Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (1)

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα παπούτσια έχουν πολλές επιλογές. Υπέροχα σχέδια, σχήματα, αλλά και χρώματα κυκλοφορούν και απογειώνουν την εμφάνιση μας. Ωστόσο, τα καλοκαιρινά παπούτσια δεν αρκεί να είναι όμορφα στην εμφάνιση, αλλά θα πρέπει να είναι και άνετα στην εφαρμογή τους.

Γι’ αυτόν τον λόγο, καλό θα είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και μόνιμα προβλήματα και παραμορφώσεις.

Δεν είναι όμως αρκετό να ξέρετε μόνο τα είδη, αλλά και τον λόγο για τον οποίο τα συγκεκριμένα παπούτσια δεν είναι καλά για την υγεία σας.

Δείτε λοιπόν μια λίστα με 7+1 καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας.

Σαγιονάρες

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (5)

Οι σαγιονάρες είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας. Φοριούνται πολύ εύκολα και αν είναι πλαστικές, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την άμμο και το νερό, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για την θάλασσα.

Παρ’ όλο που πρόκειται για ένα πολύ εύκολο παπούτσι, η λεπτή τους σόλα και το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουν σωστά την καμάρα, καθιστά τις σαγιονάρες όχι και τόσο αναπαυτικές. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη ένταση των μυών καθώς περπατάτε. Επίσης, λόγω του ανοιχτού τους σχεδίου, τα πόδια είναι εκτεθειμένα στους τραυματισμούς. Ενώ, πολλές φορές δημιουργούνται και κάλοι ανάμεσα στα δάχτυλα.

Συμβουλή:

Καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις σαγιονάρες για τις βόλτες σας και την δουλειά και να τις φοράτε μόνο στην θάλασσα και την πισίνα. Προτιμήστε να επενδύσετε σε κάποια καλοκαιρινά παπούτσια που έχουν πιο παχιά σόλα για τις καθημερινές σας ασχολίες, ακόμη κι αν αυτά είναι τύπου σαγιονάρας.

Δείτε επίσης: Πως να φτιάξετε σαγιονάρες με μπαλονάκια

Εσπαντρίγιες

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (4)

Πρόκειται για ένα πολύ άνετο και ελαφρύ καλοκαιρινό είδος παπουτσιού που αφήνει το δέρμα να αναπνέει, εφόσον το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες είναι φυσικό. Δεν τσακίζει και δεν πιέζεται, κρατώντας έτσι το πέλμα σε σταθερή θέση.

Από την άλλη μεριά, η σόλα τους είναι πολύ ίσια και δεν υποστηρίζουν σωστά την καμάρα του ποδιού, γεγονός που δεν τα καθιστά άνετα και ξεκούραστα για πολύωρες εμφανίσεις. Είναι ένα ακόμη από τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας.

Επίσης, το υλικό τους δεν είναι ανθεκτικό και αδιάβροχο. Επομένως οι εσπαντρίγιες δεν είναι ιδανικές για τις βροχερές μέρες του καλοκαιριού.

Τέλος, λόγω της μη ανθεκτικότητας του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένες, η σόλα τους μπορεί να παραμορφωθεί λόγω του βάρους του σώματος σας σε μία μόλις σεζόν.

Συμβουλή:

Επιλέξτε ένα ζευγάρι εσπαντρίγιες με λουράκια και φροντίστε να δώσετε μεγάλη σημασία στο πως στηρίζουν την καμάρα του πέλματος σας, καθώς και στο πόσο τραχιά είναι η σόλα τους. Έχετε υπόψιν σας πως υπάρχουν ορθοπεδικές εσωτερικές σόλες και πως σε κάποια σχέδια η σόλα που αποτελείται από σχοινί μερικές φορές δεν έχει κάποια επικάλυψη στο εσωτερικό, γεγονός που μπορεί να πληγώσει τα πέλματα σας.

Mules

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (3)

Τα mules αποτελούν ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά παπούτσια των γυναικών. Πρόκειται για το είδος υποδήματος που η φτέρνα είναι ανοιχτή και δεν υπάρχει κάποιο λουράκι που να δένει στον αστράγαλο. Αυτού του είδους τα παπούτσια μπορούν να κάνουν τα πόδια σας να δείχνουν πιο ψηλά και τους αστραγάλους σας πιο λεπτούς.

Ωστόσο, η έλλειψη λουριού ή κάποιου στοιχείου που δένει το παπούτσι στο πόδι καθιστά τα mules ασταθή και εύκολα να σας φύγουν. Κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει και τραυματισμό των ποδιών σας.

Συμβουλή:

Μην τα φοράτε πολύ συχνά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα ίσιο mule για την παραλία και να το αποφύγετε στην βόλτα σας, αφού μπορεί να προκαλέσουν σκασμένες φτέρνες.

Μυτερές γόβες

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (6)

Οι μυτερές γόβες είναι ένα ακόμη από τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας. Παρά το γεγονός πως είναι όμορφες και κάνουν το βάδισμα σας να δείχνει ελαφρύ και άκρως θηλυκό, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Το σχήμα τους, το οποίο στενεύει στο μπροστινό μέρος και προκαλεί την πίεση των δαχτύλων, οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος στο σημείο αυτό. Επίσης, η θέση που παίρνει το πέλμα αλλάζει την κατανομή του φορτίου στους μύες των ποδιών και οδηγεί σε διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει ευρυαγγείες και κιρσούς.

