφέρουν λάμψη και ζωντάνια, χωρίς να σπάνε την τρίχα. Προτιμήστε τις λοιπόν και χαρίστε στα μαλλιά σας την απαλότητα που χρειάζονται.

Πέρα όμως από την σωστή επιλογή, μεγάλη σημασία έχει και η καθαριότητα της. Όπως πλένουμε τα πινέλα μακιγιάζ, έτσι και οι βούρτσες που χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι καθαρές από βακτήρια, λιπαρότητα και υπολείμματα καλλυντικών. Μην αμελείτε λοιπόν το πλύσιμο μια φορά την εβδομάδα με ζεστό νερό και σαμπουάν ή σαπούνι.

Όσον αφορά τώρα το χτένισμα των μαλλιών, θα πρέπει να γίνεται απαλά, χωρίς έντονες κινήσεις για να αποφευχθεί το σπάσιμο τους. Μάλιστα η απαλή κίνηση του χτενίσματος βοηθά τα φυσικά έλαια της τρίχας να απλωθούν ομοιόμορφα σε όλο το μήκος της τρίχας ενυδατώνοντας την. Παράλληλα, το μασάζ της βούρτσας στο τριχωτό της κεφαλής ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Προσοχή όμως μην το παρακάνετε με το χτένισμα, διότι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ιδανικά ξεκινήστε από τις άκρες, ξεμπερδεύοντας τις και σιγά σιγά προχωρήστε προς τις ρίζες. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά ξεμπλέκονται πιο εύκολα χωρίς να φθείρονται.

Καλό θα είναι βέβαια να αποφεύγετε το βούρτσισμα όταν έχετε βρεγμένα μαλλιά, διότι σε αυτή την κατάσταση σπάνε πιο εύκολα. Χρησιμοποιήστε καλύτερα μια χτένα με αραιά δόντια την ώρα που έχετε εφαρμόσει το conditioner για να τα χτενίσετε. Με αυτό τον τρόπο ξεμπερδεύονται καλύτερα χωρίς να προκαλείται φθορά στην τρίχα.

Tips στο στέγνωμα και styling για λαμπερά και υγιή μαλλιά

Οι υψηλές θερμότητες του σεσουάρ, καθώς και των άλλων εργαλείων styling, τείνουν να αφυδατώνουν και να φθείρουν την τρίχα. Είναι λοιπόν προτιμότερο όσο μπορείτε να αποφεύγετε την χρήση τους και να αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώνουν φυσικά.

Όταν βέβαια αυτό δεν είναι εφικτό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε σωστά τα εργαλεία θερμότητας έτσι ώστε να περιορίσετε την φθορά που προκαλούν στην τρίχα. Πρώτα απ’ όλα δεν θα πρέπει να αμελείτε την χρήση ενός προϊόντος θερμοπροστασίας. Αυτό μπορεί να είναι ένα leave in conditioner, έλαιο, σιλικόνη ή μετάξι. Επιλέξτε αυτό που σας βολεύει περισσότερο.

Από εκεί και πέρα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τη μεσαία θερμοκρασία στο πιστολάκι και όχι την πιο υψηλή, έχοντας πάντα το ακροφύσιο που δημιουργεί πιο στοχευμένη ροή του αέρα. Μπορεί να σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να τα στεγνώσετε και να τα φορμάρετε, αλλά αξίζει τον κόπο.

Και μην ξεχνάτε να τελειώνετε το χτένισμα σας με κρύο αέρα που κλείνει τα λέπια της τρίχας. Έτσι θα έχετε ακόμη πιο υγιή και λαμπερά μαλλιά.

Ανακαλύψτε τα μυστικά για την σωστή επιλογή σε πιστολάκι και την χρήση του στα μαλλιά.

Συστηματικό κούρεμα για καθάρισμα της ψαλίδας (χωρίς να θυσιαστεί πιθανή επιθυμία για μακριά μαλλιά)

Συχνό κούρεμα

Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και όμορφα θα πρέπει να φροντίζετε να κόβετε την ψαλίδα. Οι δυνατές άκρες θα κάνουν τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο λεία και λαμπερά.

Σε αντίθεση λοιπόν με την πεποίθηση πως κόβοντας το μήκος δεν θα μακρύνουν ποτέ τα μαλλιά, το συστηματικό κούρεμα κάθε 2 μήνες βοηθάει στην γρηγορότερη απόκτηση μήκους, διατηρώντας τα γερά και όμορφα.

