Σκασμένες φτέρνες: Μυστικά για σωστή περιποίηση και αντιμετώπιση

Σκασμένες φτέρνες (1β)

Οι σκασμένες φτέρνες είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί πολύ και δεν περιορίζεται μόνο στο αισθητικό κομμάτι. Η αντιμετώπιση του ωστόσο μπορεί να γίνει εύκολα τόσο με προϊόντα περιποίησης ποδιών του εμπορίου, όσο και με φυσικούς τρόπους.

Οι παράγοντες που οδηγούν στις ξηρές φτέρνες και τις ρωγμές είναι πολλοί, όμως η πρόληψη μπορεί να μας βοηθήσει να τις αποφύγουμε.

Αν ωστόσο οι φτέρνες σας σκάσουν, θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, διαφορετικά το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και οι ρωγμές θα βαθύνουν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει άνοιγμα του δέρματος με εμφάνιση πληγών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση από βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Δείτε λοιπόν παρακάτω σε τι οφείλονται οι σκασμένες φτέρνες, πως θα τις προλάβετε, αλλά και πως θα τις αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι, αποκτώντας και πάλι μαλακές φτέρνες.

Αίτια που προκαλούν τις σκασμένες φτέρνες:

Σκασμένες φτέρνες (2)

Αφυδάτωση και κακή διατροφή: Η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει μεταξύ άλλων την επιδερμίδα και αυτό έχει αντίκτυπο στις φτέρνες, οι οποίες γίνονται σκληρές και αποκτούν ρωγμές. Αυτό ισχύει και με την αφυδάτωση, η οποία κάνει την επιφάνεια του πέλματος ξηρή και τραχιά, οδηγώντας στις σκασμένες φτέρνες.

Προβλήματα υγείας: Οι σκληρές φτέρνες μπορούν επίσης να προκληθούν από διάφορες διαταραχές και παθήσεις, όπως μύκητες ποδιών, διαβήτη, θυροειδή, έκζεμα και ψωρίαση.

► Μάθετε περισσότερα για τους μύκητες ποδιών και την αντιμετώπιση τους

Βάρος: Η συνεχής ορθοστασία και το έντονο περπάτημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τις σκασμένες φτέρνες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλο το βάρος πέφτει στα πόδια. Ειδικά αν πρόκειται για έναν υπέρβαρο άνθρωπο ή με την ξαφνική πρόσληψη βάρους πχ σε μια εγκυμοσύνη, τότε το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο, διότι ασκείται μεγάλη πίεση στο λιπώδες στρώμα που έχει η φτέρνα, με αποτέλεσμα να σκάει και να δημιουργούνται ρωγμές.

Παπούτσια: Σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή επιλογή παπουτσιού. Ένα μη ανατομικό και ακατάλληλο για την περίσταση ζευγάρι υποδημάτων, μπορεί να δημιουργήσει σκασμένες και σκληρές φτέρνες. Επίσης, τα ανοιχτά παπούτσια όπως σαγιονάρες, πέδιλα και σανδάλια, είναι ένας ακόμη λόγος που δημιουργούνται ξηρές φτέρνες, διότι το λιπώδες μέρος της φτέρνας είναι εκτεθειμένο και φθείρεται.

Το ξυπόλητο περπάτημα μπορεί επίσης να δημιουργήσει ξηρές φτέρνες.

Γήρανση: Σημαντικός παράγοντας για την ξηρότητα της φτέρνας είναι η μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας καθώς μεγαλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται απώλεια του προστατευτικού λίπους στο κάτω μέρος των ποδιών και έτσι προκαλούνται οι σκασμένες φτέρνες.