Τέλος, τα στενά παπούτσια πολλές φορές προκαλούν παραμορφώνουν το πέλμα και πιέζουν τα νεύρα, οδηγώντας έτσι πιθανότατα σε ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου.

Δείτε σχετικά: Πως ανοίγουν τα στενά παπούτσια – 8 τρόποι για να γίνουν άνετα

Συμβουλή:

Σιγουρευτείτε πως οι μυτερές γόβες και γενικότερα τα παπούτσια που φοράτε είναι άνετα και πως το τακούνι δεν είναι πολύ ψηλό. Το συνιστώμενο ύψος του τακουνιού είναι 4-5 πόνους και το πάχος τους θα πρέπει να είναι σχετικά μεγάλο.

Πλατφόρμες

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (8)

Σε αντίθεση με τα τακούνια οι πλατφόρμες είναι πιο άνετες, αφού το βάρος διαμοιράζεται σε όλο το πέλμα και δεν περιορίζεται στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Πρόκειται για ένα καλοκαιρινό παπούτσι που λατρεύουν οι γυναίκες. Μπορεί να σας κάνει να δείχνετε ψηλότερη και λεπτότερη και να σας προσδώσει υπέροχο στυλ στο σύνολο σας.

Ωστόσο, αν και είναι πιο άνετες από τα τακούνια και ιδιαίτερα τα τύπου στιλέτο, μπορούν να προκαλέσουν εξίσου παραμόρφωση στο πόδι σας, καθώς και διαταραχές στο σύστημα κίνησης.

Βαδίζοντας κάνετε μια κίνηση από την φτέρνα στα δάκτυλα των ποδιών. Όμως, φορώντας πλατφόρμες δεν συμβαίνει αυτό. Οι μύες των ποδιών είναι ανενεργοί και υπερφορτωμένοι.

Επίσης, αποτελούν ένα από τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Εξάλλου, φορώντας πλατφόρμες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γυρίσετε τον αστράγαλο σας, προκαλώντας ακόμη και την ρήξη του αχίλλειου τένοντα.

Συμβουλή:

Προτιμήστε να φοράτε άνετα σανδάλια με σταθερό τακούνι.

Μπαρέτες

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (7)

Οι μπαρέτες ή μπαλαρίνες όπως αλλιώς είναι γνωστές αποτελούν το ιδανικό παπούτσι για κάθε περίσταση που μπορεί να μπει και να βγει εύκολα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αντισταθμίσει τα μειονεκτήματα τους.

Η έλλειψη της υποστήριξης της καμάρας και η συνεχής φθορά από την χρήση που κάνει την σόλα πιο επίπεδη, τα καθιστά ένα από τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας. Προκαλούν πολλά προβλήματα και κούραση, ενώ οι μύες των ποδιών δεν λειτουργούν σωστά. Αυτό οδηγεί σε προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία και την πλάτη.

Συμβουλή:

Προσθέτοντας απλά ορθοπεδικά ένθετα, όπως έναν αναπαυτικό πάτο, μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο στα πόδια και την φτέρνα.

Αθλητικά – Sneakers

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (2)

Τα sneakers είναι ελαφριά, άνετα και ιδανικά για κάθε ώρα και στιγμή. Μπορεί να υπάρχει η άποψη πως είναι ξεκούραστα, αλλά στην ουσία είναι ένα ακόμη από τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας.

Η σόλα τους δεν έχει καθόλου κλίση, κάτι που τα καθιστά λίγο κουραστικά. Αφού η επίπεδη σόλα τους δεν μπορεί να απορροφήσει τον κραδασμό που προκαλείται στην φτέρνα σας όταν ακουμπάει το έδαφος, προκαλώντας δυσφορία στα πόδια και τα γόνατα.

Συμβουλή:

Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα ζευγάρι sneakers, δώστε βάση στον εσωτερικό πάτο τους, επιλέγοντας έναν ορθοπεδικό. Επίσης, αποφύγετε τα φοράτε τέτοιου είδους παπούτσια για να ασκηθείτε, όπως και το να τα φοράτε συνεχώς. Είναι προτιμότερο να τα φοράτε ως δεύτερο ζευγάρι και να το εναλλάσσετε με κάποιο άλλο σε καθημερινή βάση.

Χωρίς παπούτσια

Τα καλοκαιρινά παπούτσια που ταλαιπωρούν τα πόδια σας (9)

Μπορεί να είναι ωραία η αίσθηση του να περπατάτε χωρίς παπούτσια, ξυπόλυτη, αλλά αυτό δεν συνίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το ανθρώπινο πέλμα δεν έχει δημιουργηθεί για να περπατάει σε ομαλές επιφάνειες όπως το πάτωμα, το πεζοδρόμιο και η άσφαλτος. Το περπάτημα χωρίς παπούτσια μπορεί να προκαλέσει εξίσου παραμορφώσεις στα πόδια σας και να κάνει τα πέλματα να χάσουν την φυσική τους καμάρα και να γίνουν επίπεδα.