Αν η ψαλίδα και οι φθαρμένες άκρες δεν καθαριστούν, τότε προχωράνε πιο ψηλά στην τρίχα, με αποτέλεσμα στο τέλος να χρειάζεται να κόψετε μεγαλύτερο μήκος. Αν όμως τις καθαρίσετε στην αρχή τους, τότε η τρίχα αναπτύσσεται καλύτερα και παραμένει υγιής. Εξάλλου μπορείτε να κάνετε απλά ένα καθάρισμα της ψαλίδας χωρίς να χάσετε ούτε εκατοστό από τα μακριά μαλλιά που επιθυμείτε.

Περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την τρίχα

Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας λαμπερά και υγιή δεν χρειάζονται μόνο περιποίηση. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει και η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, την ρύπανση και τη σκόνη.

Όπως το δέρμα αφυδατώνεται και σκάει κάτω από αυτές τις συνθήκες, έτσι και τα μαλλιά. Χάνουν την εσωτερική τους υγρασία, γίνονται θαμπά και εύθραυστα.

Φροντίστε λοιπόν να τα προστατεύετε από τον ήλιο φορώντας καπέλο ή ένα μαντήλι. Εναλλακτικά, επενδύστε σε ένα αντιηλιακό μαλλιών σε μορφή σπρέι. Έτσι όχι μόνο θα διατηρηθούν ενυδατωμένα τα μαλλιά σας, αλλά δεν θα ξεθωριάσουν (αν είναι βαμμένα).

Επίσης, αποφύγετε να βγαίνετε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά, διότι σε αυτή την κατάσταση είναι υπερευαίσθητα και σπάνε ευκολότερα.

Τα σφιχτά πιασμένα μαλλιά καταστρέφουν τα μαλλιά

Χαλαρά πιασμένα μαλλιά

Τα κλασσικά λαστιχάκια τείνουν να σπάνε την τρίχα και να προκαλούν ψαλίδα. Επενδύστε λοιπόν στα scrunchies, δηλαδή τα λαστιχάκια με ύφασμα, και στα σπιράλ. Είναι λιγότερο επιθετικά προς τα μαλλιά.

Από εκεί και πέρα, τα σφιχτά χτενίσματα, όπως αλογοουρές, κότσοι, κοτσιδάκια και πλεξούδες, ταλαιπωρούν τα μαλλιά και προκαλούν τριχόπτωση, πόνο στις ρίζες και πολλές φορές πονοκέφαλο. Φροντίστε λοιπόν να κάνετε πιο χαλαρά και επιμελώς ατημέλητα χτενίσματα, τα οποία είναι εξίσου εντυπωσιακά και πολύ πιο φιλικά προς την τρίχα.

Κι όσον αφορά τον ύπνο, συνίσταται να πιάνετε τα μαλλιά σας σε μια χαλαρή πλεξούδα. Έτσι αποφεύγετε το φριζάρισμα και τους έντονους κόμπους που θα σπάσουν την τρίχα.

Φυσικά έλαια για λαμπερά και υγιή μαλλιά

Οι μάσκες μαλλιών με φυσικά έλαια είναι από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για υγιή, δυνατά και απαλά μαλλιά. Τρέφουν σε βάθος τόσο την τρίχα, όσο και το τριχωτό της κεφαλής, ενυδατώνοντας τα και κάνοντας τα να φαίνονται λαμπερά και όμορφα.

Η πιο χαρακτηριστική μάσκα είναι αυτή με το ελαιόλαδο στα μαλλιά. Το μεσογειακό αυτό προϊόν που λατρεύουμε στη μαγειρική, έχει πολλές ευεργετικές χρήσεις στην ομορφιά. Δείτε μια σειρά από φυσικές θεραπείες με ελαιόλαδο στα μαλλιά, καθώς και όλες του τις ιδιότητες.

Εξίσου αποτελεσματική χρήση έχουν και άλλα προϊόντα της φύσης όπως αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, ελαίο καρύδας, argan oil, σησαμέλαιο, λάδι μακαντέμια και δαφνέλαιο. Τα περισσότερα εξ αυτών χρησιμοποιούνται και ως leave in conditioner για την προστασία από την θερμότητα.

Μάσκες μαλλιών για ενυδάτωση και περιποίηση σε ταλαιπωρημένα μαλλιά

Μια φορά την εβδομάδα είναι καλό να κάνετε μια θρεπτική μάσκα μαλλιών που θα τα ενυδατώσει και θα τα κάνει πιο ζωντανά και όμορφα.