Κληρονομικότητα: Αν κάποιο μέλος της οικογένειας σας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις σκασμένες φτέρνες, ενδέχεται να οφείλεται ακόμη και στο DNA του. Η πρόληψη σε αυτή την περίπτωση είναι το σημαντικότερο βήμα. Μην αμελείτε λοιπόν την περιποίηση ποδιών, ειδάλλως οι ξηρές φτέρνες δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Συμβουλές και πρόληψη για μαλακές φτέρνες:

Σκασμένες φτέρνες (3)

1. Η συχνή περιποίηση των ποδιών είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να διατηρήσετε απαλές τις φτέρνες σας. Μην αμελείτε λοιπόν να τις τρίβετε με την ράσπα, τη λίμα ή μια ελαφρόπετρα στο τέλος του μπάνιου σας για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα και τις σκληρύνσεις. Για καλύτερο αποτέλεσμα, ανά τακτά διαστήματα χρησιμοποιήστε ένα scrub και τρίψτε τα πέλματα σας.

Σε περίπτωση που οι φτέρνες σας έχουν ήδη σκάσει και έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, και πάλι χρειάζεται τρίψιμο. Οι ρωγμές δεν μπορούν να επουλωθούν αν δεν αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του σκασμένου δέρματος. Προσοχή όμως, μην το παρακάνετε, διότι μπορεί να αφαιρέσετε περισσότερα στρώματα επιδερμίδας από το επιθυμητό και να προκληθεί πόνος στις φτέρνες. Οι ρωγμές θα εξαφανιστούν σιγά σιγά και όχι με την μία φορά.

2. Μην αμελείτε την καθημερινή εφαρμογή μιας βαθιά ενυδατικής κρέμας στις φτέρνες σας. Ιδανικές είναι οι κρέμες με ουρία και σαλικυλικό οξύ, διότι αυτά τα συστατικά βοηθούν στην απολέπιση και προλαμβάνουν τη δημιουργία σκληρύνσεων.

3. Πριν τον ύπνο, απλώστε μια κρέμα για σκασμένες φτέρνες πχ scholl ή βαζελίνη στα πέλματα σας, τυλίξτε τα προαιρετικά με διάφανη μεμβράνη και φορέστε βαμβακερές κάλτσες. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε πάντα μαλακές φτέρνες.

4. Φροντίστε να φοράτε τα κατάλληλα ανατομικά παπούτσια για κάθε περίσταση. Αν θέλετε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή κάποιον ποδίατρο για να σας ενημερώσει για τους πάτους παπουτσιών. Ίσως φορώντας το ιδανικό ζευγάρι πάτων να διορθώσετε το περπάτημα σας και να προλάβετε την εμφάνιση σκασμένων φτερνών.

5. Η κατανάλωση αρκετού νερού ή υγρών, καθώς και τα λιπαρά ωμέγα 3-6-9 βοηθούν στην ενυδάτωση. Επίσης, πρέπει να λαμβάνετε τις κατάλληλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως C, B6 και ψευδάργυρο. Αν η διατροφή σας δεν τα προσφέρει, ίσως σας ωφελήσει ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για σκασμένες φτέρνες:

Η περιποίηση ποδιών με φυσικό τρόπο μπορεί να αποτρέψει τις σκασμένες φτέρνες ή να τις αντιμετωπίσει, χαρίζοντας σας μαλακά και βελούδινα πέλματα. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να μειώσετε τη σκληρή επιδερμίδα με ξυράφι ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Μπορεί να αφαιρέσετε περισσότερο δέρμα απ’ ότι πρέπει, να τραυματιστείτε ή να πληγώσετε τις φτέρνες σας στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Έτσι όχι μόνο θα προκληθεί πόνος στις φτέρνες, αλλά αυξάνεται και ο κίνδυνος για μολύνσεις.

Θεραπεία για σκασμένες φτέρνες:

Σκασμένες φτέρνες (5)

1ο βήμα – απολέπιση: Αναμείξτε ίση ποσότητα ελαιόλαδου και ζάχαρης (κατά προτίμηση καστανή). Τρίψτε το μείγμα απολέπισης κάνοντας μασάζ για 10-15 λεπτά σε όλο το πόδι, δίνοντας περισσότερη προσοχή στις σκασμένες φτέρνες και τα ξηρά σημεία του πέλματος. Έπειτα ξεπλυθείτε με κρύο νερό και σκουπιστείτε πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα. Φροντίστε να σκουπίσετε πολύ καλά την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα.

