7 λάθη που κάνουν τα σκασμένα χείλη σας χειρότερα

7 λάθη που κάνουν τα σκασμένα χείλη σας χειρότερα

Τα σκασμένα χείλη αποτελούν μάστιγα τους χειμερινούς μήνες. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τα νεκρά κύτταρα στην επιφάνεια των χειλιών σας ή να πάρετε απόφαση πως θα πρέπει να αποθηκεύσετε το ματ κραγιόν σας μέχρι να περάσει το κρύο.

Ακόμα και αν αποφασίσετε να αντιμετωπίσετε τα σκασμένα χείλη με το αγαπημένο σας lip balm, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί όμως δεν είναι; Επειδή υπάρχουν και άλλοι, ύπουλοι παράγοντες που καθιστούν τα σκασμένα χείλη, ακόμη χειρότερα, και δεν αρκεί ένα lip balm.

Δείτε τι είπαν οι ειδικοί σχετικά με το πρόβλημα των σκασμένων χειλιών, εξηγώντας ακριβώς γιατί είναι τόσο ξηρά και σκασμένα, καθώς και το τι μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε βελούδινα και όμορφα χείλη.

Χρησιμοποιείτε λάθος φόρμουλα

Ένα lip balm που προσθέτει όγκο στα χείλη δεν έχει να σας χαρίσει τίποτα, αφού πολλά από τα συστατικά που περιέχει η συγκεκριμένη φόρμουλα τα ερεθίζουν. «Ψυκτικά προϊόντα χειλιών που περιέχουν συστατικά όπως η μέντα ή η καμφορά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ξηρότητα», λέει ο Joshua Zeichner, δερματολόγος και διευθυντής Αισθητικής και Κλινικής έρευνας στην Δερματολογία στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Αν λοιπόν πραγματικά υποφέρετε, ο Zeichner συνιστά την χρήση προϊόντων χωρίς άρωμα ή γεύση. Όσο πιο απλό είναι, τόσο το καλύτερο για την θεραπεία.

Φοράτε κραγιόν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα

Αν είστε από τις γυναίκες που δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε χωρίς το χαρακτηριστικό σας κόκκινο κραγιόν, ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων. Το χρώμα στα χείλη δεν αποτελεί προτεραιότητα κατά τους χειμερινούς μήνες, διότι, αν έχετε σκασμένα χείλη, θα πρέπει να εφαρμόζετε εκ νέου ένα lip balm κάθε φορά που βγαίνετε έξω. «Φορέστε το ενώ κοιμάστε και εφαρμόστε το εκ νέου πριν βγείτε έξω», συμβουλεύει η Joanna Vargas, μια διάσημη facialist από τη Νέα Υόρκη. «Αυτό προστατεύει τα χείλη και έτσι μπορείτε να εφαρμόσετε ένα χρώμα μόλις φτάσετε εκεί που πηγαίνετε».

Διπλασιάζετε την ποσότητα του lip balm στα χείλη σας

Αν τα χείλη σας είναι καλυμμένα από μια συνεχόμενη στρώση σκληρού lip balm, μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. «Η συνεχόμενη, χρόνια χρήση ενός lip balm που παρεμποδίζει μπορεί αρχικά να βοηθά τα χείλη σας, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του να λειτουργεί σωστά για τα χείλη σας», εξηγεί ο Zeichner. Βασικά, η ξηρότητα στέλνει ένα σήμα στα χείλη σας, ότι χρειάζονται να παράγουν περισσότερη υγρασία. Αν ωστόσο εφαρμόζετε στρώσεις από balm συνεχώς, θα χάσετε τα ερεθίσματα και τα χείλη σας δεν θα παράγουν όση λιπαρότητα θα έπρεπε, για να αντιμετωπίσουν τα σκασμένα χείλη.

Υπερβολική απολέπιση

Αν έχετε ποτέ δοκιμάσει να απομακρύνετε τα νεκρά κύτταρα από τα χείλη σας, προφανώς γνωρίζετε την αξία ενός καλού scrub για τα χείλη. Αν όμως το χρησιμοποιείτε κάθε βράδυ, στην πραγματικότητα χειροτερεύετε την κατάσταση. «Μην το παρακάνετε με την απολέπιση», δηλώνει η Elizabeth Tanzi, δερματολόγος και ιδρύτρια του Capital Laser & Skin Care στην Washington «Μια φορά την εβδομάδα είναι καλά, αλλιώς ρισκάρετε να ερεθίσετε τα χείλη σας και να τα κάνετε πιο ξηρά».

Υπερβολική θερμότητα

Σε μια μέρα που η θερμοκρασία είναι πάρα πολύ χαμηλή, είναι απολύτως κατανοητό το να θέλετε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα και να καθίσετε δίπλα στην ζεστασιά. Αλλά η θερμότητα είναι ένας μεγάλος εχθρός αφού ξηραίνει τα πάντα, από την επιδερμίδα μέχρι τα μαλλιά σας και βέβαια τα χείλη σας. Είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση αν είστε κρυωμένη και αναπνέετε από το στόμα. Ο συνδυασμός αυτών των δυο μπορεί να ξεράνει σημαντικά τα χείλη σας, λέει ο Zeichner. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε αν έχετε τη σόμπα ή γενικότερα το θερμαντικό σώμα στο μέγιστο είναι να χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα, ο οποίος απελευθερώνει υγρασία στον αέρα.

Γλύφετε τα χείλη σας

Αν τα χείλη σας είναι ξηρά είναι πολύ λογικό να τα γλύφετε προκειμένου να τα ενυδατώσετε αν δεν μπορείτε να εφαρμόσετε ένα lip balm. Αυτό όμως αποτελεί ένα μεγάλο λάθος. «Το να γλύφετε τα χείλη σας αν είναι ξηρά απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα», λέει ο Tanzi. «όχι μόνο οδηγεί σε περισσότερη ξηρότητα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ένα είδος εκζέματος αν το παρακάνετε». Το μόνο χειρότερο από τα σκασμένα χείλη είναι τα χείλη με έκζεμα.

Το αγαπημένο σας Ταϊλανδέζικο πιάτο

Αν τα χείλη σας είναι σκασμένα, αυτό σημαίνει πως η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος σας έχει γίνει τραχιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σύμφωνα με τον Zeichner, τα πικάντικα φαγητά θέτουν σε κίνδυνο την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος ακόμη περισσότερο, γεγονός που καθιστά τα σκασμένα χείλη σας χειρότερα. Πλέον, τα πικάντικα τρόφιμα έχουν την τάση να καίνε, και το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αισθανθείτε το κάψιμο όταν το στόμα σας πονάει ήδη. Παραμείνετε λοιπόν σε μια πιο ήπια διατροφή μέχρι τα χείλη σας να επουλωθούν ή αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά κατά τους κρύους μήνες του χειμώνα.