7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (1)

Μπορεί να έχετε δοκιμάσει όλες τις διάσημες δίαιτες του κόσμου που δείχνουν θαυματουργές, να χάσατε βάρος και να αποκτήσατε το σώμα των ονείρων σας. Αλλά μετά από μερικές εβδομάδες, για κάποιον λόγο, έχετε να αντιμετωπίσετε μια άλλη δυσκολία. Το λεγόμενο «πισωγύρισμα»!

Τα κιλά που χάσατε επέστρεψαν και πολλές φορές πήρατε και κάποια παραπάνω. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πως δεν αρκεί απλά να χάσετε τα κιλά, αλλά να καταφέρετε να μην τα ξαναπάρετε ποτέ! Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία σε μια δίαιτα.

► Ποια είναι λοιπόν τα 7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε;

1. Το διατροφικό σας πλάνο δεν πρέπει να σας κάνει να νιώθετε άσχημα ή να σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (2)

Δεν θα πρέπει να νιώθετε άσχημα όταν χάνετε βάρος. Η δίαιτα σας θα πρέπει να γίνεται χωρίς τύψεις. Με άλλα λόγια, αν κάθε τροφή που καταναλώνετε κατά την διάρκεια της ημέρας σας δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ενοχής ή σας κάνει να θέλετε να τιμωρήσετε τον εαυτό σας επειδή φάγατε κάτι γλυκό, τότε δεν πρόκειται να φτάσετε σύντομα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην ακολουθείτε τόσο αυστηρές δίαιτες.

Αποβάλλετε τα αρνητικά συναισθήματα, εστιάστε στα θετικά και σκεφτείτε τι έχετε καταφέρει μέχρι τώρα. Συνεχίστε την καλή δουλειά και να θυμάστε ότι επιτρέπεται κάποιες φορές να «κλέψετε» λίγο στην δίαιτα σας.

2. Επιλέξτε ισορροπημένες δίαιτες και όχι πολύ αυστηρές

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (3)

Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε μια συντριπτική δίαιτα ή ένα πολύ αυστηρό διατροφικό πλάνο που θα σας κάνει να υποφέρετε σωματικά, προετοιμαστείτε για τις παράπλευρες απώλειες και τα προβλήματα υγείας, όπως άγχος, στρες και απώλεια μαλλιών, θλίψη, νευρικότητα, απώλεια συγκέντρωσης και βέβαια ο κίνδυνος να παρασυρθείτε στην δίνη των διατροφικών διαταραχών.

Η καλύτερη ιδέα θα ήταν να συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας εκ των προτέρων. Αφήστε τον επαγγελματία να καταλήξει σε ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις δυνατότητες του σώματός σας.

3. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (4)

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι πως το να χάσετε κιλά όσο πιο γρήγορα μπορείτε και το να δείχνετε υπέροχη όπως ένα μοντέλο μέσα σε μια εβδομάδα δεν είναι κάτι ρεαλιστικό ή στόχος που μπορεί να επιτευχθεί.

Να θυμάστε πως είναι κακό για την υγεία σας να κάνετε μια ξαφνική και ολοκληρωτική αλλαγή στην διατροφική σας συμπεριφορά. Είναι καλύτερα να θέτετε μικρούς αλλά υγιεινά βήματα σε καθημερινή βάση και να κάνετε αργή αλλά σταθερή πρόοδο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε ένα υγιές και όμορφο σώμα σύμφωνα με τον τύπο σας.

4. Εμπιστευτείτε την δύναμη του μυαλού σας

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (5)

Το μυαλό παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην επίτευξη κάθε στόχου που θέτετε. Σας βοηθάει πραγματικά να προσπεράσετε τον φόβο της αποτυχίας.

Όποτε λοιπόν νιώθετε πως θέλετε να παραλείψετε το γυμναστήριο ή να φάτε κάτι «απαγορευτικό», εστιάστε στους στόχους σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε το μυαλό σας ενεργό και απασχολημένο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα το αφήσετε να βαρεθεί και να σας κάνει να νιώσετε πείνα.

5. Μην ξεχνάτε έναν απλό κανόνα: «Το λιγότερο είναι το καλύτερο»

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (6)

Αν και μπορεί να σας ακούγεται τρελό, μια από τις απλές καθημερινές συνήθειες για υπέροχο σώμα είναι και το να τρώτε μικρά συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους. Αυτό σας αποτρέπει από το να νιώσετε πεινασμένοι και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό σας.

6. Μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε την πρόοδό σας

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (7)

Θα πρέπει να ζυγίζεστε καθημερινά και να καταχωρείτε όλες τις αλλαγές. Αυτό θα σας βοηθήσει να μείνετε σε καλό δρόμο και θα αξιολογεί την πρόοδο σας, ακόμα κι αν είναι ελάχιστη. Λάβετε υπόψη ότι η αργή και σταθερή πρόοδος είναι ο ιδανικός τρόπος για να χάσετε και να διατηρήσετε το βάρος και να βελτιώσετε τις συνήθειές σας χωρίς να υποφέρετε.

7. Και βέβαια, μην ξεχνάτε την άσκηση!

7 μυστικά για να χάσετε κιλά χωρίς να τα ξαναπάρετε (8)

Ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αλλά δεν θα κερδίσετε σε μυική μάζα και δεν θα αποκτήσετε ένα γραμμωμένο σώμα χωρίς άσκηση. Δεν χρειάζεται να χάνετε όλη σας την ώρα στα γυμναστήρια, απλά ακολουθήστε μερικά μικρά βήματα και προσπαθήστε να κάνετε κάτι που πραγματικά σας αρέσει. Για παράδειγμα, χάστε κιλά χορεύοντας. Η φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος γρηγορότερα. Επιπλέον, θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, αφού μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.