Το ελαιόλαδο θα θρέψει και θα ενυδατώσει το σκασμένο λιπώδες στρώμα της φτέρνας, ενώ οι κόκκοι της ζάχαρης θα διώξουν τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του πέλματος.

2ο βήμα – ποδόλουτρο: Πάρτε μια λεκάνη και γεμίστε τη με χλιαρό νερό. Προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Βυθίστε τα πόδια σας για τουλάχιστον 20 λεπτά. Πέρα από το μαλακό δέρμα, το ποδόλουτρο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πρησμένων ποδιών.

► Δείτε περισσότερες φυσικές συνταγές με ποδόλουτρο για σκασμένες φτέρνες, μύκητες στα πόδια κλπ.

3ο βήμα – ενυδάτωση: Αφού βρέξετε καλά τις φτέρνες σας με νερό, εφαρμόστε λίγη βαζελίνη (χωρίς να τις σκουπίσετε). Βάλτε από πάνω ένα σακουλάκι από νάιλον ή διάφανη μεμβράνη και τις κάλτσες σας. Αφήστε τη να δράσει όλο το βράδυ. Το πρωί, ξεπλύντε τα πόδια σας πολύ καλά από τη βαζελίνη και βάλτε μια ενυδατική κρέμα.

Βρέχοντας τις φτέρνες σας πριν την βαζελίνη ενισχύετε την ενυδάτωση, καθώς η βαζελίνη είναι υδρόφιλη και τραβάει την υγρασία από το μέρος του σώματος που τη βάζετε. Αν λοιπόν δεν βρέξετε τις φτέρνες σας, τότε θα πάρει την υγρασία του δέρματος και αυτό δεν το θέλουμε.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για βαζελίνη μια κρέμα για σκασμένες φτέρνες, όπως αυτή που ακολουθεί.

Σπιτική κρέμα για σκασμένες φτέρνες με ασπιρίνη:

Προσοχή όμως, η συγκεκριμένη αλοιφή θα πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με έλλειψη ενζύμου G6PD, τα οποία απαγορεύεται να παίρνουν ασπιρίνη.

Σκασμένες φτέρνες (6)

Για να φτιάξετε την δική σας κρέμα θα χρειαστείτε:
– 5-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου
– 1 κουταλάκι του γλυκού βαζελίνη
– 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
– 1 ενυδατική κρέμα σώματος (όχι γαλάκτωμα, διότι είναι αραιό)
– 1 κουτί ασπιρίνες ή αλγκόν

Τρόπος παρασκευής: Απλά ανακατέψτε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομογενοποιηθούν και αποθηκεύστε τα σε ένα βαζάκι. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τοποθετήστε το βαζάκι στο ψυγείο, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορείτε να το έχετε και σε θερμοκρασία δωματίου.

Τρόπος εφαρμογής: Το μείγμα αυτό χρησιμοποιείται όπως και οι κρέμες του εμπορίου, οπότε 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία κατά τη διάρκεια της νύχτας, απλώνοντας το μείγμα στις φτέρνες σας και φορώντας κάλτσες πριν κοιμηθείτε. Ιδανικά, κατά τις πρώτες εφαρμογές μπορείτε να τυλίξετε τα πέλματα σας με λίγη διάφανη μεμβράνη, έτσι ώστε να μην απορροφηθούν από την κάλτσα τα ευεργετικά συστατικά της μάσκας.

Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική μέθοδος για βελούδινες φτέρνες με ασπιρίνη. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι 10 ασπιρίνες ή δισκία ακεταμινοφαίνης και 250ml οινόπνευμα εντριβής (70%).