Μάλιστα υπάρχουν πολλές διαφορετικές σπιτικές συνταγές και έτοιμα καλλυντικά προϊόντα του εμπορίου που στοχεύουν στην αναδόμηση, την μείωση του φριζαρίσματος και την αντιμετώπιση γενικότερα προβλημάτων των μαλλιών. Καλό θα είναι βέβαια να προτιμήσετε τα φυσικά συστατικά για να μην επιβαρύνετε την τρίχα με χημικά πρόσθετα.

Πέρα από τις μάσκες με έλαια που αναφέραμε παραπάνω, ιδανική θεραπεία είναι το ξύδι στα μαλλιά. Τα κάνει λαμπερά και πολύ απαλά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε μετά το λούσιμο με σαμπουάν ένα μείγμα ξυδιού με νερό σε αναλογία 1:1 και να κάνετε ελαφρύ μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος της τρίχας. Αφήστε το να δράσει για 5 λεπτά και ξεπλύντε το. Και μη σας ανησυχεί η μυρωδιά, μόλις τα στεγνώσετε θα έχει εξαφανιστεί.

Δείτε επίσης: 8 φυσικές συνταγές για σπιτική μάσκα μαλλιών με αυγό.

Σατέν μαξιλαροθήκες για προστασία από φριζάρισμα και σπάσιμο της τρίχας

Σατέν μαξιλαροθήκες

Προκειμένου να αποφύγετε το σπάσιμο της τρίχας και το φριζάρισμα, προτιμήστε σατέν μαξιλαροθήκες. Πρόκειται για μια πολυτέλεια που χρειάζονται τα μαλλιά σας ώστε να παραμείνουν υγιή και λαμπερά.

Οι κλασσικές βαμβακερές μαξιλαροθήκες δυστυχώς τείνουν να απορροφούν την υγρασία από την τρίχα και να την κάνουν θαμπή και εύθραυστη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να μπερδεύονται και να σπάνε δημιουργώντας ψαλίδα στις άκρες. Το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα υφάσματα, εκτός του σατέν και του μεταξιού που είναι πιο απαλά για τα μαλλιά και διατηρούν τα φυσικά έλαια της τρίχας.

Η υπερβολική χρήση χημικών κάνει τα μαλλιά αδύναμα και θαμπά

Η συνεχής χρήση καλλυντικών με χημικά πρόσθετα τείνει να κάνει τα μαλλιά αδύναμα, θαμπά και εύθραυστα. Προσπαθήστε λοιπόν να περιορίσετε την χρήση τους και να επενδύσετε σε πιο φυσικά προϊόντα.

Ιδανικά σαμπουάν και μαλακτικά είναι όσα δεν περιέχουν στη σύνθεση τους θειικά. Ενώ για το styling προτιμήστε φυσικά ξηρά λάδια και θερμοπροστατευτικά.

Εξίσου σημαντική είναι βέβαια και η ποσότητα που χρησιμοποιείτε. Δεν χρειάζονται υπερβολές, διότι τις περισσότερες φορές έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Αντί τα μαλλιά να δείχνουν λαμπερά και ζωντανά, είναι άτονα και θαμπά.

Διατροφή και ενυδάτωση του οργανισμού για υγιή και δυνατά μαλλιά

Νερό και σωστή διατροφή για υγιή μαλλιά

Κι επειδή τα μαλλιά είναι κομμάτι του οργανισμού μας, η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση με πόσιμο νερό είναι πολύ σημαντικοί σύμμαχοι στην απόκτηση μιας όμορφης και υγιούς κόμης. Αντίθετα, οι έντονες και εξαντλητικές δίαιτες συνήθως προκαλούν προβλήματα, όπως τριχόπτωση.

Φροντίστε λοιπόν να θωρακίσετε τον οργανισμό σας με τις κατάλληλες βιταμίνες για τα μαλλιά, αλλά και τα υπόλοιπα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή, λαμπερά και γερά.

Τροφές όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, πρωτεΐνη, ψάρια και ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν στην ενίσχυση της ζωντάνιας των μαλλιών σας. Και βέβαια μην ξεχνάτε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά για να τα διατηρήσετε ενυδατωμένα.

Μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για γρήγορη ανάπτυξη και ενδυνάμωση

Οι απαλές κυκλικές κινήσεις μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής με τα δάχτυλα έχουν ευεργετική δράση στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας τις τρίχες να παραμένουν υγιείς και λαμπερές, αυξάνοντας την διάμετρο τους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν τις ρίζες.