Τρόπος παρασκευής: Για την προετοιμασία του μείγματος θα πρέπει απλά να θρυμματίσετε τις ασπιρίνες ώσπου να γίνουν σκόνη και στη συνέχεια να προσθέσετε το οινόπνευμα. Το προϊόν θα είναι έτοιμο για εφαρμογή αφού το αφήσετε πρώτα να σταθεί για 1-2 μέρες.

Τρόπος εφαρμογής: Μπορείτε να ακολουθήσετε μια 10ημερη θεραπεία. Κάθε βράδυ ανακινήστε καλά το μπουκάλι με το μείγμα, εμποτίστε ένα βαμβάκι ή μια γάζα και τοποθετήστε το στις φτέρνες σας. Έπειτα τυλίξτε το σημείο με πλαστική διάφανη μεμβράνη και φορέστε βαμβακερές κάλτσες. Το πρωί ξεπλύντε καλά τα πόδια σας, σκουπίστε τα με μια καθαρή πετσέτα και εφαρμόστε μια λιπαρή κρέμα ή γλυκερίνη.

Μπανάνα για μαλακές φτέρνες:

Ξεκινήστε πολτοποιώντας μια ώριμη μπανάνα. Στη συνέχεια, απλώστε τη στις φτέρνες σας και αφήστε τη να δράσει για 10 λεπτά. Τέλος, ξεπλύντε τη με ζεστό νερό και βάλτε την ενυδατική κρέμα σας. Αυτή η θεραπεία για σκασμένες φτέρνες μπορεί να γίνει μια φορά την ημέρα, μέχρι να αντιμετωπίσετε πλήρως το πρόβλημα.

Απαλές φτέρνες με παπάγια:

Η παπάγια είναι ένα φρούτο που μπορεί να διατηρήσει τα πέλματα σας μαλακά και όμορφα, αλλά και να αντιμετωπίσει τις ήδη σκασμένες φτέρνες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πολτοποιήσετε την παπάγια και να την απλώσετε στα πόδια σας για 15 λεπτά. Η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να γίνει εως και 3 φορές την ημέρα μέχρι να επουλωθεί πλήρως η ξηρή φτέρνα.

Φυσικές νυχτερινές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τις σκληρές φτέρνες:

Εφαρμόστε στις φτέρνες σας λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο κακάο, φορέστε κάλτσες και αφήστε το να δράσει καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το πρωί τα πέλματα σας θα είναι πολύ μαλακά.

Στην περίπτωση του ελαιόλαδου, θα χρειαστεί να κάνετε το πρωί ένα ξέπλυμα με νερό.

Φυσική αντιμετώπιση στις σκασμένες φτέρνες με μέλι:

Γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και διαλύστε μέσα του 1 φλιτζάνι μέλι. Στη συνέχεια βυθίστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά στο μείγμα και τρίψτε απαλά με τη ράσπα ή τη λίμα για φτέρνες. Τέλος, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα.

Σκασμένες φτέρνες (4)

Θεραπεία για σκασμένες φτέρνες με γλυκερίνη και ροδόνερο:

Το μείγμα των δυο αυτών συστατικών θα μαλακώσει τις φτέρνες σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσετε με τις άκρες των δαχτύλων σας το μείγμα και να το αφήσετε να δράσει για 15 λεπτά. Μετά ξεπλύντε το με κρύο νερό και βάλτε μια ενυδατική κρέμα.

Το ροδόνερο θα μαλακώσει τις σκληρές και ξηρές φτέρνες, ενώ η γλυκερίνη θα τις ενυδατώσει σε βάθος.

Απολέπιση στις φτέρνες με ρυζάλευρο:

Αφού κάνετε ένα ποδόλουτρο για 10 λεπτά με ζεστό νερό, εφαρμόστε μια μάσκα απολέπισης. Για την μάσκα θα χρειαστεί να αναμείξετε 2-3 κουταλιές της σούπας ρυζάλευρο, λίγες κουταλιές μέλι, μηλόξυδο και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Μόλις αναμείξετε τα υλικά τρίψτε το μείγμα αυτό στα πέλματα σας ώστε να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα και τις σκληρύνσεις.